בעקבות השרשור-פלצת

Dia Leoghann

New member
בעקבות השרשור-פלצת

איפה עובר הקו האדום של המוסר? ההודעה הזו מדאיגה אותי. בהתחלה היא הדאיגה אותי קצת, אחר-כך תוך כדי שכתבתי אותה היא הלכה והדאיגה אותי יותר. היא הדאיגה אותי כי כתבתי את כולה מציטוטים של חברי הפורום. כולנו מסכימים ש"טוב" ו"רע" הן מידות יחסיות תלויות אדם וחברה. כך גם כולנו מסכימים שאין מוסר גלובלי (האמת שיש אמת מוסר גלובלית אחת - גלוי עריות, אבל זה עיניין אחר), אלא גם המוסר הוא תלוי חברה ותלוי אדם. בשרשורפלצת האחרון הופיעו כמה דעות שונות לגבי המקום בו עובר הקו האדום של המוסר האישי, ולגבי השאלה האם המוסר החברתי חל עלי כמכשפה או לא. ישנן מכשפות שלעולם לא תנסנה לפגוע במישהו אחר במודע, מכיוון שלמרות שיכול להיות שיש להן את הכח והיכולת, אין להן זכות לפגוע ביצירתה של האלה, והאדם הוא יציר האלה - כלומר, למראית עין, אין פה עיניין של מוסר אישי. יבואו אחרים ויגידו, מהיכן אם כך יש לך הזכות לרפא פצעים שגרמה האלה, או לחולל כל שינוי שהוא? לפי מכשפות שכאלו, מהרגע שקיבלנו את היכולת לרפא קיבלנו רישיון להרוג ("מכשפה שיכולה לרפא,יכולה להרעיל"). האמנם? כאן בדיוק צריך להכנס המוסר. נתקלנו בשאלה פילוסופית מעניינת, ואולי כדאי בפעם אחרת להמשיך ולדון בה. לעומת מכשפות שיגידו שלכל אחד יש את האחריות על חייו ומעשיו בלבד, יהיו שיגידו שלפעמים צריך גם להזיק לאחר כדי לקבל תוצאות חיוביות יותר בעתיד - הרי קבלנו רשיון! מכשפות שכאלו, לא רק לוקחות אחריות על מעשיו של אדם בעבר, אלא יותר מכך, לוקחות אחריות על עתידו של אדם (אין טעם עדיין להכנס לדיון בנושא מה שיקרה אם תכניותיה של המכשפה לגבי עתידו של אותו אדם לא יתממשו). אנחנו כבר יודעים שהמוסר ו"טוב" ו"רע" הם מושגים סובייקטיביים, שונים מחברה לחברה, מאדם לאדם, הם נזילים וכו' וכו'. אנחנו (רובנו) מסכימים שאין "מוסר" בטבע, ואחדים (אולי רבים) מאיתנו חושבים שאין מוסר אצל האלים. הטבע לא שואל האם מתאים לך שהיום יהיה שרב ומחר גשם. האלים לא שואלים אותך האם זה נראה לך שמחר אמא שלך תמות. האם ההכרה בכך שבטבע אין מוסר, ובהכרה שלאלים אין מוסר (שהיא אולי מעט מפוקפקת) בעצם משחררת אותנו, המכשפות מכבלי המוסר האישי? כלומר, אני לא שואל אותך האם אתה מסכים לכך שאני אעשה כישוף זה או אחר, עליך או על מישהו אחר. למעשה מכשפה שכזו אומרת שאם לאלים מותר אז גם לי מותר, ובכלל יש לי רישיון! האמת שמכשפה כזו מעט מדאיגה אותי. יהיו מכשפות שירחיבו את החופש המוסרי, ויאמרו שמכשפה, לעומת אדם פשוט, יוצרת את המציאות שלה ע"י כיפוף החוקים (החברתיים) הקיימים. למכשפה אין חוק ואין דין כי המכשפה היא התווך שבין האדם לאלים. כלומר, מכשפות אלו שיחררו את עצמן מהמוסר החברתי בתוכו הן חיות. אין להן לא דין ולא דיין. כמו הכהנים שחיו לפני 3000 שנה ויותר, וראו עצמם כמתווכים היחידים בין האל והאדם הפשוט, המכשפות הללו אינן רואות את עצמן כפופות לחוקים חברתיים ולחוקי המדינה. מכשפות כאלו כבר מדאיגות אותי מאוד. למזל כולנו אין להן כרגע את אותו כח שהיה לכהנים הקדומים שכתבו את החוק "מכשפה לא תחיה" (כדי שהם באמת יהיו המתווכים היחידים בין האדם והאל). אז יש לנו מכשפות שלא מוכנות להשתחרר מהמוסר האישי שלהן (שללא ספק הן רואות אותו כמוסר אלוהי) ומהמוסר החברתי המוכתב להן על ידי החברה\מדינה\בתי המשפט. יש לנו מכשפות שלדעתן הן משוחררות מן המוסר האישי, מכיוון שהן רואות עצמן כעומדות בקו אחד עם האלים או הטבע. אם בטבע אין מוסר, ולאלים אין מוסר אישי, למה שלהן יהיה, הן אומרות. האם המוסר איננו אחד מן היכולות האנושיות המפרידות בינינו ובין הטבע? האם העובדה שלטבע אין מוסר לא אמורה לגרום לנו בני האדם לחזק את אמות המוסר האישיות שלנו? הטענה שלאלים אין מוסר עומדת בניגוד מוחלט לכל מה שתקרא במיתולוגיה. נכון שישנם אלים עם מוסר אישי נמוך כמו זאוס הבוגדני, אך תגובותיהם של האלים האחרים למעשים חסרי מוסר מראה שאמות המידה המוסריות קימות אצל האלים. ישנם אלים עם מוסר אישי גבוה, כמו אאה שמזהיר את אותנפישתים למרות הדרישה של אנליל לא לגלות לאדם על בואו של המבול. גם הדוגמה של סחמת' שהובאה בשרשור-פלצת אינה דוגמה נכונה. סח'מת הרגה עשרות אלפי אנשים, אך כשהעירו אותה שאר האלים משכרונה, היא בכתה והצטערה על מעשיה - ואל נשכח שכדי לגרום לה להרוג היו צריכים האלים לשכר אותה! ולבסוף יש לנו מכשפות שרואות עצמן כמשוחררות מכל כבלי מוסר שהוא. העובדה שהן מאמינות שזורם בעורקינו דם אלוהי (או רוח אלוהית) משחררת אותן מכל חוק, דין או אמת מוסר. אין להן מוסר אישי, והמוסר החברתי לא חל עליהן. אני מקווה שמכשפות כאלו, שהן למעשה פושעות מועדות, יתעוררו מחלומותיהן הפונדמנטליסטיים ויחזרו למציאות.

