האם עליית מחירי השווארמה והפאלאפל מוצדקת?

SupermanZW

Well-known member
אתה בעצם מייחס לבעלי העסקים או טיפשות או שחיתות. אבל למה לא להסתכל על זה בדרך הפשט? בעל עסק שמשקלל את הוצאותיו, את שיעור הרווח בו הוא מעוניין, ומתוך שני אלה קובע את המחיר לצרכניו. בהנחה שבתקופה שממילא יוקר המחיה חוגג ולאנשים פחות קל, בעל עסק סביר לא יילך על הגדלת שיעור הרווח שלו לפתע פתאום ובוודאי שלא הגיוני לחשוב שכל בעלי השווארמיות בארץ עשו זאת בבת אחת, הרי שאנחנו נמצאים באמירת בעלי העסקים לפיהם הוצאותיהם גדלו ועל כן עליהם להעלות את מחיר המוצרים, כדי שמנעד הרווחים שלהם לפחות לא יקטן.

כשאנחנו רואים שרוב העסקים האלה בישראל העלו את המחירים ובשיעור דומה בס"ה, אפשר לעניות דעתי להניח שהם פשוט צודקים. ההוצאות שלהם גדלו בX. זה גם הגיוני שכן כפי שאנחנו יודעים, המחירים עלו בשלל מוצרים ואין סיבה לחשוב שבחומרי הגלם להכנת המאכלים הללו זה היה שונה. כנ"ל לגבי שכירות שעולה דרך קבע ברוב חלקי המדינה.

שורה תחתונה: אני לא השתכנעתי מדבריך שכל בעלי השווארמיות ופלפליות או איך שקוראים לזה, כולם אהבלים ("לא יודעים לחשב כלכלית") או מושחתים (מבקשים לתפוס טרמפ"). רואה עליה בהוצאות ומתוך כך, עליה בתמחור המוצר ללקוח.
אני זוכר שלפני עשר שנים יכולתי לקנות שווארמה בלאפה בישראל ב21 ש"ח, בדקתי עכשיו בגוגל מחירים של שווארמה בלאפה בישראל והכי זול שמצאתי היה 45 ש"ח, עליה של יותר מפי 2 ב10 שנים, אי אפשר להסביר את זה באמצעות הטיעון "מלחמה", המלחמה לא התחילה ב2014.

Harrington

Well-known member
מנהל
אני זוכר שלפני עשר שנים יכולתי לקנות שווארמה בלאפה בישראל ב21 ש"ח, בדקתי עכשיו בגוגל מחירים של שווארמה בלאפה בישראל והכי זול שמצאתי היה 45 ש"ח, עליה של יותר מפי 2 ב10 שנים, אי אפשר להסביר את זה באמצעות הטיעון "מלחמה", המלחמה לא התחילה ב2014.
מצוין, שכן הטיעון שהזכרת לא מופיע בשום מקום בדברי. אם וכאשר תחליט להתייחס למה שכן כתבתי, אשמח לקיים דיון ענייני.

SupermanZW

Well-known member
מצוין, שכן הטיעון שהזכרת לא מופיע בשום מקום בדברי. אם וכאשר תחליט להתייחס למה שכן כתבתי, אשמח לקיים דיון ענייני.
טענת שהמוכרים העלו את המחירים בהתאם להתייקרות העלויות. האם אתה מאמין שהעלויות עלו ביותר מפי 2 במהלך עשר השנים האחרונות?

Harrington

Well-known member
מנהל
טענת שהמוכרים העלו את המחירים בהתאם להתייקרות העלויות. האם אתה מאמין שהעלויות עלו ביותר מפי 2 במהלך עשר השנים האחרונות?
אכן טענתי כך. מלחמה מה לעשות, לא הזכרתי (ולא חשבתי עליה בכלל). אין לי מושג בכמה עלו ההוצאות העסקיות של מקומות כאלו.

SupermanZW

Well-known member
אכן טענתי כך. מלחמה מה לעשות, לא הזכרתי (ולא חשבתי עליה בכלל). אין לי מושג בכמה עלו ההוצאות העסקיות של מקומות כאלו.
אם אתה צודק, אז האינפלציה השנתית הממוצעת בעשר השנים האחרונות היא מעל 10%, זה נראה לך נכון?

