להבהיר כמה נקודות חשובות
אני חייב להבהיר כמה נקודות חשובות בכל הנושא. קודם כל בנץ דייק לגבי הקריטריון הישראלי. דבר שני הוא צדק לגבי הענף שלי - קשת לא טוב בחיים לא יזכה בתחרות, קשת מעולה יכול לנצח בתחרות באותה מידה כמו שהוא יכול להפסיד סיבוב ראשון. הדוגמא הכי טובה היא הקשת הכי טוב בעולם היום ללא ספקות (האמריקאי בריידי אליסון). עונה שעברה הוא לקח ברצף 3 גביעי עולם, זכה בגמר גביע העולם ומקום שלישי באליפות העולם. בשתי התחרויות האחרונות של הגביע העולמי השנה (לאחר שזכה בראשון) על אף שהיה מדורג בשמינייה הראשונה לאחר המוקדמות הודח פעמיים ברצף בסיבוב הראשון. ככה זה הענף ושיטת האלימינציה ראש בראש. כולם ברמה דומה ומי שתופס רגע באותה שניה יכול להדיח כל אחד ולנצח כל תחרות (בהנחה והוא ברמה סבירה מלכתחילה).
הלאה. לגבי הטעות של גילי לוסטיג באמירתו שהטופ העולמי אינו מאירופה. יש לי הערכה רבה לגילי, הבן אדם מקצוען מהדרגה הראשונה, אבל בכל מה שקשור לענף שלי הוא טיפה פיספס. קודם כל זה פשוט לא נכון. אמנם דרום קוריאה נחשבת המעצמה (וזה לא עזר להם מעולם לזכות במדלית הזהב באולימפיאדה בגברים) אבל מבחינת חוזק יבשת אירופה מובילה באופן ניכר. בגלל המסורת שיש לענף בעולם הוא ענף מאוד גלובלי אבל אי אפשר להשוות למסורת שיש לו באירופה. כמעט בכל מדינה יש אלפי קשתים וכמה ברמה בינלאומית גבוהה והשקעה גבוה בענף. אני מנסה לצרף לתגובה שלי שני גרפים אחד של הטופ 100 בעולם בדירוג. בטופ מאה 42% לאירופה 29% לאסיה והשאר מתחלק בין שאר היבשות (למעט אפריקה שהספורט הזה לא קיים שם למעט מצרים ודרום אפריקה).כמו כן פילוח של המדליות בגברים מאז שהספורט חזר לאולימפיאדה ב1972. 14 מתוך 30 הלכו לאירופה, 7 אסיה (בעצם רק יפן וקוריאה), 7 לארה"ב ו2 לאוסטרליה. המדליות האירופאיות הושגו ע"י שלל מדינות: צרפת, ספרד, בריטניה, שוודיה, רוסיה, אוקראינה, ברה"מ איטליה ועוד שאני לא זוכר בשלוף (יש בתחרויות רשמיות עד שלושה קשתים למדינה בתחרות). אני מניח שזה מספיק נתונים לחיזוק הנושא.
לגבי קביעת הקריטריון בשיתוף עם האיגוד. איגוד הקשתות היה שרוי בצרות רבות (שחיתות ורישומים כוזבים והתפלגות איגוד והקפאה/פירוק/הבראה איך שלא קראו לזה) לפחות מ2005. האיגוד החדש והמוברא הוקם במרץ 2010 אם אני לא מאוד טועה. בסוף 2010 צירפו אותי לסגל המורחב ובפגישה עם גילי הוא הציג את הקריטריונים לאולימפיאדה וקיבלתי את זה (עם ההסתייגויות שלי מהם) כמו שזה בלי ידיעה שניתן לערער. אף אחד מהאיגוד החדש לא ישב עם אף אחד מהיחידה לספורט הישגי לגבי הקריטריונים ואף אחד לא יידע אותנו שאפשר לערער עליהם אחרת היינו מערערים כי הקריטריון הזה לא נכון בלשון המעטה. לפי מה שהבנו מהיחידה לספורט הישגי הקריטריון נקבע עם האיגוד הקודם והנושא בבירור כרגע מין הסתם בשל ההשלכות הרבות שהיה לנושא לאחרונה. למותר לציין שבאיגוד הקודם ישבו אנשים שהקשר בינם לבין קשתות היה מקרי ביותר ורובם עשו את זה בשביל ההטבות והקוקטיילים. בכל מקרה הנושא בבדיקה כרגע וגם ככה הוא לא יעזור לי עכשיו.
