אוי, כמה שאני סובל בשבילכם

אוי, כמה שאני סובל בשבילכם

זוכרים שדובר כאן לפני הרבה זמן על מרחקי זריקה? אז החלטתי לעשות מעשה, ולא חשוב מה יהיה המחיר האישי שאצטרך לשלם. הצטיידתי בשתי חכות - שני חלקים פיברגלס מלא באורך 2.5 מטר, וטלסקופית עדינה של 5 מטר. שני רולרים - עם חוט 0.30 וחוט 0.40, ושני מצופי זריקה - 30 גרם ו-50 גרם. וגם לקחתי רולטקה (סרט מידה ארוך). יצאתי בבוקר לשדה חרוש. פרסתי את הרולטקה. שמתי את כל ציוד הדיג לידי והתחלתי לזרוק ולגלגל, לזרוק ולגלגל. באיזה שלב עבר לידי טרקטור עם חקלאי ושאל אותי מה זה. אמרתי לו שזו חכה וזה ציוד דיג. הוא שתק ועיכל את מה שאמרתי במשך כמה שניות ואז פתאום הוא סגר במהירות את חלון הקבינה, לחץ על הגז עד הסוף ונעלם. לא יודע למה. בטח נזכר ששכח משהו על האש. בכביש שליד השדה נסעו מכוניות. כנראה שהיו שם הרבה חקלאים שהתעניינו בשדה, מפני שכשהמכוניות היו מתקרבות לשדה, הנוסעים היו מצביעים על השדה בפה פעור, נצמדים לחלונות וכמעט מאבדים שליטה על הרכב. למען האמת, אני לא ראיתי שום דבר מיוחד בשדה הזה, אבל אני לא מבין בשדות. בקיצור, התוצאות: רוב הזריקות היו עם חוט 0.30. כל שילוב של חכה עם משקל נזרק פעמיים ונלקח המרחק המקסימלי. חכה ארוכה - משקולת 50 גרם: 70 מטר חכה ארוכה - משקולת 30 גרם: 60 מטר חכה קצרה - משקולת 50 גרם: 55 מטר חכה קצרה - משקולת 30 גרם: 45 מטר זריקה עם חכה קצרה, משקולת 50 גרם וחוט 0.40 - 50 מטר. מסקנות: 1. הנחתי שהחכה הקצרה והחזקה יותר, שכביכול מתאימה יותר לז´ירז´ור תזרוק רחוק יותר. טעות. מאחר והחכה הארוכה היא עדינה, סביר שאם הייתי לוקח חכה חזקה יותר, הפער היה גדול עוד יותר. 2. יש ההבדל משמעותי בין משקל 30 ל-50 גרם, למרות שהמשקולת הכבדה גם גדולה יותר ועם יותר התנגדות אויר. כדאי לעשות בדיקה נוספת עם משקל 70 גרם, למרות שנראה (בתחושה. לא כתוב כלום על החכה) שזה כבר גבולי לחכה הארוכה. 3. ההבדל בין חוט 40 ל-30 הוא בסך הכל 10% במרחק, כלומר מטרים בודדים. לא בטוח ששווה להפסיד בחוזק החוט תמורת כזה הבדל קטן. 4. הבדיקה היתה עם מצוף כדי לדמות ז´ירז´ור. סביר שזריקה של עופרת עם פתיון לא גדול, תגיע קצת יותר רחוק (פחות התנגדות אויר). 5. אנשים לא מקבלים בהבנה אנשים אחרים שמנסים לדוג בשדה. בפעם הבאה אני צריך להביא כמה דגים ולהניח אותם לידי, כדי לסתום את הפה לכל הספקנים.
 

paluta

New member
כל הכבוד על הניסוי - התוצאות

אינן מפתיעות כבר נעשו ניסויים דומים עם תוצאות כמעט זהות ודרך אגב מה עם התותח ? אני ממש ממתין בסבלנות לשיר אתה תותח .....
 
