החיים בהונג קונג

החיים בהונג קונג

רציתי לרכז את כל המידע על החיים בהונג קונג, אז אני אכתוב הכל כאן, ואשרשר את הנושאים אחד אחרי השני. מחירים ינתנו בדולר מקומי (להלן דולר), אז לא להיכנס ללחץ כשרואים 10000 דולר, זה הרבה, אך לא כל כך הרבה... (1USD=7.8HKD ). תוספות\תיקונים יתקבלו בברכה. מקווה שזה יספק לאנשים את התשובות שהם מחפשים.
 
ויזה

אז דבר ראשון צריך ויזה. בעיקרון כל מי שמגיע להונג קונג עם דרכון ישראלי, מקבל ויזת צייר ל90 יום, בביקורת הדרכונים. כמובן שכמו ברוב העולם אסור להתחיל לעבוד עם ויזת תייר. עדיין, קל מאוד לחדש אותה (צריך לנסוע לסין או מקאו, ומייד מקבלים עוד 90 יום). כדי לקבל ויזת עבודה, צריך חברה שרוצה להעסיק אתכם, ובנוסף ספונסר שהוא תושב המקום. הוא מתחייב על יושרכם (שאתם לא פושעים), ושבתום הויזה אכן תעזבו. צריך לקחת בחשבון שבשביל לקבל את הויזה, החברה צריכה להוכיח שהיא לא יכולה לקחת עובד מקומי במקומכם. אם אתם מגיעים עם יקירכם, הם יכולים להוציא ויזת "תלוי" בלבד. הווה אומר שהם תלויים בכם, ואסור להם לעבוד. אם הם רוצים לעבוד, הם צריכים להוציא ויזת עבודה, באותו תהליך כמוכם (מעסיק+ספונסר+להוכיח למה דווקא הם), אין הקלות. מבחינת הישראלים שחיים כאן, הייתי מחלק לשלושה תחומים: אנשי אל על והקונסוליה, יהלומנים וסוחרים, ואנשי הייטק. בעיקרון הכי קל לבוא דרך אל על או הקונסוליה, אבל יש המון חברות הייטק שמחזיקות כאן אנשים (ORBOTECH,CAMTECH,AMDOCS ועוד).בנוסף יש כאן כמה חברות שילוח גדולות, שגם הן מעסיקות ישראלים.
 
תוספות ותיקון

אז קודם כל מדובר כמובן בויזת תייר ולא צייר (למרות שישראלים ידועים באופיים האומנותי...). ותוספת שקיבלתי ממקורות יודעי דבר, נשלחים לכאן מהארץ גם יהלומנים, מחברות כגון מלכה עמית, מכיוון שאני לא מעורה בנושא (אני איש הייטק), אז אני לא אוכל להרחיב, אולם מי שמכיר את התחום מין הסתם כבר ידע.
 
ועוד תוספת

אם אתם מגיעים ברילוקיישן, שימו לב שרוב החברות יציעו בנוסף למשכורת חבילת הטבות, שאמורה לכסות את הדברים הבסיסיים. שכר דירה חייב להיות כלול, אם יש ילדים, מעון יום או בי"ס, ועוד כל מיני הטבות. אם לא, רוב המשכורת תלך על הוצאות אלו.
 
שפה

השפה המדוברת בהונג קונג היא סינית בניב הקנטנוזי. אני אספר מהמעט שאני יודע, יש מומחים גדולים ממני לדבר. הונג קונג הייתה חלק מחבל קנטון, בו הניב המדובר הוא קנטונזית. סין החליטה לאחד את כל הניבים, על מנת שכל סין תדבר באותה שפה, ובחרה את הניב המנדריני (פוטונגוואה = שפה אחת), זהו גם הניב המדובר בטייואן וסינגפור). ההבדל העיקרי הוא שבניב הקאנטונזי יש 8 טונים, בעוד במנדריני יש 4 טונים. לדעתי, מכיוון שהונג קונג עכשיו היא חלק מסין, בעתיד ידברו את הניב המנדריני גם בהונג קונג. כיום זו השפה השניה (אנגלית היא רק שלישית). אחת הדילמות הקשות של מי שמגיע לכאן ורוצה ללמוד סינית, היא באיזה ניב. רוב האנשים גם חוזרים לארצם בלי ללמוד אף אחד מהשניים... חלק מההונג קונגים מדברים אנגלית, אולם הרמה הולכת ויורדת. עדיין במקומות שבהם יש הרבה זרים, או שהם מוקד תיירותי, ניתן להסתדר עם אנגלית. הקושי הגדול בא לידי ביטוי בהתמצאות, כאשר לכל מקום יש שם סיני ושם אנגלי. אני ואתם נכיר את השם האנגלי, אולם הנהג מונית יכיר את השם הסיני. במצב הזה אפשר לדבר איתו עברית, כי גם ככה שום דבר לא יעזור, ולכן אם יש אפשרות, תלמדו את השם הסיני של המקום אליו אתם רוצים להגיע. הסימן הכי טוב שההונג קונגי לא מבין מה אתם רוצים ממנו (הוא לא יגיד שהוא לא מבין), הוא שהוא יענה בYES לכל שאלה (גם אם שאלתם זה או זה, התשובה תהיה YES ). ולכן רצוי לא לשאול שאלות כן\לא.
 

