האם יש אמת אחת?

Nizzan Cohen

New member
אם אתה מחפש את ההגדרה של מוסר...

אז יש דיון מעניין על זה בספר "המדינה לאפלטון"

אמתאחת

New member
אז המוסר כן אובייטיבי?

אז המוסר הוא כן אובייטיבי, ולשיטתך אנחנו פשוט לא מסוגלים לתפוס את זה?

jbu

New member
איפה שיטה?

אני לא דיברתי על מוסר, זה כבר דיון (ארוך) בפני עצמו. אני אומר שיש דבר קבוע אבל הפירוש שלנו משתנה, למשל אנחנו פעם חשבנו שאדם אחד הוא מנייאק בגלל X ו-Y אבל אז אנחנו במקרה מדברים איתו ומגלים שזה היה רק מנגנון הגנה, ושהוא אדם טוב. החיים הוא כמו האדם, האדם לא השתנה בסיפור אלה רק אנחנו, וככה זה בחיים. אני מאמין שאפשר ואף הרבה (מונח יחסי) עשו את זה, שמעתי שפעם שאלו את בודהה (השאלה יכולה להיות שונה אבל אותה משמעות) אם יש מישהוא ש"עקץ" אותו מבחינת רוחניות, הוא אמר שיש רבים אבל הוא זה שמתאים להיות מורה. נצול הודעה: "לכול איש ולכול אישה יש איזה חבר או חברה..." אנא עזרו למכשף בודד מבאר שבע, לא פגשתי אף אחד מב"ש שמבין את העיסוק הזה (מאגיה) ועצוב להיות לבד

אמתאחת

New member
אז אפשר להגיד באופן אובייטיבי

אנחנו טעינו ואותו אדם מנייאק צדק. האמת המוסרית היתה איתו. אנחנו לא היינו בסדר ששפטנו אותו מבלי להכיר אותו.

jbu

New member
למה?

למה יש לו להיות מנייאק? הוא עדין פגע באנשים אחרים. למה הוא חוסם את עצמו בפננו ומצפה מאיתנו שנעשה את כול העבודה הקשה ביחסים? וחשבתי על עוד איזה שתים שאפשר לומר אבל הספקתי לשכוח אותם
. ככה בחיים שאת מנסה להבין כמו הסיפור הזה, כך גם המוסר יש הרבה צדדים ואם תחשוב מנקודת המבט של האחר תראה שהמוסר משתנה. ככה בחיים אנחנו מנסים להבין את החיים כשאנחנו לא מעזים להסתכל על עצמנו ומנקודת מבט של אחרים, אנחנו רק מסתכלים מנקודת המבט שלנו על אחרים ואז אנחנו לא רואים את החיים....

jbu

New member
למה?

למה יש לו להיות מנייאק? הוא עדין פגע באנשים אחרים. למה הוא חוסם את עצמו בפננו ומצפה מאיתנו שנעשה את כול העבודה הקשה ביחסים? וחשבתי על עוד איזה שתים שאפשר לומר אבל הספקתי לשכוח אותם
. ככה בחיים שאת מנסה להבין כמו הסיפור הזה, כך גם המוסר יש הרבה צדדים ואם תחשוב מנקודת המבט של האחר תראה שהמוסר משתנה. ככה בחיים אנחנו מנסים להבין את החיים כשאנחנו לא מעזים להסתכל על עצמנו ומנקודת מבט של אחרים, אנחנו רק מסתכלים מנקודת המבט שלנו על אחרים ואז אנחנו לא רואים את החיים.... בואו להיות מכשפים גאים!

