האם אלוהים יודע את עתיד?

vizini

New member
האם אלוהים יודע את עתיד?

שימו לב לניסוח - לא "יכול לדעת" בכוח אלא "יודע" בפועל.

רון סי

New member
אצל אלוהים אין "עתיד"

כי הוא מעל הזמן. אצלו הכל "כבר" קרה. לכן אפשר בהחלט להגיד שהוא יודע את העתיד (שהוא עבר בשבילו).

vizini

New member
האמנם?

ומה אם קיים מצב כזה: ישנו ניסוי מסויים, שתוצאתו א אם העתיד ידוע, ו-ב אם העתיד אינו ידוע. כעת מבצעים את הניסוי והתוצאה היא ב. מהי המסקנה?

vizini

New member
לכל מאן דהו.

לא חשוב מי יודע את העתיד. עצם העובדה שיש מישהו שיודע את העתיד, יגרום לתוצאת הניסוי להיות א.

רון סי

New member
אלוהים זה לא כל מאן דהו.

קצת כבוד בבקשה, אם אתה לא רוצה איזה ברק שיפגע לך עכשיו במחשב. המאן דהו היחידים שיכולים להיות מושפעים בניסוי שלך הם אלה שמוגבלים בציר הזמן (ויש משמעות למושג "עתיד" בשבילם). אלוהים הוא לא כזה.

vizini

New member
אבל מהותו של אלוהים לא משנה .

בין אם הוא מוגבל בציר הזמן ובין אם לא, עצם ידיעתו משפיע על התוצאות. אז אנחנו באים, מודדים, ומגלים כי לא היתה השפעה כזו.

רון סי

New member
זה נכון שאלוהים

משפיע על התוצאות. למעשה, הוא לא "משפיע" אלא הוא קובע. זה אומר שאינך יכול לתכנן ניסוי שמסתמך על אי ידיעת העתיד ברמה של אלוהים, אלא רק ברמה האנושית.

vizini

New member
אבל אני כן יכול.

למעשה, יש פרק זמן מסויים שבו "קביעת" התוצאה תשפיע על המדידה. אני מודד את המדידה, ומגלה שבאותו פרק זמן לא נקבעה התוצאה.

vizini

New member
לא. כפי שהסברתי לך, ידיעתו של

אלוהים תשפיע על תוצאות הניסוי.

Lu Tze

New member
אוי, אתה מתכוון למשהו כמו

החתול של שרדינגר שרוב האנשים דווקא מפרשים כתרגיל פילוסופי. הרעיון הוא די פשוט: שמים מולקולה רדיואקטיבית שהסיכוי לכך שהיא תיבקע הוא בדיוק 50% ומחברים את זה כך שאם היא תיבקע אז זה ישחרר גז עצבים. שמים את כל הגאג´ט בתוך קופסא סגורה ומכניסים לשם גם חתול. הרעיון הוא שבעוד שהחושים שלנו בטוחים בכך שהחתול הוא חי או מת, הוא בעצם נמצא איפשהו באמצע. ברגע שפותחים את הקופסא המודל מתמוטט והחתול הופך ל"חי" או "מת". התיאוריה היא שזה קורה בגלל פגיעת פוטונים במודל. זה הרעיון הכללי, אני לא בטוח בנוגע לפרטים.

vizini

New member
אחד הניסוים מסדרת EPR

(איינשטיין, פודולסקי ורוזן). תוכל לקרוא על כך כאן: http://www.haayal.co.il/story.php3?id=1178&NewOnly=2

רון סי

New member
אוי

כלומר, יופי, אבל לא נראה לי שיצא לי היום לקרוא את זה. דוקא נראה מעניין, אז תן לי לחזור אליך בענין זה מחר, אחרי הקריאה.

vizini

New member
take your time

יקח לך אולי יום אחד לקרוא, אבל הרבה יותר להבין...

מגהמוח

New member
סליחה, סליחה. נא לדייק!

הדבר היחיד שאלוקים אינו "קובע" עליו הוא הדרך חיים שבוחר בה האדם לחיות שנאמר בגמרא: "הכל בידי שמיים - חוץ מיראת שמיים" ה´ קובע על הכל חוץ מבחירתו החופשית של האדם. (כי אם יקבע על דרך חיי האדם - אזי האדם נהפך לרובוט ובכלל לא מגיע לו שכר בעולם הבא - הוא לא עשה מצוות מתוך בחירה אלא היה כפוי לעשות מצוות - הוא לא יכול היה לעשות משהו אחר חוץ ממצוות ולכן ה´ אומר שהוא קובע על הכל חוץ מהדרך שהאדם בוחר לו בחייו כדי שיקבל בזכות ולא בחסד שכר בעולם הבא).

רון סי

New member
זה אומר שאלוהים לא יודע את העתיד

אם העתיד תלוי בהחלטותיו של אדם מסויים (למשל אם ימלא מצוות או לא) אז אלוהים לא יכול לדעת את זה לפני שהאדם עשה זאת.

מגהמוח

New member
זו הפואנטה - הוא יודע אך

אינו משפיע על מעשיו - העתיד פרוש לפניו כי אצלו הכל הווה אך ידיעתו של העתיד לא קשורה על ההשפעה על מעשיו של האדם - זו הבחירה החופשית). וזה כל היופי בדת!

למעלה