אכן לא ברור מה הקשר. מי בכלל דיבר על יש או אין סתירה?
אין שום סתירה בין שאפתנות לבילויים. לנוח ולבלות חייבים וזה חלק מהעניין. וגם אין קשר בין שאפתנות מהסוג הזה לרדיפה חסרת גבולות אחרי כסף. הכול תלוי במה מתבטאת השאפתנות. אם היא מתבטאת בשאיפה לעשיית כסף, האדם ירדוף אחרי כסף, ואם היא מתבטאת בעניין במדע, אז הוא יעסוק במחקר מדעי. כל אחד ומה שמושך אותו - בעיניי רדיפה אחרי כסף, כשהיא המטרה העיקרית ולא עצם הצורך באתגר אינטלקטואלי יצירתי, היא הרבה פחות אטרקטיבית. אני אעדיף ואתעניין יותר במי שעובד בעבודה יצירתית ומעניינת על פני מי שעושה עבודה אדמיניסטרטיבית ומנהל הרבה אנשים גם אם הוא מרוויח יותר ממי שעושה את העבודה המקצועית. אבא שלי, למשל, סירב כל חייו לקבל תפקיד של ניהול כי הוא רצה לעסוק בפיתוח ולמנהלים אין בדרך כלל זמן לעסוק או בפיתוח או להתעמק בצד המקצועי. שוב, יש כאלה שהם מנהלים בחסד ואצלם עבודה עם אנשים זה היעוד, ואז זה קצת אחרת, אבל אם זה בעיקר בשביל הכסף - אותי זה פחות מושך.
לא שאני חושבת שכסף לא חשוב, ברור שכולנו רוצים לחיות ברמת חיים סבירה לפחות, אך אני לא מתחברת לרעיון הרדיפה אחריו בכל מחיר. בשבילי שאפתנות קשורה לעיסוק שאוהבים, שמרתק ומאתגר אינטלקטואלית. זה יכול להיות אומנות, מחקר, פיתוח של משהו, כתיבה או כל דבר אחר. זו אפילו לא חייבת להיות עבודה תמורת כסף, אם יש מספיק ממנו גם ככה.
וגם בשביל לבלות לא חייבים כל כך הרבה כסף. הבילויים הכייפיים ביותר מבחינתי דווקא הם הזולים ביותר: לבלות עם חברים, לקרוא ספר, לראות ביחד סרט טוב או לשחק ביחד משחק במחשב או לצאת לטיול במקום יפה או לנסוע לאנשהו ברכב עם אוהלים ושקי שינה, לאכול אוכל פשוט ולא יקר (אישית, לא אוהבת מסעדות יוקרה ואוכל עממי הרבה יותר טעים לי), מדי פעם ללכת להצגה, קונצרט, אופרה, בלט או מופע - קצת יותר יקר, אך גם לא עושים את זה כל יום. אנחנו, למשל, לעולם לא נלון במלון 5 כוכבים כי זה יהיה סתם בזבוז. אנחנו לא מאלה שאוהבים לשבת במקום, אנחנו נטייל מבוקר עד ערב ונחזור למלון רק כדי להניח את הראש, ובשביל זה כל מה שצריך זה מיטה עם מזרן סביר ומצעים נקיים, שירותים ומקלחת וארבעה קירות, ולכן מוטל פשוט מספיק בהחלט.
בקיצור, שאפתנות או "נהנתנות" (או בילויים) שתיהן לא סותרות זו את זו ולא בהכרח קשורות לכסף. אני לא מדברת עכשיו על פותחת השרשור, אולי אצלה זה אחד המרכיבים החשובים ביותר, אך זה ממש לא הכרחי.