דבר היולדת

גילעד 63

New member
דבר היולדת

בימים האחרונים נפלה בחלקי זכות גדולה להיות במעמד מאד מרגש שלא היה קשור אלי באופן אישי אבל הורשיתי להיכנס למעגל סוד ששמור רק לקרובים מאד בדרך כלל. כל מה שאספר כאן מסופר ברשות מלאה של הנוגעת בדבר וכמובן שפרטים מזהים ונסיבות מסוימות יושמטו מתוך שמירה על פרטיותם וכבודם של הנוגעים בדבר.
ישבתי מול אישה שמסרה תינוק לאימוץ לפני כמה עשרות שנים. על מנת לחסוך את הדיון בשאלת הכרח המסירה לאימוץ אקדים ואומר שפשוט תצטרכו לקחת את המילה שלי שבנסיבות המקרה הזה לא היתה שום אפשרות אחרת למעט מסירה לאימוץ, יחד עם זה העניין נעשה בלב מאד כבד ונגד נטייה פנימית שלא לעשות זאת וגם בניגוד לתכנית שהיתה לפני הלידה שתאפשר את השארתו של התינוק שהשתבשה בנסיבות טרגיות.
במשך יותר משעתיים התארחתי בביתה של אישה מקסימה בפשטות הליכותיה ונוגעת ללב בגילוי הלב שלה. מצויידת בלב ענק וחוש הומור כמנגנון הגנה, סיפרה לי את סיפורה. זו היתה לה הפעם הראשונה שעמדה מול מאומץ בוגר שבאיזה אופן סימל בשבילה את הילד שמסרה לאימוץ לפני כל כך הרבה זמן. הסיפור שלה היה מלא כאב, חרטה, בושה אשמה וכמיהה אינסופית לדבר נורא פשוט כביכול. לראות את הילד שלא ראתה אפילו לשניה ביום שילדה אותו. כמיהה שהזמן שעבר מאז לא נגעה בה ולא שינתה אותה כהוא זה. עד כדי כך שכאשר הילד היה בגיל שהוא אמור להיות בצבא, ישבה בתחנה המרכזית בעיר מגוריה בימי שישי והסתכלה על החיילים החוזרים הביתה בתקווה שאולי הלב יזהה מי מהם כילד שאבד לה.
בשל הקריירה שלי בתחום הביטחון והלחימה בטרור יצא לי לצערי להיות נוכח בכל מיני מצבים הקשורים לאבדן, מהודעה לאח צעיר על אחיו שנהרג, דרך הורים אבלים על בנם שנהרג ועד משפחת היושבות בבתי חולים ליד מיטות ילדיהם הפצועים קשה ומתנדנדים בין תקווה לייאוש. מעולם לא יצא לי לשבת מול הורה של נעדר. עד היום הזה. הסיפור שלה, תחושת האבדן והכאב לצד התקווה הקלושה שמסתמנת בחיוך שלה כל פעם שהיא אומרת את שמו, השם שנתנה לו (שבטוח השתנה כשנמסר) היא כשל הורה שילדו נעדר. הורה שאפילו לא זכאי לאבל כואב על מותו של ילד. הכאב הנורא של חוסר הידיעה מה עלה בגורלו בצד הכמיהה לראות אותו עוד פעם אחת, או במקרה הזה, בפעם הראשונה.
בין שאר הדברים שאמרה לי, אמרה משהו כמו "אני לא מרגישה שיש לי זכות לרצות את מה שהלב שלי רוצה, שאין לי זכות להגיד שהיה לי ילד, שאני אמא או אולי אפילו סבתא היום". ההתנגשות הפנימית בין הכאב החרטה האשמה והבושה לבין הכמיהה הזו שבלב.
החוק היום אינו מאפשר לשירות למען הילד אפילו להעביר מסר ל"ילד" הזה שהיא מחפשת אותו ורוצה לראות אותו. כל שמותר לה הוא להשאיר מכתבים בתיק האימוץ בתקווה שיום אחד הוא יקרא אותם ויבחר ליצור קשר. הפרטים היחידים שיכולים להימסר לה ואכן נמסרו הם שהוא חי ונמצא בארץ.
לפני שעזבתי אמרתי לה את הדברים הבאים "אני מאד מקווה שיום אחד תפגשי אותו. יחד עם זה חשוב לי שתדעי שעם כל זה שיש לו אמא ואבא שגידלו אותו מאז היה תינוק והוא קורא להם אמא ואבא ואוהב אותם וקשור אליהם, עם כל זה שיכול להיות שלעולם לא תדעי מי הוא והיכן הוא, ועם כל זה שיכול להיות שלעולם לא תראי אותו, דעי לך שאת אמא של מישהו בעולם הזה. את אמא שלא יודעת היכן הילד שלה, את אמא שלילד שלה יש אמא אחרת וכנראה אמא טובה, זה לא מוריד כהוא זה מהיותך אמא של מישהו בעולם הזה ואין לאף אחד זכות לומר לך אחרת".
הנסיון שלי בחיים הוכיח לי שוב ושוב שכשיוצאים מההיפותטי והתיאורטי והמוכר והקרוב, נוסעים כמה קילומטרים ויושבים מול אדם אחר, עין לעין, לב ללב, הרבה פעמים משתנה הראייה של הדברים, ההבנה מעמיקה והלב מתחיל לדבר בקול ברור.
 
