יניב ריז
New member
אז מה זה בעצם "שדה חשמלי" ?
רק לפני כמה ימים התוודעתי לקונטיזציה של השדה החשמלי,והדבר הותיר בי רושם עמוק לגבי תובנה על איך היקום עובד. התובנה כ"כ משמעותית שאני חייב לחלוק איתכם אותה,בתקווה שאלו שאינם בקיאים בתובנה זאת,יזכו לחוות אותה
תמיד שאלתי את עצמי-אז איך זה שבתכל'ס שני אלקטרונים "מרגישים" זה את זה? איך הם דוחים אחד את השני,מבלי שבעצם יש ביניהם מגע? התשובה הלא מספקת שהכרתי הייתה "כי יש שדה חשמלי,והלה מפעיל כוח בכל המרחב ביחס פרופורציונלי לעוצמת המטען והמרחק ביניהם"... הסבר זה לא ממש סיפק לי את הסחורה לגבי היכולת של שני חלקיקים להרגיש אחד את השני...וגם לא ענה לשאלה,מדוע השדה החשמלי,אם כך,נחלש עם ריבוע המרחק? לאחרונה קראתי את הספר "היקום עלפי הפיזיקה המודרנית" שנתן לי מענה מלא ויפה על שאלתה "הפעלת הכוח ממרחק",ושואות אני מעונין לחלוק כאן. לפי הפיזיקה הקוונטית,כל אלקטרון פולט פוטונים בעלי תנע,גם כשהוא במנוחה,וכשפוטונים אלו פוגעים באלקטרון אחר,הם מעבירים לו את התנע שלהם,ולכם האלקטרון חש בכוח דחיה. מכאן עולות 2 שאלות מאוד משמעותיות: 1-אם אלקטרון במנוחה פולט פוטונים בעלי תנע,כיצד אין הוא מאבד אנרגיה? 2-ומדוע התנע נחלש עם ריבוע המרחק? התשובות לשאלות אלה מאוד מיוחדות ומדהימות. לפי עיקרון אי-הוודאות,ישנו יחס של אי וודאות בין האנרגיה לזמן,או בניסוח: dE*Dt=h כלומר,ככל שאנו יודעים את אנרגיית החלקיק בדיוק רב יותר,כך אנו נדע פחות לגבי משך הקיום של החלקיק,ולהיפך. דבר זה לא אומר הרבה בהתחלה,אך מסתבר שיש לו משמעות קריטית לגבי הפוטונים שפולטים החלקיקים החשמליים-גם במנוחה. אותם פוטונים "וירטואלים" שנפלטים ע"י האלקטרון אינם ברי גילוי,שכן הם שומרים על עיקרון אי הוודאות,בצורה כזאת שככל שהפוטון הוירטואלי יהיה בעל אנרגיה גבוהה יותר,כך משך קיומו יהיה קצר יותר (וכל זאת ברמה של עד קצה הוודאות). ומכיוון שהפוטונים נעים במהירות האור,הרי שככל שמשך קיומם קצר יותר,הרי שהם יעברו פחות מרחק. ומכאן אנו מקבלים תשובות ל-2 השאלות: הדרך שבה 2 אלקטרונים מרגישים זה את זה היא ע"י פליטת פוטונים וירטואליים נושאי תנע,ומכיוון שפוטנים אלו הם בתחום של אי הוודאות,לעולם לא נוכל למדוד אותם,ולכן לא נראה אף פעם הפרה של חוק שימור האנרגיה-והאלקטרון לא יראה כמאבד מהאנרגיה שלו בשל פליטת אותם פוטונים וירוטאליים. וככל שהפוטון יהיה יותר אנרגטי,הוא יוכל לנוע רק למרחקים קצרים,לכן הכוח שיורגש בין 2 אלקטרונים יורד עם ריבוע המרחק! אני מוצא את זה מדהים
רק לפני כמה ימים התוודעתי לקונטיזציה של השדה החשמלי,והדבר הותיר בי רושם עמוק לגבי תובנה על איך היקום עובד. התובנה כ"כ משמעותית שאני חייב לחלוק איתכם אותה,בתקווה שאלו שאינם בקיאים בתובנה זאת,יזכו לחוות אותה