דרך חיים פאגאנית?

Duke Tear

New member
דרך חיים פאגאנית?

אני תוהה לעצמי ,אחרי שיחה בנושא עם מישהיא ,ואחרי צפיה ב"פיונה" מאחוזת הטירוף שנחשבת למכשפה מוכרת ומוחצנת קשות , האם יש דרך חיים פאגאנית ? האם דרך חיים של אדם שמתעסק בטקסים ,כישוף וכו' שונה בצורה מאדם חילוני ישראלי? כלומר, על אדם חרדי תוכל לראות ריטואלים יומיים שמייחדים אותו,אולי גם אתיקה מסויימת וראיית עולם שונה שממש מבדילה אותו מהאחר ,אבל האם העובדה שאתה פאגאני, משנה את התנהלות החיים שלך? את המזון שאתה אוכל? את המוסיקה שאתה שומע? את העיסוקים התרבותיים שלך (מוסיקה ,סרטים, ספרים) , האם אדם פאגאני יעדיף את חבריו כדומים לאמונתו? האם יש שמירה על מסורת עתיקה יותר, שלא אולי קשורה בהכרך לדת שלכם?

Justin Angel

New member
אכן כן

אחוזת הטירוף, איזה סדרת ריאליטי חמודה!!! למי שלא מכיר, הכניסו 10 אנשים "רגילים" (הנקראים "האורחים") עם 5 אנשים בעלי סגנון חיים אלטרנטיבי (הנקראים "האלטים") לאחוזה חמודה אחת. החמישה אלטים מנפים בכל פרק אורח אחד שלפי דעתם לא עשה מספיק התקדמות. במהלך כל פרק חושפים אותם לסגנון החיים האלטרנטיבי של האלטים ונותנים להם לעבור מבחנים. הסדרת ריאליטי היחידה ששווה צפייה לדעתי (זה והישרדות המקורי). זה באמת רעיון גאוני, לשים כמה אנשים תחת הלחץ של לשרוד ולהיות הטוב ביותר שהמטרה היא להתפתח הכי הרבה נפשית. פיונה הורן אם אני לא טועה היא וויקאנית אוסטרלית ידועה. הטקסים והמבחנים שלה בסדרה היו... מעניינים. בכל מקרה, בחזרה לאורח החיים הפאגאני. לדעתי כן קיים אחד שכזה. מבחינת מראה ועבודה לפי דעתי אין הבדל בין פאגאן לחילוני או לאתאיסט. אולי קיימת העדפה למקצועות ספציפיים (למשל אצלי, גנן של ירקות קטנים או ילדים קטנים קטנים). אני לא בטוח עד כמה הטקסים היום-יומיים הם אלו שמטווים את ההבדל בין פאגאן לבעל אוכלוסיה עם אורח חיים אחר. אני עושה מדיטציה כמעט כל בוקר עם שיר לשמש, וטקס בן חצי שעה כל לילה. זה לא הופך אותי ליותר פאגאן או פחות חילוני, זה פשוט מה שאני עושה. אני בטוח שיש המון פאגאנים שלא יכולים לפנות לעצמם זמן כל יום בשגרה ההקטית של חייהם. הדבר אשר לדעתי כן קיים כהבדל בין אוכלוסיות אחרות לפאגאנים היא האמונה. ואמונה כדרכה שלה מוצאת דרך להתבטא בכל תחומי החיים, מזונו של אדם, עבודתו, התחום החברתי והתחום התרבותי. בנוגע לשאלה האחרונה של האם אדם פאגאני יעדיף חבריו כדומים לאמונתו. אני נוטה להגיד "כן" וגם נוטה להגיד "לא". מבחינה סוציולוגית לפי דעתי כל בן-אדם ישאף להיות מוקף באנשים שהוא מכיר כדומים לו. מבחינה אישית אבל, הניסיון שלי מלמד שמבין קבוצת מדגם של ארבע חברות לשעבר רק אחת מהן הייתה פאגאנית. מקווה שנגעתי בכל הנקודות שהעלת :) רוח לכנפייך,

Nizzan Cohen

New member
דת בשבילי -

זה המשקפיים דרכם אתה רואה את העולם. אני עושה את אותם הדברים *בערך*, אבל רואה אותם בדרך שלי.