RainBird

New member
בוקר טוב מר-פוליטקלי-קורקט. זה שמכשפה אומרת שאין לה מוסר שנובע מהמסורת שלה, לא אומר שאין לה מוסר וזה בהחלט לא אומר שהיא לא הולכת לפי חוקי החברה. זה פשוט נוח. לדוגמא, בעת שאני כותב את זה- בן זוגי ישן במיטה בחדר. אני לא אשכב עם אנשים אחרים בזמן שהוא נמצא איתי, לא בגלל שזה לא מוסרי, אלא בגלל שהוא לא יאהב את זה. איכפת לי מהרגש שלו. (רגע, ומהרגש של זרים לא איכפת לי?) ברור שכן. אבל לפעמים מישהו צריך לצייר את הקו האדום. מישהו צריך להחליט שהגבר לא יכה את האישה יותר, או שאדם שמפזר פסולת רעילה יפסיק גם מחוץ למסגרת החוק. בעולם המאגי, אני ושאר המכשפות הן החוק- בעולם החיצוני של הבירוקרטיה והאזבסט, יש משטרה. לא צריך אותנו שם. אתה כביכול ניסית לסכם את האמירות של מכשפות "מסויימות" אבל תיבלת זאת הדעה שלך- ועוד העלית "איום" לא מוסווה. האם למכשפות במקרא הגיע למות עם הציווי של "מכשפה לא תחיה?" אולי, אתה אומר. זה באמת פוגע. לסיפור של סחמת' יש כמה גירסאות. אבל אם זה בעייתי עבורך, אני יכול לבחור אלת הרס אחרת- קאלי, פלה וכדומה. הרס חשוב על מנת יצירה- אנחנו מבינים את זה בטבע, מדוע לא בחיים האישיים? ושוב, אני מאשים את הניו אייג'. ומה עם הדרואידים? רוצה ציטוטים מדהימים בנוגע ללפחות שלוש קללות שהוטלו מחוץ לצדק "האנושי" במיתולוגיה שקרובה לך כ"כ? מה היה גורלם של ילדי ליר? ארדן.

gwizard

New member
אויש

אם כבר דרואידים.....זוכר את הלינק שהבאתי לדרואיד שהסתובב בקניון בגלימות וחרב כי חשב שזה בסדר ? זה כבר אומר משהו על מידת המוסר שלפחות במעגל הספציפי ההוא לימדו אותו. ואני כבר לא מדבר על הטמטום והתמימות של הבן אדם.

hence

New member
האם זה תפקידנו?

