בזמנו שמתי קישור לכתבה של ד"ר

אמיר.

New member
תיקוני טעויות.

1. מי שסרב לפשרה היו הפמינסטיות - רוצות את כל הקופה. 2. ממתי אסור להתאגד במדינה הזאת ? למפלגות הדתיות יש אג´נדה לגיטמית כמו לכל האחרות. 3. אם תלמדי (אפילו הרבה פחות מהרב עובדיה) תוכלי לפסוק. נשים דתיות פוסקות כל הזמן. ---------- עליך להחליט על מה את מוכנה לוותר בשביל לחיות יחד עםמישאינך מסכימה לדעתו.

טל קר

New member
תגובת ד"ר דן מלר להודעה

אינני מבין את הכמיהה או הציפיה או הרעיון של יהודי חילוני, לא דתי, ללמוד תורה עם אנשים דתיים. כלום איננו מסוגלים (או מסוגלות) ללמוד במסגרת חופשית? כלום אנשים דתיים מבינים טוב יותר מאתנו את התורה? לדעתי המאמין הדתי מוגבל בהבנת התורה, משום עמדתו האמונית, שאיננה מאפשרת לו להתנתק מהקשר המלאכותי, הכפוי גם אם לא-רצוני, שבין הטכסט הכתוב לבין ה"אלוהים". האדם החופשי מסוגל לראות עוול, רמייה, חוסר אנושיות, אכזריות ועוד היבטים שליליים ופסולים בטסכט המקראי, ולבקר אותם ברוח מוסר ימינו, וזאת מבלי שייגרע מחשיבותו העקרונית של התנ"ך כמקור ללשון העברית, לספרות, לשירה, למוסר (מוסר הנביאים), לערכים סוציאליים, ועוד. אני מפנה את מי שמתעניין בנושא, את מי שמעריך את התנ"ך כספר יסוד לתרבות היהודית, גם החילונית, למדור "פרשות השבוע" באתר חופש http://www.hofesh.org.il/articles/articles.html#parashat_hshavua בו מועלית, אחת לשבועיים-שלושה, פרשת שבוע בביקורת חילונית, מוסרית וערכית בת זמננו. התורה נקראת ונלמדת על ידינו ללא קשר וללא שייכות לאנשים דתיים, ואני קורא לכל איש תרבות יהודי, שאיננו דתי, לקרוא פרקי תנ"ך בביקורת עצמית. ואם יש צורך בעזרה בפירוש או במקורות - אין צורך להיעזר באנשים דתיים. יש בחברה התרבותית החילונית רבים שיכולים לעזור בכך בהצלחה רבה יותר, בוודאי ללא כל סממן של הטפה מיסיונרית. בהצלחה דן ****** הרשמתו לתפוז נמצאת בתהליכים על מנת שיוכל בעתיד לענות באופן עצמאי. ט.ק.

מכשפה

New member
אני לא דתיה, אבל כתלמידה בתיכון

מאד אהבתי את שעורי התנ"ך, כי הייתה לי מורה נהדרת, מאד ליבראלית, שנתנה לנו לפרש על פי רצונינו. לי תמיד היו פרשנויות מתקדמות, מקוריות, חדשניות. תמיד הרגשתי שאלו שחיים לפי הפירושים הישנים, שמקפחים את האשה, או שאינם מתאימים לימינו אנו- חוטאים לתורה. ובכלל מי שמם? תמיד הרגשתי שאם הם פרשו- גם לי יש זכות לפרש, ואף פעם לא הייתי מוכנה לקבל תכתיבים, בלי הגיון או הסבר. משפחתי מצד אמי היו כולם דתיים, והורי לא. אני הרגשתי את עצמי דתייה בנשמתי, אך לא בהתנהגותי. גדלתי כחילונית לכל דבר. במקור משפחת אבי היו כוהנים, ואני מאמינה שיש משהו בנשמה שכן עובר מדור לדור. אני יודעת שבנשמתי אני אדם מאמין, אבל באשר לתורה- זה הכל עניין של לימוד. וללימודים צריך תנאים מתאימים.אילו היו לי אולי הייתי לומדת והופכת להיות רבנית,(???) אבל- אין לי את האפשרות או הכוחות. אז אני חיה את חיי, מגדלת את ילדי, ועושה מה שצריך לעשות.