Harrington

Well-known member
מנהל
אם אתה צודק, אז האינפלציה השנתית הממוצעת בעשר השנים האחרונות היא מעל 10%, זה נראה לך נכון?
ואם תשאל את אותה שאלה בנוסח אחר, אתה חושב שלפתע תהיה לי תשובה דקה לאחר שהצהרתי שאין לי שמץ של מושג ירוק?

אבל בכל מקרה, הנוסח הנוכחי שלך לא נכון. מספיק, סתם לדוגמה, שמחירי השכירות עלו בצורה מאוד משמעותית (ובהחלט יש דיווחים ברחבי המדינה שהיא הכפילה את עצמה בעשור האחרון) כדי להוביל לתוצאה. זאת על אף שרכיב השכירות הוא רק פסיק אחד באינפלציה כולה (אם הוא בכלל נלקח בחשבון).

לא ברור לי מה אתה רוצה בדיוק למען האמת. לשכנע אותי שלא יתכן שהדברים הם בדיוק כפי שהם נראים? שבהכרח מי שטען למעלה שכווווולם או אהבלים או מושחתים צודק? סורי, אני לא מקבל את זה. זה לא משנה באיזה נוסח תנסה להגחיך את הדברים. כן, יש אהבלים שלא יודעים חשבון ויש מושחתים שמחפשים להתעשר. אבל לא כולם כאלה, בוודאי שמגוחך לטעון שזה נכון באופן גורף כלפי קבוצת אוכלוסיה יחסית גדולה, ובעיני אין כל סיבה לא להפעיל כאן את 'תערו של אוקאם' ולהסתכל על הדברים כפשוטם.

DANIAVNI

Well-known member
אני דווקא חושב שזה מאוד קשור לדבריך
וזו גם תשובה לפוסט המקורי שלך לעיל
כי לשיטתך כל ההוצאות עלו בממוצע פי 2 .

אם להיות הגון, לא ממש בדקתי. אבל על פניו
ברור שהמחירים עלו אבל פי 2 נראה מוגזם.

ואל תשכח גם בבקשה כשהתקבולים עולים פי 2
וההוצאות עולות פי 2 גם הרווח לפני מס עולה בערך פי 2 !

Harrington

Well-known member
מנהל
אני דווקא חושב שזה מאוד קשור לדבריך
וזו גם תשובה לפוסט המקורי שלך לעיל
כי לשיטתך כל ההוצאות עלו בממוצע פי 2 .

אם להיות הגון, לא ממש בדקתי. אבל על פניו
ברור שהמחירים עלו אבל פי 2 נראה מוגזם.

ואל תשכח גם בבקשה כשהתקבולים עולים פי 2
וההוצאות עולות פי 2 גם הרווח לפני מס עולה בערך פי 2 !
לא דיברתי בכלל על שיעור העליה בהוצאות. יתכן שהיא זהה לשיעור העליה בתמחור ויתכן שלא בדיוק. לא נכנסתי לזה בכלל ובוודאי שלא התייחסתי למלחמה, כך שהתגובה מה לעשות, לא קשורה כלל לדברי. לגבי המס, זה כמובן גם מגולם ב(עליית ה)מחיר לצרכן.

ריקי זו אני

Well-known member
אתה בעצם מייחס לבעלי העסקים או טיפשות או שחיתות. אבל למה לא להסתכל על זה בדרך הפשט? בעל עסק שמשקלל את הוצאותיו, את שיעור הרווח בו הוא מעוניין, ומתוך שני אלה קובע את המחיר לצרכניו. בהנחה שבתקופה שממילא יוקר המחיה חוגג ולאנשים פחות קל, בעל עסק סביר לא יילך על הגדלת שיעור הרווח שלו לפתע פתאום ובוודאי שלא הגיוני לחשוב שכל בעלי השווארמיות בארץ עשו זאת בבת אחת, הרי שאנחנו נמצאים באמירת בעלי העסקים לפיהם הוצאותיהם גדלו ועל כן עליהם להעלות את מחיר המוצרים, כדי שמנעד הרווחים שלהם לפחות לא יקטן.

כשאנחנו רואים שרוב העסקים האלה בישראל העלו את המחירים ובשיעור דומה בס"ה, אפשר לעניות דעתי להניח שהם פשוט צודקים. ההוצאות שלהם גדלו בX. זה גם הגיוני שכן כפי שאנחנו יודעים, המחירים עלו בשלל מוצרים ואין סיבה לחשוב שבחומרי הגלם להכנת המאכלים הללו זה היה שונה. כנ"ל לגבי שכירות שעולה דרך קבע ברוב חלקי המדינה.

