איך ישראל לעומת הבלקניות המתפתחות?

ב-2006 סרביה בראש בין מדינות הבלקן

Serbia is leader of Southeast Europe in economic growth Belgrade, Dec 12, 2006 – Senior economist of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Peter Sanfey said today that Serbia is leader in economic growth in 2006 in Southeast Europe, which is estimated at 6.5%. Peter Sanfey Presenting EBRD’s “2006 Transition Report”, Sanfey said that Serbia’s further economic growth is not surprising as six years ago its starting point was low. He noted that with €4 billion of foreign investment in 2006 Serbia is second only to Romania in the region as Romania attracted €8 billion of foreign investment this year whereas the whole Southeast European region received almost €20 billion in investments. Sanfey noted that it is necessary to establish a balance between the need to invest in infrastructure and maintain macroeconomic stability as well as to limit excessive consumption growth. According to him, significant structural and macroeconomic changes lie ahead for Serbia. He also warned that the high level of consumption and large deficit of the current payment balance could become a problem when the influx from privatisation and investment decreases. Sanfey said that part of the economic growth in Serbia is due to the development of the financial sector, with Serbia’s progress this year being somewhat slower than in 2005. Privatisation and restructuring of large public companies should be speeded up, he said and noted that implementation of laws, especially the one on bankruptcy, should be improved. He also said that talks on the country’s Stabilisation and Association Agreement (SAA) should continue as soon as possible. Director of EBRD in Belgrade Dragica Pilipovic-Cefi said that this bank invested €273 million in Serbia this year, including €70 million worth of recapitalisation of Komercijalna Banka.​

סרביה צועדת לעבר אירופה

נשיא סרביה בוריס טאדיץ חתם על הסכם שותפות בנאטו. זה לא עניין של מה בכך במיוחד לאחר פעילות נאטו כנגד סרביה. זהו צעד ראשון בנוסף לצעדים הכלכליים הנמרצים לקראת האיחוד האירופי. רובי סרבי

טליה ג

New member
מעניין מאוד! עד כמה שהבנתי

סרביה מובילה מבחינת קצב הצמיחה הכלכלית המואץ, אבל עד כמה שידוע לי מבחינת המצב הכלכלי בהווה, סרביה עדיין מאחורי סלובניה וקרואטיה. על כל פנים, יפה לראות איך מדינה שהייתה די בשפל, משתקמת יפה ומגיעה לשגשוג כלכלי. הלוואי עלינו!

כן דובר רק על קצב הצמיחה

מסכים איתך אבל דווקא מכיוון אחר, בסרביה המנהיגים ששנואים במערב שילמו גם בחייהם כדי לשמור על האינטרסים של המדינה. אותו המערב תקע את סרביה אחרי שהייתה תקועה בשל החיבוק החם של הדוב.

kopfschmerzen

New member
סלחה????????????????????????

סרביה תמ"ג לנפש: 5,348 $ ישראל: 23,000- מי שבאמת ירוויח מהקידום, הכלכלי הוא אנשי העסקים הזרים כמו גם הישראלים שהשקיעו וממשיכים להשקיע במדינות מזרח אירופה. אגב- קווי האוטובוס של וורשה בשליטה ישראלית. ישראל לעולם לא תצטרף לאיחוד האירופי וטוב שכך עליית מחירים אינה טובה לנו, מטבע חזק מידיי יפגע בייצוא ולהזכירך אנחנו חיים במקום הבעייתי ביותר בעולם. החוקים והתקנות המחמירות, לא יועילו לנו, אלא, רק יהרסו את מה שבנינו ב-58 השנה האחרונות. נתונים לפי השוואת תוצר לאומי גולמי: ישראל מעצמה כלכלית 38 בעולם ואילו סרביה 72 יחד עם מונטנגרו. 7 מיליון ישראלים מייצרים יותר מ-10 מיליון סרבים מה גם שכח הקנייה, עובר בהרבה את זה של סרביה. מה שנשאר לקוות זה, שהסרבים יגיעו לרמה הזאת, ואילו הישראלים, ימשיכו לשמור עליה כמו שהיא.