אמתאחת

New member
מוסר אובייטיבי

כן, אבל עצם העובדה שלכל אחד יש תמיד את האפשרות לעשות טוב או רע, נכון או לא נכון, קשורה לאמת אובייטיבית שאינה תלויה בראיה הסובייטיבית. נניח שאדם X הוא מאד אימפראקטיבי, הוא נח מספיק, והדבר פוגע בו וביחס שלו כלפי אנשים אחרים. הפעולה הנכונה עבורו היא להוסיף שעות מנוחה ולעשות פחות. זאת האמת שלו. לעומת זאת אדם Y הוא מאד פלגמטי, ורדום וחוסר העשייה שלו מנוון את מחשבתו ויחסיו עם הסביבה. הפעולה הנכונה עבורו היא להתחיל לפעול ולנוח פחות. אז נכון שלכל אחד יש דבר אחר שעליו לעשות כדי לתקן את מידותיו וכך להיות מוסרי יותר, אבל אנחנו שמנתחים עניין זה מבחוץ, מנתחים זאת על ידי אמת אובייטיבית, שאליה האמת הפנימית של כל אחד מהם מתייחסת. אם שני אנשים אלה יפגשו לאחר שכל אחד תיקן את הבעיה שלו, עלול לפרוץ ביניהם ריב, על מה חשוב יותר, עשיה או מנוחה, מפני שכל אחד יראה זאת מנקודת המבט שלו, אך אם אחד מהם יתעלה מעל עצמו וינסה להתסכל במבט הוליסטי, הוא יבין שבמצבים מסויימים הוא צודק ומצבים אחרים השני צודק. ולכן אין הדבר כלל קשור לנקודת ראות זו או אחרת, אלא לאמת אובייקטיבית שאליה צריך לשאוף. ברגע שמנסים להשיג השקפה אובייטיבית, הדבר ממתן את האמת שלנו, אפילו אם לא הגענו לאותה אמת אובייטיבית, והדבר אף מקנה לנו זכות לבקר אחרים, ואף את עצמנו, למרות שתמיד ישנו סיכוי טוב שאנו טועים. לכן גם המוסר הוא אובייטיבי, ועכשיו נשאלת השאלה כיצד אנחנו משיגים את ידיעת מוסר זה?

jbu

New member
אני לא רואה

אני לא רואה איך מה שאמרת עכשיו תומך בההודעה שלך, האם אנחנו מדברים על מוסר או על החיים בכלליות? האם יש מוסר אוביקטיבי? אני בטוח שיש, אבל האם ראיה אוביקטיבית ומוסר אוביקטיבי הם דבר מוסרי צודק ויחיד? האם אין דבר כזה כמו סיבות מקלות? אם נחשוב שיש רק דבר רק אמת אחת שכולם חייבים לפעול לפיה אז אנחנו יכולים לנגוד את הטענה הזו, למשל אני מאמין שכול אחד צריך ללמוד משהוא בגלגול אבל כדי שהוא באמת ילמד אותו הוא צריך להגיעה לזה לבד ולא בגלל שמישהוא אחר אמר לו אחרת זה לא שווה גרוש (ראי את החתימה של אלון מבודהה). זה ראיה די חד מימדית מה שסיפרת בסיפור שלך, אבל זה דוגמא טובה לכך שיש אמת אחת (להגיעה לאיזון בשעות שינה) אבל היא מורכב מכמה חלקים, כך החיים הם מורכבים מכמה אמתות שהם נכונים, חשוב להיות אוהב ולעזור וכו' אבל גם חשוב לדאוג לעצמך. מכשפים גאים! לא כיף להיות מכשף לבד
(סתם לידע כללי, מישהוא בכלל קורא את זה?)