שורה תחתונה: אני לא השתכנעתי מדבריך שכל בעלי השווארמיות ופלפליות או איך שקוראים לזה, כולם אהבלים ("לא יודעים לחשב כלכלית") או מושחתים (מבקשים לתפוס טרמפ"). רואה עליה בהוצאות ומתוך כך, עליה בתמחור המוצר ללקוח.
כמובן שבעלי דוכן פלאפל לא מחשבים את ההוצאה על מנת פלאפל למרכיביו... בוחרים באיזה אחוז להעלות לכדי רווח ולקבוע מחיר. השוק לא עובד ככה.
ישנם דוכני פלאפל במקומות מרכזיים בעיר... וישנם דוכנים באזורים נדחים בעיר... ומה שבינהם. ישנם דוכנים שמ"ר הדוכן גדול ואחרים צרים וקטנים... ישנם ערים שונות שם משלמים ארנונה וכו. המון מרכיבים שונים ומשונים ומחירי מנת הפלאפל בד"כ דומה. פשוט מאחר ומחיר מנת הפלאפל נקבע לפי מחיר שוק. אם נמצא מחיר מנה בין -.20 ₪ ועד -.28 ₪ והחריגים חריגים אזי כל בעל דוכן יחליט לפי הנעשה בסביבתו... ירצה שיגידו עליו שאצלו זול יקח מחיר מופחת מהמחיר העליון... יחשוב את עמנתו למעולה ובמילא הקהל משלם... יקח מחיר עליון. לא קשור לא לעלות ולא לאחוזי רווח.
אמר לי לפני שנות דור 'התימני' במחנה יהודה... 'שבועיים בחודש להוצאות, שבועיים הביתה'...

אני מבין שהכל התייקר ומתייקר אבל לתחושתי המחיר עולה הרבה מעבר למה שנדרש כדי לכסות את הגידול בעלויות .
השערות שלי ללמה זה קורה ?

1. יש כאלה שפשוט לא יודעים איך לחשב כלכלית וכנראה מעלים מחירים "ליתר ביטחון".
2. יש מי שפשוט מבקש לתפוס טרמפ על גל העליות ולהרוויח יותר .
3. ויש מי שפשוט מעתיק מ-1 ו-2
עושה מה שעושים כולם .

הפלאפל שבו אני אוכל "פאלאפל ארמון" בחיפה לא זול ומסביבו יש הרבה יותר זולים. אבל אם אני כבר מרשה לעצמי פלאפל פעם בדור מטעמי שמירה על המשקל אז אני רוצה את הטעם האמיתי ההוא מהילדות ולא סתם פלאפל טעים .
יש שוק חופשי בזה אז לא רלוונטי ההסברים.

לא מדובר במונופול כמו קולה שעושה נזק ליבואנים מקבילים שלא נותן להוציא תעודת כשרות.

בנוסף ככל שהמחירים עולים פחות אנשים קונים אז צריך לעלות אפילו יותר...

lemner40

Well-known member
יקר לך עכשיו ?
עוד שבועיים
המעמ יעלה
הארנונה תעלה
חומרי הגלם ייתיקרו
שכר הדירה ייתיקר כי ישלמו עליו מס
שכר העבודה ייתיקר
עוד חודשיים אתה תשלם על אותו דבר 20 אחוז יותר
אבל היי, אז מה אם מנת פלאפל מצריכה ממך לעבוד שעה שלמה
אתה גר בארץ הקודש והמטורפים

נסיך.333

Well-known member
יקר לך עכשיו ?
עוד שבועיים
המעמ יעלה
הארנונה תעלה
חומרי הגלם ייתיקרו
שכר העבודה ייתיקר
אבל היי, אז מה אם מנת פלאפל מצריכה ממך לעבוד שעה שלמה
אתה גר בארץ הקודש והמטורפים
בלה בלה בלה..