היא היתה מקבלת ממני המון אמפתיה,מהלב

אבל גם דאגה לשלומה היום.
כי לא נכון לעצור את החיים בגלל מה שנעשה בעבר,בנסיבות עבר ועם שיקולי עבר,למרות שהיום נחווה כקשה מאד.
אחרי מחשבות שניות,הרהורים שניים,עיבוד מתוך פרספקטיבה אחרת,גם אמהות ביולוגיות צריכות-למענן שלומן ובריאותן להמשיך בחיים פרודוקטיביים ככל שניתן.
 

מיה2013

New member
אני חייבת לומר שאני לא הצלחתי לפתח אמפטיה

לביולוגיות באשר הן ופגשתי כמה.... כולל שלי

אני לא רוצה להיכנס לדיון על סיבות מסירה כי יש המון וחלקן באמת נשמעות "מאוד מוצדקות"
אחרי שפגשתי את הביולוגית שלי, אישה רגילה לגמרי, שהמשיכה בחייה, בנתה משפחה.. אני יודעת שעשתה לי טובה ענקית אבל
אני חושבת שהיא איבדה אז התזכות להיקרא "אימא שלי" ברגע המסירה כשאני הייתי 1.150 קילו.
 
מיה יקרה

שלא תביני לא נכון-אני גם בעדך

הצדדים המשולש האימוץ -רק סביר שמרגישים אחרת זה מזה.[וגם כמובן לא תמיד אותו הדבר].
מסכימה איתך [ואת גם לא זקוקה להסכמה שלי או של אף אחד אחר] שהביולוגית איננה עבורך אמא.
יכולה עם זאת להסכים עם אותן אימהות ביולוגיות,שיש להן לב שבור ובו חלק אימהי שלא הוגשם עד הסוף לגבי מי שנמסר לאימוץ.

כשכתבתי אמפתיה לגבי הביולוגית לא התכוונתי ל"כמה טוב שמסרת" ואפילו לא ממש ל"באמת לא יכולת אחרת". אלא יותר לתחושת הכאב,ההחמצה,האבל,התקווה להיפגש,הגעגוע ,ההשלכה של הצעד ההוא על הרגשות ותחושות בכל השנים שהגיעו לאחר מכן ,וכו.
 

גילעד 63

New member
תראי מיה

לי יצא לפגוש רק שתיים מתוך שלוש שאני מכיר. השלישית שלא פגשתי היתה אמי הביולוגית שלי עצמי. יחד עם זה שמעתי וקראתי לא מעט סיפורים שתואמים את התחושות שלך. ביולוגיות ששמו איזה מסך על העניין אחרי שקרה ומתאימות למה שכתבת מבחינת המאומץ "אני יודע שעשתה לי טובה גדולה". כל אחת מאלה, עם סיפור כזה או סיפור אחר היא אדם עם סיפור משלו. כמו שלא הייתי רוצה שישפטו אותי רק באור של המעשה הכי פחות מדהים שלי (ויש בהחלט ממה לבחור
) כך אני אינני שופט אדם על מעשה שנעשה לפני כל כך הרבה שנים בנסיבות מסוימות.
אני שומע בהחלט את הכעס שלך ואני בטוח שיש לך את הסיבות המוצדקות שלך לכעס הזה. ובתקופה מסוימת שלי גם הכרתי אותו. את התואר אמא צריך להרוויח ביושר אבל יש יותר מאופן אחד להרוויח את התואר הזה וכל אחד בוחר למי הוא נותן תארים כאלה ואחרים ולמי לא, בכל מקרה שיפוט גורף של קבוצה על פי התואר ביולוגיות נראה לי שיש בו טעם לפגם.
מעבר לזה שחוסר אמפתיה לביולוגיות באשר הן כולל גם את האמא הביולוגית שלי וכמו שהיו אומרים אצלנו בשכונה באשדוד "אה,אה, בלי הורים....!!" (סתאאם בצחוק)
 

מיה2013

New member
אתה מאוד צודק...

