האם עליית מחירי השווארמה והפאלאפל מוצדקת?

SupermanZW

Well-known member
עובדתית, עליית המחירים בענף המסעדות - הוא הגבוה ביותר.
וזה ניכר במיוחד במזון זול ומהיר.

גם בגלל ששכר המינימום עולה, ואפילו יותר - הקושי לגייס עובדים בשכר מינימום, כשהאבטלה עומדת על שיעור מגוחך של 2.5%
גם בגלל שהארנונה, השכירות, והמיסים עולים, וכמעט תמיד אין דרך לצמצמם שטח
וגם בגלל שיש עליה עולמית - במחירי רכיבי המזון, שישראל כמדינה במלחמה - לא יכולה לצמצם.
עובדתית, המחירים שעלו הכי הרבה, ברוב העולם, הם מחירי האנרגיה (חשמל, דלק, שמן לחימום), בישראל המחירים שעלו הכי הרבה הם מחירי המזון במסעדות.

מחירי המזון המהיר עלו בישראל יותר מאשר בשאר העולם והפער בין ארוחת מזון מהיר לארוחה במסעדה רגילה בישראל הצטמצם, ברוב העולם התייקרות המזון המהיר והתייקרות המזון במסעדות רגילות אותו הדבר באחוזים והפער נשמר.

בישראל בערך 25% מהעובדים משתכרים שכר מינימום, ברוב העולם פחות מאחוז.

במדינות מזרח אירופה, יש דוכני אוכל רחוב בכל מקום, שם אוכל רחוב כמעט שלא מתייקר והוא גם זול משמעותית ממזון מהיר מתועש (רשתות מזון מהיר אמריקאיות כמו למשל מקדונלד'ס).

לדעתי חבל שסצנת אוכל הרחוב כפי שהיא במזרח אירופה אינה קיימת באותו מודל בדיוק בכל העולם, שבעיר בכל כמה מטרים יש דוכן אוכל רחוב טעים וזול, אפילו זול מאוד. במצב כזה פשוט אי אפשר להעלות מחירים מכיוון שהתחרות חזקה מאוד והסוחרים מתחרים על כל לקוח. כאן יש food trucks במקום דוכני אוכל רחוב, אבל הם מעטים בכמותם בהשוואה לדוכני הרחוב בכל עיר במזרח אירופה וחבל. גם יותר זול לתפעל דוכן אוכל רחוב מלתפעל משאית מזון, מה שמאפשר מחירים זולים יותר בדוכני אוכל רחוב. לפני 70 שנה היה כך בכל העולם, היום זה כך רק במזרח אירופה, בהודו, ובוייטנאם.

ai27

Well-known member
עובדתית, המחירים שעלו הכי הרבה, ברוב העולם, הם מחירי האנרגיה (חשמל, דלק, שמן לחימום), בישראל המחירים שעלו הכי הרבה הם מחירי המזון במסעדות.
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
אפילו אתה התבכיינת על הזינוק במחירי השמן הקנדי
מחירי המזון המהיר עלו בישראל יותר מאשר בשאר העולם והפער בין ארוחת מזון מהיר לארוחה במסעדה רגילה בישראל הצטמצם, ברוב העולם התייקרות המזון המהיר והתייקרות המזון במסעדות רגילות אותו הדבר באחוזים והפער נשמר
בישראל הייתה עליית שכר משמעותית, והאבטלה בשפל של כל הזמנים.
בקנדה ואירופה - הכל קפוא, וזה במקרה הטוב.
בארה"ב יש עליה - אבל לא משמעותית במקצועות הזולים - שפשוט עברו ממקומיים עניים - למהגרים לא-חוקיים
בישראל בערך 25% מהעובדים משתכרים שכר מינימום, ברוב העולם פחות מאחוז.
בישראל סופרים גם עובדים במשרה חלקית. ברוב העולם - מודדים רק עובדים במשרה מלאה.
מי היום מקבל שכר מינימום שעתי בישראל?
רק עובדים זרים ומפגרים.
במדינות מזרח אירופה, יש דוכני אוכל רחוב בכל מקום, שם אוכל רחוב כמעט שלא מתייקר והוא גם זול משמעותית ממזון מהיר מתועש (רשתות מזון מהיר אמריקאיות כמו למשל מקדונלד'ס).
אתה שוב מקשקש על מה שאתה זוכר שהיה לפני 20 שנה?
או שאתה מדבר על המצב מאז 2022?
תסתכל למשל על האינפלציה במזון בפולין, ובשאר אירופה - המצב לא שונה, כי הם אזור סחר אחד.
1734957862423.png

גם כשמשווים את מחיר המסעדה - רואים התאמה בין פולין הזולה - לניו יורק היקרה.
פשוט היחס שונה - בהתאם לפקטור יחסית קבוע.