ai27

Well-known member
יקר לך עכשיו ?
עוד שבועיים
המעמ יעלה
הארנונה תעלה
החלק הזה נכון, אבל לא מפתיע - ארנונה עולה כל שנה, והעליה של המע"מ באחוז (גם קורה לפעמים) - לרוב משפיעה חלקית, להעלות את המחירים ב0.8%
תהליכים אחרים (כמו סיום מלחמות בלבנון, סוריה עזה ואוקראינה) צפוי להוביל לירידת מחירים משמעותית - מה שיחזיר אותנו לטווח האופטימלי (1-3%)
חומרי הגלם ייתיקרו
להפך - המלחמה בישראל ובאוקראינה על סף סיום - וזה אומר שהמחיר של חומרי הגלם ירד
זהו - שזה לא נכון.
גם מס ההכנסה לא יעלה,
בשני המקרים - המס לא יעלה אלא ישאר זהה למה שהיה שנה שעברה
שכר העבודה ייתיקר
אם השכר יעלה (וזה באמת צפוי) - זה יקזז את כל העליות שציינת.
זה נקרא צמיחה
ובכל מדינה שאינה קומוניסטית - זה נחשב דבר טוב.
גם אינפלציה של פחות מ3% - נחשבת דבר סביר מאוד.
3.5% זה לא אופטימלי - אבל לא אסון גדול
איזה דמיון מזרחי פרוע יש לך...
:ROFLMAO:
איך מאינפלציה של 3.5% - זינקת לך ל20%?
אבל היי, אז מה אם מנת פלאפל מצריכה ממך לעבוד שעה שלמה אתה גר בארץ הקודש והמטורפים
רק אם ב"מטורפים" אתה מדבר על ההזיות שלך

איך שעה שלמה?
מחיר מנת פלאפל זינק ועולה 22 שקל,
ושכר המינימום השעתי בישראל - 32 (ותתקשה מאוד למצוא ישראלים שמקבלים שכר מינימום שעתי, כשהאבטלה עומדת על 2.5 אחוז)

SupermanZW

Well-known member
החלק הזה נכון, אבל לא מפתיע - ארנונה עולה כל שנה, והעליה של המע"מ באחוז (גם קורה לפעמים) - לרוב משפיעה חלקית, להעלות את המחירים ב0.8%
תהליכים אחרים (כמו סיום מלחמות בלבנון, סוריה עזה ואוקראינה) צפוי להוביל לירידת מחירים משמעותית - מה שיחזיר אותנו לטווח האופטימלי (1-3%)

להפך - המלחמה בישראל ובאוקראינה על סף סיום - וזה אומר שהמחיר של חומרי הגלם ירד

זהו - שזה לא נכון.
גם מס ההכנסה לא יעלה,
בשני המקרים - המס לא יעלה אלא ישאר זהה למה שהיה שנה שעברה

אם השכר יעלה (וזה באמת צפוי) - זה יקזז את כל העליות שציינת.
זה נקרא צמיחה
ובכל מדינה שאינה קומוניסטית - זה נחשב דבר טוב.
גם אינפלציה של פחות מ3% - נחשבת דבר סביר מאוד.
3.5% זה לא אופטימלי - אבל לא אסון גדול

איזה דמיון מזרחי פרוע יש לך...
:ROFLMAO:
איך מאינפלציה של 3.5% - זינקת לך ל20%?

רק אם ב"מטורפים" אתה מדבר על ההזיות שלך

איך שעה שלמה?
מחיר מנת פלאפל זינק ועולה 22 שקל,
ושכר המינימום השעתי בישראל - 32 (ותתקשה מאוד למצוא ישראלים שמקבלים שכר מינימום שעתי, כשהאבטלה עומדת על 2.5 אחוז)
גם אתה שבוי בקונספט שאינפלציה כל עוד היא מתחת ל3% היא דבר טוב? נפלת בפח. המצב האידיאלי הוא 0% אינפלציה - יציבות מחירים, וצמיחה שנובעת מהגברת הייצור והצריכה, לא מירידת ערך הכסף, שאז זו לא צמיחה אלא אשליה. טוב ששכר עולה כתוצאה מהגברת התפוקה ולא כתוצאה מירידת ערך הכסף.

