אלוהים בהקשר השואה

אלוהים בהקשר השואה

נכנסתי לכאן במקרה בגלל ההודעה שבעמוד הפורומים, אבל הייתי רוצה לשמוע את דעתכם בקשר למשהו שמציק לי כבר חודש וחצי, מאז שחזרתי מהמסע לפולין. המסע הזה עורר אצלי הרבה שאלות בקשר לאמונה ואלוהים. באיזשהו שלב במסע המדריכה שאלה אותנו אם אנחנו חושבים שאלוהים קיים, ואם כן איפה הוא היה בשואה. לי אין באמת תשובה לשאלה הזו. אני מרגישה שאם אני אסכים עם זה שאלוהים קיים והיה קיים גם בשואה, אז בעצם אני אוריד את האחריות של אותם מפלצות שרצחו אנשים להנאתם, כי אם אלוהים היה קיים שם אז הרי הוא רצה שזה יקרה אחרת זה לא היה קורה. והרי יש את הסיפורים של האנשים שצירוף מקרים מוזר איפשר להם לברוח ובזכות זה הם ניצלו. אבל מצד שני, על כל סיפור כזה יש אלפי סיפורים של אנשים שלא הצליחו לברוח. סיפורים שאף פעם לא נשמע. ואם אלוהים כן היה קיים אז אז איפה הוא היה כשעקרו משפחות שלמות והכריחו אותם לחיות בתנאים לא אנושים? ואיפה הוא היה כשאנשים מתו מרעב ברחובות? ואיפה הוא היה כששומר נאצי החזיק ראש של תינוק צמוד לראש של אמא שלו, כדי לחסוך בכדור נוסף, וירה? אם קיים אלוהים, איפה היה אלוהים כש"העם הנבחר" שלו נטבח ונרצח במליונים? שמעתי כאלה שאומרים שהשואה הייתה העונש על זה שהיהודים התבוללו וחטאו, אבל כ-ל היהודים? כ-ו-ל-ם חטאו? איזה חטא נורא הם היו יכולים לעשות שיצדיק להם עונש כזה? ומה עם התינוקות- הם אפילו לא הספיקו לחטוא בשביל שיגיע להם כזה עונש. אז איפה היה אלוהים? אולי זו הוכחה לזה שהוא לא קיים. ואם הוא כן קיים, והיה שם, ועדיין לא עשה שום דבר בשביל לעצור את זה, אני בכלל לא רוצה להאמין בו. אני אשמח לשמוע דעות ותגובות

שרון AAA

New member
ן סוגייה כואבת

בעקרון יש כלל ביהדות: עולם כמנהגו נוהג. לפי תפיסתו של ישעיהו לייבוביץ שאני מסכים לה השואה הייתה זוועה והיא הייתה זוועה מכיוון שהיא הייתה בלי משמעות. לא ניתן להסביר את הזוועה הנוראית הזאת ולכן זאת זוועה נוראית. אלוהים הוא חיצוני לעולם ולכן הפסוק הראשון בתורה הוא "בראשית ברא אלוהים את השמיים והארץ" כדי להראות שאלוהים לא נמצא בעולם אלא הוא חיצוני לו. לפי היהדות אלוהים לא חייב לאדם דבר! האדם חייב לאלוהים על כך שברא אותו , את העולם וכו'. זה מה שהופך את הדת היהודית לחזקה כל כך ולכזאת שמסוגלת לעבור משבר אמונה גדול כמו השואה.

ורדית620

New member
הכל עניין של בחירה..

על פי תפיסת עולמי אלוהים ברא עולם נפלא כשהוא מערב בו בכל רגע ורגע. עם בריאת העולם יצר אלוהים את הערך הבסיסי והייסודי ביותר באנושות- הבחירה החופשית. בבריאת האדם אמר לו אלוהים "ראה נתתי לפניך את הטוב ואת הרע, את החיים ואת המוות... ובחרת בחיים" (אני לא יודעת אם זה הציטוט במדוייק אבל בערך). אם העולם היה טוב תמיד, ללא בחירה, לא היה משמעות לטוב הזה! בכל רגע בחיים אנו בבחירה תמידית, לפעמים אפילו בלי ידיעה!, בכל החלטה החל ממה לאכול ואיך לחצות את הכביש ועד בחירות מהותיות של עם מי להתחתן ואיזה ערכים משמעותיים לי בחיים.. ואנשים עושים בחירות האם להיות אנושיים והגונים או חלילה להפך. יש צלם אלוקים בכולנו. רק יש אנשים שבחרו להשחית אותו.. במו ידיהם.. יש בצד מספר שככתוב שהוא נותן מענה לכל עניין ביהדות.. תנסי להתקשר.. אולי יהיו להם תשובות..