SupermanZW

Well-known member
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
אפילו אתה התבכיינת על הזינוק במחירי השמן הקנדי

בישראל הייתה עליית שכר משמעותית, והאבטלה בשפל של כל הזמנים.
בקנדה ואירופה - הכל קפוא, וזה במקרה הטוב.
בארה"ב יש עליה - אבל לא משמעותית במקצועות הזולים - שפשוט עברו ממקומיים עניים - למהגרים לא-חוקיים

בישראל סופרים גם עובדים במשרה חלקית. ברוב העולם - מודדים רק עובדים במשרה מלאה.
מי היום מקבל שכר מינימום שעתי בישראל?
רק עובדים זרים ומפגרים.

אתה שוב מקשקש על מה שאתה זוכר שהיה לפני 20 שנה?
או שאתה מדבר על המצב מאז 2022?
תסתכל למשל על האינפלציה במזון בפולין, ובשאר אירופה - המצב לא שונה, כי הם אזור סחר אחד.
צפה בקובץ המצורף 121662

גם כשמשווים את מחיר המסעדה - רואים התאמה בין פולין הזולה - לניו יורק היקרה.
פשוט היחס שונה - בהתאם לפקטור יחסית קבוע.
האינפלציה בפולין היא הכי גבוהה באירופה אחרי טורקיה, רוסיה ואוקראינה, שתי הראשונות נמצאות בחלקן באסיה, אז את זה לקחת כדוגמה? למה לא את צ'כיה, שבה האינפלציה קרובה לממוצע האירופי?

לגבי זה שסופרים לצורך נתוני שכר רק עובדים במשרה מלאה, לא נכון, קרא את ההערות בכוכביות, סופרים כל מי שעובדים 30 שעות בשבוע ומעלה. בנוסף, אולי לא שמת לב, אבל בעולם כולו המגמה היא צמצום בשעות העבודה ולמרות שמבחינה רשמית משרה מלאה ברוב העולם היא 40 שעות בשבוע, הממוצע הוא פחות מכך - 35 שעות בשבוע. https://everhour.com/blog/average-working-hours/

בשבדיה, בה משרה מלאה רשמית היא 40 שעות בשבוע, כמו ברוב העולם, מעסיקים עוברים בהדרגה להעסיק עובדים 30 שעות בשבוע, ותוך שנים ספורות זו תהיה הנורמה, בנוסף לכך, בשבדיה אין שכר מינימום, ואולי בגלל זה השכר בה בין הגבוהים בעולם, אפילו לעובדים בעבודות הפשוטות ביותר. נראה כי שכר מינימום יותר רצפה מוסכמת דווקא כאשר הוא לא קיים מעסיקים מוכנים להציע יותר לעובדים.

Harrington

Well-known member
מנהל
אני מבין שהכל התייקר ומתייקר אבל לתחושתי המחיר עולה הרבה מעבר למה שנדרש כדי לכסות את הגידול בעלויות .
השערות שלי ללמה זה קורה ?

1. יש כאלה שפשוט לא יודעים איך לחשב כלכלית וכנראה מעלים מחירים "ליתר ביטחון".
2. יש מי שפשוט מבקש לתפוס טרמפ על גל העליות ולהרוויח יותר .
3. ויש מי שפשוט מעתיק מ-1 ו-2
עושה מה שעושים כולם .

