בעקבות השרשור על קרן הפנסיה יש לי כמה שאלות

SupermanZW

Well-known member
ובכל זאת יש הרבה יותר עניים בגילאים מתקדמים שאינם הומלסים

מאשר הומלסים בגילאים מתקדמים. שמעתי שבונקובר יש הכי הרבה הומלסים כי שם הם לא יכולים למות מקור ושבטריטוריות אין בכלל הומלסים כי אין אדם שמסוגל לשרוד באף טריטוריה בחורף ללא קורת גג.
 

SupermanZW

Well-known member
mishmish65 כבר ענה אבל בכל זאת

אם קשיש יאלץ להמתין עד שיתפנה לו מקום בcommunity housing הוא ימות קודם, אז בתיאוריה זה יכול לעזור להם (הכוונה לקשישים בלבד, לא לעניים שנשאר להם עוד הרבה זמן לחיות), במציאות זה לא יכול לעבוד.

אני לא שמעתי על פוד בנקס בHRM שעושים משלוחים, אולי יש ולא ידוע לי, אבל כל מי ששאלתי אמרו לי שבשביל לקבל מזון בפוד בנק צריך להגיע אליו פיזית.

לכל פרובינציה ביטוחי בריאות משלה, לכן התוכניות של אונטאריו לא רלוונטיות לנובה סקושה והתוכניות של נובה סקושה לא רלוונטיות לאונטאריו.
 

SupermanZW

Well-known member
נצל"ש - עוני בקנדה מול עוני בישראל

יש לי הרושם שבישראל צריך ממש "להתאמץ" כדי להיות עני, שזה אומר או לא לעבוד בכלל או להביא הרבה יותר ילדים משמסוגלים לפרנס, בקנדה לעומת זאת גם מי שעבד במהלך כל שנות העבודה שלו (בקנדה זה מוגדר גילאי 15-65, מקובל שבני 15-18 עובדים במשרות חלקיות במקביל ללימודיהם או בחופשות מהלימודים) יהיה עני בוודאות אם לא יחסוך לפנסיה. הרוב המוחלט של העניים בקנדה הם קשישים שלא חסכו לפנסיה (להערכתי הם מהווים יותר מ90% מהעניים בקנדה) בעוד הרוב המוחלט של עניים בישראל הם ילדים למשפחות שלא מסוגלות לפרנס אותם וכמעט תמיד מדובר במשפחות שבהן 5 ילדים או יותר. בקנדה לא יצא לי לראות ילדים עניים, אני לא אומר שאין, אני רק אומר שלא יצא לי לראות.

להערכתי מחצית מהקנדים לא חוסכים לפנסיה כלל והמחצית השנייה ברובה חוסכת הרבה פחות ממה שהיא צריכה. גם קשישים שמצבם הכלכלי סביר או אפילו טוב חיו ברמת חיים הרבה יותר גבוהה כאשר עבדו, הם לא יורדים ברמת החיים מרצון אלא מחוסר ברירה.

בישראל בשביל להימנע מעוני מספיק לעבוד ולא להביא יותר מדי ילדים, בקנדה זה כלל לא משנה, בקנדה משנה רק דבר אחד, אחריות. מי שאחראי וחוסך לפנסיה, אפילו אם פחות ממה שצריך כדי לשמור על רמת חייו, לא יהיה עני בזקנתו, מי שלא יחסוך יהיה בהכרח עני בזקנתו.

מה דעתכם על מאפייני העוני בקנדה לעומת מאפייני העוני בישראל?
 
עוני

השאלה החשובה כאן היא איך מגדירם עוני. במאה ה-19 אדם עני היה אדם שבאמת היה רעב ללחם. מילדים ממשפחות עניות ציפו לעבוד, גם אם הם היו רק בני 5. על טיפול רפואי או תרופות לא היה מה לדבר (גם אניביוטיקה עוד לא הייתה אז). החיים של העניים היו בזבל והם היו מסתובבים רעבים ומלוכלכים והיו גם מתים בגיל צעיר. מספיק לקרוא את הספר "עלובי החיים" של ויקטור הוגו כדי להבין כמה רע ומר היה מצבם. היום בעולם המערבי מצב זה לא מקובל ואפילו אסור בחוק (ילדים לפחות בישראל נדרשים להיות במסגרת חינוכית עד גיל 18 ובוודאי שאיש לא מצפה מהם לעבוד בגיל 5). סבון ושמפו אפשר לקנות גם בזול מאד ובזכות מיסי הבריאות יש טיפול רפואי לכולם. זה גם המצב בקנדה. אני מניחה שעד פה אתה גם מסכים.
תוכל לטעון גם שעוני נמדד גם במונחי ביטחון תזונתי (ההרכב התזונתי של מה שאותו אדם עני אוכל) ומן הסתם הדברים היותר בריאים בדרך כלל יותר יקרים אבל גם זה לא לגמרי נכון מכיוון שאם תסתכל בסופרמרקט ישראלי או תלך לשוק, תראה שמחיר של קילו עגבניות, מלפפונים, תפוחים נע בין 5-11 ש"ח, גביע של אשל זה בערך 1.7 ש"ח, ביצים בפיקוח 12.9 ש"ח לתבנית ועוד בקיצור אפשר להסתדר יפה מבחינת תזונה. להערכתי, המצב לא שונה בקנדה.