אמיר.

New member
דתי = חילוני טורבו ???

על פי התאור נראה כי אדם דתי המסוגל לפרש את התנ"ך בכלים מודרניים ובד בבד להעזר בפרשנות הקלאסית, הוא אדם שלם יותר ועולמו הרוחני עשיר יותר. תודה. אמיר. (מורה לתנ"ך, גם)

דנינקי33

New member
בול קלעת למטרה

בול! קלעת למטרה! כל אדם שמפעיל את שיקול דעתו, ואיננו מקבל כאכסיומה דעות של אחרים כמו היו אמת לאמיתה, ומוכל להעביר ביקורת על דברי אחרים, גם אם הם "רבנים גדולים ומאור הדור", וגם על עצמו, כמובן, וגם על טקסטים שאדם בשר-ודם כמותו הגדירם "קדושים", הוא אדם עשיר יותר, רוחנית. "שלם" זו מילה לא מובנת לי. "שלם" ביחס למה?

גאולה_ש

New member
../images/Emo41.gif תגובה לכול המגיבים ../images/Emo41.gif

"כשם שאין פרצופיהן שוין זה לזה , כך אין דעתן שווה זה לזה, אלא כול אחד ואחד יש לו דעה בפני עצמו..." במדבר רבה, פנחס, פרשה כא בתקופתנו פורקה האלוהות מקדושתה והפכה להיסטוריה. אך הדחף היוצר בתחום הדת לא נפסק. יצר לב האדם לדעת לחדש ולנתץ הוא בלתי פוסק. אנשים ממשיכים לעצב מחדש בכל פעם את מושג האל (ראו את שלל ה"גרסאות" בפורום זה) . "אלו ואלו דברי אלהים חיים הן" אין אני כאישה דתייה יכולה לקבוע לאדם חילוני את אמונתו ואלוהיו . ואין הוא יכול לקבוע לי במה להאמין וכיצד יראו אלוהיי. אמונתי מחייבת אך ורק אותי . כלומר, אין פרשנותי עדיפה על זו של אחי החילוני, רק שונה. ישנם יושבי קטבים למינהם בכול צד , אשר מנכסים להם בעוז את ערכי המוסר החופש והאמת , ובכך רק מרבים פלגה בעם במקום לקרבו. אני כאישה גאה ודתייה גאה לא פחות אמשיך להאמין ולהטיף לדיאלוג ולחיים של זה עם זה ולא זה לצד זה... אם זו מיסיונריות על פי פרשנותכן, אז אשמח גם לשאת בגאווה את התואר "מיסיונרית"... -------------------- צר לי על ניצול הפורום לשיח "פופוליסטי" במקום לשיח פוליטי נשי גאה....

אמיר.

New member
כמה תיקוני טעויות..

1. זה לא שהם לא מוכנים ללחוץלך את היד. גברים ונשים דתיים לא נוגעים (זה הדדי) זה לא מתיעוב או מגועל - זה פשוט הרחקה בריאה. 2. אין שום קשר להיות במחזור. זה רלוונטי לך ולאישך בלבד. 3. מנסיון שלי כאן... הפרשנות שלך בנויה על מידע שגוי...

Boojie

New member
למה חילוניים צריכים ללמוד תורה???