הפלאפל שבו אני אוכל "פאלאפל ארמון" בחיפה לא זול ומסביבו יש הרבה יותר זולים. אבל אם אני כבר מרשה לעצמי פלאפל פעם בדור מטעמי שמירה על המשקל אז אני רוצה את הטעם האמיתי ההוא מהילדות ולא סתם פלאפל טעים .
אתה בעצם מייחס לבעלי העסקים או טיפשות או שחיתות. אבל למה לא להסתכל על זה בדרך הפשט? בעל עסק שמשקלל את הוצאותיו, את שיעור הרווח בו הוא מעוניין, ומתוך שני אלה קובע את המחיר לצרכניו. בהנחה שבתקופה שממילא יוקר המחיה חוגג ולאנשים פחות קל, בעל עסק סביר לא יילך על הגדלת שיעור הרווח שלו לפתע פתאום ובוודאי שלא הגיוני לחשוב שכל בעלי השווארמיות בארץ עשו זאת בבת אחת, הרי שאנחנו נמצאים באמירת בעלי העסקים לפיהם הוצאותיהם גדלו ועל כן עליהם להעלות את מחיר המוצרים, כדי שמנעד הרווחים שלהם לפחות לא יקטן.

כשאנחנו רואים שרוב העסקים האלה בישראל העלו את המחירים ובשיעור דומה בס"ה, אפשר לעניות דעתי להניח שהם פשוט צודקים. ההוצאות שלהם גדלו בX. זה גם הגיוני שכן כפי שאנחנו יודעים, המחירים עלו בשלל מוצרים ואין סיבה לחשוב שבחומרי הגלם להכנת המאכלים הללו זה היה שונה. כנ"ל לגבי שכירות שעולה דרך קבע ברוב חלקי המדינה.

שורה תחתונה: אני לא השתכנעתי מדבריך שכל בעלי השווארמיות ופלפליות או איך שקוראים לזה, כולם אהבלים ("לא יודעים לחשב כלכלית") או מושחתים (מבקשים לתפוס טרמפ"). רואה עליה בהוצאות ומתוך כך, עליה בתמחור המוצר ללקוח.

SupermanZW

Well-known member
אתה בעצם מייחס לבעלי העסקים או טיפשות או שחיתות. אבל למה לא להסתכל על זה בדרך הפשט? בעל עסק שמשקלל את הוצאותיו, את שיעור הרווח בו הוא מעוניין, ומתוך שני אלה קובע את המחיר לצרכניו. בהנחה שבתקופה שממילא יוקר המחיה חוגג ולאנשים פחות קל, בעל עסק סביר לא יילך על הגדלת שיעור הרווח שלו לפתע פתאום ובוודאי שלא הגיוני לחשוב שכל בעלי השווארמיות בארץ עשו זאת בבת אחת, הרי שאנחנו נמצאים באמירת בעלי העסקים לפיהם הוצאותיהם גדלו ועל כן עליהם להעלות את מחיר המוצרים, כדי שמנעד הרווחים שלהם לפחות לא יקטן.

כשאנחנו רואים שרוב העסקים האלה בישראל העלו את המחירים ובשיעור דומה בס"ה, אפשר לעניות דעתי להניח שהם פשוט צודקים. ההוצאות שלהם גדלו בX. זה גם הגיוני שכן כפי שאנחנו יודעים, המחירים עלו בשלל מוצרים ואין סיבה לחשוב שבחומרי הגלם להכנת המאכלים הללו זה היה שונה. כנ"ל לגבי שכירות שעולה דרך קבע ברוב חלקי המדינה.

שורה תחתונה: אני לא השתכנעתי מדבריך שכל בעלי השווארמיות ופלפליות או איך שקוראים לזה, כולם אהבלים ("לא יודעים לחשב כלכלית") או מושחתים (מבקשים לתפוס טרמפ"). רואה עליה בהוצאות ומתוך כך, עליה בתמחור המוצר ללקוח.
אני זוכר שלפני עשר שנים יכולתי לקנות שווארמה בלאפה בישראל ב21 ש"ח, בדקתי עכשיו בגוגל מחירים של שווארמה בלאפה בישראל והכי זול שמצאתי היה 45 ש"ח, עליה של יותר מפי 2 ב10 שנים, אי אפשר להסביר את זה באמצעות הטיעון "מלחמה", המלחמה לא התחילה ב2014.

Harrington

Well-known member
מנהל
אני זוכר שלפני עשר שנים יכולתי לקנות שווארמה בלאפה בישראל ב21 ש"ח, בדקתי עכשיו בגוגל מחירים של שווארמה בלאפה בישראל והכי זול שמצאתי היה 45 ש"ח, עליה של יותר מפי 2 ב10 שנים, אי אפשר להסביר את זה באמצעות הטיעון "מלחמה", המלחמה לא התחילה ב2014.
מצוין, שכן הטיעון שהזכרת לא מופיע בשום מקום בדברי. אם וכאשר תחליט להתייחס למה שכן כתבתי, אשמח לקיים דיון ענייני.