לגבי הבעייתיות בקריטריון אני אחלק את זה לפי הבעיה בקריטריון הישראלי לאליפות עולם לזה של אליפות אירופה:
אליפות עולם קריטריון מקומות 1-24 - ראשית הבהרה קטנה. עד האולימפיאדה הקודמת שיטת התחרות הייתה ירי מוקדמות וקביעת דירוג לפי התוצאה. לאחר מכן ירי אלימינציות של מקום ראשון נגד מקום אחרון שעלה (128) 2 נגד 127 וכן הלאה. יורים 4 סטים של 3 חיצים ומקבלים ניקוד עד 120 נקודות. הקשת בעל הניקוד הגבוה יותר מנצח וכן הלאה. לגבי המפסידים היו מדורגים בהתאם לשלב שהפסידו בו (למי שהפסיד לדוגמא ב1/8 גמר היה מדורג בין 9 עד 16) לפי הניקוד במאץ' שהודחו בהם. לאחר האולימפיאדה השיטה שונתה. מוקדמות כרגיל ואלימינציות לאחר מכן אך בשיטת סטים. יורים עד 5 סטים של שלושה חיצים. ניצחון בסט מקבל 2 נקודות מערכה, המפסיד 0 ובמקרה תיקו 1. הראשון שמגיע ל6 נקודות או במצב תיקו 5 5 יורים חץ גורלי אחד. בשיטה הזאת אין "דירוגי אמצע", כלומר כל מי שמודח ב1/8 גמר לדוגמא ממוקם במקום 9 סופי. כלומר כל מי שמודח בשלב 1/16 גמר הוא מקום 17 ואין דבר כזה בדירוג סופי מקומות 18 19 20 21 22 23 24. כנשאל גילי על זה במסיבת עיתונאים (ע"י דניאל רוט התותחית) הוא ענה שמוקדמות יש דירוג וגם דירוג מוקדמות זה טוב לקריטריון ישראלי. אישית לא ידעתי את זה קודם כי זה לא מופיע ככה בחוברת הקריטריונים (הניסוח הוא דירוג 1-24) לעומת ענפים שמופיע בבירור במוקדמות או דירוג סופי אבל נניח שזאת פאשלה שלי.
אליפות אירופה קריטריון מקומות 1-8 - הבעיה עם קריטריון זה היא שאליפות אירופה אינה תחרות לקריטריון בינלאומי כלל (בניגוד לאליפות עולם שהיא כן). התחרות עם הקריטריונים הייתה התחרות מיון האירופאית שנערכה יום לאחר אליפות אירופה. באליפות אירופה עצמה לא חולק אפילו כרטיס אחד. לראיה מתוך השמיניה בדירוג הסופי זה הולך ככה:
2 לא יהיו בשום מצב בלונדון (כולל הדני שניצח אותי ב1/16 גמר ומנע ממני לעשות קריטריון), אלוף אירופה לא השיג כרטיס בין לאומי אבל הוא יהיה באולימפיאדה כי חבר שלו לנבחרת השיג כרטיס (זה שהפסיד לי בגמר של התחרות מיון. אצלם זה כמו עם צוברי ומשיח), 4 אחרים יהיו בלונדון בגלל שהמדינה שלהם הרוויחה קוואטה קבוצתית (מתוכם שניים לא היו עם הנבחרת כשהם השיגו את הקוואטה אלא השתחלו השנה במקום מישהו אחר). היחידי שהשיג גם בין לאומי וגם ישראלי הוא הסלובני סגן אלוף אירופה. הוא השיג את הכרטיס שלו רק בתחרות מיון האחרונה מלפני שבועיים בארה"ב. רק לפרוטוקול ניצחתי אותו בשמינית גמר של התחרות מיון האירופאית.