"אבל לפעמים מישהו צריך לצייר את הקו האדום. מישהו צריך להחליט שהגבר לא יכה את האישה יותר, או שאדם שמפזר פסולת רעילה יפסיק גם מחוץ למסגרת החוק." והאם זה מתפקידנו לצייר קווים אדומים? מתי נחליט לצייר קו אדום? לפי ראות עיננו? ואולי ראות עיננו שגויה? הרי אנחנו בני אדם. והאם זה לא תפקיד החברה להציב את הקווים האדומים? "בעולם המאגי, אני ושאר המכשפות הן החוק" מה זה בדיוק לפי הגדרתך העולם המאגי? האם הוא שונה מהעולם של שאר החברה? האם אנחנו החוק? הרשות השופטת והמבצעת או שמה זה תפקיד האלים עצמם?

gwizard

New member
רק תענה לי על שאלה פשוטה בבקשה

מי זאת "החברה" ? ממי היא מורכבת ? מי אתה ?

לורליין

New member
כמו שסבתא שלי היתה אומרת

אוי ויי מיידלע, אוי ווי. אתה אומר שאכפת לך מהחבר שלך ומהרגש שלו. ומה אתה חושב שמוסר זה? חוקים אנושיים שבאים במטרה להגן (על מי ומה שלא יהיה). מכשפות הן החוק? אני לתומי חשבתי שהאלים הם החוק (כן כן שמעתי כבר מאלה שחושבים שהם אלים ויאדה יאדה יאדה) הוא לא סיכם אמירות אלא ציטט אותן. הוא גם לא איים ולא נעליים. הוא אמר שישנן מכשפות שדומות לכוהנים. הוא אומר שלאותן מכשפות שחושבות שהן מעל המין האנושי ושהן משרד התיווך מטעם האלים, אז להן אסור לתת כוח - כי כמו שהכוהנים ציוו על רצח מכשפות ולא הזיז להם כלום, ככה המכשפות הנ"ל חסרות מוסר ויכולת לבצע דברים דומים קפיש? אני יכול לבחור אלת הרס אחרת- קאלי, פלה וכדומה. הרס חשוב על מנת יצירה- אנחנו מבינים את זה בטבע, מדוע לא בחיים האישיים? מדוע לא? כי קאלי היא אלה. ואתה בחייך האישיים לא אל, לא חצי אל ואפילו לא עשירית. אתה אדם שרואה מעבר לשטויות שדחפו לך לראש כל החיים. אתה אדם שיודע לפנות לאלים מבלי לפחד. אבל אתה לא אל, אתה אדם. יש לך אותם הצרכים והרצונות שיש לשאר החיות על הכוכב הזה וחייך נקבעים לפי רצון האלים. חוץ מזה, עד כמה שאני יודעת קאלי לא מורידה את המים בשרותים, היא לא מקבלת שפעת ואף אחד לא מחשמל אותה בזמן דום לב. נכון, לבני אדם יש יותר כוח משאר החיות, אבל הדרך אל האלוהות והכוח שאתה מדבר עליו עוד רחוקה.

Dia Leoghann

New member
ערב טוב גם לך!!