יש איזושהי סיבה שבעולם שאני, אדם אתאיסטי לחלוטין, ארגיש צורך ללמוד תורה? למה לי בדיוק ללמוד משהו שסותר לחלוטין את אמונתי? האם את למדת פעם את עקרונות הנצרות? את עקרונות האיסלאם? האם פעם התעמקת בכתבים פגאניים? אולי בודהיזם? שינטו? יש המון דתות בעולם. אין לי כל כוונה להתחיל ללמוד כל אחת ואחת מהן רק כדי שיגידו שיש לי זכות דיבור בנושא. אני לא מאמינה באלוהים. אני לא מקבלת את מרותם של רבנים. אני לא מוכנה שאנשי דת שאני לא מאמינה בה ידחפו את אפם בצלחתי, במיטתי או בכל מרכיב אחר של חיי. וזה לא משנה אם הם יהודים, מוסלמים, נוצרים, בודהיסטים או וויקאנים. ולפיכך, יש לי זכות מלאה למחות כנגד יחס היהדות - כפי שהיא מתבטאת במוסדות הדת בארץ, הווה אומר כפי שהיא משפיעה על חיי - לנשים. יש לך רבי שמביא פרשנות שונה? יופי לך. כל עוד הרבנים שמשפיעים על חוקי המדינה שאני חיה בה מביאים את הפרשנות שפוגעת בזכויותי, ממש לא מעניין אותי כמה דעות שונות יש ביהדות בנושא. אני אלחם על זכויותי, ואני ממש לא צריכה ללמוד תורה בשביל שתהיה לי הזכות המלאה לעשות את זה.

דנינקי33

New member
למה ללמוד תנ"ך

רבים מאתנו, בייחוד יהודים לא דתיים ואתאיסטיים, מבלבלים בין לימודי דת ולימוד התנ"ך. התנ"ך איננו ספרם של יהודים דתיים, אלא ספרם של כל היהודים ככלל, כולל ובעיקר לא דתיים. התנ"ך הרי נכתב בידי בני-אדם, ואין לו אח ורע בתרבויות העמים. אם "נשים בצד" את החלקים הפולחניים שבו, אי אפשר להתעלם מן העובדה, שהתנ"ך, בייחוד ספרי הנביאים והכתובים, הוא בסיס לתרבותו של העם היהודי - שפה ולשון, שירה וספרות, הגות ומוסר, ומה לא עוד. ש"י עגנון זכה בפרס נובל לספרות לא משום היותו יהודי דתי, אלא משום שידע בצורה כה מקורית וכה מושלמת להשתמש בטכסט המקראי הקדום ליצירתו הספרותית המודרנית. ספרים כמו איוב, קוהלת, ירמיהו ואחרים, הם אוצר בלום של יופי לשוני, חשיבה אנושית, מוסר נפלא וערכים אנושיים וסוציאליים. אסור לנו, כיהודים אתאיסטיים, לוותר על התנ"ך רק משום שיהודים דתיים רואים בו - למעשה רק בחלק ממנו - בתורה - כתב קודש ו"ראייה" לקיומו של אלוהים, וכל יתר הבלה-בלה-בלה. ויתור על ספר התנ"ך הוא, למעשה, התעלמות מהתשתית התרבותית שלנו כעם וחברה. עמוס עוז, ס´ יזהר, מאיר שלו, א.ב.יהושע וסופרים חילוניים רבים אחרים מתבססים על התנ"ך ושואבים ממנו כוח יצירתי ובסיס להמשך היצירה של העם היהודי. עמוס עוז אמר פעם, בערך כך: ארון הספרים שלי מכיל את כל היצירה שיצר העם היהודי לדורותיו, וכלולים בו, כמובן, תנ"ך ושאר ספרות ההלכה. ההבדל ביני לבין היהודים הדתיים, אמר עוז, הוא בכך, שאני הוא הקובע מה אשאיר בארון הספרים שלי, ומה אעביר לארכיון. כך גם אנחנו: נקרא בתנ"ך ונלמד מתוכו את כל מה שחשוב לנו, ומה שאיננו חשוב - נאכסן במרתפי ההיסטוריה.

Boojie

New member
אסור לנו לוותר על התנ"ך?