SupermanZW

Well-known member
מצוין, שכן הטיעון שהזכרת לא מופיע בשום מקום בדברי. אם וכאשר תחליט להתייחס למה שכן כתבתי, אשמח לקיים דיון ענייני.
טענת שהמוכרים העלו את המחירים בהתאם להתייקרות העלויות. האם אתה מאמין שהעלויות עלו ביותר מפי 2 במהלך עשר השנים האחרונות?

Harrington

Well-known member
מנהל
טענת שהמוכרים העלו את המחירים בהתאם להתייקרות העלויות. האם אתה מאמין שהעלויות עלו ביותר מפי 2 במהלך עשר השנים האחרונות?
אכן טענתי כך. מלחמה מה לעשות, לא הזכרתי (ולא חשבתי עליה בכלל). אין לי מושג בכמה עלו ההוצאות העסקיות של מקומות כאלו.

SupermanZW

Well-known member
אכן טענתי כך. מלחמה מה לעשות, לא הזכרתי (ולא חשבתי עליה בכלל). אין לי מושג בכמה עלו ההוצאות העסקיות של מקומות כאלו.
אם אתה צודק, אז האינפלציה השנתית הממוצעת בעשר השנים האחרונות היא מעל 10%, זה נראה לך נכון?

Harrington

Well-known member
מנהל
אם אתה צודק, אז האינפלציה השנתית הממוצעת בעשר השנים האחרונות היא מעל 10%, זה נראה לך נכון?
ואם תשאל את אותה שאלה בנוסח אחר, אתה חושב שלפתע תהיה לי תשובה דקה לאחר שהצהרתי שאין לי שמץ של מושג ירוק?

אבל בכל מקרה, הנוסח הנוכחי שלך לא נכון. מספיק, סתם לדוגמה, שמחירי השכירות עלו בצורה מאוד משמעותית (ובהחלט יש דיווחים ברחבי המדינה שהיא הכפילה את עצמה בעשור האחרון) כדי להוביל לתוצאה. זאת על אף שרכיב השכירות הוא רק פסיק אחד באינפלציה כולה (אם הוא בכלל נלקח בחשבון).

לא ברור לי מה אתה רוצה בדיוק למען האמת. לשכנע אותי שלא יתכן שהדברים הם בדיוק כפי שהם נראים? שבהכרח מי שטען למעלה שכווווולם או אהבלים או מושחתים צודק? סורי, אני לא מקבל את זה. זה לא משנה באיזה נוסח תנסה להגחיך את הדברים. כן, יש אהבלים שלא יודעים חשבון ויש מושחתים שמחפשים להתעשר. אבל לא כולם כאלה, בוודאי שמגוחך לטעון שזה נכון באופן גורף כלפי קבוצת אוכלוסיה יחסית גדולה, ובעיני אין כל סיבה לא להפעיל כאן את 'תערו של אוקאם' ולהסתכל על הדברים כפשוטם.

DANIAVNI

Well-known member
אני דווקא חושב שזה מאוד קשור לדבריך
וזו גם תשובה לפוסט המקורי שלך לעיל
כי לשיטתך כל ההוצאות עלו בממוצע פי 2 .

אם להיות הגון, לא ממש בדקתי. אבל על פניו
ברור שהמחירים עלו אבל פי 2 נראה מוגזם.

ואל תשכח גם בבקשה כשהתקבולים עולים פי 2
וההוצאות עולות פי 2 גם הרווח לפני מס עולה בערך פי 2 !

Harrington

Well-known member
מנהל
אני דווקא חושב שזה מאוד קשור לדבריך
וזו גם תשובה לפוסט המקורי שלך לעיל
כי לשיטתך כל ההוצאות עלו בממוצע פי 2 .

אם להיות הגון, לא ממש בדקתי. אבל על פניו
ברור שהמחירים עלו אבל פי 2 נראה מוגזם.