כמובן שאני לא מבצעת הכללה אלא רק משתפת ברגשותיי
אני לא כועסת עליה.. באמת... אין לי אליה רגשות בכלל באמת. לא כעס לא טינה לא אמפטיה ובטח לא אהבה...
אני מרגישה שמותר לי לשפוט

אני חושבת שבזה שנפגשנו השקיט לה קצת את המצפון וזהו, היא יודעת שההורים שלי מקסימים וגידלו אותי באהבה, היא יודעת שאני לא צריכה ממנה כלום... סידור נוח מאוד וניקוי מצפון.
גם אני לא נחשבת בעיניה לבת שלה לראיה סיפור -

הביולוגית חיה בחול - הגיע להתארח אצלנו לכמה ימים עם משפחתה (סיוט גדול) ערב אחד היא מספרת שגילו לה מחלה תורשתית והיא ככ דואגת שהמחלה עברה ל X (הבת שלה)... מילה וחצי מילה לא אמרה לגבי, הייתי בשוק בעיקר משום שאני יודעת שהמחלה מתפרצת בזמן לקיחת הורמונים ואני לקחתי אז... יצאתי בשתיים בלילה או משהו והתקשרתי לאבא שלי כולי נסערת להבין מה בעצם המשמעות. אבי כמובן שקם בדאגה פתח אינטרנט (מה שאני לא יכולתי לעשות לידה) ולא הלך לישון עד שלא נרגעתי... להזכירכם אני בת 40 לא ילדה...
עשיתי בדיקות והכול בסדר אבל מה שרציתי להסביר זה שגם אני לא חלק מחייה.......

וזה בסדר, זה הדדי אבל זה אימוץ, שיחררת ילד מחייך ואני מרגישה ב 100% משוחררת ממנה ומחוברת להורי.
 

Daria34

New member
כאב לי לקרוא מיה את ההתנהגות של הביולוגית

נזכרתי במקרה של ילדה שאומצה והייתה צריכה עזרה מהביולוגית
שלה כדי אולי להציל את חייה והיא סירבה וזה יצר דיון מאוד גדול
על זה שסירבה לעזור,אני חושבת שדווקא בענין הגנטי,יש לעורר כן חשיבות
גדולה לאינפורמציה הזו,בסדר את לא רוצה לגדל את הילד אבל מתוך דאגה
לטובת הילד יש דברים בסיסים שכן יש מחוייבת למי שהביאה ילד לעולם
לספק.
 

KallaGLP

New member
אכן, אך בעיני זה אפילו מעבר לחובתה כמי שילדה.

אילו המצב היה הפוך, אילו אני הבת, גם לו לא הייתי מרגישה שום קשר לביולוגית ולא הייתי רואה בה אם, הייתי מנסה לעזור לה מטעמים הומאניים. אנשים רבים, ואני ביניהם, מכניסים את עצמם למאגר של תורמי מח עצם, וישמחו לתרום גם אם מדובר בזר גמור. קשה לדמיין איך אפשר לראות לפניך אדם, ולא משנה מה זהותו (אלא אם כן הוא רוצח, אנס, מחבל וכד'), לדעת שאתה יכול להציל את חייו ולסרב לעזור לו.
 

גילעד 63

New member
אף אחד לא יכול להתווכח עם מה שאת מרגישה

ואם את מרגישה שיש לך זכות לשפוט את הביולוגית שלך, זו זכותך. אבל רק אותה

הסיפור שסיפרת על הגילוי של המחלה התורשתית הוא מרגיז ומקומם. כל מי שמכיר אותי יודע שמאד קשה להרגיז אותי. אני באופן אישי הייתי כועס על כזה דבר ואומר לה את זה מייד. אבל זה אני.
זה לא פגע בך? לא הרגיז אותך?
 

מיה2013

New member
ממש לא פגע

אני כבר צוחקת על התגובות שלה , ככ ברור לי שהיא לא רואה אותי בכת אז לא לא מפליא אותי בכלל,
נהבלתי, חשבתי שזה לא הוגן שאם אנחנו כבר מכירות ומדברות היא יכלה לשתף אותי במידע, אבל במחשבה שנייה
גם כשעשיתי בדיקות גנטיות בגיל צעיר פניתי ליועץ גנטי והסברתי שאני לא יודעת על מחלות רקע משום שאני מאומצת אז אני לא ממש צריכה ולא רוצה ל"סמוך" עליה.

