בני 40, שלושה ילדים, גרים עם ההורים

BrightEye

New member
אני אומרת מה שאני עושה

אני יודעת כמה הרווחתי, כמה שנים שילמתי משכנתא, וכמה נחנקתי (עד שהשתחררתי ממנה והחיים עכשיו הרבה יותר יפים).
ויש לנו משפחה עם 3 ילדים.

לאונידס

Active member
אני חושב שלקיחת משכנתא ל 30 שנה ללא תכנון

כלכלי מפורט שמראה שמסוגלים לעמוד בהחזרים זהו חוסר אחריות.
מכיוון שכולנו כשלנו בניסיון להצליח בתכנון כלכלי כזה למשפחה ממוצעת (נתאמץ ויהיה בסדר לא נחשב תכנון) כנראה שיש לנו תשובה למה משפחה ממוצעת אחראית לא יכולה לקחת משכנתא.

BrightEye

New member
אני לא מסכימה איתך

לשלם 30 שנה שכר דירה נראה לי תכנון כלכלי גרוע.
אם יש בתכנון לשלם שכר דירה, אני בתפיסה שלי אומרת שיהיה גם לשלם משכנתא.

לאונידס

Active member
בינתיים עוד לא תכננו כלום

מכיוון שהסכמנו (אני מקווה שהסכמנו) שלא אחראי לקחת התחייבות כספית כל כך משמעותית לתקופה כל כך ארוכה בלי לתכנן ולבדוק שאכן יכולים לעמוד בה.
ומכיוון שמסיבות שונות אנחנו לא מסוגלים לתכנן.
ומכיוון שלא רוצים לגור ברחוב עד שנתכנן

אז בינתיים גרים בשכירות, כי ההתחייבות לשכירות היא לשנה ולא ל 30 שנה.

יכול להיות שלחוסר היכולת לתכנן יש מחיר, צריך לגור בדירה שכורה במקום לקנות אותה, אלה הם החיים.

לאונידס

Active member
לדעתך כן אחראי לקחת משכנתא כשלא יודעים

שאפשר להחזיר אותה?

לא הבנתי.

BrightEye

New member
לדעתי, אם אתה לא חושב שתוכל לפרנס את עצמך

ואת משפחתך אז בודאי שלא צריך להביא ילדים לעולם.
דירה זה כבר פינאטס.

לאונידס

Active member
הסכמתי שישראלים לא יכולים להרשות לעצמם ילדים

כבר קודם בשרשור הזה אמרתי שנראה לי שישראלי ממוצע לא יכול להרשות לעצמו ילדים
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=2370&messageid=172358700
ואם הוא עושה ילדים בלי לבדוק טוב טוב את האפשרויות שלו יש סיכוי גבוה שהוא דן אותם ואת עצמו לעוני.

אני לא מכיר הרבה ישראלים שעושים את החשבון הזה, הם מקווים שיהיה בסדר. מאחל להם שיהיה בסדר אבל כנראה שהסטטיסטיקה תנצח ולרובם לא יהיה בסדר.

BrightEye

New member
אני חושבת שאם הם יסתפקו בילד אחד או שניים

זה אכן יהיה בסדר.
ואני חושבת שישראלי ממוצע שיסתפק במשפחה קטנה, יסתדר.

לאונידס

Active member
לי אישית קשה לקבל החלטות ללא נתונים

לא ברור לי לפי מה החלטת ילד אחד או שניים או אולי יותר או אולי פחות, שיטת קבלת ההחלטות שלך שונה משלי

רזאי

New member
הנתונים שהיו הכי חשובים לי,

כשהחלטתי אם לקנות או לא- האם אני בטוחה שאני רוצה להשאר במקום המסוים הזה לאורך זמן, ומה ההבדל בין ההחזר החודשי של המשכנא לבין השכירות שאני במילא משלמת.
אחרי שראינו שיש לנו עבודה קבועה, ואנחנו מתכננים להשאר במקום, ושההבדל בין השכירות והמשכנתא הוא רק בערך 50 ש"ח לחודש, קנינו. נאלצנו לקנות בית ישן, ושיפצנו אותו לאט ובהדרגה במשך השנים. היו לנו כמה שנים קשות, אבל היום אנחנו בסדר. אני מאמינה שזו היתה החלטה נכונה, כי עוד כמה שנים נגמור לשלם את המשכנתא, ושכירות ממשיכים לשלם לעולם.