לדעתי, עוני בעולם המערבי מוגדר יותר כעוני כאשר לאדם אין אפשרות להרחיב את עולמו והאפשרויות לשו מצומצמות. למה הכוונה? נניח שאתה שיש לך ילד שזקוק לעזרה במתמטיקה. אם הפרוטה מצויה בכיסך, אתה יכול לשלם למורה פרטי כסף שילמד אותו. בישראל שיעור כזה עולה בקלות 120-150 ש"ח. אדם שמשתכר שכר מינימום לא יכול להרשות לעצמו תענוג כזה. כנ"ל גם לדבי מנוי לתיאטרון או כל דבר אחר שקשור לתרבות. לא תוכל להרשות לעצמך לקחת אותו לחו"ל, לטיולים גם בארץ, יהיה לך יותר קשה לשלם לו עבור שיעורי נהיגה (שעולים היום 150 ש"ח לשעה במרכז), תצטרך לעבור לדירה קטנה יותר בפריפריה שם גם האוכלוסיה לא משהו, שירותי הבריאות פחות זמינים אבל בעיקר האפשרויות להתקדם נמוכות יותר. אם אתה מרוויח מעט ותרצה לממן כל מיני דברים שהם אקסטרה כמו מחשב, שיעורי נגינה, שחייה וכו' לא בטוח שתוכל וגם הבנקים לא ישושו לתת לך הלוואה. כלום אינו בלתי אפשרי וגם אדם המגיע ממשפחה ענייה יכול להתקדם בחיים. יש עמותות שעוזרות ועוד אב יהיה לו הרבה יותר קשה. אני לא חושבת שהמצב הזה שונה בקנדה.

ולגבי קנדה שוב נשאלת השאלה כמה בדיוק אתה יכול לחסוך. קח אדם שמרוויח משכורת נמוכה בסביבות ה-25K בדולרים (שכ המינימום באונטריו הוא 14$ ונניח שאותו אדם עובד 180 שעות בחודש). אותו אחד צריך עכשיו לשלם:
4.95% ל-CPP
1.67% ל-EI
21% פנסיה (בישראל העובד משלם 7% והמעסיק מוסיף עוד 7% ועוד 7& עבור קרן פיצויים). בקנדה אותו אדם יצטרך להפריש את הסכון הזה בעצמו כחיסכון.
בישראל יש מקומות עבודה שדואגים בהם גם לקרן השתלמות לעובד שגם היא עוד 10% אבל אותה לא החשבתי.
בסה"כ זה יוצא 27.62% מהשכר וזה עוד לא כולל מס. (ייתכן שעל ההפרשות לפנסיה יש החזר מס אבל אני לא יודעת)

אז עוד לפני שאותו אדם קנה משהו לאכול כבר הוא נפרד מ- 6905$ בשנה (לא כולל מס). מה שמשאיר לו בערך 18,000 לשנה או 1,500 דולר בחודש. מזה הוא צריך לשכור דירה. גם אם הוא שוכר בייסמנט באזור לא משהו זה יעלה לו 1000 דולר ואז צריך לקנות אוכל וצריך ביטוח בריאות לתרופות (בעבודות עם שכר נמוך גם אין benefits) ואוכל והנה הכל כבר נגמר. ומה עם אינטרנט, ועוד כל מיני דברים לשימוש אישי והוצאות לא מתוכננות שנופלות עלייך? בהשוואה לכך מצבו של הרווק הבודד בישראל עם המשכורת נמוכה לא שונה בהרבה. גם בישראל יתקשה לממן הוצאות מעבר. המצב נראה יותר טוב כמובן אם אתה חי כזוג כי אז יש לך עם מי לחלוק את ההוצאות אבל כזוג אתם שוכרים דירת בייסמנט אחת ואם גם אשתך מרוויחה משכורת נטו לאחר כל הניכויים של 18K אז אתם יכולים לחיות ברווחה מסוימת אפילו. בישראל לדעתי המצב קצת יותר טוב. בישראל ממשכורת מינימום של 5,300 ש"ח בחודש אתה צריך לשלם:

7% פנסיה
3.5% ביטוח לאומי +בריאות
30 ש"ח לביטוח לאומי
נשאר לך נטו בערך 4,700 ש"ח. מזה אתה צריך לשכור דירה אפילו דירה זולה וקטנה בישראל לא בתל-אביב תעלה בערך 2000 שקל, בנוסף יש חשבונות לשלם שזה עוד נניח 700 שקל אם אתה מצטמצם. אוכל עוד 1000 ש"ח אולי קצת פחות. ויש ך עוד 1000 שקל לבזבוזים אינטרנט ועוד כל מיני

מה שמשנה את פני הדברים זה ילדים. בקנדה עם משכורת נמוכה תקבל קצבת ילדים נדיבה ביותר לעומת ישראל שתשלם לך הרבה פחות (150 ש"ח על ילד ראשון ועוד 189 על ילד שני, שלישי וכו')
באונטריו ילדים מכוסים בביטוח תרופות מאז 2018 והתרופות שלהם בחינם. בנוסף יש תכנית חדשה של הממשלה שתומכת במשפחות מעוטות יכולת ונותנת להם מענקים עד תשלום מלא של שכר לימוד זה גם התחיל בשנת 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/Ontario_Student_Assistance_Program#New_Canadians
 

SupermanZW

Well-known member
יש עוד דבר שבולט בקנדה לעומת ישראל

בקנדה האנשים שלא חוסכים לפנסיה הם לא העניים, דווקא העניים, מפחד שלא ישרדו את שלב הזקנה משתדלים לחסוך מעט והאפשרות לחסוך בTFSA לא תלויה בהכנסות. מקבלי קצבאות סעד מפקידים מהן לTFSA. האנשים שלא חוסכים לפנסיה אפילו דולר במהלך כל חייהם הם ברובם הגדול ממעמד הביניים ויש אפילו אמידים שלא חוסכים שום דבר לפנסיה. אני מכיר מהנדסים שלא חוסכים שום דבר לפנסיה, אנשים שאין להם שום קושי לחסוך, יודעים שהם אמורים לעשות זאת, אבל מעדיפים במקום זאת לחיות ברמת חיים הרבה יותר גבוהה משהם יכולים להרשות לעצמם ואפילו לוקחים הלוואות לשם כך ולא רק שהם לא חוסכים כלום, הם משועבדים להלוואות כל עוד מאפשרים להם. כשלא ידעתי חשבתי שהעניים ביותר הם אלה שלא חוסכים לפנסיה, גיליתי שאין שום קשר בין מצבם הכלכלי של אנשים לאחריותם לחסוך לפנסיה. כשהייתי יותר חסר טאקט שאלתי קולגות לעבודה למה הם לא חוסכים, אחרי התשובות שקיבלתי הבנתי שהם מודעים אבל מעדיפים "לחיות טוב" עכשיו מאשר לדאוג לעתיד והם לא בונים על זה שיהיה בסדר או שיהיה מי שיעזור להם אלא פשוט לא חושבים על העתיד וחיים את הרגע.
&nbsp
אפשר להסיק בטעות מדבריי שאני חושב שהשיטה הישראלית של להכריח את כל מי שעובד לחסוך לפנסיה עדיפה, אני לא חושב כך, אני חושב שאנשים צריכים להיות חופשיים לעשות בכספם מה שמתחשק להם, אני רק לא מבין איך אפשר להיות כל כך לא אחראים. אני חושב שאם היה חינוך פיננסי בקנדה והיו מראים לנערים קנדים שלומדים בתיכון איך חיים העניים בעירם, אפילו משיחות עם קשישים עניים שלא היו עניים כאשר עבדו (אף אחד מהקשישים העניים שאני מכיר לא היה עני כאשר עבד) זה היה משנה את פני הדברים. יש לי הרושם שמהבחינה הפיננסית קנדים חיים בלה-לה-לנד.
 

