דיאלקטים בעברית החדשה

אחמס1

New member
הפרמטר הכי חשוב זה הגיל

פשוט לוקח לדברים האלה לפחות כמה מאות שנים של בידוד יחסי להתפתח. יש אזורים גיאוגרפיים הרבה יותר ענקיים מישראל, למשל רוסיה או ארה"ב, או כל דרום אמריקה, שיש בהם וריאציה יחסית קטנה בשפה. לא שאני טוען שהשפה אחידה בכל היחידות האלה ("אין דיאלקטים", אם כי זה לא רחוק מהמציאות), אבל ההבדלים בין השפות הספרדיות בדרום אמריקה לחלוטין מחווירים לעומת העושר הלשוני שהיה שם לפני הכיבוש הספרדי.

uriozmor

New member
אם כך

קיומו של הניב הגלילי בשלב מוקדם כל כך בהתפתחות העברית הארץ-ישראלית מעניין במיוחד (גם אם מדובר בסך הכול בהבדלים דיאלקטיים קטנים). הוא התאפשר בעיקר בזכות הבידוד של אוכלוסיית הגליל וגאוות היחידה שהתפתחה סביב מורי הגליל. היום, בעידן הכבישים המהירים ושלטון התקשורת האחידה (והציניות), זה לא היה קורה.

מיכי 10

Member
האם דיאלקטים בְּשפה הם דבר רצוי?

כלומר, האם לא עדיף ששפה תהיה אחידה, ובכל מקום (לא משנה כרגע הזמן) באותה תקופה לא יהיו בה שינויים?
הרי זה אמוּר להקל על ההבנה בין כולם. הלא כֿן?

uriozmor

New member
זו שאלה אחרת לגמרי

והיא חורגת מהתבוננות בלשנית.

זה כמובן לא אומר שהיא לא צריכה להישאל.

מיכי 10

Member
נכון. והרגשתי שאתה לוקח אותנו לכיוון

בלשני אקדמי, שזה מעולה בפורום בלשנות! אבל קצת נבהלתי מהכיוון החובבני שלי עצמי (שאינני בלשנית במקצועי, כידוע
), ולכן גם מחקתי תגובה אחת של עצמי. :)

uriozmor

New member
אבל

לא התכוונתי לצנזר. רק להדגיש שזה סוג אחר של דיון.
וכאמור גם אני ממש לא מומחה לדיאקטולוגיה.

מיכי 10

Member
יופי!

לא חשבתי שאתה מצנזר, רק רציני מאד. אז נראיתי לעצמי הדיוטה מידי.

אגב, התכוונת "דיאלקטולוגיה", נכון? כי לרגע כמעט קמתי להביא מילון.

uriozmor

New member
כן, לחלוטין

את מוזמנת לערוך. אני לא יודע מה זה דיאקטולוגיה, אבל גם לזה אני לא מומחה.

kabeemulo

New member
טיפה סטיה, אבל בכל זאת איכשהו קשור:

האם העברית החדשה היא בעצם שפה קראולית?

uriozmor

New member
למיטב ידיעתי זו דעת מיעוט זעום בימינו

נכון יותר לומר שיש דמיון מעניין בין היווצרות העברית החדשה להיווצרות שפות קראוליות.

uriozmor

New member
לא אמרתי שהדעה הזאת לא קיימת

אבל אפילו שלמה יזרעאל, שהשמיע אותה בשנות השמונים (בקוגרס העולמי למדעי יהדות), כבר רואה את הדברים אחרת.

kabeemulo

New member
אבל האין זה נכון שהעברית החדשה בתחילת דרכה

שמשה כלינגואה פרנקה בין קבוצות שונות של יהודים בפלסטינה שלא היתה להם שפה משותפת, וזאת מבלי שהיא היתה שפת אם של אלה שהשתמשו בה? ואחר כך היא הפכה להיות שפת אמם של צאצאיהם?

אני גם מכיר בזה שבפועל העברית החדשה מאד שונה משפות קראול. אשמח אם מישהו שמבין בזה יותר ממני יוכל לשפוך קצת אור על הדמיון והשוני.

uriozmor

New member
זה נכון

שהיא שימשה לינגואה פרנקה, אבל בשימוש הזה אין כדי להסביר את ההתפתחות של העברית המדוברת (הילידית). אין כאן התפתחות טבעית ופשוטה של לשון אלא תהליך מורכב וארוך שהיו בו הרבה תכנון ולהט אידאולוגי, והוא חורג הרבה מהשיח הדל שיכלו לנהל במאה התשע-עשרה שני עגלונים שחלקו סיגריה מקרית באיזו חצר בירושלים או בביצות ז'יטומיר.
על המודל הקראולי אפשר לקרוא פה בטקסט של רון כוזר. וכדאי לקרוא גם את חלק ב ואת חלק ג.

uriozmor

New member
אני רואה שהקישורים לא עובדים

ננסה שוב.

אם לא יעזור, חפשו בגוגל "כוזר איך נוצרה העברית הישראלית".

למעלה