כמה דברים: ראשית אני כלל לא מחשיב את עצמי למכשפה, ולכן אני לא יודע אם במסורת שלך (לא משנה איך תקרא לה) יש או אין מוסר. לי אישית נראה מוזר ומעניין שנוצרה מסורת ללא מוסר. היתי שמח לדעת אם יש כאן עוד אנשים שמסכימים איתך שבמסורת המכשפות אין מוסר. אתה צודק בעיניין שזה שאין מוסר אישי במסורת זה לא אומר שאינך הולך לפי חוקי המוסר של החברה. אבל אם תקרא בשרשור-פלצת, תראה שאלון למשל טען שהוא מכופף את חוקי החברה ואין לו דין ואין לו דיין. אני לא עשיתי הכללה ואמרתי שכל המכשפות אינן מצייתות לחוקי החברה, אמרתי שיש כאלו שמעידות על עצמן שזה מה שהן עושות. >>בעולם המאגי, אני ושאר המכשפות הן החוק- בעולם החיצוני של הבירוקרטיה והאזבסט, יש משטרה. לא צריך אותנו שם<< אם כך מדוע אתה מתערב באמצעים מאגיים כאשר אדם מכה את אישתו או כאשר אדם מפזר פסולת רעילה? זה הרי שייך לעולם של החוק והמשטרה ולא לעולם המאגיה. אתה אומר שלא צריך אותך שם, אך בכל זאת אתה "נדחף" פנימה. >>אתה כביכול ניסית לסכם את האמירות של מכשפות "מסויימות" אבל תיבלת זאת בדעה שלך<< בוודאי שתיבלתי זאת בדעה שלי! הרי הרעיון בפורום הוא להביע דעות לא? בעיניין האיום וה"מכשפה לא תחיה" כנראה לא הבנת אותי. לא היה כאן כל איום, אלא הנחת רווחה. שמחתי שלמכשפות שחושבות שהן הקשר הנעלה בין האלים והאדם אין את הכוח להגיד ולקיים חוקים כמו "מכשפה לא תחייה". כוח שהיה לכהנים לפני אלפי שנים. שוב אתה חוזר להרס ובנייה. כולם (או לפחות אני) מקבלים את זה שבטבע יש הרס ובנייה, והאלה\אלות\אלים הורסים ומחיים, והחיים כולם מתקדמים על בסיס הרס ובנייה, ובלי הרס ובנייה הכל היה נעצר במקום. אין שום בעיה שתכניס את הרעיונות האלה לחיים הפרטיים שלך, אבל האם יש לך את הזכות להכניס הרס ובנייה לחייהם של אנשים זרים (ולא, אני לא חושב שיכולת היא שוות ערך לזכות). אני אשמח לשמוע ממך ציטוטים מן המעגלים המיתולוגיים, אבל לא הבנתי את הקשר. אתה משווה את עצמך לאמם החורגת של בני ליר? זו דמות החיקוי שבחרת לעצמך? אני מקווה שכמוהה, תכפר בסוף על מעשיך ותבחר לעצמך עונש מתאים.

gwizard

New member
כמה הערות

א. לפני שאתה שופט את מעשיו של אל כפי שתוארו ע"י בני אנוש לפי אמות מידה אנושיות אני הייתי ממליץ לך לעשות מקלחת קרה. ב. מיתולוגיות נכתבו ע"י אנשים, אשר הבינו את המסרים דרך הדימויים המקובלים לתקופה. באיזהשהו שלב צריך ללמוד לא להבין כל דבר במשמעות המילולית שלו. ג. יש מכשפות שבוחרות לעצמן מוסר אישי. כמובן שזה תלוי באדם עצמו - מידת ההתפתחות הרוחנית שלו והאמונה לפיה הוא חי. נראה לי שפספסת את הנקודה הזו. ד. פושע הינו אדם אשר עבר על חוק חברתי. חוקים חברתיים הם לא חוקים החקוקים באבן והם משתנים בהתאם לצרכי החברה ורוח התקופה. אם נסעת בשבת אפילו פעם אחת - אתה גם פושע ואני ממליץ דווקא לך להתעורר מהחלום הפונדמנטליסטי ולחזור למציאות !