מותר לנו בכיף לוותר על התנ"ך. כמו שמותר לנו לוותר על עמוס עוז אם לא בא לנו ללמוד אותו. כמו שמותר לנו לוותר על האיליאדה והאודיסאה אם לא בא לנו ללמוד אותן. כמו שמותר לנו לוותר על כל ספר אחר. התנ"ך הוא ספר. פשטה איזושהי מין אופנה בקרב יהודים חילוניים לשים דגש על לימודי תנ"ך, כאילו זה מה שיתן לנו בסיס שווה לדתיים בבואנו להתווכח איתם. ואני אומרת - בולשיט. התנ"ך אינו ספר נשגב יותר, חכם יותר או מוסרי יותר מכל ספר אחר שראיתי בימי חיי. יש בו כמה רעיונות יפים לצד כמה רעיונות מחרידים, יש בו קטעי פרוזה מוצלחים לצד קטעי פרוזה בלתי נסבלים - הוא ספר כמו כל ספר אחר. שהוא השפיע רבות על העולם? הרבה דברים השפיעו רבות על העולם. למעשה, על העולם שאנחנו חיים בו, "מיין קמפף", לצערנו, השפיע לא פחות. ולא זכור לי שלומדים את מיין קמפף בבתי ספר, בבחינת "דע את אויבך". ואם כבר, הברית החדשה והקוראן השפיעו על העולם ה-ר-ב-ה יותר מאשר התנ"ך. נכון, גם הנוצרים והמוסלמים רואים בתנ"ך ספר קדוש, אבל עקרונות הדת שלהם לא מגיעים מהתנ"ך. אז למה לא ללמוד גם את הברית החדשה והקוראן? מי שרוצה ללמוד תנ"ך, שילמד תנ"ך. בכיף. זה נושא מעניין, יש בו הרבה תרומה להבנה היסטורית, חברתית, פוליטית. זה לא אומר שזו חובה. וש"י עגנון, אם יותר לי, היה סופר כל כך מוצלח כי הוא ידע לכתוב, לא כי הוא ידע תנ"ך. לא בקיאותו בתנ"ך עשתה את כתביו כל כך טובים, אלא יכולתו לשזור את הידע שלו - בכל תחום שהוא - בצורה כל כך מוצלחת לכלל ספרות.

דנינקי33

New member
מותר לך לוותר על הכל

מותר לך לוותר על הכל. האם מישהו מונע זאת ממך? אל תלמד ספרות ולשון, ותישאר עם ה"כאילללו" וה"יאללה" וה"כזה" וה"חבל על הזמן" - ארבעה או חמישה ביטויים "ספרותיים" ו"תרבותיים" שמאפשרים עתיד יוצא מן הכלל לעם התרבות. יש הבדל בין ללמוד ולהפיק תועלת מטכסט ספרותי, כולל תנ"ך, לבין להתייחס לטכסט כאל "קודש", או לראות בכך את העיקר. נכון שהשפעתם של הברית החדשה והקוראן על בני אדם היתה עצומה הרבה יותר מאשר התנ"ך, אבל ראה באיזו משמעות! בעיקר במשמעות של הקצנה אלימה, הרג, רצח ואלימות בשם האלוהים! הנצרות השמידה בעבר המוני בני אדם בגין האמונה,והאיסלטם קורא לעשות זאת עד היום! יש, לצערי, גם בתנ"ך אלמנט אלים, ראה מעשהו של יגאל עמיר בשם הבסיס הדתי הזה, אבל הרי אי אפשר להשוות זאת לדתות המונותאיסטיות האחרות! גם את הצד השלילי הזה חשוב ללמוד מן התנ"ך, לדעת מהו הבסיס הרע, הלא אנושי, המתנשא שביהדות, ולהשכיו לבנות חינוך יהודי אחר לדורות הבאים. שום קיצוניות לא הביאה ברכה על הדוגלים בה, גם לא קיציניות כשלך. היה בריא והישאר אדם תרבותי.

Boojie

New member
קודם כל, אני אשה, לא גבר.

שנית, קריאה קצרה בתנ"ך מגלה לנו שהיהדות מסוגלת יופי למעשי זוועה, וגם מטיפה להם. שאול, למיטב זכרוני, איבד את חסד אלוהים, בין השאר, כי לא הרג את כל האנשים שהיה אמור להרוג. הומאני מאד. הסיבה היחידה שלא עשינו מעשי זוועה כמו שעשו הנצרות והאיסלאם מאז: אנחנו קטנים מדי. מעולם לא הגענו לגודל חובק העולם שמאפשר מעשי זוועה בקנה מידה גדול. אבל זה לא כאילו שלא הוכחנו את המיליטנטיות שלנו בקנה מידה קטן יותר, ברוך השם. ואני במקומך הייתי נמנעת מלהציג את כל מי שבוחר שלא ללמוד את התנ"ך כבור שיש לו רק חמש מילים בלקסיקון התרבותי שלו. זה עלול לחזור אליך כבומרנג, תודה רבה.

