את לא לבד
ומשעשע אותי שאני מבין לגמרי את מה שכתוב. והלא אני הסמן הימני בחוג שבו אני מסתובב בדרך כלל.
יש כמה סוגים של אנשים שתורמים לבעיה:
* כמו שיחפה אמרה, יש לא מעט נותני טון שמעדיפים לשמור את השמאל כחוג קטן של אנשים מבודדים. אותם אנשים ביקרו למשל את דפני ליף כי ניסתה להתעלם מהבעיה הפלסטינית.
* יש את חוג הסחים הנכבד. אלו שלעולם לא יצביעו נתניהו, אבל גם אינם שמאלנים כי שמאלני זה קללה. אלה סוג של "שמאלנים מתביישים". וכמו רוב חוגי המתביישים מאז ומעולם, שיטת הפעולה העיקרית שלהם היא להשמיץ בדיוק את המקור בהם הם מתביישים בו.
* יש את הימין הקיצוני שיקרא לך בוגדת וכל מילה מיותרת. סשמתי סרטון מייצג שלהם אתמול.
* יש את הימין האפולוגטי. איך שאני אוהב את הימין האפולוגטי. הצרה בו, שאי אפשר לקיים איתו שום דיון בלי שיאשים אותך בצביעות. "צריך למצוא פתרון לבעית הפליטים" יענה אצלו ב"אבל למתנחלים לא מצאתם פתרון, הא?". "לדעתי צריך לצמצם פגיעה באוכלוסיה אזרחית" נענה ב"למה לא אכפת לך כשאסאד הורג את האזרחים שלו?" וכן הלאה. הצרה בטקטיקה כזו שיש בה האשמה נסתרת כלפי הטוען השמאלני בלי להתייחס לטיעוניו. וזה מתיש וזה מכביד וזה נמאס.
* יש את הדיון-נאצים. אלו שקובעים מתי דיון צריך ולא צריך להתקיים. אלו תמיד ימצאו סיבות למה על שמאלנים לסתום את הפה עכשיו. זה נכון למבצע צבאי, שם הם יתרצו את סתימת הפיות ב"פגיעה במוראל הציבורי" (ואגב, עצם קיום של "מצב חירום" כל הזמן מאפשר להם להשתמש בתירוץ הזה ללא הגבלה בכלל), כאשר פרשיית שחיתות נחשפת "אסור לדבר עד שבית המשפט יכריע" וכאשר בית המשפט הכריע "אין טעם לדבר כי אתה לא יודע טוב יותר מבית המשפט". על חיילים במדים אסור אף פעם להעביר ביקורת כי "מה אתה עשית בשביל מדינה" ואם לא שירתת בצבא בכלל כדאי שתיעלם מעל פני האדמה כי כל דיון שתפתח יהפוך למשפט שדה על השירות הצבאי שלא עשית בעברך, לא משנה מאיזו סיבה.
התוצאה מכל האנשים הללו, היא שהשמאלנים שותקים. יותר נכון, מדברים, אבל רק בינם לבין עצמם. לא מעיזים להשמיע קול כלפי חוץ.
וכולם מפסידים מזה.
היום סיפר לי מישהו שביקר בויאטנם כי היה איזה רגע, אחרי שראה שלטים של מפלגה באדום פזורים בכל הרחוב. הוא שאל את המדריך שלו "מה המצב הפוליטי פה? זו דמוקרטיה?"
- "כן, לגמרי דמוקרטיה" אישר המדריך.
- "איזה מפלגות יש פה?" התענין בתמימות התייר גיבור סיפורנו
- "מפלגה אחת..." ענה המדריך
אבל את חייבת לדבר, דאגרו. חייבים לשבור את זה ולדבר, כי אחרת כולם נפגעים. וזו תהיה גם אשמתך (וגם אשמתי וגם אשמת כל מי שלא מנסה לדון ולדבר*. כי כשלא מדברים על אלטרנטיבה אז ברור שאין אלטרנטיבה. בלי דיון, אף אחד לא יגיע לשום צורה אחרת והתוצאה תהיה "השלמה" ארורה עם מציאות בעייתית. מציאות שבה אנחנו מדברים על "אז יהיו כמה הרוגים כל כמה שנים, לא נורא". ו"אז נוציא מיליוני דולרים על מערכות מיגון במקום על השקעה בתשתיות ובחינוך, לא נורא". מציאות שבה, וזה מפחיד אותי יותר מכל, מצב הלחימה התמידי הזה יראה לנו "לא כואב". הוא יראה כ"חובה אזרחית". ומאחר וכך, בעוד שתים ושלוש דורות, לא תהיה לנו שום מוטיבציה לשנות מהמצב הזה.
שלא לדבר על כך שאם אנחנו נותנים למציאות להכתיב את הכללים בעבורנו, חסר רק בעל יוזמה מוצלח אחד מהצד השני. וזה יכול להיות כל צד, ערבי, רוסי, אולי אפילו סיני כדי להחטיף לנו מכה כל כך כואבת שאני לא בטוח אם נשרוד אותה.
אז חובה שתדברי. לא כדי "להציל את העולם" אלא כדי להציל את מי שאת מדברת אליו וגם, כדי להציל את עצמך.