אה, וגם טיפ קטן לכל הזורקים

ברגע השיחרור, המשקולת מתחילה לעוף בכיוון מסויים, אבל מייד מתחילה לשנות את הכיוון, ונעה בקשת עד הנחיתה. החוט עוקב אחרי *המסלול* של המשקולת, ולא אחרי המשקולת. כלומר, החוט שיוצא מהחכה יוצא בכיוון שהמשקולת יצאה איתו לדרך, אפילו אם המשקולת כבר לא באותו כיוון.. אם יש רוח צידית, החוט נמשך גם הצידה, למרות שהמשקולת עפה ישר קדימה. כדי להשיג מקסימום מרחק, צריך לכוון את החכה בכיוון שאליו יוצא החוט, גם אם זה לא הכיוון שהמשקולת נמצאת בו כרגע. זה מקטין את החיכוך של החוט בטבעות. כשאתם זורקים ביום, כדאי לשים לב לכיוון החוט. זה גם יעזור לכם להעריך את הכיוון הנכון כשאתם זורקים בלילה.
 

BENISE

New member
זריקת חוט

המישקולת תמיד תעוף בכיוון היד הזורקת בזמן שיחרור האצבע מהחוט תשחרר בקו ישר יעוף ישר בזמן רוח חזקה לא תהיה שליטה בכיוון הזריקה
 

joko7

New member
קרעת אותי יוביוב../images/Emo8.gifפשוט גמרת אותי;-

אתה פשוט מבוזבז
אתה צריך להופיע על במה
 
אני דוקא כן מופיע

כל יום חמישי בלילה אני נותן הופעה על מזח בפני הדגים. הם רואים אותי ואת מה שאני עושה, משתגעים מצחוק כל הלילה ובבוקר *כולם* חוזרים הביתה.
 

zoharfi

New member
קבל כל הכבוד על הניסוי../images/Emo13.gif

לי באופן אישי זה מוכיח שקניתי נכון כשקניתי חכה טלסקופית 4.2 מטר ולא חכה שני חלקים עד 3 מטר. ההגיון הוא שחכה ארוכה היא בעלץ מנוף ארוך יותר ולכן המשקולת\מצוף זריקה יוצא במהירות רבה יותר מהחכה ולכן מגיע רחוק יותר. מסקנותי מהניסוי: 1. להשתמש במצוף זריקה כבד יותר. 2. כמסקנתך - לשים חוט חזק אף על פי שקוטרו גדול יותר. נ.ב. בעל הטרקטור לא שאל מה תפסת והציץ בסל שלך ?
 

אוריא

New member
כל הכבוד ../images/Emo70.gif../images/Emo140.gif

כל הכבוד יוביוב, אחלה עבודה. כמה מחשבות שעלו לי בזמן הקריאה. ולא. לא על מה עבר לחקלאי בראש. חכה חזקה היא לא הכרח לא גמישה. אם נחשוב על זה חוזק של חכה יכול לנבוע מהגמישות שלה. אני חושב שהתכוונת יותר לחכה קשיחה או לא גמישה. עם חכה גמישה ההטלה תהיה יותר רחוקה. משתמשים בחוט דק יותר לא רק בשביל לקבל מרחק הטלה גבוה יותר. יותר נכון לומר, שזו רק תופעת לוואי חיובית לסיבה האמיתית - הפיכת הדייג ליותר מאתגר וספורטיבי. שימוש נכון בקלאץ´ יעזור לך לפצות על חוזק החוט הנמוך, ורעש הרבה יותר מגניב מהרולר.
ההבדל בין מצוף למשקולת לא נובע רק מהתנגדות האויר, אלא גם מהעובדה שמרכז הכובד מרוכז הרבה יותר במשקולת. זה נכון גם לגבי סוגים שונים של מצופים. לא יודע במה השתמשת אבל אם לדוגמא היית משתמש במצוף באותו משקל אך קטן יותר היית מקבל מרחק רב יותר. ועכשיו למסקנה האחרונה. אנשים לא תמיד מבינים מיד בהתחלה אנשים מיוחדים ושונים (לטובה). אני חושב אני ואתה יכולים להיות דוגמא לזה.
 