דנינקי33

New member
סליחה פלוס

סליחה על בורותי הרבה על שלא ידעתי מיד עם לידתי ש-BOOJIE זו אישה ולא איש. אשר לתנ"ך, לרשעות ולתרבות שבו, לחמש מילים בעברית נלעגת ולבומרנג - הפוסל במומו פוסל אמרו חכמינו, ולא טעו הרבה. מי שרואה בתנ"ך רק את החלקים המרושעים שבו, ואלו לא חסרים - הם מרובים הרבה יותר מאשר המיזער שאת הבאת, ובו בעת מתעלם מהבסיס הרחב, במקרים רבים הבלעדי, שתרם התנ"ך לתרבות ימינו, הוא הוא הפגוע בבומרנג ששלח לאחרים. ספרי הנביאים, ירמיהו בייחוד, איוב, קוהלת ואחרים הם בסיס לערכים אנושיים, חברתיים וספרותיים, ומי שמתעלם מעובדות אלו עושה עול לעצמו ולאחרים. את המשפט האחרון במכתבך לא אני כתבתי, ואם זאת הבנת ממני, ראוי לרענן את הבנת הנקרא שלך בברכה

מירי,

New member
אתאיסטים יהודים?

או שאתה אתאיסט או שאתה יהודי , לא נראה לי בהגדרה שאתה יכול להיות שניהם... אלא שבתוךך כל הוויכוח על מהות המדינה , וכמות הדת שנכנסת לחיי היום יום הרבה יוהדים הופכים לאתאיסטים ומתוך האנטי מעיפים מעליהם גם את התנך...

דנינקי33

New member
אתאיסט יהודי

טעות בידך. קיומו של העם היהודי במשך אלפיים שנות גלות, ללא ארץ וללא מערכת חיים מדינית אחת, איחדה את היהודים בפזורותיהם סביב בית הכנסת, בהעדר מרכז מדיני או תרבותי אחר. אבל תהיה זו טעות לחשוב, שכל מי שבא לבית כנסת הוא מאמין באלוהים. רבים עושים זאת כמצוות אנשים מלומדה, ומשחקים "כאילו". יהודי הוא בן לעם היהודי. נקודה. אין להגדרה זו שום קשר לאמונה באלונים. בן לעם היהודי יכול להאמין באלוהים (יהודי דתי,וגם כאן מתפצלת ההגדרה לסוגים שונים של דתיות), יכול להיות יהודי אגנוסטי (לא מאמין אבל לא מוכן להיכנס לעובי הקורה אם יש או אם אין אלוהים), ויש יהודי אתאיסט, כמוני למשל, שהוא יהודי טוב, שמקיים את כל הערכים האנושיים שביהדות אבל בוחל בפולחנים ובהתנשאות הדתית הגזענית שבדת היהודית, ויודע - לא מאמין אלא יודע - ש"אלוהים" הוא מושג תיאורטי, ואין הוא קיים או נמצא אלא במוחותיהם של מאמיניו.

מירי,

New member
וזה מה שבנתיים מצאתי...

: one who denies the existence of God מתוך האתר www.m-w.com/cgi-bin/dictionary ואולי צריך לחפש גם פשור למילה יהודי , כי אני לא חושבת שזה מסתדר עם זה שהוא לא מאמין באלוהים , אלא אם כן כל מי שנולד לאם יהוידה מבחינתך יהודי - כי אני חושבת שזה רק מי שמרגיש יהודי (ולא חשוב חילוני או חרדי), אז זה הפרוש שמצאתי ליהודי.. 1 a : a member of the tribe of Judah b : ISRAELITE 2 : a member of a nation existing in Palestine from the 6th century B.C. to the 1st century A.D. 3 : a person belonging to a continuation through descent or conversion of the ancient Jewish people 4 : one whose religion is Judaism בעצם הגדרת האתיאיזם אני חושבת שמפסיקים להיות יהודים בהגדרה אישית

למעלה