טלה בר

New member
דרך חיים פגאנית

מאחר שהפגאניזם הוא הקשר עם הטבע, דרך חיים פגאנית תצריך קשר אמצעי ומתמשך עם הטבע - למשל, טיולים, התייחסות לטבע בסביבה עירונית, ניסיון לחיות בסביבה שבה שולט הטבע. כמו כן השתדלות לא להרוס את הטבע או לזהם אותו. שום פולחנים (שהם יצירה אנושית מטבע הדברים) לא יכולים למלא את מקום הקשר האישי עם הטבע.

לא כל הדתות הפגניות כוללות קשר

עם הטבע. רק חלק מהן. לאחרים "דרך החיים הפגנית" היא משהו אחר לגמרי. מי שמאמין באלים העתיקים של רומא, למשל, לא חי חיים של קשר עם הטבע. הוא חי חיים לפי המוס מאיורום, וזאת דרך החיים שלו, שהיא לא פחות פגנית. ויש דוגמאות אחרות לרוב. אני חושבת שחשוב להדגיש שדתות מבוססות-טבע אינן הדתות הפגניות היחידות. ועוד יותר חשוב להדגיש בעיניי שאי קרבה לטבע לא הופכת מישהו לפחות פגני.

טלה בר

New member
המלה "פגאני"

מציינת את הקשר עם הטבע. ודאי שהדת הרומית היתה קשורה עם הטבע - יופיטר היה קודם כול אל הרעם והגשם. אבל היתה שם הידרדרות, עם תחילת העיור, והקשר עם הטבע נקטע וולקן היה אל הרי הגעש. דתות שאין להן קשר עם הטבע אינן פגאניות (אל תשכחי שה"טבע" הוא מושג נרחב מאוד, וכולל גם את הכוכבים והמזלות, כלומר ה"קוסמוס", ואת כל החיים על פני האדמה. ואם לא הקשר עם הטבע, למה את קוראת "פגאני"?

אני קוראת פגני

לכל מי ששייך ל- ומזדהה עם אחת מן הדתות הפוליתאיסטיות ו/או מבוססות הטבע במערב, שזה כולל ויקה, דתות כישוף שונות, פנתאיזם לגווניו, הלנים, מאמיני רליגיו רומנה, אסטרוארים, ועוד, ועוד. אני לא שוללת את העובדה שלחלק מן הפגנים הטבע חשוב מאוד. אבל זה לא מאפיין שמשותף לכולם. הדת הרומאית אולי היתה קשורה בעבר לטבע, אבל היא לא היתה כזאת בזמן האימפריה, והיא לא כזאת כיום. וזאת הצורה שפגנים מסוימים היום מאמצים - ובחום רב. אני לא רואה סיבה להוציא אותם מחוץ להגדרה. השימוש שלך במילה "הידרדרות" מצביע על שיפוט ערכי. אני לא קוראת לזה הידרדרות. אני קוראת לזה "שינוי". אולי השינוי הזה הופך את הדת הרומאית ללא מתאימה לי אישית - אבל הוא פוזיטיבי לאנשים אחרים, שהם לא פחות פגנים ממני.

Nizzan Cohen

New member
בל נישכח שבזמן האמפריה...

נוצר ביכלל המונח "פאגן"... וההיתייחסות היתה לבני הכפרים ששמרו על דתם הישנה... כלומר בעוד האצולה והבורגנות היתנצרו - פשוטי העם החקלאיים שמרו על הדת שלהם שהיתה קרובה יותר לאדמה ולטבע. והדבר ברור לחלוטין שכן חייהם היו תלויים הרבה יותר בחילופי העונות, בגשמים ובייבול...