Dia Leoghann

New member
תודה על ההערות

א. אני שונא מקלחות קרות - חייב שיהיה ממש צורב, אחרת אני לא נכנס. אני לא שופט מעשים של אלים, אלא מתאר את מעשיהם כפי שהם הועברו אלינו במשך ההיסטוריה. ב. וודאי שהמעשים הללו מתוארים לנו על ידי בני אדם ולפי אמות מידה אנושיות, אני לא מכיר שום דרך אחרת להעביר סיפורים לאורך שנים. אני למדתי ועדיין לומד מספיק מיתולוגיות וסיפורים כדי לדעת מתי יש להתייחס לאטיולוגיה ומתי לתיאורים המילוליים. אם תציע לי הסבר אחר לסיפור עליו דובר אני אשמח לשמוע. ג. אני חושב שכל אדם בוחר לעצמו מוסר אישי - בגלל זה יש למשל תחמנים גדולים, תחמנים קטנים ושאינם רוצים לתחמן. זה לא קשור להיותך מכשפה. לא נראה לי שפספסתי את הנקודה הזו, היא פשוט נראית לי מובנת מאליה... ד.חוקים חברתיים אכן משתנים בהתאם לצרכי החברה ורוח התקופה. ולדעתי עד שהחברה והתקופה אינם משתנים, גם החוקים אינם משתנים, ולכן הם פחות או יותר "חקוקים באבן" - וישנם אנשים מסויימים מאוד שקיבלו את הזכות להיות מסוגלים לשנותם (לפחות בחברה ובתקופה שלנו). אילו היינו חיים בחברה שבה למכשפות יש את הזכות והכוח לשנות את חוקי החברה אז סבבה, לדעתי אנו לא חיים בחברה כזו, וטוב שכך.

gwizard

New member
הזכות והכוח לשנות...

מי היא מכשפה אם לא המשרתת של האנשים ? אל מי היו באים כאשר הילד חולה, כאשר אין מספיק גשם, כאשר האישה רוצה לתפוס גבר מתאים, כאשר ...... אל המכשפה. אבל, כן, אני לא חייב שיבקשו ממני לעשות משהו בכדי לעשותו. וכן, אני זה שמחליט בסופו של דבר מה לעשות, למי (אם בכלל), למה ומתי. לא אתה ולא אף אחד אחר לא יכולים להחליט זאת בשבילי, בדיוק כמו שאני לא מחליט עבורך מתי ולמה לבצע כישוף מסויים (בהנחה שאתה עוסק במאגיה). אם אנשים בעלי יכולת היו מחכים לאישור ממישהו אחר לעשות דברים אז היינו עדיין בתקופת האבן, ידידי הארכיאולוג. אם גלילאו לא היה מעז לטעון כנגד המקובלות החברתיות אז היום עדיין היינו חושבים שכדור הארץ שטוח. אם קולומב לא היה מעז לחלום כנגד כל מה שהיה מקובל שניתן לעקוף את העולם ולהגיע להודו (טוב, טעות קטנה) אז אמריקה לא הייתה מתגלה. אני חושב שהבנת את כוונתי ואין שום צורך לצטט אנשים נוספים שקמו כנגד המוסכמות החברתיות ועשו את מה שחשבו לנכון. לא, אני לא משווה את עצמי מול גלילאו, אך אני טוען שלכל אדם בהחלט יש זכות לעשות כפי יכולתו מבלי אישור חיצוני. ושההיסטוריה תשפוט אותנו על מעשינו...

Dia Leoghann

New member
הכוח והזכות

>>אני זה שמחליט בסופו של דבר מה לעשות, למי (אם בכלל), למה ומתי. לא אתה ולא אף אחד אחר לא יכולים להחליט זאת בשבילי, בדיוק כמו שאני לא מחליט עבורך מתי ולמה לבצע כישוף מסויים<< אני לא מבקש לקבוע עבורך, ומעולם לא טענתי שצריך לקבוע עבורך. כל מטרתי היתה לנסות להבין את הלוגיקה מאחורי הדרך בה אתה בוחר. עדיין מוזר לי שאתה טוען שאתה לא מחליט בשביל אחרים (בציטוט הזה דברת ספציפית על כישוף ועלי, אבל נראה לי שרק הבאת דוגמה), אבל עצם זה שאתה פועל "כנגד" (אני מבין שלפעמים מטרותיך טובות) מישהו, אתה למעשה מכריח אותו לפעול מבלי שרצה בכך. אם תטיל עלי קללה, אני מן הסתם אתגונן - כפית עלי להתגונן. אני מסכים איתך שלאדם יש זכות לפעול על פי יכולתו, השאלה היא היכן עליו לשים את הקו האדום ולהבין ש"הפעולה על פי יכולתו" פוגעת באחרים ועליו לחדול ממנה. דרך אגב, קולומבוס לא היה מגלה את אמריקה ללא תמיכתו ועזרתו של הכתר הספרדי, ומטרות מסעו היו מועילות לאנושות כולה ולספרד בפרט. כך גם גלילאו פעל מתוך ראיה שהוא תורם לסביבתו או לאנושות, ובטח היה לו איזה ספונסר... מעניין איך אחד מהם היה מגיב אם היה מגלה שפעולותיו גורמות סבל לאחרים. לצערי אינני מכיר את סיפור חייהם של השניים.