ai27

Well-known member
גם אתה שבוי בקונספט שאינפלציה כל עוד היא מתחת ל3% היא דבר טוב? נפלת בפח.
אתה מכיר תיאוריה כלכלית?
יודע מאיפה הטווח (המקובל על כל כלכלני העולם) של 1-3% מגיע?
המצב האידיאלי הוא 0% אינפלציה - יציבות מחירים, וצמיחה שנובעת מהגברת הייצור והצריכה
למעשה - אינפלציה סביב 0% מעידה על מחלה כלשהי.
בעשור שבו האינפלציה הייתה סביב 0, לא הייתה צמיחה באירופה וקנדה - והייתה במקביל העברה של הייצור ממדינות אלו לסין
משמע - ברקע הייתה התרוששות
לא מירידת ערך הכסף, שאז זו לא צמיחה אלא אשליה. טוב ששכר עולה כתוצאה מהגברת התפוקה ולא כתוצאה מירידת ערך הכסף.
הגברת התפוקה - זה לא משהו שצפוי לקרות בעשורים הקרובים - הרי הילודה קרסה, כמעט בכל העולם.
מספר העובדים במערב בירידה משמעותית.
והנסיון לייבא במקומם כושים ומוסלמים מהמדינות המפגרות והאלימות בעולם - מייבא למערב בעיות עולם שלישי, שעולה הון עתק לתקן.
וזה שוב - מייצר התרוששות שקטה.
אתה משלם מחיר של "מייד אין ג'רמני" - אבל מקבל מוצר של מהנדס ופועלים מהודו וטורקיה, והאיכות מתדרדרת בהתאם
פלא שהביקוש דועך?

SupermanZW

Well-known member
אתה מכיר תיאוריה כלכלית?
יודע מאיפה הטווח (המקובל על כל כלכלני העולם) של 1-3% מגיע?

למעשה - אינפלציה סביב 0% מעידה על מחלה כלשהי.
בעשור שבו האינפלציה הייתה סביב 0, לא הייתה צמיחה באירופה וקנדה - והייתה במקביל העברה של הייצור ממדינות אלו לסין
משמע - ברקע הייתה התרוששות

הגברת התפוקה - זה לא משהו שצפוי לקרות בעשורים הקרובים - הרי הילודה קרסה, כמעט בכל העולם.
מספר העובדים במערב בירידה משמעותית.
והנסיון לייבא במקומם כושים ומוסלמים מהמדינות המפגרות והאלימות בעולם - מייבא למערב בעיות עולם שלישי, שעולה הון עתק לתקן.
וזה שוב - מייצר התרוששות שקטה.
אתה משלם על "מייד אין ג'רמני" - אבל מקבל מוצר של מהנדס ופועלים מהודו וטורקיה, והאיכות מתדרדרת בהתאם
הטווח של 1%-3% בא כדי לאפשר עיכוב בין עליית מחירי התשומות לעליית השכר, תוך התעלמות מכך שמלכתחילה התשומות מתייקרות בגלל האינפלציה. האינפלציה באיחוד האמירויות הערביות היא 0, וזה עובד עבורם מצויין. כלכלת שווייץ היא הכי יציבה באירופה, האינפלציה בה מתחת ל1% למרות מה שקורה בשאר היבשת.

ההעברה של הייצור לסין הייתה מתרחשת בכל מקרה, בגלל שעלות היצור בה נמוכה מבאירופה, וזה לא קשור לאינפלציה. הנה עכשיו האינפלציה ברוב אירופה גבוהה והמצב עכשיו הרבה יותר גרוע מאז.

הגברת התפוקה לא קורית כי כוח הקניה של הצרכנים יורד, בגלל האינפלציה, מכיוון שהיכולת לצרוך יורדת גם התפוקה יורדת, לא ייצרו מה שצופים שלא יצליחו למכור. טכנית ניתן להגביר את התפוקה, אפילו משמעותית, בזכות האוטומציה, אבל אין מי שיקנה את העודפים ולכן לא עושים זאת.

נערך לאחרונה ב:

ai27

Well-known member
הטווח של 1%-3% בא כדי לאפשר עיכוב בין עליית מחירי התשומות לעליית השכר, תוך התעלמות מכך שמלכתחילה התשומות מתייקרות בגלל האינפלציה.
לא - הטווח הזה נועד לקזז שינויים במוצר עצמו
האוכלוסיה מתעשרת, ודורשת מוצר באיכות גבוהה יותר - והמקדם הזה מתייחס לעלייה באיכות.
האינפלציה באיחוד האמירויות הערביות היא 0, וזה עובד עבורם מצויין.
באיחוד האמירויות מייבאים כמעט הכל - והאינפלציה שם בשנה האחרונה הייתה 3%
כי זאת אינפלציה שרובה חיצונית.
זה שישראל בשנת מלחמה גדולה הגיעה רק לחצי אחוז מעל זה - בהחלט מרשים
1734966877438.png
כלכלת שווייץ היא הכי יציבה באירופה, האינפלציה בה מתחת ל1% למרות מה שקורה בשאר היבשת.
בשנה האחרונה, סביב 1%
בתחילת המשבר עם רוסיה האינפלציה אצלם עלתה ל3.5% (בישראל באותו זמן היא עלתה ל5%), ויש להם מספיק עודפים כדי לסבסד וכך להוריד אינפלציה.
ההעברה של הייצור לסין הייתה מתרחשת בכל מקרה, בגלל שעלות היצור בה נמוכה מבאירופה, וזה לא קשור לאינפלציה.
זה בהחלט קשור לאינפלציה:
הייצור עבר מאירופה לסין - ולכן המחיר של אותם מוצרים ירד. אבל התוצר לא יעלה כשבמקום לתכנן ולייצר אצלך - מייבאים מוצרים מסין ועובדים מסוריה
השאלה היא - למה להמשיך לקנו |"מייד אין ג'רמני" כשאפילו את התכנון מוציאים מגרמניה (לא מולידים מספיק מהנדסים).
הנה עכשיו האינפלציה ברוב אירופה גבוהה והמצב עכשיו הרבה יותר גרוע מאז.
נכון - כי אין ייצור, אין עובדים באיכות גבוהה, ותקועים עם מליוני מוסלמים אלימים, שחשבו שהם יעבדו במקום אלו שיצאו לפנסיה.
הגברת התפוקה לא קורית כי כוח הקניה של הצרכנים יורד, בגלל האינפלציה
האינפלציה היא עולמית - אחרת לא היית רואה אותה גם באיחוד האמירויות
הגברת התפוקה לא קרתה - כי אין את העובדים שיזמו אותה. במקום לייצר דור חדש של מהנדסים ומדענים - באירופה מייצרים בעיקר פנסיונרים
מכיוון שהיכולת לצרוך יורדת גם התפוקה יורדת, לא ייצרו מה שצופים שלא יצליחו למכור. טכנית ניתן להגביר את התפוקה, אפילו משמעותית, בזכות האוטומציה, אבל אין מי שיענה את העודפים ולכן לא עושים זאת.
זה מאוד מטריד - את סין,
כי עד עכשיו הסינים צמחו באמצעות הגדלת תפוקה ושאיבת הצריכה העודפת למוצרים שלהם

אבל עכשיו כשהעולם מתכווץ,
הם צריכים לצמוח באמצעות התייעלות, או השקעות מניבות אצלם בבית
ובגלל שהם יצרו בועות (אוטוסטרדות ורכבות מהירות ליישובים נידחים, במימון הלוואות. ערי-רפאים במימון הלוואות),
התוצאה היא צמיחה אפסית מאותן השקעות (ועוד יותר כשהחובות האבודים ימחקו)

בישראל לעומת זאת - נהנים מאוד מהסביבה החדשה
אצלנו יש ילודה בריאה ומייצרים מהנדסים חדשים מדי שנה,
בהתאם לכך, ישראל מתחילה לפתח גם עבור חברות אירופאיות,
עכשיו אני עובד בחברה שלישית ברצף (תחומים שונים מאוד), שמפתחת מוצרים עבור אירופה.
הפטנט מאוד נוח עבורנו: חברה באירופה מממנת את הפיתוח, ומקבלת בלעדיות באירופה. ייצוא מחוץ לאירופה - הוא רווח נקי שלנו
אלא אם האירופאים מוכנים לקנות את החברה (ולהזניק את המשכורות אחרת המנהלים והמהנדסים הטובים דופקים אקזיט ובורחים לחברה הבאה)

רוב הזמן נח

Well-known member
כל עוד הציבור קונה משם והולך למסעדות, אז זה בסדר. אם זה יהיה באמת יקר מידי יפסיקו לקנות וללכת למסעדות.

אני לא קונה בדרך כלל פלאפל ושוארמה בחוץ, כי בתור אחד שקצת מבשל, אני מכיר את התהליכים שהמזון עובר כשמכינים אותו. ואני פשוט לא סומך על זה שהמקום מקפיד על כללי הנקיון והטריות כמו שאני מקפיד כשאני מבשל.

למעלה