טלה בר

New member
בכל זאת

לא נתת משמעות שונה למלה "פגאני" מהמשמעות של "מה שקשור עם הטבע" - או עם ענייני הכפר, אם לדייק (בניגוד לענייני העיר). ואין לכך שום קשר עם פוליתאיזם, מאחר ש"דת העיר" הרומאית של התקופה גם היא היתה פוליתאיסטית, אבל העירונים לא קראו לעצמם "פגאנים". זהו ההבדל העיקרי, ולא עניין ריבוי האלים. תראי לי דת "פגאנית" מודרנית אחת שאינה קשורה בטבע, ואז אוכל לקבל את דברייך ברצינות.

את צוחקת נכון?

המשמעות היחידה מבחינתי של "פגני" היא אדם שלא מאמין בשלוש הדתות המונותאיסטיות ומגדיר עצמו כפגני. זהו. אני לא חושבת שניתן לאפיין את המונח מעבר לזה. שמות של דתות פגניות מודרניות שאינן קשורות בטבע ואינן מבוססות טבע: כמעט כל דתות הקוממיות (פרט אולי לדרואידיות/קלטים): רליגיו רומנה, הלניסמוס, אסטרו, חמיזם, גרמאניות, ועוד ועוד. כמו כן: דיסקורדיאניזם, גווידיון, הענפים הפגניים של תלמה. שלא לדבר על *אלפי* פגנים אינדיבידואלים שלא משתייכים לדת רשמית מסוימת, ואינם מגדירים את האמונה שלהם במונחים של קרבה לטבע. (ואני מזמינה אותך לגגל קצת על הדתות הללו, לקרוא את מה שהמאמינים של הדתות האלו בעצמם אומרים על זה שמנסים להשוות אותם לדתות "מבוססות טבע" ולדחוף אותם להגדרה לא נכונה, עד כמה הם מתנגדים לכל העניין, וטוענים בתוקף שהטבע לא מרכזי לאמונה שלהם).

Nizzan Cohen

New member
ואכן...

כמו שלסטט בן לדת האסטרו כבר ציין פעם או פעמיים - הוא מעדיף את הכינוי "הית'ני" בדיוק מהסיבה הזו (והינה הוא הגיב בסוף השירשור
).

L e s t a t

New member
יש לזה הרבה סיבות

אין בינינו כמעט דמיון. לאסאטרואר יש אלים מהרבה מאוד מקומות. בין אם הם אלי השמיים, האדמה או אלפי אלים מקומיים ששדות האחריות שלהם בד"כ כלל לא קשורים לטבע כפי שנתפש ע"י הניאו-פגאנים. כמו כן, המילה Heathen מקורה בשיבוש של Heithni, מילה משפה גרמאנית (גותית, דומני) שהתייחסה לגרמאנים הללו שלא קיבלו עליהם את הנצרות והמשיכו להאמין בדרכים הישנות.

L e s t a t

New member
דיסקורדיאניזם זה לא בדיוק פגאניות

פר-סה.. "גרמאניות" ואסאטרו זה אותו דבר.

רוצה להגיד להם את זה?

הם כבר יראו לך מה זה לא פגנים... (עם שני סוגים של פגנים אסור להסתבך: אסטרוארים ודיסקורדיאנים).

אז בגלל קבוצה אחת

החלטת שאלפי אנשים שמגדירים את עצמם כפגנים, שחוגגים את גלגל השנה, שמאמינים באלים פגנים ושקוראים לעצמם פגנים, הם לא פגנים? זה פשוט לא נכון. (ואגב, כמה מחבריי הטובים ביותר הם דיסקורדיאנים וכו'. גרתי בבית של דיסקורדיאנית בסן פרנסיסקו כמה חודשים. הייתי בטקסים שלהם. הם פגנים.)

L e s t a t

New member
עם זה אי אפשר להתווכח

הדיסקורדינים היחידים שדיברתי איתם לא מסכימים עם ההגדרה הזאת.

למעלה