טליה ג

New member
אור-אל, אתה גם כאן?../images/Emo24.gif

לא הבנת אותי
לא אמרתי שסרביה במצב טוב יותר מישראל, ועדיין למרות הכל אנחנו במצב טוב יותר ממדינות אקס-יוגוסלביה. אבל מה שכואב לי הוא שבמדינות נחשלות בעבר מסתמנת מגמת צמיחה ומודרניזציה, בעוד שאנחנו תקועים על המקום ואפילו נסוגים אחורה. במדינות יוגוסלביה עוד לא הייתי, אבל בטורקיה ויוון שמתי לב לשינוי. בסוף שנות ה-90 רמת החיים והתשתיות בטורקיה ויוון הזכירו מאוד את שנות ה-70 אצלנו, אבל פתאום בשנים האחרונות נראה שהן עקפו אותנו בסיבוב! אצלנו ההתקדמות הגדולה הייתה בערך באמצע שנות ה-80, אבל מאז אנחנו כמעט לא התקדמנו, בעוד שמדינות עניות ונחשלות עושות צעדי ענק ועוקפות אותנו. בקצב הזה נראה לי שגם סרביה תדביק אותנו בעוד שנתיים-שלוש, ואנחנו ספק אם נשמור אפילו על הרמה הנוכחית!

kopfschmerzen

New member
אנחנו ממש לא תקועים

אנחנו מדינה דמוקרטית מערבית נאורה במזרח-התיכון. במקום הבעייתי ביותר בעולם ומצבינו טוב יחסית להרבה מדינות. התל"ג לנפש בישראל, עדיין גבוה בהרבה ממדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, שתי המדינות היחידות שמתקרבות הן פולין, צ'כיה והונגריה. במזרח-התיכון היחידה שעוברת אותנו היא איחוד האמריות. סרביה רחוקה מאד מלהגיע לרמתינו ויקח לה לפחות עשור שנים לדעתי. לא כל מדינה שמצטרפת לאיחוד האירופי תהפוך בהכרח להיות מעצמה כלכלית. ועוד במצב הנתון שאירופה מקרטעת ולא מקבלת עליה את החוקה. סדר עולמי חדש באופק, מדינות אסיה הולכות ומתחזקות יותר מתמיד.

kopfschmerzen

New member
אל מהרו!, להספיד! את ישראל.

הפערים בין ישראל לסרביה עדיין עצומים. אולי נראה באופק קידום, אבל עדיין רחוק, מלצמצם את הפערים. ישראל לא תקועה בשנות ה-80, עברנו מהפכה מאז, והגדלנו את סחר החוץ שלנו, שגבוה יחסית למדינות מזרח אירופה. לפי תאוריית טליה- תוך שנתיים שלוש סרביה, עלולה להשתוות אלינו. לדעתי צריך לקרות נס כלכלי, כדי שדבר מוסג כזה יקרה, או חלילה, החלשות, מסיבית של כלכלת ישראל. רובי, אחלה! פורום. בהצלחה לך ולסרביה... מי יתן ותצליח להשתלב טוב באיחוד, לעלות על דרך המלך ולצעוד מערבה.

talia olav

New member
על מה מבוססים הנתונים שלך?

הם אינם דומים כלל לנתונים המפורסמים על ידי גורמים רשמיים, כגון קרן המטבע הבינ"ל.

kopfschmerzen

New member
לפי האקונומיסט

ישראל היא בין 27 המדינות המליחות בעולם בעושר. במזרח התיכון יש לה יתרונות על חלק גדול מהמדינות התוצר הלאומי הגולמי של סעודיה למשל גבוהה יותר מזה של ישראל אבל בהכנסה לגולגולת ישראל עוברת אותה לפי נתוני האקונומיסט התל"ג לנפש עומד על כ- 21,000 לצורך השוואה למדינות עולם שלישי כמו ירדן 1200 דולר. השוואת לפי תוצר לאומי גולמי: כך בחשבון שההכנסה לגולגולת בישראל גבוהה יותר מחלק מהמדינות שעוברות אותה ברשימה. שים לב איפה ישראל ואיפה יוגוסלביה. http://siteresources.worldbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf

kopfschmerzen

New member
ישראל תוצר ורמת חיים

רמת החיים- http://lib.cet.ac.il/Pages/item.asp?item=4299&id=5 לפי ויקפדיה העולמית: http://en.wikipedia.org/wiki/Israel סעודיה: http://en.wikipedia.org/wiki/Saudia_Arabia סרביה: http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia ישראל: GDP (PPP) 2005 estimate - Total $163.45 billion (53rd) - Per capita $23,416 (28th) סעודיה: GDP (PPP) 2005 estimate - Total $351.996 billion (27th) - Per capita $15,338 (46th) סרביה: GDP (PPP) 2006 estimate - Total $47,77 billion (77th) - Per capita $5,348 (101st)