ואל תשכח גם בבקשה כשהתקבולים עולים פי 2
וההוצאות עולות פי 2 גם הרווח לפני מס עולה בערך פי 2 !
לא דיברתי בכלל על שיעור העליה בהוצאות. יתכן שהיא זהה לשיעור העליה בתמחור ויתכן שלא בדיוק. לא נכנסתי לזה בכלל ובוודאי שלא התייחסתי למלחמה, כך שהתגובה מה לעשות, לא קשורה כלל לדברי. לגבי המס, זה כמובן גם מגולם ב(עליית ה)מחיר לצרכן.

אלפיני

Well-known member
אתה לא זוכר טוב. גם לפני 10 שנים שוורמה בלאפה ב21 ש"ח אפשר היה לקנות של חמור שחוט באלנבי בערך.
לאפה עלתה בערך 40 עד 42 ש"ח , ועכשיו עלתה ל 55 עד 60 ש"ח.

SupermanZW

Well-known member
אתה לא זוכר טוב. גם לפני 10 שנים שוורמה בלאפה ב21 ש"ח אפשר היה לקנות של חמור שחוט באלנבי בערך.
לאפה עלתה בערך 40 עד 42 ש"ח , ועכשיו עלתה ל 55 עד 60 ש"ח.
אני זוכר טוב מאוד, אני תמיד הייתי קונה איפה שזול, אני כמו הסקוטים וההולנדים בקטע הזה. בכוונה השוויתי בין הזול של אז לזול של עכשיו, כי זה משקף את הרגלי הצריכה שלי.

hrpbiiapnrpeltework

Well-known member
אני לדוגמה לא אוכל שווארמה בלאפה. זה נראה לא נוח, כאילו יכול ליפול מהצדדים וכדומה'. אני אוהב שווארמה בבאגט, עם צ'יפס בפנים ובצד.

ריקי זו אני

Well-known member

כמובן שבעלי דוכן פלאפל לא מחשבים את ההוצאה על מנת פלאפל למרכיביו... בוחרים באיזה אחוז להעלות לכדי רווח ולקבוע מחיר. השוק לא עובד ככה.
ישנם דוכני פלאפל במקומות מרכזיים בעיר... וישנם דוכנים באזורים נדחים בעיר... ומה שבינהם. ישנם דוכנים שמ"ר הדוכן גדול ואחרים צרים וקטנים... ישנם ערים שונות שם משלמים ארנונה וכו. המון מרכיבים שונים ומשונים ומחירי מנת הפלאפל בד"כ דומה. פשוט מאחר ומחיר מנת הפלאפל נקבע לפי מחיר שוק. אם נמצא מחיר מנה בין -.20 ₪ ועד -.28 ₪ והחריגים חריגים אזי כל בעל דוכן יחליט לפי הנעשה בסביבתו... ירצה שיגידו עליו שאצלו זול יקח מחיר מופחת מהמחיר העליון... יחשוב את עמנתו למעולה ובמילא הקהל משלם... יקח מחיר עליון. לא קשור לא לעלות ולא לאחוזי רווח.
אמר לי לפני שנות דור 'התימני' במחנה יהודה... 'שבועיים בחודש להוצאות, שבועיים הביתה'...

אני מבין שהכל התייקר ומתייקר אבל לתחושתי המחיר עולה הרבה מעבר למה שנדרש כדי לכסות את הגידול בעלויות .
השערות שלי ללמה זה קורה ?

1. יש כאלה שפשוט לא יודעים איך לחשב כלכלית וכנראה מעלים מחירים "ליתר ביטחון".
2. יש מי שפשוט מבקש לתפוס טרמפ על גל העליות ולהרוויח יותר .
3. ויש מי שפשוט מעתיק מ-1 ו-2
עושה מה שעושים כולם .

הפלאפל שבו אני אוכל "פאלאפל ארמון" בחיפה לא זול ומסביבו יש הרבה יותר זולים. אבל אם אני כבר מרשה לעצמי פלאפל פעם בדור מטעמי שמירה על המשקל אז אני רוצה את הטעם האמיתי ההוא מהילדות ולא סתם פלאפל טעים .
יש שוק חופשי בזה אז לא רלוונטי ההסברים.

לא מדובר במונופול כמו קולה שעושה נזק ליבואנים מקבילים שלא נותן להוציא תעודת כשרות.

בנוסף ככל שהמחירים עולים פחות אנשים קונים אז צריך לעלות אפילו יותר...

למעלה