דילמות דילמות דילמות

  • פותח הנושא lames
  • פורסם בתאריך

morancho1

New member
מערכת הבריאות בישראל

ידועה בסתירות הפנימיות שבה. יש תקנות מסויימות. אבל, אין ממש דרך לבצע אותן. ועדת האתיקה לפי הבנתי לא מתכנסת מתי שלרופא מתחשק בפועל..אפילו אם יש לו סיבות טובות. בכלל כל טיפול שיש במערכת לא תמיד מגיע לידיים של האזרח הפשוט- שוב ענין של נגישות. מערכת בירוקרטית סבוכה..שמעת פעם את המושג הזה?
 

kontsy

New member
זאת לא ועדת אתיקה!

אויש כמה בלבול יש באשכול הזה... :) אז ככה, אחרי שעה ומשהו של שיחה עם חברה שלי שלומדת משפטים ואמא שלה שהיא רופאת נשים הנה מה הבנתי - לא מדובר בועדת אתיקה! מדובר בועדה אחרת הנקראת ועדה להפסקת הריון, הפרוצדורה לוקחת כשבוע, מקס שבועיים. יש כמובן צד בירוקרטי אבל יש נגישות מלאה לועדות הללו מצד הרופא ומצד האישה. ממש אבל ממש לא ברור לי למה המראיינים בטכניון צחקו על תשובה כזאת... הרי ברור שלא מצפים ממך לעבור על החוק. ולפי מה שהרופאה שדיברתי איתה אמרה בתקופה הנוכחית גם אין כמעט רופאים שיסכימו לעשות את זה (הפלה ללא ועדה)! אולי למישהו פה יש הסבר הגיוני למה שקרה בראיון הזה?
 

morancho1

New member
תודה שתיקנת!

עוד היינו עושים לעצמנו פאדיחות...ואז הייתי מבינה אם המראיינים היו נופלים מהכיסא מצחוק בגלל זה... :)
 

kontsy

New member
יש פה הרבה בלבול - הנה מה שחוק אומר

לפי החוק (שלא נאקף) כל הפלה בישראל חייבת לעבוד ועדה. הנה קטע מויקיפדיה לגבי העניין (מכיוון שויקי זה לא מקור מוסמך אני מוסיפה גם לינק לאתר משר הבריאות בנוגע לחוק) להפסקת ההריון ניתן אישור על-ידי ועדה שהוסמכה לכך. בוועדה להפסקת הריון יש שלושה חברים, שלפחות אחד מהם הוא אישה: 1. רופא מומחה ביילוד ובגיניקולוגיה. 2. רופא נוסף שעיסוקו הוא באחד המקצועות הבאים: יילוד וגיניקולוגיה, רפואה פנימית, פסיכיאטריה, רפואת משפחה, בריאות הציבור. 3. עובד סוציאלי. סעיף 316(א) מפרט את הנסיבות שבהן רשאית הוועדה לאשר הפסקת הריון, וזו לשונו: הוועדה רשאית, לאחר שנתקבלה הסכמתה המודעת של האישה, לתת אישור להפסקת ההריון אם ראתה שיש הצדקה לכך מחמת אחת מאלה: (1) האשה היא למטה מגיל הנישואין, או מלאו לה ארבעים שנה; (2) ההריון נובע מיחסים אסורים לפי החוק הפלילי או מיחסי עריות, או שהוא שלא מנישואין; (3) הוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי; (4) המשך ההריון עלול לסכן את חיי האשה או לגרום לאשה נזק גופני או נפשי; בעת חקיקת החוק לראשונה, הכיל החוק סעיף נוסף אשר התיר ביצוע הפלה גם מסיבות סוציאליות, דוגמת מצוקה כלכלית. בלחץ המפלגות הדתיות, החוק שונה והסעיף שהתיר הפלות מטעמים סוציליים, שנקרא הסעיף הסוציאלי נמחק. עם זאת, הוועדה גמישה, בדרך כלל, יותר מהמשתמע מלשון החוק, ומרבית הפניות אליה נענות בחיוב. נשים המבקשות לבצע הפלות על רקע סוציאלי נענות בחיוב על סמך הטענה שהמשך ההריון יגרום לנזק נפשי לאישה. למרות זאת, יש חברי כנסת הפועלים להשבת הסעיף הסוציאלי לחוק. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) [1] בוצעות בישראל בשנת 2003 19,500 הפסקות הריון באופן רשמי. באותה שנה, רק 200 פניות לועדות להפסקת הריון לא אושרו (כ-1 אחוז מהפניות). חרף האיסור המפורש שבחוק, מתבצעות בישראל הפסקות הריון רבות גם בקליניקות פרטיות וללא אישור, ואין הקפדה על אכיפת החוק. לגבי הגיל - נערה מתחת לגיל 18 יכולה לעבור הפסקת הריון באישור שרותי הרווחה ללא צורך באישור הורים
 