SupermanZW

Well-known member
חישוב חיסכון קנדה מול ישראל

בישראל העובד משלם 7% לקרן פנסיה והמעסיק משלם 7% ועוד 8.3% לפיצויים, לקרן השתלמות העובד משלם בין 5% ל7% והמעסיק משלם אותו דבר כמו העובד. נתעלם כרגע מהפקדות לביטוח לאומי, ביטוח בריאות וביטוח דמי אבטלה (שבישראל זה חלק מדמי ביטוח לאומי ובקנדה לא) כי הם לא מהווים חיסכון פנסיוני. אגב, בישראל הרוב פודים את קרנות ההשתלמות שלהם ואת פיצויי הפיטורין שלהם בכל הזדמנות אבל בונים (בטעות) על זה שקרן הפנסיה שלהם תספיק למרות שכל החישובים מראים שתהיה להם ירידה דראסטית ברמת החיים לאחר הפרישה, אבל אין מה להשוות את ירידת רמת החיים של פנסיונרים ישראלים לזו של פורשים (אני לא קורא להם פנסיונרים כי לא חסכו לפנסיה) קנדים. זה עולם אחר. למשל, רוב הפנסיונרים בישראל ממשיכים לגור בדירות שקנו כשעבדו, רוב הפורשים הקנדים לא וזה לא כי הם לא רוצים אלא פשוט כי הם לא יכולים.
&nbsp
בקנדה אפשר לחסוך בTFSA עד $5500 לשנה ובRRSP עד 18% מההכנסות המותרות (כל עוד ההכנסות אינן גבוהות מהכנסות שנחשבות הכנסות מעמד ביניים, יש גבול עליון כמה מותר להפקיד לRRSP, נקנסים אם עוברים אותו), לכן מסובך לחשב אחוזים אם לא לוקחים בחשבון גובה משכורת ספציפי. אני לא מתייחס לCPP שמקביל לביטוח לאומי ללא ביטוח אבטלה, לEI שהוא ביטוח אבטלה ולביטוח בריאות, כל אלה אינם מהווים חיסכון פנסיוני ולא צריך להתייחס אליהם כאל חיסכון פנסיוני. נכון שמשלמים עליהם כל עוד עובדים אבל הם לא מהווים חיסכון אלא משמשים לדברים אחרים.
&nbsp
לעצמאים בקנדה יש אפשרויות לחסוך לפנסיה שאין בישראל (יש מוצרי חיסכון פנסיוני שרק עצמאים יכולים לחסוך בהם ומעניקים תנאים הרבה יותר טובים מRRSP) אך בדרך כלל אינם מנוצלים, כמו כן, אי אפשר גם וגם, מי שעצמאי צריך לבחור מסלול שמיועד לעצמאים בלבד או RRSP (זה בנפרד עבור כל שנה, אז יכול להיות גם וגם אם החליט לחסוך באופן שונה בשנים שונות אבל לא לשלב בשנה מסוימת). בישראל זה לא קיים.
&nbsp
על פניו נראה שבישראל החיסכון הפנסיוני מהווה כשליש מההכנסות ובקנדה גם אם ממקסמים את החיסכון הפנסיוני מגיעים להרבה פחות מכך (כך אם מניחים משכורת ממוצעת הן בישראל והן בקנדה) אבל זו מסקנה לא נכונה כי בישראל קצבת זקנה פטורה באופן אוטומטי ממס הכנסה ובקנדה לא, בישראל מקבלים הטבת מס על חיסכון בכל מוצר פנסיוני ובקנדה רק על חיסכון בRRSP, בישראל כל חיסכון פנסיוני תלוי בהכנסות ובקנדה חיסכון בTFSA לא תלוי בהכנסות, בישראל אין מוצר חיסכון פנסיוני שפטור ממס במשיכות ובקנדה אין מס על משיכות מהTFSA. בישראל לא משלמים מיסים על השכרת דירות עד בערך 5000 ש"ח לחודש ובקנדה משלמים מיסים על השכרת דירות על פי מדרגת המס בה נמצאים על סמך כלל ההכנסות למעט הכנסות משוק ההון שעבורן מדרגות המס שונות לגמרי. בישראל לא ניתן להפקיד לחסכונות פנסיוניים הכנסות משכר דירה שמתקבל אך בקנדה אפשר. השוני הוא רב מכדי שאפשר יהיה להשוות.
&nbsp
למרות שנראה שבקנדה אפשר לחסוך לפנסיה פחות (באחוזים) אני מוצא שזה לא משמעותי, בין היתר בגלל שהמשכורות בקנדה ברוב התחומים גבוהות מבישראל ויוקר המחיה בקנדה (למעט טורונטו וונקובר) נמוך מהממוצע בישראל ויוקר המחיה בנובה סקושה בפרט (למרות שהמיסים בה השניים בגובהם בקנדה אחרי קויבק) נמוך יותר מבכל מקום בישראל, אם כי אני מסייג ואומר שזה לא נכון עבור מי שגרים בבית פרטי כי אז יש הוצאות על חימום בחורף שאין טעם להשוות לישראל כי בגלל האקלים בישראל אין צורך לחמם. כאן יש בתים גדולים שבמהלך חודשי החורף יכול לעלות גם 1000 דולר לחודש לחמם אותם (ובמהלך הקיץ לא צריך) ובממוצע שנתי בערך 400 דולר לחודש אך בקונדו עלות החימום כמעט תמיד כלולה בדמי הקונדו ובכל אופן ככל שהשטח בו גרים קטן יותר עלויות החימום נמוכות יותר.
&nbsp
בנובה סקושה מי שעובד לא עני, פשוט כי יוקר המחיה נמוך, בישראל 27% מהשכירים משתכרים שכר מינימום אבל למרות זאת מי שעובד אם לא הביא לעולם יותר ילדים משהוא מסוגל לפרנס לא יהיה עני. אדם בודד יכול לחיות משכר מינימום בישראל וזוג משתכרי שכר מינימום בישראל יכולים לכדל ילד אחד ולחיות ברמת חיים סבירה, בקנדה ברוב המשפחות יש ילד אחד וזה לא תלוי בהכנסה ותופעת הDINK נפוצה יותר בקרב בעלי הכנסות גבוהות. בישראל DINK נדיר מאוד.
&nbsp
בנובה סקושה מי שיכול לעבוד מהבית יכול לקנות בית במחירים שאין אפילו בהודו (אני מדבר על בתים שעולים $10K) ואני יכול לתת רשימה של עיירות שבהן זה קיים, אבל למצוא בהן משרה כשכיר זו משימה כמעט בלתי אפשרית. בישראל אפילו הדירה הצנועה ביותר בעיר הזולה ביותר - מצפה רמון, תעלה לפחות 400000 ש"ח, לכן בישראל אין מקום שבו אדם יכול אם הוא בוחר להיות עצמאי לחיות בבית משלו בעלות אפסית, בנובה סקושה קורה שאנשים שהפכו למובטלים בעל כורחם בוחרים לפתוח עסק זעיר ולספק שירותים מסויימים מביתם, הם חיים במקומות כאלה, דווקא מקומות נחמדים. יש שם מדריכי שייט, אמנים שהפכו את ביתם לגלריות ומזמינים עוברים ושבים להיכנס ולהתרשם, הרוב גם קונים כי המחירים זולים, יש נשים שמכינות מזון מכל מיני סוגים ומוכרות מביתן או מחנות קטנה, אטרקציות תיירותיות ועוד. יש גם פורשים צעירים (מעטים מאוד) שברובם הם מהגרים ותיקים (ברובם היגרו כילדים או לכל המאוחר בשנות ה20 המאוחרות שלהם) שחסכו והגיעו להכנסה פאסיבית שמאפשרת להם לחיות במקומות כאלה בלי לעבוד ולפעמים הם מנגנים ברחובות להנעים את זמנם של התיירים. הם לא קבצנים, הם לא שמים כובע או קופסה של גיטרה על הריצפה כדי שיזרקו להם כסף, הם לא מצפים לקבל שום דבר בתמורה, הם רק באים to make a good time והם פעילים בעיקר בקיץ.
&nbsp
כמעט כל אחד יכול אם יבחר בכך לחיות חיים נטולי stress לחלוטין, דבר שלא אפשרי בישראל.
 