gwizard

New member
הגבול

הגבול נקבע לפי המוסר האישי של כל אחד מאיתנו. אני לא חושב שאפשר באמת להגדיר קו אחיד לכולם שאומר שמעבר זה טאבו. אצלי, לדוגמה, יש הקו המנחה של הריד. לפי כך, אני לא ארצח מישהו ללא סיבה. אני כן אוכל לרצוח מישהו אם מדובר בהגנה עצמית ואין לי שום דרך אחרת להתגונן או שהסכנה היא כלפי מישהו אחר (לדוגמה, אישתי). בכל אופן אני אעדיף למצות דרכי פעולה אחרות (דחיה, הגנה, עיוורון וכ"ו) לפני שאני בוחר בצעד דרסטי כמו רצח. לכולנו ישנם התנסויות שאנו חייבים לעבור. בגלגול הזה אני אדם מוסרי (לפי אמות המידה שלי, כמובן). באחד הגלגולים הקודמים הייתי רוצח שכיר, פסיכופט אשר נהנה לרצוח סתם בשביל לראות את הקורבן מתפתל ומפיח את נשמתו בייסורים. וזה גם לגיטימי כי הנשמה חייבת גם את זה בשביל להתפתח. זה אולי נשמע אכזרי שאתה חייב למות בייסורים כדי שהנשמה שלי תלמד מה זה רצח, אך אלו הם החיים וגם אתה לומד מזה איך זה למות בייסורים. אני בכוונה לוקח דוגמה קיצונית כדי להמחיש את העניין, אך כמובן שזה לא מוגבל לרצח. גם דברים פשוטים כמו להגיב בפורום זה חלק מן העניין. נ.ב. מה שכתבתי כאן זו היא דעתי לפי מה שלמדתי מן הלימודי וויקה קורליאנית. כמובן שאני לא כופה אותה על אף אחד, אלא רק מסביר איך אני רואה את זה.

gwizard

New member
המממ

אז בגלל זה כתבת "סבבה אגוזים" .... עכשיו נפל לי הפסטוק

neophile

New member
כמה חבל שאמריקה התגלתה

אם קולומב לא היה מעז לחלום כנגד כל מה שהיה מקובל שניתן לעקוף את העולם ולהגיע להודו (טוב, טעות קטנה) אז אמריקה לא הייתה מתגלה. ומליוני natives לא היו נרצחים בהמוניהם + נזק סביבתי עצום של כריתת יערות גשם?

gwizard

New member
אתה תמים

אם קולומב לא היה מגלה אותה אז מישהו אחר כן. היום, כאשר האנושות מגיע לחלל ולמעמקי האוקיאנוס, אתה באמת חושב שהיו פוסחים על יבשת ענקית כמו אמריקה ? זה היה רק דוחה את הבלתי נמנע.

Wing Chan

New member
הלו, מה אתה לוקח קרדיט?

קולומבוס הגיע לשם סתם בטעות כשהוא בכלל רצה להגיע להודו. מי שגילה לראשונה את אמריקה היה ליף אריקסון האיסלנדי בשנת 1001 לספירה, בנו של אריק "האדום" ת'ורוואלדסון (מי שגילה ויישב את גרינלנד), בעוד שקולומבוס גילה את אמריקה 500 שנים אחריו. אמריקה = וינלנד (Vinland).

neophile

New member
לא נכון

זה יותר נכון ממה שאלון אמר אבל זאת עדיין לא האמת אמריקה לא הייתה יבשת שוממת...היא היתה מלאה בבני אדם! שלא רק שהם "גילו" אותה הם גם יישבו אותה וחיו בהרמוניה עם הטבע מסביבם . אז מה הזיבולי שכל? כאילו רק בגלל שאירופיים "גילו" אותה אז היא נחשבת לחלק מהעולם... אי אפשר לשנות את העבר , הפולשים גנבו מהילידים הכל חוץ מהרוח שלהם. זה כלכך מעצבן אותי...הגישה המפגרת הזאת זה כמו להגיד אם הנאצים לא היו עושים רצח עם ביהודים ,אחרים היו עושים את זה...

Animus1539

New member
מצטער חברה, כולם לנסח מחדש...

...הפעם בלי הגסויות וההעלבות...

למעלה