גמישות

אין חכה שאינה גמישה. ההבדל הוא במה שהמהנדסים קוראים "מודול האלסטיות", שזה אומר כמה כח צריך להפעיל כדי לכופף את החכה במידה מסויימת. כמו קפיץ חזק לעומת קפיץ חלש. ככל שהחכה "גמישה" יותר, כלומר מתכופפת יותר בקלות, אני חושב שהיא זורקת חלש יותר. דמיין חכה *מאוד* גמישה. כלומר בקושי מחזיקה את עצמה זקופה בלי להתכופף (אולי אפילו זה לא). כשתניף איתה מישקולת, אתה תניף את הידית (הקצה שאתה מחזיק), אבל הקצה שנושא את המשקולת בקושי ינוע, והחכה תתכופף מאוד. לאט לאט קצה החכה יתישר. מה שמישר אותו זה הכח הקפיצי של החכה המכופפת, וכח זה, כאמור, הוא חלש מאוד. בגלל ההתישרות האיטית, גם מרחק ההטלה יהיה קטן. לעומת זאת, חכה "קשיחה" תעביר את *כל* הכח שאתה מפעיל על החכה אל המשקולת, בלי "לספוג" חלק מהכח. צריך לציין, שחשוב שהחכה לא תהיה קשיחה לחלוטין, כדי שהיא תפצה על שינויים בכח המופעל לאורך תנועת ההטלה. אבל מספיקה מעט אלסטיות לשם כך. כל מה שכתבתי אינו מבוסס על נסיון או ידע ספציפי, אלא זו רק השערה שלי.
 

אוריא

New member
גמישות 2.

אני אתחיל עם החכה הקשיחה. בחכה הזו, כל הכח שתפעיל על החכה (כמובן בתוספת המומנט של אורך החכה בלה בלה בלה) יעבור למשקולת. הבעיה היא שזה לא מספיק. כשלוקחים חכה גמישה, עם משקולת שמכופפת מעט את החכה, מתקבל התהליך הבא. בזמן שאתה מושך לאחור, החכה מתכופפת בגלל משקל המשקולת. בעת ההטלה הקפיץ של החכה יישר אותה ויפעיל כח נוסף, בנוסף לתנופת ההטלה שלך ולכן תקבל מרחק יותר גדול. הקצה, כלומר חכה שכל כך גמשיה שהיא למעשה פלסטית ולא אלסטית - לא רלוונטי לעינין. עכשיו יבואו החכמים, ויסבירו לנו שהדגים בכלל נמצאים מתחת לרגליים שלנו.
 
אם הם יגידו ככה,

אנחנו נגיד שאנחנו רוצים זריקה חזקה כדי להכניס להם את המשקולת בראש. תקן אותי אם אני טועה, אבל אתה מניח הטלה בתנועה של מטוטלת. כלומר הנפה חזקה לאחור, עצירה מהירה, כך שחלק מהאנרגיה שלה ההנפה לאחור נאגרת בחכה (בכיפוף לאחור), ומיד הנפה קדימה, עוד לפני שהכיפוף הספיק להתישר. בתאוריה זה עשוי לעבוד, אבל בכל מה שיצא לי לראות, לא ככה זורקים. בדרך כלל הדייג מטה את החכה לאחור,מתכונן, צועק "תחי מדינת ישראל" וזורק. אני עצמי, מטה את החכה לאחור כמה שיותר נמוך, לאט ובזהירות כדי שהמשקולת/קרס תהיה מה שיותר קרוב לרצפה, אבל לא תיתפס, ואז זורק. אני עושה את זה כדי לקבל תנופה ארוכה ככל האפשר. האם אתה משתמש בשיטת המטוטלת?
 