SupermanZW

Well-known member
אלוהים לא התערב

הוא נתן לכולם בחירה חופשית, גם לנאצים. בני האדם הם הגורמים לכל מה שמתרחש בעולם ולכן מוטלת האחריות עליהם ולא על אלוהים. בחירותיהם של בני האדם הן המשפיעות על חייהם ועל חיי אחרים.

בחירה חופשית מה?

אז בוא תסביר לי, על סמך הבחירה החופשית? כלומר, האם היא לא תלויה בעברו של האדם? האם היא לא תלויה בגנטיקה שלו? בנשמה שלו? באלוהים? שלא לדבר על הבעיה בסתירה שבין הבחירה החופשית ליכולת לחזות הכל.

SupermanZW

Well-known member
חופשית בגבולות יכולתנו

אין הכוונה שאין בנו דברים המשפיעים באופן בלתי מודע על בחירותנו כגון עברנו והגנטיקה שלנו. אלוהים אינו כופה עלינו בחירות או מונע אותן מאיתנו.

rrina

New member
זו שאלה בהחלט כבדת משקל

אבל יש הרבה אנשים שהיו שם בתוך התופת ושם ראו את האלקים. ושוב פעם אני אמליץ על סרט שמאוד קשור לפורום הזה: http://www.tsofar.com/zofar/mashtap/show.asp?id=245 שמדבר על נער יהודי, שהתחבא בבלגיה בתקופת השואה, ועל האמונה שהוא גילה שם בצל התופת. והנה קטע מתוך היומן שלו: (מופיע גם בתוך הסרט) אין לך דבר יותר יפה בעולם מאשר להאמין. האמונה הקדושה, שלעומתה כל המציאות החיצונית נעשית לאפס. האמונה שממנה אנחנו שואבים את כל הכוחות. אשר אליה שבים כל כוחותינו כדי לשאוב אמונה חדשה. האמונה, אשר כל ניצחון מחזקה פי עשרה, והתבוסה אין בידה אלא לעשותה מוצקה יותר ושורשית יותר. יהודי בלכתך. יהודי בעמידתך. יהודי במחשבותיך. יהודי במעשיך. יהודי בצרותיך. יהודי בשמחותיך. יהודי בחייך. יהודי במיתתך. יהודי בשמים. יהודי בארץ. יהודי נולדת. יהודי תמות. תהא נשמתו צרורה בצרור החיים. ולשאול איך אלקים הרשה לזה לשאול זה כמו לשאול איך צייר מרשה שיהיה בתמונה שלו צבע שחור. העולם שלנו מורכב מאור וצל ומבחירה שמאפשרת לנו להיות חלק מהאור או חלילה חלק מהצל. והעם הגרמני בחר (באופן דמוקרטי...) להיות חלק מהצבע השחור משחור של העולם שלנו, ואנחנו רוצים, וצריכים, לבחור להיות חלק מהאור. חלק מהצד המואר של יצירת האמנות המדהימה הזו, שמכילה את כולנו, וקרויה: עולם.

איפה הוא היה? שם!