למה הקנדים לא יוכלו להמשיך לחיות בדירות שקנו?

בהנחה שנגובר על אנשים שעבדו והרוויחו יפה וקנו בית ששויו היום הוא מיליון דולר (בטורונטו הרבה קנו בית לפני 30 שנים שהיום שווה לפחות פול אם לא יותר). אם לא חסכןו לפנסיה, הרי שיוכלו לרכוש דירה קטנה יותר בעלות של 350,000 דולר - יש גם כאלה באונטריו, לשים 650,000 בבנק ולחיות מרווחי שוק ההון שזה ייתן להם
זה בערך גם מה שהסולידית עושה - אם יצא לך לשמוע עליה (כותבת בלוג שמלמד על פרישה מוקדמת ואיך עושים את זה). במצב כזה ניתן לחיות יפה מאד
 

SupermanZW

Well-known member
מס רכוש ברוב קנדה הרבה יותר גבוה מארנונה ברוב ישראל

גם עלות התחזוקה של בתים בקנדה הרבה יותר גבוהה מעלות התחזוקה של בתים בישראל. בקנדה צריך להחליף את כל הגג של כל בית כל 20 שנה, מי שגר בבית פרטי צריך לשלם על פינוי שלג אם אין לו כוח לעשות זאת בעצמו ולמי שיש חצר גדולה אין. עלויות החימום גדלות באופן פרופורציונלי לשטח הבית ובבתים גדולים יכולים להגיע ל1000 דולר בחודש בחודשי החורף. יש להחליף את הפנלים מויניל בקירות החיצוניים של הבתים כאשר הם מתבלים, יש להחליף את מערכות החימום כאשר הן מתקלקלות, יש לתחזק את בארות המים בבתים שבהם יש כאלה ובנוסף על כך רוב הקנדים לא מסיימים לשלם את המשכנתא לפני הפרישה (עוברים דירה/בית פעם ב6 שנים בממוצע וכל עוד עובדים משדרגים מעלה) וכשפורשים לא יכולים לשלם ולכן נאלצים למכור ולקנות הרבה יותר זול.
 