אוריא

New member
לא תמיד.

לא תמיד. בחכה הקצרה שלי (שהיא גם יותר גמישה) אני משתמש גם בשיטה הזאת. אבל אני לא חושב שזאת הנקודה. גם אם אתה עושה פאוזה לקפה אחרי שלקחת את החכה אחורה, בזמן ההטלה החכה תתכופף כלפי מטה בגלל המשקולת. והתהליך של שחרור הקפיץ יפעל. אני בטוח שבסופ"ש הקרוב כמה מטוסים יזוזו ממסלולם.
 

Rembi

New member
אבל הדגים מתחת לרגלים שלכם !!!

ובקפיצת פזצטה וחבישת קסדה אני נעלם אל תוך האופק ! עכשיו נראה אותך מטיל עד אלי !!! סתם רציתי לראות מה התשובה תהיה ! כי מישהו פה אמר שיזרוק משקולת אם מישהו יגיד את זה ! אזז....... רמבי.
 
אתה באמת מבוזבז!!!

אחחחחחחחחח, כמה כיף לקרוא מישהו שמבין בפיזיקה. יהיה נפלא אם תסביר לכולנו את המונחים "חוזק" ו"גמישות" ואת הקשר שלהם לציוד דייג. קראתי על זה משהו, אבל יש לי הרגשה שתדע להסביר את זה הכי טוב ומה שבטוח בצורה הכי מצחיקה (אהבתי את החוש הומור שלך
. לגבי מרחקי זריקה, שמעתי דרך חבר על המלצה של עזרא שנשמעת לי מאד הגיונית: להשתמש בחוט דק ככל האפשר, אך לחבר בקצהו (בחלק המוביל המחובר למשקולת ולקרסים) חוט עבה וחזק באורך של כ- 10 מ´. קומבינציה שכזאת אמורה לאפשר לנו לבצע תנועת הצלפה חזקה מאד מבלי לחשוש שהעומס הרב שנוצר ברגע ההטלה יקרע את החוט, מה שקורה לא אחת כשמנסים להטיל ממש רחוק. טרם ניסיתי, אבל אני בהחלט מתכוון לנסות בקרוב! אסף
 
כמה מילים על "חוזק"

אזהרה - אמנם פיזיקה ומכניקה אני יודע, אבל בדיג אני ירוק לגמרי. אני יכול להסביר עקרונות פיזיקליים, אבל שמדובר בישום, לעיתים קרובות יש עוד מרכיבים שאני לא מכיר, ולכן המסקנות שלי לא בהכרח נכונות. אני אתן כאן סקירה של כמה מושגים, רק כדי להרחיב את הדעת. "חוזק" הוא מושג שאין לו ממש משמעות מפני שיש כמה תכונות בלתי קשורות, שבתנאים שונים אנחנו קוראים לכל אחת מהן "חוזק". למשל זכוכית ופלסטיק. מי יותר חזק? אם תפיל כלי מזכוכית וכלי מפלסטיק, הזכוכית תישבר. זה אומר שפלסטיק חזק יותר? אם תנסה לישרוט עץ בעזרת זכוכית ופלסטיק, הזכוכית תצליח והפלסטיק לא. האם הזכוכית חזקה יותר? כמה מושגים שקשורים ל"חוזק": 1. "אלסטיות" (גמישות) - היכולת של חומר/עצם להתכופף ולחזור למצבו המקורי. לכל חומר יש התנגדות אחרת לכיפוף. התנגדות זו נקראת "מודול אלסטיות". פרושו: כמה כוח צריך כדי לכופף עצם כיפוף בגודל מסויים. חומר שמתכופף בתחום האלסטיות, אוגר את האנרגיה שהשקעת בכיפוף, וכאשר הוא משתחרר, הוא משחרר בדיוק את כל האנרגיה שהושקעה בו. לא יותר ולא פחות. 2. "פלסטיות" - היכולת של חומר לשנות צורה תחת כח. למשל להימעך. עופרת היא חומר פלסטי מאוד. כשחומר משנה צורה באופן פלסטי, הוא לא יחזור לצורתו המקורית. כאן מודדים את הכח הדרוש כדי לשנות צורה של חומר במידה מסויימת. שימו לב שבפלסטיות לא מדובר בשבירה של החומר, אלא רק בשינוי צורה. 3. "נקודת כניעה" - לכל חומר יש אלסטיות. אולם אם מכופפים את החומר מעבר לנקודה מסויימת, הוא יעבור עיוות פלסטי ולא יחזור למידתו המקורית. קפיץ הוא בדרך כלל אלסטי. אבל אם תמתח קפיץ חזק מדי, הוא לא יחזור למידתו המקורית. 4. "פריכות" (שבירות) - יש חומרים שאם תעוות אותם מספיק הם ישברו, כמו למשל זכוכית. 5. "קשיות" - ככל שצריך להפעיל יותר כח כדי לשבור חומר פריך הוא נחשב קשה יותר, אבל שימו לב, שאם החומר מאוד פריך (מודול אלסטיות גבוה), צריך מעט אנרגיה כדי לשבור אותו. למשל מקדחים שעשויים מפלדה מאוד מאוד קשה, וקודחים כמו כלום בפלדה, ישברו אם תפילו אותם מגובה 30 סנטימטר. זה היה בקצרה לתת מושג על "חוזק". יתכן שבכמה דברים לא דייקתי לטובת הבהירות. אם יש כאן מזוכיסט שרוצה לדעת יותר, שילך לטכניון.
 