השאלה איפה אלוהים היה בשואה יוצאת מתוך נקודת הנחה השאולה מן הנצרות והיא שה'אלוהים' הוא טוב, והעולם הזה רע, ואנחנו צריכים כמה שיותר 'לברוח' ולהתנתק מתוך העולם הזה כדי להיות קרובים לאל. לכן הנזירים הנוצרים גם פורשים מנשים וכו'. כל זה אינו קיים ביהדות!. היהדות אינה בורחת מהעולם הזה אלא מחפשת כיצד ניתן לקדם את העולם הזה, ואיך ניתן להפוך את העולם הזה על כל חסרונותיו למעין בית לאלוהים לדור בו. ולעניין השואה: כפי שכבר כתבו פה, השואה על כל נוראותיה מתוארת בתורה באופן די מדוייק. התורה מתארת שאנחנו נהיה כ'עלה נידף', שאמהות יאכלו את בניהם, שנוגלה מעיר לעיר, שכמעט ולא יישאר שריד ופליט. באופן כללי כל הדברים הללו באים כתוצאה למצב בו עם ישראל לא נמצא במדרגה הרוחנית בה הוא אמור להיות. ולא, איני טוען שהאנשים שנהרגו נענשו על חטאיהם של עצמם! סבא רבה שלי וכל בני משחתו (למעט סבתי) נרצחו באושוויץ על אך היותר צדיקים! וגם עם ישראל כולו צדיק! אבל- המציאות של עם ישראל בגולה, מפוזר ומפורד היא מציאות של חטא. מציאות של אי קיום דבר ה'. השואה היתה הניתוח של הוצאת עם ישראל מהגלות. ללא מכה כל כך אנושה אנשים היו ממשיכים לשבת על סיר הבשר שלהם בפולין ובגרמניה ובכל שאר התפוצות ולעולם לא היו בארץ. אבל אלוהים, החושב טוב על עמו ישראל רצה שכבר נחזור לארצנו, שנקים מדינה, שנחזור לחיות כעם ולא כבודדים בעולם, ולכן זרק אותנו לארץ ישראל. זה היה ניתוח כואב מאד, בקושי בקושי יצאנו ממנו בחיים - אבל לפחות בסופו של דבר הוא הצליח... כן, אלוהים הוא (כביכול) ציוני! הוא רצה שנחזור לציון ולכן איפשר לרשעים הארורים להוציא לפועל את זממם המרושע, ולהצליח בבחירתם החופשית המרושעת לבצע את זממם. אלוהים מוביל ומנהיג את העולם בדרכים עקלקלות, שלא תמיד אנו יכולים להבין. העולם מתפתח לעבר מצבו הסופי על ידי אירועים הנראים לנו טובים, ואירועים הנראים לנו רעים, ועל כך אנו אומרים בתפילה שאלוהים הוא 'יוצר אור ובורא חושך', 'בעל מלחמות' ומתוך כך גם 'זורע צדקות ומצמיח ישועות'. כבר אמר החכם "לו ידעתיו - הייתיו", זאת אומרת אם הייתי מבין בחכמתי את כל דרכיו - הייתי יכול להיות הוא בעצמי. איננו מבינים את דרכי ה', ובוודאי שלא בעת התרחשות הדברים. אבל הדברים שכתבתי נראים לי כהתחלה טובה להסברת הדברים. אשמח לשמוע תגובות ענייניות ובצורה מכובדת!

תיקון קטן גדול

מדינת ישראל, בניגוד לכמה שאמרו אחרת, לא הוקמה בגלל השואה. היא הוקמה עקב גורמים מדיניים שהיו קיימים לפני השואה ואחריה. אם לא היו ארבעת העליות לפני השואה, מדינת ישראל לא היתה מוקמת. אם לא היו מתקבלות החלטות בינלאומיות שהיו גורמות לבריטניה לנטוש בכפייה את מושבותיה מעבר לים (ועיקרן הודו, שרק אחרי שקיבלה עצמאות יכלה מדינת ישראל לקום. אם זה לא היה קורה בריטניה לעולם לא היתה מוותרת על שליטה בתרנגולת מטילת ביצי הזהב, ובשליטה על תעלת סואץ. אז מה, אלוהים עשה את השואה בין השאר כדי שההודים יקבלו עצמאות?) לא היתה המדינה מוקמת. ואם לא היתה השואה? מוגזם להגיד שלא היתה מוקמת כלל מדינה ליהודים, לאחר שהצהרת בלפור (שבהחלט תמכה בהקמת בית יהודי איפשהו, מתישהו) פורסמה כבר ב-1917. אולי לא כאן, אולי לא עכשיו, אבל בהחלט היתה מוקמת, ואולי עם קצת יותר תמיכה משאר מדינות העולם. ואולי פחות. מי יודע. לשחק ב'אם' זה נחמד, אבל לא מביא לשומקום.

nrcf

New member
ברור אבל עקב השואה

היהודים הבינו שאין להם מה לחשפש בארצות אחרות ושמקומם כאן בארץ, אם לא הייתה את העלייה החמישית קרוב לוודאי שהייתה קמה מדינה , מתי? אני לא יודעת מה שבטוח לא ב48 וגםמה עוד שבעליה החמישית ( עלייתם של יהודי השואה) הגיעו כל האנשים מאירופה שהיו בעלי הון עצמי ועזרו כ"כ למדינה עם הכסף וכל זה והם היו משכילים וקידמו פה את הטכנולוגיה פלאים המדינה שלנו לא הייתה כ"כ מפותחת בלעדיהם אז את צודקת שלא רק בגלל השואה הוקמה המדינה אבל בלעדיה המדינה לא הייתה כמו שהיא היום ויכול גם להיות רק שהיום היא הייתה קמה...

בלי כל מה שהיה פה לפני

למה להם להגיע דווקא לארץ ישראל? הם יכלו (וחלקם גם עשו זאת) להגיע לכל מדינה שנלחמה בגרמנים. (ואגב, על איזה כסף אתה מדבר? מדובר על אנשים שיצאו מחנות ריכוז בלי כלום)

nrcf

New member
אני לא יודעת מה איתך

אבל אני למדתי בהיסטוריה שאחרי השואה הייתה העליה החמישית של היהודים מאירופה והם באו עם הון פרטי ועזרו לבנות את א"י ולמה להם להגיע דווקא לא"י?? כי זו הארץ שלנו היהודים הארץ שהקב"ה הבטיח לנו ושם הם צריכים להיות מוגנים איפה שכל היהודים ביחד....כשכולם מאוחדים וביחד הכל יותר טוב... יומטוב=]

געזר

New member
יהדות בשבילך!../images/Emo42.gif

אכן אמת ויציב לא יכולת להסביר זאת טוב יותר מסכימה עם כל מילה והכל ברור כשמש שאלוקים ברא!