michaelbl

New member
לדעתי

הרבה קנדים ממעמד הביניים רואים בבית שלהם את החיסכון הפנסיוני שלהם. הם חיים בהנחה שמחירי הבתים רק יכולים לעלות (בערך כמו הביטקויין) ולכן כל הזמן משדרגים בתים בהנחה שלא משנה מה יקנו או כמה ישלמו, בבוא היום הבית יהיה שווה הרבה יותר.
בהגיעם לפרישה ושכהילד וחצי עזבו את הבית והם לא צריכים בית גדול וקרוב לעיר, לא מעט מהם עוברים לדירות או לבתים קטנים בישובים מרוחקים יותר, ואז להפרש מהבית שהם מכרו הם מתייחסים כאל החיסכון הפנסיוני.
הבעיה היא שהרבה אנשים לא יודעים איך להתמודד עם סכום כסף גדול יחסית שיושב להם בחשבון הבנק ואז פשוט מבזבזים אותו מהר מדי. כבר סיפרתי על שוטף הכלים שלנו, בן אדם בן 77 שבמקום לנוח, קורע את עצמו 5 ימים בשבוע בעבודה פיזית קשה (ועל הדרך שובר לנו לא מעט כלים כי אין לו כח בידיים), וזה קנדי אסלי, שבעברו גם ניהל רשתות של מסעדות.
הקנדים חסרי אחריות פיננסית, לא חוסכים וחיים את הרגע, יודעים רק לקנות מותגים, לאכול בחוץ ובאופן כללי לבזבז כסף. בישראל רשתות הקפה אף פעם לא הצליחו כי אנשים מכינים לעצמם קפה בכל מקום, בקנדה וצפון אמריקה בכלל הרשתות האלה פורחות כי אנשים יצאו בפיגמה מהבית בבוקר, ויסעו לטים הורטון כדי לקנות כוסות קפה למשפחה במקום להכין בבית. זה הקנדים.
 

SupermanZW

Well-known member
בנובה סקושה לא מניחים שמחירי הבתים יכולים רק לעלות

בדרך כלל הם לא עולים אלא רק נעים בגלים קטנים סביב ממוצע מסוים (פר בית) ותוכל לראות זאת בviewpoint.ca . עם זאת הרוב משדרגים כשהם מוצאים לנכון.
&nbsp
נובה סקושה ידועה כפרובינציה שבה נדל"ן נחשב להשקעה גרועה, רוב האנשים שיכולים להרשות לעצמם לא משקיעים בנדל"ן והמעטים שכן מחזיקים בתים רבים ונרשמים כעוסק מורשה לצרכי מיסים. יותר מ90% מהדירות להשכרה הן בבעלות חברות ניהול ולא בבעלות אנשים פרטיים ובערך 80% מהבתים להשכרה מושכרים ע"י אנשים שהפכו (מבחינה מיסויית) לחברה של איש אחד, האחרים עושים זאת מבלי להפוך לחברה ואפילו מודים בעצמם שזה לא כל כך משתלם.
&nbsp
באונטאריו אני יכול להבין שאנשים מתבססים על ההנחה שנדל"ן "רק עולה" ומהווה את ההשקעה הטובה ביותר, בנובה סקושה אף אחד לא חושב כך ובכל זאת מאפייני ההתנהגות הפיננסית הם בדיוק אותו הדבר כמו באונטאריו.
 

michaelbl

New member
אחת הבעיות הגדולות כיום היא האינטרנט

כשהייתי ילד בימי קדם ידענו שיש אנשים עשירים אבל לא היה לנו מושג איך הם באמת חיים. כיום בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות כולם עסוקים בהשוואות של מי יותר גדול, כולם מנופפים כל הזמן ברכישה האחרונה או בחיים הנפלאים שיש להם (גם אם זה לא אמיתי), אנחנו רואים הכל, כולל איך נראית האסלה בבתים של עשירים, ובכלל כל המדיה עסוקה בלדחוף לנו לגרון כמה אנחנו מפסידים אם אנחנו לא נקנה את המודל האחרון של _____ (השלם את החסר) או האופנה האחרונה או כל דבר אחר, והאינטרנט גם עושה את זה נורא קל, אפילו לא צריך להוציא כרטיס אשראי כי פרטי הכרטיס שמורים וכל מה שצריך זה ללחוץ על כפתור הקניה וזהו. לא רואים שום כסף שעובר, שום מאמץ והקניה המרגשת האחרונה בדרך אלינו הביתה. הבעיה שכמו נרקומן, הריגוש הולך וקטן עם הזמן ואנשים צריכים מנות יותר גדולות ויותר יקרות כדי להתרגש. מעיל של 300$ זה כבר לא מרגש, לעומת זאת מעיל של 800$ כן (לי אישית יש מעיל של 50$ ואני חי עם זה יופי כבר כמה שנים. בשבילי מעיל של 150$ זה נראה מאד יקר בשביל פריט כזה).
אותו הדבר ברכבים, חלק גדול מהדגמים של המכוניות שאני רואה מסביב זה תמיד הפלטינום או הלימיטד, לכולם יש מערכת ניווט שעולה עוד איזה 1500$ כשלכולם כבר יש בחינם מערכת ניווט טובה יותר עם עידכוני תנועה בטלפון, וככה זה עובד, אנשים מפנקים את עצמם עוד ועוד ולא חושבים על העתיד הרחוק.
 