אני נפגעת מאנשים שאכפת לי מהם


אני לא שופטת אחרות - אלו תחושותיי המאוד אישיות
 

גילעד 63

New member
חיים פרודוקטיביים

האישה המשיכה בחייה וחיה אותם היום. העניין אינו מרכז חייה אבל כשהוא עולה הוא עולה במלוא עצמתו. זה בדיוק העניין. זה תמיד שם והתחושות לא משתנות או מתעמעמות עם הזמן, אולי לפעמים אפילו להיפך.
 

Daria34

New member
מאיפה אתה כול כך בטוח

שישנו שם ילד שקשור להוריו והוא אוהב אותם?
אחרי הרבה סיפורים ששמעתי לא בטוח שזה נכון.
יכול להיות שכן ויכול להיות שלא.
 
את צודקת ועם זאת

אמר לי מאומץ שנראה לו שכאשר לא טוב עם המשפחה המאמצת-זו דחיפה חזקה ליצור קשר עם המשפחה הביולוגית.
לא מדובר באמירה עם תוקף ומהימנות סטטיסטיים ,אבל שווה לשים לב אליה.
 

Daria34

New member
וגם יכול להיות שסיבות טראגיות קרו

שמנעו פתיחת התיק או שאולי הוא לא יודע בכלל
שאומץ.
וזה ממש לא ככה שמי שלא טוב לו במשפחה המאמצת זה דחיפה
לפתיחת תיק,אם כבר זה בגלל שהיה כול כך לא טוב
אז גם לא רוצים להתאכזב מפתיחת התיק.
מה שבטוח שמה שהמאומץ אמר לך מאוד רחוק
מהמציאות.
 

KallaGLP

New member
באותה המידה ייתכן

שהילד הזה מרגיש כמו מיה ובכלל לא רואה בה אמא. מה זה משנה? רוב הסיכויים שלעולם לא תדע. העיקר עשה לה קצת טוב על הלב.
 
דריה

זכותך המלאה לומר מה שאת חושבת אבל בשום אופן אין לך מונופול על המציאות,ומה שהמאומץ אמר לי תואם הן את הרגשתו והן את הכרותו עם מאומצים אחרים [והוא חבר של רבים!]
 

Daria34

New member
מיה אולי לא רואה בה אמא אבל בכול

זאות כן פתחה את התיק.היא באה לחפש אמא אלא תשובות לשאלות כמו
למה נמסרתי לאימוץ למשל?
או שאלות על גנטיקה,וכדומה...
 

KallaGLP

New member
לפי הסטטיסטיקה האחרונה שהובאה לפורום

רוב המאומצים לא פותחים את התיק. אך גם אם כן, אין קשר הכרחי בין העובדה שהאדם רוצה לדעת על שורשיו ואת הקע הגנטי לבין זה שהוא רואה ביולדת אמא. ייתכן שכן וייתכן שלא, ואם האם הביולוגית כן רואה בילד הזה בן ואילו הילד לא רואה בה אמא ולא יסתיר זאת ממנה, היא עלולה להיפגע.
 

גילעד 63

New member
את צודקת

לפי הסטטיסטיקה שאני מכיר רק שליש בערך מהמאומצים פותחים את התיק. הסיבות לפתיחת התיק מגוונות אבל אני חושב שביסודן יש קודם כל את השאלות הבסיסיות "למה נמסרתי" "למי אני דומה" "מה הרקע הגנטי שלי", אחרי שפותחים את התיק זה יכול ללכת לכל כך הרבה כיוונים שממש אי אפשר לצפות את זה. יש הרבה פנטזיות סביב זה לשני הכיוונים והרבה חששות. אלה שלא פותחים את התיק, אני מניח שרבים מהם פשוט לא רוצים לפתוח את הקופסה הזו בגלל שאי אפשר לדעת מה יש שם ולפעמים זה מפחיד באיזה אופן. לי באופן אישי נראה רק טבעי שאדם ירצה לדעת למה נמסר ומה הרקע הגנטי שלו, לפחות מבחינת מחלות תורשתיות, במקרה שלי זו היתה הסיבה הבסיסית בפתיחת התיק בפעם הראשונה. קיבלתי מידע מאד בסיסי שלא כלל רקע רפואי או כל פרט מזהה וזה היה סוף הסיפור באותו זמן. הפעם השנייה שבה התעקשתי ללכת "עד הסוף" היתה רק 15 שנים לאחר מכן, כך שבאמת אי אפשר לדעת את הסיבות שעומדות מאחורי הסטטיסטיקה הזו חוץ מלשאול את המאומצים שלא פתחו למה לא פתחו.
 
למעלה