piranhafish

New member
גמישות חכה

גמישות החכה במקרים רבים חשובה יותר מאורך החכה . היתה לי מזמן חכת צעצוע כזאת שקונים ב40 שקל :) שאורכה היה פחות מ2 מטר והיא היתה ממש גמישה , הצלחתי להגיע איתה למרחקים קצת יותר קצרים מאלה שזרקו עם מקל 3.5 . אה ודרך אגב בג´ירג´ור משתמשים בחכות לא גמישות ולא כל כך ארוכות בגלל החוזק שלהם .
 

ה ד י י ג

New member
מה ששכחתם...

שיש חשיבות רבה למרחק של המשקולת מקצה החכה. אם המרחק יהיה קצר אזי הזריקה תתקצר וההפך ולכן יש למצוא את המרחק האידיאלי שלא יהיה ארוך מדי אך לא קצר מדי, וכל זאת בתנאי שרוצים להעיף רחוק, אם רוצים קרוב אז כאשר המשקולת קרובה לקצה החכה השליטה והכיוון של המשקולת עם הפתיונות מדויקת יותר. תחשבו על זה...אהההה
 

alonps

New member
../images/Emo110.gifנוסחה

האם יש נוסחה המחשבת את מרחק הזריקה על בסיס אורך החכה, משקל מצוף הזריקה, ואשר משפיעה על אורך החוט האופטימלי בין קצה החכה למצוף ? זה יכול לעזור מאד.
 

zoharfi

New member
לא תיתכן נוסחה...

שמסתמכת רק על הפרמטרים שציינת. יש לקחת בחשבון גם את גמישות החכה (כעיקרון ככל שיותר גמישה - זורקת פחות רחוק לדעתי, אלא אם אתה משתמש בשיטה של ההנפה לאחור וזריקה ללא שהיות) וכן את החיכוך של החוט בחכה. חיכוך החוט הוא פונקציה של: 1. מבנה וגודל הרולר. 2. סוג ועובי החוט. 3. רוחב הטבעות ומקדם החיכוך של החומר ממנו הן עשויות. 4. מספר הטבעות. דבר נוסף - חשוב מאוד להעמיד את הטבעות בדיוק אחת מעל השנייה, סטיות מכך גורמות לתוספת חיכוך.
 
למעלה