SupermanZW

Well-known member
זה נכון ועם זאת יש קבוצות אוכלוסייה מסוימות שלא פועלות כך

ולא בגלל שאין להן כסף. שמתי לב שקנדים ממוצא סקוטי דווקא אחראים מבחינה פיננסית, לא ראיתי ביניהם עניים וגם לא Show off, הם חיים בהתאמה למה שהם יכולים להרשות לעצמם. גם קנדים ממוצא גרמני אותו כנ"ל, לעומת זאת קנדים ממוצאים אחרים אבל במיוחד קנדים ממוצא אנגלי הם בזבזנים גדולים, המהגרים הפרסים הם הבזבזנים הכי קיצונים מכולם ואחריהם הסינים (וגם הם מעל כל ילידי קנדה).
 

SupermanZW

Well-known member
דוגמאות קיצוניות עד כמה נדל"ן נחשב השקעה גרועה בנובה סקושה

1) יש מקומות שבהם מחירי השכירות לא עלו 20 שנה וגם לא יעלו ב20 השנים הבאות כי יותר תושבים עוזבים מאשר תושבים מגיעים בגלל מחסור במקומות עבודה באיזור, כמו למשל Guysborough, NS .
בGuysborough, NS, מס רכוש (זה מקביל לארנונה בישראל) הוא 3% מערך הנכס בשנה, דירה שם שמחירה (נכון להיום) $80000 מושכרת תמורת $500 לחודש, מס רכוש עולה (תיאורטית, עבור רוכש חדש) $120 לחודש, דמי ניהול עולים $410 לחודש, עוד לפני ריבית המשכנתא והוצאות נלוות מי שהיה רוכש דירה כזו היה מפסיד כל חודש $30, אם תוסיף תיקונים, חודשים בהם הדירה לא מושכרת ואת ריבית המשכנתא תקבל הפסד של מאות דולרים כל חודש. אף אדם שפוי בדעתו לא יקנה דירה כזו להשקעה, לעומת זאת העלות עבור חברת הניהול שהבניין כולו נמצא בבעלותה הרבה יותר נמוכה והיא ממוסה מן הסתם רק על הרווחים שלה, כמו כן, מן הסתם היא זו שגובה את דמי הניהול וגם הם מהווים חלק מהרווח שלה, לכן חברה יכולה להרוויח מהשכרת דירות שאדם פרטי (במידה והוא רוכש מהשנים האחרונות) לא יכול ואם ירכוש היום מובטח לו שיפסיד כסף והרבה.

2) בWhycocomagh, NS מציעים לאנשים בית בחינם אם יסכימו לעבוד בחנות למוצרי מזון מקומי (הבתים המוצעים הם בבעלות המשפחה שמחזיקה את החנות) והם צריכים להתחייב לעבוד בה שנתיים בלבד (אם לא הם צריכים להחזיר את הבית), אם אחרי שנתיים הם מחליטים להפסיק לעבוד הבית נשאר שלהם, הם מקבלים משכורת עבור עבודתם. בנוסף לכך העירייה מציעה לאנשים שמוכנים להפוך לחוואים גם בית וגם 12 דונם אדמה חינם. הם (למעשה מספיק רק אחד מבני המשפחה) רק צריכים להתחייב לעסוק בחוואות למשך 5 שנים, אחרת ייאלצו להחזיר את הבית ואת האדמה.דואגים להם גם למערך למכירת תוצרתם. אנשים פשוט לא קונים שם בתים או אדמות, יש שם עבודות רק לחוואים ומי שזה לא הכיוון שלהם לא יגיעו לשם וזה לא שאין בתים למכירה שם, יש והם זולים מאוד אבל אין קונים. יש מעטים שהסכימו לעסקאות המדהימות שהוצעו ע"י המשפחה בעלת החנות והעירייה.