לאונידס

Active member
לדעתי ולדעת כל פרשן כלכלי שבדקתי

ההנחה שמה שהיה תקף לגביך אז תקף היום ולכן אין צורך בעריכת מספרים וחישובים היא שגויה.
כמובן שדעתך יכולה להיות שונה

רזאי

New member
לא מבינה בכלכלה.

בכמה קורסים בכלכלה שלקחתי, הצלחתי להבין שההגיון שלי בד"כ הפוך משל הכלכלנים

כל מה שאני יכולה לומר זה שהבית שלי שילש בנתיים (14 שנים) את ערכו. המשכנתא שאני משלמת היום גבוהה בערך ב300 ש"ח ממה שהייתי משלמת שכירות על בית כמו שלי. עוד 6 שנים אני אפסיק לשלם, ואז יהיה לי הרבה יותר קל. אם לא הייתי קונה בזמנו, הייתי משלמת שכירות לנצח. אין לי שום דרך לקחת משכנתא כ"כ גבוהה, שתגיע לערך הבית שלי כיום.
כמובן שהיום צריך לחשב מחדש, אבל עדיין הייתי מתחשבת באותם שיקולים שהיו לי כשקניתי את הבית שלי.

BrightEye

New member
הדיון היה על תשלום משכנתא

כהתחייבות ל-25 שנים, בניגוד לתשלום שכר דירה לכל החיים.
(שוב בהנחה שיש את ההון הראשוני)

לאונידס

Active member
אז השאלה מתאימה יותר לפורום של שוק ההון

יש כל מיני השקעות, אפשר להשקיע בדירות ואפשר במכשירים אחרים.
מחירי הדירות נסקו בשנים האחרונות, לפני כן היו לא מעט שנים שמחירי הדיור היו קפואים.
גם שווקי המניות אגרות החוב ושאר מכשירי ההשקעה האחרים נסקו קפאו וגם ירדו.

לא יודע להגיד לך אם ההשקעה בדירה היא ההשקעה הטובה ביותר ומתי, אני כן יודע להגיד שהתשובה היא ממש לא חד משמעית.

בכל מקרה הדיון היה בעיקר על כך שחלק עצום מהצעירים לא יכולים להגיע לנקודת ההחלטה הזו כי הם לא יכולים להגיע למעמד של רכישת דירה

BrightEye

New member
הדיון ביננו לא היה כלכלי נטו,

הוא היה (גם) על ההבדל בגישה שלך ושלי.
אני טוענת שאם יש הון ראשוני, עדיף לשלם משכנתא במקום לשלם שכר דירה (ולזרוק את הכסף).
אתה טוען שזה סיכון לא מחושב ואי אפשר לעשות את זה.
בנוסף, אני חושבת שאם כל דור משקיע וקונה דירה, הדור "הנכדי" יכול להנות מפרות ההשקעה הזו כשהוא מקבל את שווי הערך הדירה (בכספי הירושה) כמקור כספי ראשוני לקניית הדירה שלו. כך שהחשיבה היא לטווח ארוך עוד יותר.
אחרת, לא נצבר רכוש ובאמת אי אפשר לעזור.

אבל, כנראה שלא נשכנע אחד את השניה.

לאונידס

Active member
אני טוען שיש שני תנאי סף ללקיחת המשכנתא

ההון הראשוני והתשלום החודשי.
אם אפשר לעמוד בשני התנאים אז אפשר לקנות דירה.

רכוש אפשר לצבור בעוד דרכים ולא רק בקניית דירה, רכוש שנצבר באמצעים נזילים יותר מדלא ניידי (נניח אגרות חוב) גם הרבה יותר קל לחלוקה בין היורשים.
לשאלה האם הדירה היא ההשקעה הנבונה ביותר יש בחינה כלכלית ויש עוד בחינות כמו יציבות לעומת גמישות במקום המגורים, היכולת לעצב את המגורים לפי טעם אישי, המחויבות של אדם לחיסכון וכו' ואני חושב שאין תשובה נכונה אחת.
כך שאני לא מתנגד לדעתך לגבי כדאיות קניית דירה, בהרבה סיטואציות אכן קניית דירה כדאית, יש גם הרבה סיטואציות שלא כדאי.

למעלה