באופן אידאילי, כן
באופן אידאילי, זו אכן המטרה שלי- להביא לביטול של כל תעשיות המזון מהחי. אני מודע לכך שזו לא מטרה מעשית לטווח הקצר, ואין לי כוונה להשיג את המטרה הזו בטווח הקצר, אבל זה מה שאני שואף אליו בסופו של דבר. באופן מעשי, המטרה שלי לטווח הקצר היא להחליש את התעשיות הללו כמה שרק ניתן לי להחליש אותן- ואפילו אם "כמה שרק ניתן לי להחליש אותן" זה באחוזים בודדים בלבד. זה עדיין שווה את זה בעיני, כי אני חושב שגם לאחוזים הללו יש חשיבות. יש שתי נקודות עיקריות בתפיסה שלך שאני ממש לא מסכים איתן: האחת, הרעיון שלשינויים קטנים לא יכולה להיות שום השפעה ממשית, והם זניחים לחלוטין. אני חושב שכל שינוי קטן בשיעורי הצריכה של ביצים וחלב הוא שינוי חשוב. תחשבי על כך שגם אם רק עשרה אנשים הופכים לטבעונים, זה כבר הפסד של מאות אלפי שקלים לתעשיות המזון מהחי. והכסף הזה הוא לא רק כסף שהולך לממן פגיעה בבעלי-חיים, אלא גם כסף שהולך לחיזוק ההצדקה העקרונית לשימור התעשיות הללו בעתיד- כלומר, לממן פרסומות שעוזרות להגדיל את צריכת המזון מהחי אפילו יותר, לממן לוביזם שמונע קידום חקיקה למען בעלי-חיים, וכן הלאה. גם אם לעולם לא נצליח להפיל את תעשיות המזון מהחי, יש חשיבות לכך שלא נעזור להן להתחזק יותר ויותר. השניה, היא הבטחון שלך שזה לא מתקבל על הדעת שיהיה אי-פעם שינוי משמעותי בהרגלי התזונה של אנשים, ושאנשים יותר מדי מורגלים באכילת ביצים וחלב מכדי שהדבר ישתנה. אני חושב שאת טועה בכך שאת לא מתיחסת לדברים בתוך ההקשר התרבותי שלהם. כרגע אכילת ביצים וחלב היא מאוד מקובלת ומושרשת עמוק בתרבות שלנו, כך שנראה קשה מאוד להפסיק איתה. כשבכל מקום לוחצים עלינו לאכול ביצים וחלב, כשכל-כך הרבה מוצרים מכילים ביצים וחלב- קשה ללכת נגד הזרם ולבד להחרים ביצים וחלב. אבל בתוך הקשר תרבותי אחר, שבו אכילת ביצים וחלב לא יהיו כל-כך מקובלים כשם שהם היום, יהיה הרבה יותר קל לאדם לבחור שלא לצרוך ביצים וחלב. הרגלי אכילה הם לא משהו שטבוע באדם מעצם טבעו- אלא משהו שנרכש בהתאם לתרבות שבה הוא חי. במשך אלפי שנים, בתרבויות רבות של האנושות לא שתו חלב כלל, ולא היה להם קשה להמנע מחלב, מכיוון שבכלל לא עלה על דעתם הרעיון שהם צריכים לשתות חלב מלכתחילה. אני חושב שככל שהרעיון שאפשר לחיות יפה מאוד גם בלי לצרוך מוצרים מהחי יקודם, ככה יהיה לאנשים יותר קל להפתח אליו. ככל שיהיו יותר טבעונים באוכלוסיה, תהיה לאנשים פחות דיעה קדומה נגד טבעונות, והם פחות יראו בה לא בריאה או לא טעימה. ככל שיהיו יותר טבעונים, יהיה היצע יותר גדול של מזון טבעוני כדי לספק את הביקוש שהם יצרו. וככל שההיצע יגדל אנשים יראו שיש להם יותר בחירות לאכילה פרט למזון מהחי ויותר יהיו נכונים לתת להן הזדמנות. ככל שיהיו יותר טבעונים באוכלוסיה, ככה הדיעות של זכויות בעלי-החיים יותר ישמעו ויזכו ליותר התיחסות, ולא ידחקו אל שולי השיח. ככל שהתופעה של טבעונות תהיה יותר נפוצה, ככה היא פחות תחשב מוזרה ומרתיעה. שינויים כאלו יכולים לקרות אך ורק באופן הדרגתי, ולא בין לילה. כדי שבעתיד תזונה טבעונית תהיה יותר מקובלת ופחות חריגה, צריך להתחיל לקדם אותה כבר היום בצעדים קטנים. התנועה לזכויות בעלי-חיים התחילה לפעול רק לפני כמה עשורים- בארץ, רק לפני מעט יותר מעשור. בקנה מידה היסטורי, זה כלום. אז ברור שלרעיונות שאנחנו מנסים לקדם עדיין לא תהיה השפעה עמוקה במיוחד על התרבות שלנו. אבל עם הזמן (ואם התנועה לזכויות בעלי-חיים תתחיל לנהוג קצת יותר בחכמה), דבר זה עשוי להשתנות. אין סיבה להניח שרק בגלל שמשהו נראה לנו קשה להשגה ולא מעשי כיום, הוא ישאר כזה גם בעתיד.