על העיסקאות הכדאיות ביותר שאפשר לחלום עליהן אין הרבה קופצים וחוץ משתי דוגמאות אלה (הכי מפורסמות בנובה סקושה לכך שאפשר לקבל בתים בחינם ממש) אבל חוץ מהן יש עוד כמה.
 

michaelbl

New member
אל תשכח

שנובה סקוטיה היא לא הכלל אלא היוצא מהכלל. מרבית האוכלוסיה של מתגוררת שם אלא בפרובינציות היותר מיושבות. מקומות שכוחי אל (וסלח לי שאני מגדיר את איזור המגורים שלך כך) תמיד יסבלו מהגירה שלילית, ומנדלן שבמקרה הטוב עומד במקום ובמקרה הרע דועך, כי בסופו של דבר נדלן זה ביקוש היצע, וכל עוד המהגרים זורמים לטורונטו הביקוש יישאר גבוה.
 

SupermanZW

Well-known member
נובה סקושה כבר לא סובלת מהגירה שלילית

הגירה נכנסת לנובה סקושה מאשר הגירה יוצאת וההגירה לנובה סקושה במגמת גידול, עם זאת מחירי הבתים יציבים מאוד, לא עולים (ולא יורדים למעט מקומות בעייתיים מבחינת היצע מקומות העבודה). העיר הליפקס גדלה כל הזמן (גם בתקופות שהייתה הגירה שלילית מנובה סקושה ויותר עזבו מנכנסו) ויש "הגירה" מאזורים אחרים בנובה סקושה להליפקס, יש אזורים בודדים בהליפקס שיש בהם עליית מחירים אבל ברוב הליפקס המחירים יציבים.
 

SupermanZW

Well-known member
החל מ2011 יש משמעותית יותר הגירה נכנסת לנובה סקושה

מאשר הגירה יוצאת ומאז ומתמיד (כולל בתקופות של הגירה יוצאת משמעותית יותר מהגירה נכנסת) העיר הליפקס רק גדלה (גם כתוצאה ממעבר תושבים מקומות אחרים בנובה סקושה להליפקס). אוכלוסיית נובה סקושה גדלה בזכות הגירה בלבד כי ברוב המשפחות הקנדיות ילד אחד בלבד ויש יותר זוגות בנובה סקושה שבחרו לא להביא ילדים לעולם מאשר משפחות עם שני ילדים או יותר וגם בקרב משפחות המהגרים לרוב עד שני ילדים (כששני ילדים זה הכי נפוץ אבל אחד יותר נפוץ משלושה), למעט ערבים (שאצלם המשפחות הגדולות ביותר) וישראלים (שאצלם 3 ילדים זה לא נדיר אבל לרוב המשפחות הישראליות באזורי עד שני ילדים).

יש איזורים בהליפקס שבהם יש עליית מחירים אבל ברוב הליפקס המחירים יציבים.
 
נהנתנות היא מחלה של כל חברת שפע

שאלת את הזקן שעובד אצלך מה הוא עשה עם כל הכספים שהרוויח?

גם לישראלים לא חסר. אם תסתובב בתל אביב ביום שבת, תראה שכל בתי הקפה ןהמסעדות "מפוצצים" באנשים. גם בימי חול זה כך ועל אחת כמה וכמה בשבתות. אוכלים כאילו אין מחר אבל מה? אם תשאל אותם לגבי יוקר המחייה כולם יתלוננו שיקר לחיות בארץ והם לא יכולים לקנות דירה ברחוב בזל.
אז השאלה היא מאיפה הכסף לבתי קפה? מאיפה יש כסף לנסיעות לחו"ל? מאיפה הכסף לקנות מכוניות חדשות? (מספר המכוניות בישראל רק גדל) אז או שאנשים בישראל לא כאלה עניים או שגם הם חיים על כסף שאין להם למרות שגם הסנקים לא ששים להלוות כסף לאנשים שלא יוכלו להחזיר וקשה לי להאמין שבקנדה המצב שונה
 

SupermanZW

Well-known member
לא כל חברת שפע מתנהגת אותו הדבר

אף פעם לא ראיתי גרמנים שמתנהגים בחוסר אחריות כלכלית. חייתי בגרמניה 3 שנים וביקרתי בה גם לאחר מכן והגרמנים בהחלט חיים בחברת שפע. לעומת זאת החברה הפרסית (במיוחד באיראן כיום) היא ענייה מאוד והפרסים בקנדה חיים כאילו יש להם לפחות פי 10 כסף ממה שיש להם באמת.
 

WildWest

New member
מה עם הסקטורים הממשלתיים?

האם מי שעובד נניח בבתי חולים ממשלתיים, ארגוני עובדים, האם המעסיקים מפרישים לפנסיה?
 

SupermanZW

Well-known member
כן בתנאי שהם קבועים

עובדים קבועים של חברות ממשלתיות מקבלים הפרשה לRRSP ממעסיקיהם. עם זאת, רוב עובדי החברות הממשלתיות על חוזים זמניים ולכן לא מקבלים הטבה זו.
 
למעלה