ישנם עוד שלושה קשתים שהשיגו קריטריון אישי + ישראלי באליפות עולם לפני שנה. כנראה שאם הם היו פה גם הם לא היו נוסעים כי לא היה להם הישג משמעותי העונה (כמו שדורשים פה) והם לא סיימו בשמניה הראשונה באליפות אירופה (שניים מהם היו מדורגים רחוק מתחתי והשני עבר אותי במקום אחד).
הטענות שלנו בוועדות למיניהם היו כדלקמן:
1. הייתי מקום 12 (מתוך 107) רחוק שתי נקודות בלבד מהמקום ה8 במוקדמות אליפות אירופה (שלדברי גילי גם מוקדמות מספיק לקריטריון) .
2. ההישג שלי בתחרות מיון הייתה הרבה יותר טובה מהקריטריון הישראלי: כדי להשיג קריטריון ישראלי באליפות אירופה (דירוג סופי) יש צורך לנצח 4 קרבות. בתחרות מיון קיבלתי שני סיבובים חופשיים (כי הייתי מדורג גבוה מאוד) וניצחתי חמישה (עברתי 7 סיבובים) עם פחות או יותר אותם מתחרים. למלעיזים למיניהם שטוענים שרוב המתחרים החזקים האירופאים לא השתתפו בתחרות זאת (85 משתתפים לעומת 107) צריך להבהיר כמה דברים. דבר ראשון הייתי מדורג באליפות מעל רובם (כולל שני האלופים האולימפים הקודמים שלא השיגו "קריטריון ישראלי" בבודדים אבל נכנסו מהקבוצתי) ויש מדינות כמו נורווגיה ולוקסמבורג שיש להם קשת טוב שהעפיל בעצמו אבל שאר הקשתים לא טובים ולא יכלו להשתתף בתחרות מיון בגלל זה, ובדומה גם ספרד.
חשוב לי להדגיש כמה דברים. לאולימפיאדה בלי נבחרת יש לך סיכוי רק ל15 כרטיסים - שמונה מאליפות עולם, שלושה מהמיון היבשתי, וארבע מהתחרות מיון העולמית שהייתה בארה"ב. לעשות קריטריון מעבר לזה זה כמעט פטנט ישראלי. לי ידוע רק על עוד שתי מדינות שיש להם קריטריון מחמיר יותר בקשתות. בבריטניה הקריטריון ממה שהבנתי הוא על הנבחרת שחייבת להשתתף באליפות עולם והבחירה האישית היא לפי פרמטרים כמו תקופה שנבדקת של כמה חודשים, התנהגות באימונים ושיקול דעת של המאמנים + תחרות מיון. אין שם דבר כזה כדרישה אישית מהקשת (והם המציאו את תחרויות הקשתות). הולנד היא המחמירה ביותר (חוץ מישראל) רק ששם לספורטאי יש ממה שהבנתי לפחות 9 הזדמנויות להשיג קריטריון - בכל אחד מ7 גביעי העולם שנערכו בשנתיים האחרונות ובנוסף לאליפות עולם ואליפות אירופה. חוץ מזה לא הצלחנו למצוא מדינות שמחמירות בקריטריון קשתות.
הפעם באמת טיפה חפרתי אבל רציתי להראות לכם את הנושא מנקודת הראייה שלנו שלא זכתה לחשיפה רבה, בטח כשהחשיפה לקריטריון נעשתה רק במסיבת העיתונאים ההיא שנאמרו דברים שפגעה בהישג שלי מבחינה תדמיתית כאילו עקצתי איזה כרטיס מתחרות אזוטרית. אם יש שאלות או דברים לא מובנים תשאלו אני אענה.