mmm wondering

New member
תודה רבה ../images/Emo24.gif

כן אני מאוד מבולבלת בקשר לסוגייה זאת..אבל אני חושבת שבכל מצב הרופא לא יכול לעשות הפלה על דעת עצמו אלא צריך להתייעץ עם הוועדה כי זה מה שמפחית טעויות בעצם..נכון? בוא נגיד שבאה מישהי מעל גיל 18 ורוצה לעשות הפלה..גם כאן הרופא צריך להתייעץ עם הוועדה או שההסכמה של האישה הזאתי מספיקה?
 

kontsy

New member
כן זה החוק

אכן כל אישה החפצה בהפלה חייבת לעבור ועדה. זה החוק ולכן הדילמה פה היא הרבה יותר של האישה (או הנערה) ופחות של הרופא. אגב מה שציינת לגבי הצורך בועדה כדי למנוע טעויות - איזה סוג של טעויות? אני דוקא לא מסכימה עם עניין הועדה. לפי דעתי כל אישה שרוצה להפיל יש לה זכות לכך (בשבלבי הריון ראשונים) ואף ועדה לא אמורה לבדוק את הזכות הזאת. לפי דעתי זה חוק מאוד בעייתי שהרבה יותר נועד להגן על רגשות צבורים מסוימים בישראל מאשר להגן על הנשים.
 

dimiorr

New member
נקודה למחשבה

סתם משהו שעלה לי - מה אם אישה בהריון רוצה להפסיק אותו לא מסיבות רפואיות, אלא רק כי היא גלתה שהוא יהיה בן למשל, והיא רצתה בת? מהצד החוקי של העניין, אין שום עילה להפסקת הריון, אולם מצד שני יכול להיות כאן מצב שילד יבוא לעולם למשפחה שאינה רוצה בו. קיצוני קצת, אני יודע, אבל השאלה שלי - מה לוקח בשלבי הריון מוקדמים? בעלות אישה על גופה (ואז לא משנה בכלל מה הסיבה) או סיבה מוצדקת מבחינה רפואית (כלומר סט של תנאים שקבעו אנשים אחרים).
 

kontsy

New member
זאת שאלה בעייתית ולא בגלל הנושא

הקטע שהוא שבטכנולוגיות הקיימות (או יותר נכון אלו הנגישות לאישה ממוצעת בהריון) מזהים את מין העובר בשבלבים מאוחרים בהריון, ואז הדילמה היא לא הסיבה להפלה אלא העובדה שההפלה מתבצעת כשהעובר הוא כבר ממש תינוק, מישהו שבהחלט יכול לשרוד (בתנאי פגיה)...
 

mmm wondering

New member
בגלל שזה נושא כ"כ רגיש

וכ"כ עדין למשל לפי דתות מסויימות אסור לעשות הפלה.. ויש הרואים בזה נטילת חיים של בן אדם..בתכלס זהו נושא הנוגע בכל מיני דברים לא רק בזכות האישה על גופה למשל אני לא יודעת אם זה מתאים בהקשר הזה אם האם רוצה לעשות הפלה והאב לא רוצה. נביא למשל דוגמה: זכות האדם להביע את דעתו אבל מצד שני אין לו זכות לפגוע באחרים במה שהוא אומר יש חוק בנושא הזה ויש מגבלות (לא שאני מתמצאת כ"כ בחוקים וכולי')
 
למעלה