לא חייבים לקבל את המספרים כפשוטם. למשל, החוב האמריקני כולל ההתחייבויות האקטואריות וחובות המדינות והרשויות המוניציפליות כבר קרוב ל 230% תוצר.
החוב האקטוארי הישראל כולל גירעון ביטוח לאומי הוא כ 150%. ברור שאין סכנת דיפולט לארה"ב, החוב שלה בדולרים והיא פשוט תדפיס אותם ותשלם. כך גם ישראל. המשבר של ישראל במאה הקודמת התלווה לחוב חיצוני גדול. המצב שונה היום. גם יפן "הלא אחראית" חייבת יינים לאזרחים שלה. ברוסיה רמת החוב 20% תוצר וברובלים. הבעיה בארה"ב היא שהיא ניצלה לרעה את הפיכת הדולר למטבע רזרבה עולמי (ישראל מחזיקה 200 מיליארד), ובכך הבריחה את רוב הפעילות התעשייתית שלה למקומות כמו סין ווייטנאם וקוריאה. תושבי ארה"ב קונים אפילו את האייפון שלהם ממפעלים בסין. ארה"ב התמכרה לגירעון מתמיד במאזן התשלומים שלה יחד עם גירעון תקציבי ענק, כך שכל העלאת ריבית תגרור הוצאות עתק ללווה הגדול שהוא ממשלת ארה"ב שחייבת לדעתי כ 60 טריליון $. העלאה של 3% בעלות החוב משמעותה חיוב הממשלה שם ביותר מכול ההכנסות שלה ממסים. בעבר משברים כאלה נפתרו ע"י שימוש בבסיס הזהב, אבל ב 1972 ניקסון ביטל את הצמדת הדולר לזהב ובכך ביצע דיפולט של החוב של ארה"ב לבריטניה. זה עבר אז בשקט בגלל משבר הנפט ב 1973, שם הדולר הפך לפטרו דולר כשאילצו את מדינות אופק לקבל רק דולרים או שמנהיגיהם יפרדו מראשיהם. גם היום ארה"ב מנסה לכפות בצורה כוחנית את האינטרסים שלה, אבל אני משער שזה לא יהיה יעיל במיוחד.
מה המשמעות של עלויות הריבית אם גם ככה לא באמת מתכוונים לשלם את החוב? רמת חוב שלפני כמה שנים היתה בלתי נתפסת היום אף אחד כבר לא מתרגש.
אנחנו כרגע בסביבת אינפלציה של 6.2% בארה"ב. ב-3% ריבית, עדיין החוב נשחק ריאלית ב-3.2% בשנה ביחס לתוצר. וזה מבלי להזכיר את העובדה שמי שקונה את החוב הוא הבנק המרכזי... מכיס לכיס.
יתכן שחוסר הגמוניה של ארה"ב היום הוא חלק מהבעיה. אבל זה פחות הנושא. אם חוזרים לביטקוין ומטבעות בלוקצ׳יין מבוססי קוד פתוח באופן כללי, ומבינים שהם לא משרתים את הממשלות, מלבד כמה מדינות בדרום אמריקה שמשום מה תמיד מצטיינות במדיניות מוניטרית יצירתית, אפשר להניח שהצלחה של הביטקוין לרמה שתסכן את מטבעות הפיאט של המדינות תגרור פעולה קיצונית ומתואמת. תוכנית ייצוב בסגנון שנות ה-80 שבבת אחת תגרע טריליוני דולרים של נכסים מהשוק. טריליוני דולרים שיושבים אצל מחזיקים שהם לרוב לא מהתורמים המסורתיים למפלגות.
ובלי קשר אם מישהו רוצה לקבל עוד המחשה נוספת ללמה הנושא בעייתי, כתבה שבמקרה פורסמה אתמול:
מה קורה? אני כורה: כך בניתי חוות קריפטו אחרי בית הספר | מוסף כלכליסט
יונתן גולנדסקי, חובב מחשבים בן 13, כורה קריפטו מחדרו ברמת גן
newmedia.calcalist.co.il
ציטוטים נבחרים - ״אני מסתכל על איך אני אוכל לא ללמוד״. "זה נחמד לקבל כסף, אין לי כוח לעבוד."
אין ספק שככה בונים את האנושות ודור העתיד.... דור של מהמרים מפונקים. שלא יודעים פחד אמיתי מה הוא. במקרה הכי גרוע יד נעלמה תבוא ותזרוק עליהם שטרות של כסף אם יקרה משהו.
רוצים לעבוד, אבל במקצוע שלהם - שוכבי מיטות מייצרי כלום ושום דבר.