בלי להיכנס ליותר מדי פרטים,
(כי הדיון כבר נטחן פה בעבר עד לזרא) אין ספק שאנשים הם שונים זה מזה, ואין ספק שישנן אוכלוסיות שיש לחבריהן מאפיינים משותפים. העניין הוא שהמושג "גזע אנושי" התגלה כלא שימושי. אם היינו יכולים לומר משהו משמעותי על תכונותיהם של אנשים שחולקים מוצא משותף, המושג "גזע" היה מועיל לנו להבין את המציאות ולהגיב אליה ביעילות. אם, למשל, אני נכנס לחדר שיש בו כלב, אשמח מאד לדעת מראש אם מדובר בכלב מגזע רוטויילר או בכלב מגזע פודל. אם הרופא מזהה לך סטרפטוקוק בגרון, שניכם תרצו לדעת אם מדובר בזן עמיד לפניצילין או רגיש לפניצילין. לעומת זאת אם אני עומד לבוא במגע כלשהו עם אדם מגזע X - זה כשלעצמו לא אומר לי שום דבר שימושי לגביו. אני לא יודע אם הוא יהיה עובד טוב במפעל שלי או שחקן כדורסל טוב, או כל דבר אחר. יש, כמובן, מתאמים כאלה ואחרים והבדלים סטטיסטיים בין אוכלוסיות, אבל השוני בין פרטים בתוך כל אוכלוסיה, בתוספת המשתנים הסביבתיים, ממסך מבחינה סטטיסטית את השוני בין האוכלוסיות שמקובל לתאר כ"גזעים". (דוגמא טריוויאלית לגבי משתנים סביבתיים: אנשים ממוצא יהודי באוסטרליה משחקים קריקט הרבה יותר טוב מאנשים ממוצא יהודי בקנדה.) אם כך, המושג "גזע אנושי" איננו עוזר לנו להבין את המציאות ולעשות בה סדר, ומושג שאיננו עוזר לנו להבין את המציאות איננו מושג מדעי תקף.