היעל מתה בסוף
כי גם חיות נפצעות ומתות, וגם בני אדם.
חולי ופציעה הם לא מאפיין של החיים המודרניים, זאת כל הנקודה.
ישנן בהחלט מחלות הנובעות מהרגלים של החיים המודרניים, בעיות כמו השמנת יתר, התקפי לב ואולי אפילו סרטן כנראה היו נפוצות פחות בתקופות קדומות, וזה מבלי להזכיר מחלות זקנה כמו אלצהיימר ופרקינסון, שאנשים פשוט לא הגיעו לגיל בו הן מופיעות.
מצד שני, מחלות זיהומיות, הרעלות ופציעות היו נפוצות יותר והסיכוי לשרוד אותן קטן יותר, כך שיש דברים שהשתפרו ויש דברים שהחמירו.
כפי שכבר נאמר כאן (אולי אפילו אתה אמרת זאת), צמצום ניכר של תמותת תינוקות היא אחת הסיבות לעליית אורך החיים הממוצע. תמותת תינוקות היא מאפיין של חברות ללא גישה לטיפולים ולהיגיינה שמקורם במדע המודרני.
כל מה שאמרת על חיים כמו זומבים במטריקס - זו כבר בחירה אישית וגם נושא אחר לחלוטין.
כל אחד בוחר לחיות את חייו כפי שהוא מעוניין לחיות אותם.
יש כאלה הבוחרים בקונפורמיזם, כי זה נוח ולא צריך לקבל יותר מדי החלטות קשות. יש כאלה הבוחרים בדרכים אחרות.
כמובן שאין שום קשר בין זה לבין תרומת המדע לאנושות.
לאמיתו של דבר, הרבה מהמדענים המבריקים ביותר היו מאוד לא קונפורמיסטים, כך שהקשר בין השניים נראה לי תלוש למדי.
בעניין ההכחדות, אני מכיר את הנושא הרבה יותר טוב מזוגתי, עקב תחום עיסוקי, ובהחלט בארץ היו הכחדות נרחבות. חלקן הגדול אגב היה למרות המדע ולא בגללו.
שתי דוגמאות בהן לא הקשיבו למדע וגרמו לנזק סביבתי נרחב הן ייבוש אגם החולה ונטיעת יערות אורנים על ידי קק"ל. בשני המקרים מדובר בפיתוח שגוי מבחינה אקולוגית, ובשני המקרים (ובקרוב תצטרף לכך גם תעלת הימים מים סוף לים המלח) לא הקשיבו למדענים שאמרו כי הדבר יגרום ליותר נזק מתועלת.
בסופו של דבר, להגיד "המדע הוא רע", זה לא מדויק, כי המדע מקיף תחומים רבים מאוד. יש מדענים שמפתחים חומרי ריסוס רעילים, ויש מדענים המתריעים מפני השימוש בחומרים האלה. מי שקובע בסופו של דבר הם מקבלי ההחלטות, כלומר פוליטיקאים, שבמקרים רבים משקל המדע בהחלטות שלהם זעום עד לא קיים כלל.
יום נעים,
נציב המים