אמתאחת

New member
סיבות מקלות גם כלולות באמת האחת

צריך להבין שכאשר אני מדבר על אמת אחת אני מדבר על הדבר הנכון ביותר לעשות בכל רגע. ואם עכשיו יש התנגשות בין המציאות לבין ערך שאני מאמין שהוא נכון, אז במידה שצריך להפעיל סיבות מקלות במקרה זה אז זה גם יהיה כלול באמת האחת. מה שאני מנסה לומר זה שברגע שאני מקבל את העובדה שישנה אמת אחת, אני יכול להעזר בנסיון של אחרים, ולעזור לאחרים עם הנסיון שלי. מפני שככל שנדע יותר אז באמת נהיה קרובים יותר בדעותינו זה לזה עד שנגיע לאותה אמת. אבל ברגע שאני מוותר על האמת אחת ונתפס רק לאמת שלי אז למעשה אני ממציא לעצמי אלים שכלל לא קיימים.

jbu

New member
איזה פרדוקס

אתה נוגד את עצמך, אתה אומר שיש אמת אחת והשאר לא נכון, ואני אומר שיש אמת אחת שהיא מורכבת מכמה דברים ואנחנו רק רואוית חלק ממנה. מי אמר שיש דבר אחד שנכון לעשות בכול רגע, מאיפה אתה יודע שזה האמת האחת? בזה שאתה נתפס רק בדעותיך זה באמת יוצר בעיה אבל מה שאתה אומר זה לעשות בלנדר לכול "האמתות" שיש שם כדי לקבל אמת אחת, זה לא אמת זה פשרה.

אמתאחת

New member
שחמט

תחשוב על משחק שחמט. לשחקן X ישנם מספר דרכים לאכול את המלכה של שחקן Y. אז אפשר להגיד שאין דרך אחת נכונה לעשות זאת. אבל אני טוען שיש. מכיוון שתמיד תהיה הדרך עם היתרונות ששחקן X הכי מעוניין בהם, כגון: להגיע ליעד מהר, להצליח לאכול כמה שיותר כלים בדרך, לעשות זאת בהפעתה. הכל תלוי מה היעד. לכן אם אדם מניח שיש לו יעד ותפקיד בחיים, אז תמיד יש את הדרך הטובה ביותר כדי למשש יעד זה בכל רגע נתון בחיים.

jbu

New member
OK

אני יסביר לך את זה: אנחנו חוזרים שוב ושוב לחיים (גילגול נשמות) עד שנלמד הכול כדי שנהיה מושלמים ואז נתאחד עם ה'. כך שאתה צריך לעבור את כול הדרכים וללמוד את כול הטכניקות, אם זה מעצבן אותך מה שהם עושים אל תיכנס לפה.

gwizard

New member
אז אתה באמת סותר את עצמך

כי מצד אחד אתה אומר שצריך ללמוד מנסיונם של אחרים ומצד שני אתה טוען שנסיונם של אחרים לא נכון כי הוא מתנגש עם דרך המחשבה שלך. אני הייתי יהודי והאמנתי באלוהים, כך שיש לי נסיון בזה. היום אני פאגאן ואני אומר לך שמניסיוני יש אלים והם קיימים. תלמד מהניסיון שלי וכך אולי תגיע לאמת האחת אותה אתה מחפש.

אמתאחת

New member
אפשר ורצוי להעזר בנסיונם של אחרים

רצוי גם להקשיב להם היטב, וזה משאני עושה כעט. אבל תמיד יש עדיפות לנסיון שלי, כי אני הוא זה שצריך להחליט וזה שנושא בתוצאות להחלטות שלי.

jbu

New member
נ.ב

אני יהודי ומכשף גאה
אני פשוט מחפש ידידים

אמתאחת

New member
שאלות נוקבות על פלורליזם

נאמר שהיתה קבוצה קטנה של ניאו-נאצים בישראל , וכל מעשיהם לא היו חורגים מעבר הסברה, וכמו כן גם לא היו קוראים לעבור על החוק, אלא לשנות את חוקי המדינה לחוקים נאצים. האם היה לגיטימי להוציא תנועה זו מחוץ לחוק? מה דעתכם על כך שהוציאו את תנועת כהנא מחוץ לחוק? מה יקרה אם יוציאו את כת השטן מחוץ לחוק? למרות שזו לא ממש תנועה רוחנית ובעיקר בני נוער.

למעלה