איזה אלוהים זה

לדעתי אין דבר כזה אלוהים! זאת דעתי האישית! לא משנה איך חטאנו לא הגיע ל``עם הנבחר`` את ה``עונש`` שהוא קיבל...

איזה אלוהים זה

שלום מגע של אישה יש סיפור על רב שפגש אדם שלא האמין באלוהים ואותו אדם סיפר לו על אותו אלוהים שהוא לא מאמין בו , אמר לו הרב יישר כח באלוהים כזה אני גם לא מאמין , האלוהים שאנו כופרים בו הוא האלוהים שאנו יוצרים לעצמנו שאשכרה אפילו אני מבין מהו טוב יותר ממנו , כדי להפגש עם אלוהים באמת צריך לגלות בתוכנו מרחבים עמוקים של אור גם אז לא נתפוס מהו אלוהים כי הוא מעבר לכל הגדרה , אבל נתחיל להתעלות ונתחיל לגלות את אלוהים בפרטים הקטנים , לשאלת אלוהים והשואה שהיא שאלה עמוקה ממעמקי ים וודאי חשבונות שכר ועונש לא יסבירו אפילו מעט ממה שהתחולל שם כי אם סוד ה' ליראיו , בדבר אחד אני בוטח שה' הוא טוב וכל טוב שאנו רואים וחשים בנפשנו הוא ניצוץ מטובו של ה' ומתוך כך אפשר להפגש עם השואה ולבקש , מדוע עשה ה' ככה לעמו , ולהפגש עם המרחב האלוהי של יעוד עם ישראל וכל הבריאה מבעד לערפל

אנילה1

New member
טופי וזהו זה מבהיל כשנתקלים

בשואה. אני אגב לא בעד הנסיעות האלה לפולין. אבל מכיוון שכבר היית, אז שאלת הצדק היא לא רלוונטית. כי בשואה מתו גם לא יהודים, הרבה יותר מאשר יהודים. לגבי יהדות ואלוהות. מי שנולד לאם יהודיה או גיורת כהלכה, הוא יהודי. זאת הדרישה היחידה על מנת לשייך אדם לעם היהודי. על מנת להיות יהודי אין צורך להאמין בכלום, אין צורך לעשות מצוות. אין אפילו צורך לדעת תנך ושום דבר מהתרבות היהודית. יחד עם זאת, על מנת להשתייך לחברה, יש צורך בתרבות מלכדת. בשכבת הגיל שלך הנסיעה לפולין היא הדבק המלכד. הלימודים בבית הספר הם הדבק המלכד. ועוד כל מיני דברים תרבותיים שמשייכים אותך למגזר שלך. חילוני, דתי לאומי, חרדי, מסורתי וכו. כולם יהודים עם דגשים שונים על דת ודתיות. ועדיין אין תשובה איך אלוהים נתן לזה לקרות, זה קרה נקודה. תשמחי שאת חלק מהאודים שנשארו לפליטה ממכונת השמד ההיא.

איפה היה אלוהים בזמן השואה?

היכן שהיה תמיד - במקום אחד בלבד: בלבבות האנשים המאמינים שהוא קיים! כמי שמאמינה באמונה שלמה שלא אלוהים הוא שברא את האדם, אלא האדם הוא שברא את האלוהים בגילגוליו השונים לאורך כל ההיסטוריה האנושית, כתשובה לתהיות שלא הצליח לפותרן - אני בטוחה שהשואה - כמו כל מה שהתרחש, מתרחש ויתרחש בעולמנו - התחוללה ללא שום נוכחות אלוהית, לטוב או לרע.

אנילה1

New member
בכל מהלך ההיסטוריה האנושית, נרשמו

מאה שנה בערך ללא מלחמות בעולם. האם בני אדם (הזכרים בעיקר) הם בעלי תאוות רצח שמידי פעם מתבטאת גם ברצח עם. גיינוסייד?. ברור שזה טיבעו של הזכר האנושי. אתם יודעים כמה מוסלמים נרצחו ע"י מוסלמים בכל העולם מאז מלחמת העולם השניה? 80 מיליון גברים נשים וילדים. המוסלמים הם הכי רצחניים שיש היום.

למעלה