תראה, במונחים של ארה"ב נסיעה של שעה ואף יותר לעבודה
באמת לא נחשבת למרחק גדול או חריג. זה אולי לא נחשב קרוב, אך גם לא רחוק. במיוחד כשמדובר בזוג צעיר שאינו צריך לטפל בילדים ושמטרתו העיקרית היא להעמיד את עצמו על הרגליים מבחינה כלכלית, אז אתה בהחלט יכול להרשות לעצמך לנסוע יותר כדי לחסוך כסף, לפחות עד שתמצא עבודה משתלמת.
תראה, מקומות שהם ממש טובים למהגרי עבודה מתחום ההייטק מעצם מהותם לרוב לא יהיו זולים. כי אלה מקומות מבוקשים וגם כאלה שיש בהם ריכוזי אנשים שמרוויחים יחסית לא מעט. הכל עניין של הצע וביקוש. במיוחד אם אתה לחוץ למצוא עבודה מהר, אתה לא רוצה להיות במקום שיש בו קצת הייטק, אתה מחפש מקום ששורץ חברות הייטק, ובפרט משרות של הנדסת תוכנה, שבו יהיה לך מבחר גדול וסיכוי למצוא עבודה מתאימה מבחינה מקצועית ומהר. ומקומות כאלה בדרך כלל עולים יותר.
מקום זול יחסית שיש בו הרבה הייטק למיטב ידיעתי זה אוסטן, טקסס. אבל עליה רק שמעתי, לא מכירה מקרוב, ולכן לא אוכל להגיד על זה יותר מדי. אולי מישהו אחר כאן יכול.
כל המקומות האחרים שהם מרכזי הייטק גדולים כבר מתחילים להיות יקרים. אני אישית מכירה מקרוב את אזור סיליקון ואלי וסיאטל. סיליקון ואלי יקר כנראה בערך כמו ניו יורק, אבל נכון להיום זה כמובן מרכז ההייטק הגדול ביותר בארה"ב. יחד עם זאת, אני יודעת שאזור סיאטל פורח ומתפתח עכשיו במהירות שיא, ושיש בו ביקוש גדול במיוחד להנדסת תוכנה. סיאטל זה אזור יקר, אך עדיין זול משמעותית מסיליקון ואלי או ניו יורק. ואם אתה לא בוחר לגור במקומות מאוד מרכזיים ויקרים כמו בלוויו או רדמונד וכד', אלא מתרחק קצת, אפשר עדיין למצוא דיור במחירים קצת יותר שפויים. לא מזמן השוויתי, רק מתוך סקרנות (כי אנחנו כבר קנינו), מחירי שכירות בין המקום שבו אנחנו גרים שנמצא במרחק של כ-30 מייל מסיאטל, ובהחלט נחשב למקום די יוקרתי ומאוד איכותי, למחירי שכירות באזור שבו גרנו על הגבול של סיליקון ואלי בצדו המזרחי של המפרץ (כלומר, יחסית אזור יותר זול ביחס לאחרים), והפערים הם עדיין עצומים. עוד יתרון של האזור גם בהשוואה לעמק הסיליקון ואני מניחה שגם לניו יורק, הוא שעדיין יש הרבה פחות פקקים (כלומר ברור שיש, אבל באמת משמעותית פחות) וגם אם מתרחקים קצת למקומות יותר זולים, עדיין לא לוקח כל כך הרבה זמן להגיע לאזורים עם ריכוז של הייטק (כלומר סיאטל, רדמונד, בלוויו וכד'). גם שדה תעופה נגיש יש, ואם רוצים להתראיין באזור סן פרנסיסקו וסיליקון ואלי, זה בסך הכל שעתיים טיסה.
שוב, אני חוזרת ומדגישה, זה גם אזור יקר, שגם הולך ומתייקר במהירות כי הוא צומח במהירות עצומה ויש המון ביקוש. אבל הכל יחסי והוא עדיין לא הגיע לרמות הטירוף של סיליקון ואלי או ניו יורק. אם יש חלון זמן שבו עוד אפשר למצוא כאן משהו מתקבל על הדעת זה עכשיו, כי כל שנה זה נעשה יקר יותר ויותר, גם מחירי השכירות. למשל, אנחנו קנינו כאן לפני שנה, ובדיוק עכשיו עשינו רפייננסינג למשכנתה ולכן היה אצלנו שמאי, וההערכה שלו הייתה כבר 200K מעל הסכום שבו קנינו. אז זול זה לא, אבל כאמור הכל יחסי ומה שבטוח - יש כאן שוק חם מאוד להנדסת תוכנה.
שוב, זה רק מקום אחד מתוך רבים ולא בטוח שאופטימלי בשבילך מבחינת עלויות, אבל ביקשת שאמליץ על מקומות, אז זה המקום היחיד שאני מכירה מקרוב ושלפחות עדיין לא יקר כמו ניו יורק מצד אחד ויש בו כנראה לא פחות, ואולי אף יותר, הייטק וביקוש לעובדים בתחום התוכנה, מצד שני. אז תחליט אם זה בכלל משהו שבא בחשבון מבחינתך. אם במקרה כן - נשמח לייעץ ולעזור במה שנוכל.
בכל מקרה שיהיה בהצלחה.