talia olav

New member
אני מתייחסת אך ורק לנתוני

התמ"ג, תמ"ג לנפש - לא נכנסתי לעומק הדיון בכללותו. אתה מציג נתוני PPP - כלומר, תמ"ג לנפש משוקלל לפי כוח הקניה המקומי. בעולם הגלובלי זה נתון מאד בעייתי להשוואה בין מדינות. לשם המחשה, נתוני ה-PPP מראים כמה ככרות לחם, למשל, ניתן לקנות בתוך המדינה. אך כאשר צורכים מוצרי יבוא, או רוצים לנסוע לחו"ל - לא משלמים ב"כיכרות לחם", אלא במטבע אמיתי. נתוני התמ"ג לנפש (שאינם PPP), הם - על פי IMF, נכון לאפריל 2006 (דולרים שוטפים): ישראל - 17,866 סרביה (כולל עדיין מונטנגרו) - 3,215 ערב הסעודית - 14,618. כלומר, הנתון עבור ישראל נמוך משמעותית מזה שציינת (ודומה, אגב, לזה של סלובניה - 17,534). גם בסרביה התמ"ג לנפש נמוך משמעותית מזה המשוקלל - ויש לכך חשיבות בכל הקשור לאינטגרציה בינה לבין האיחוד האירופי:

talia olav

New member
לעצם הדיון:

אין ספק שקיים היום פער גדול בין ישראל לסרביה, ויקח זמן רב להדביק אותו. אך אני מסכימה עם אלה הטוענים שאנו מאבדים את היתרון מול מדינות מתפתחות, והמגמות פועלות נגדנו. הסתכלות על התוצר הלאומי והתוצר לנפש נותנת מבט חלקי מאד: אי השוויון בחלוקת ההכנסות, הירידה המתמדת בחינוך, והעליה הנמשכת ברמת השחיתות של ישראל (לפי השוואות בינלאמיות) - כל אלה הם תהליכים מאד שליליים. בנוסף, שגשוג ענף ההי-טק עלול להפוך לקללה, בגלל ההשפעה השלילית שלו על יתר ענפי הכלכלה (למתעניינים - ראו "המחלה ההולנדית", למשל כאן.

talia olav ו-kopfschmerzen

ממש נהניתי מרמת הדיון שלכם והשקיפות בהערבת המידע על ידך talia olav כל הכבוד! דא"ג האם את יכולה לציין כמה תהליכים מכוננים ו/או סיבות שבגללן בסלובניה נתוני התמ"ג לנפש (שאינם PPP) הם ברמה של ישראל לעומת סרביה? רובי סרבי

talia olav

New member
אני לא בקיאה בהיסטוריה

של סרביה וסלובניה, כדי להסביר את הסיבות להבדלים. אני מבינה שההבדלים היו מהותיים עוד בעידן יוגוסלביה. ניתן לשער שחלק מהם נובעים מקרבה גאוגרפית ותרבותית של סרביה למדינות הבלקן, ושל סלובניה - למדינות מרכז אירופה.

kopfschmerzen

New member
לפי תל"ג

אנחנו עומדים על תוצר של 21,000 דולר לנפש שנתי, כך שהפערים עדיין גבוהים (לפי האקונומיסט) לגבי אי השקעה בחינוך ושאר הנתונים שהעלת אני מסכים לחלוטין אך תסכימי איתי שלא צריך למהר להספיד את ישראל. אגב לפי הפרופ' חגית מסר ירון ישראל משקיעה על מחקר ופיתוח כפול מאירופה לפי תל"ג 7% ואילו באירופה 3%. תסכימי איתי שאנחנו לא יודעים להעריך מה יש לנו כאן וכל זה עוד שאנחנו נמצאים במקום הבעייתי ביותר בעולם במזרח-התיכון. אותי לא מדאיגה בעיית החינוך ואי ההשקעות בדברים חשובים מתי שהו אני מאמין שיתעוררו באוצר זה רק עניין של זמן אותי מדאיג משהו אחר. האזיני להרצאה הבאה משהו שבאמת יכול לרמוס את כלכלתינו בעתיד הלא רחוק ותביני באיזה מקום בעייתי אנחנו נמצאים: http://213.8.193.29/msnvideo/glz/uni4.wma

למעלה