אליפות הפועל

אם שטח הוא פועל יוצא

אז אין בעיה עקרונית עם נשטח: "הבקשה נשטחה לפני השלטונות, אבל הם שמו ז'".

גנגי

New member
השטיח והושטח - למה לא?

להשטיח - לעשות שטוח. ומה שמשטיחים מושטח (הקרקע הושטחה, הניילון הושטח, הרעיון הושטח), מה שאין כן באשר ל-נשטח, שכן אפשר לומר ששטחתי בקשתי בפני מישהו, אבל בקשתי נשטחה... נו, זה כבר בתיאוריה בלבד. לא שמעתי מעולם איש שאומר כך. יש פעלים שהם תיאורתיים ואינם קיימים בדיבור, וכשהצעת לקיים את אליפות בית"ר, סליחה, הפועל, דיברת בפירוש על עברית מדוברת, עכשווית. אז היצמד לכללים שאתה בעצמך קבעת.
בינתיים יש ארבעה מוצלחים ומורמים-מעם: חשב כתב פקד פטר ואם תחשבו על זה, הסדר אינו מקרי. אח"לה.

ואני חשבתי

שלשטח (פיעל) זה לעשות שטוח. אבן שושן ('צטערת, זה מה שיש לי בבית) מביא באמת את השטיח והושטח (אבל לא את נשתח), אבל מפרש את זה כ-"שטח, מתח, פרש". ולגבי פ-ק-ד, פוקד (פועל) זה בשימוש? אבן שושן מביא את זה בשני פירושים -1 - נמנה, נשפר ו-2 - נצטוה קיבל פקודה, אבל הדוגמאות בשניהם מגיעות רק עד לימי הביניים. נראה לי שבימנו, שמפקדים על.. ולא את.., כלומר ההטייה בפיעל היא פועל עומד, אין כל כך משמעות ושימוש ל-"פוקד". לעומת זאת, נראה שא-כ-ל משמש בכל ההטיות. אבן שושן מביא את כולם, ובצורת פיעל, מביא שתי פירושים, שניהם משויכים לעת החדשה: 1. שרף ו-2. צרך, השתמש לצרכיו, והדוגמא המאלפת ל-2: הישוב בארץ מאכל הרבה ירקות.

גנגי

New member
יש ארכיטקט חדש בשטח,

עובדה- יש בניין חדש, הפעַל. שנתחדש.

מה דעתכם על י-ש-ב?

אני לא בטוח לגבי הופעל, כי זה מתנגש עם ההטייה של ש-ו-ב ("סוכן השב"כ הושב ארצה, והושב בבית המעצר") - קצת חורק לי, לוידע למה.

מוגג

New member
אמרו כבר ב-ל-ע ?

כי הייתי במיל' ולא ראיתי. ובלשון מקרא גם ג-נ-ב.

למעלה