Erap

New member
כמה הערות...

1. מההתרשמות שלי, אנגלית היא עדיין השפה השנייה בהונג קונג לפני סינית בניב מנדרין (PUTONGHUA). לפני שבועיים ביקרתי בהונג קונג, ובקושי מצאתי בן אדם אחד שדיבר איתי מנדרין. לעומת זאת פגשתי עשרות אנשים שמדברים אנגלית ברמה זו או אחרת. לדעתי ניתן בהחלט להסתדר עם אנגלית בהונג קונג. 2. אם מחפשים שפה ללמוד אז עדיף בכל זאת מנדרין ולא קנטונזית - גם שפה הרבה יותר קלה, וגם יותר שימושית - זהו הניב המדובר בסין עצמה, ועם ההתחזקות של סין במפה הבינלאומית, זו הולכת להיות שפה מאוד שימושית. חשוב לזכור עם זאת, שבהונג קונג, מחוץ לחדר הלימודים, אין הרבה אפשרויות לתרגל מנדרין - צריך לעבור את הגבול לשנז'ן בשביל זה. 3. הדואליות בשמות (שם סיני ושם אנגלי) היא אכן בעיה. לכן אם לוקחים מונית למקום מסויים, כדאי שיהיה את השם הסיני רשום בכתב סיני. אם לסכם, אני אישית באף אחד מהביקורים שלי בהונג קונג לא נתקלתי בבעיות תקשורת של ממש.
 
תודה על ההערה.

רשמית מנדרין היא השפה השניה, זה בא מבתי הספר, ויבוא יותר לידי ביטוי בדור הבא שיגדל כאן. את התדרדרות האנגלית אפשר להרגיש כבר היום, אך עדיין אפשר להסתדר עם אנגלית באיזורי הזרים. אם תרחיק למקומות בNEW TERETORIES שבהם יש מעט זרים, זה יהיה כמו בסין בערך. אני מסכים איתך שעדיף מנדרין, אולם מה עם מישהו שלא מבקר בסין? מישהו שחי ועובד בהונג קונג?
 

Erap

New member
עדיין הייתי לומד מנדרין

כאמור שפה הרבה יותר קלה ללמידה, ולטווח הרחוק יותר משתלמת.
 

yblumann

New member
אנגלית בהונג קונג

תושבי הונג קונג משתמשים באנגלית בצורה שונה מהמקובל בבריטניה או בארהב בדיוק באותה מידה כמו בסינגפור או להבדיל בהודו. צריך להתרגל וללמוד. אחרי 16 שנים של הכרות עם הונג קונג איני רואה התדרדרות בידע האנגלית בטריטוריה.
 
מזג אויר

במילה אחת, טוב, בשתי מילים, לא טוב. בגדול בהונג קונג יש שתי עונות, חורף שמתחיל באוקטובר נובמבר ונמשך עד מרץ אפריל. וקיץ. החורף יבש יותר, כמעט ואין גשם, והטמפרטורה נעה סביב ה20 מעלות, עם מספר ימים בשנה שבהם היא יכולה לרדת מתחת ל10 מעלות. החורף היא העונה הסבילה. הקיץ הוא סיוט אחר לגמרי. בקיץ הטמפרטורה נעה באזור ה30 מעלות, אולם כשתוסיפו לזה 100% לחות, זה כמו שמישהו פעם הגדיר לי את זה, כמו לחיות במרק. בנוסף יש לקחת בחשבון שזו העונה הגשומה (וכאן גשם זה גשם, אין מטריה בעולם שתעזור), ויש גם טייפון מפעם לפעם. רוב המקומות ממוזגים (דרגת קירור –מקפיא), אך 2 דקות בחוץ יספיקו להרוס את היום. כשמוסיפים לזה את הזיהום אויר, אז זה כבר ממש מגעיל, ודיי מזוהם פה, מהמפעלים הרבים שנמצאים בדרום סין. אם הצלחתם לעבור את הקטע הזה, אתם תהינו לגור פה.
 
מגורים

קודם כל – איך? הדרך הפשוטה ביותר היא להגיע למקום שבו אתם רוצים לגור, ולהיכנס לסוכנות המקומית (זה אותם סוכניות בכל מקום אליו תלכו). הם יראו לכם דירות, ויעזרו עם החוזה (כולל מו"מ)והמעבר.העמלה היא מחצית משכר הדירה החודשי. ישנם גם סוכנים שעובדים בכל המקומות. אני לא ממש מכיר דרכים אחרות. החוזה הסטנדרטי הוא לשנתיים, אם אופציה של הדייר לשבור אותו אחרי שנה. יש צורך לתת לבעל הבית פיקדון בגובה 2 חודשים, והוא יחזיר אותו אחרי תום החוזה. מדובר במזומן. הונג קונג היא בעיקרון מדינת איים, אך ישנו חלק ממנה שמחובר לסין. החלקים המרכזיים הם האי הונג קונג , קאולון, הNEW TERETORIES, לנטאו (שם שדה התעופה), ועוד איים, שרובם קטנים, אך חלקם מיושבים. אני אזכיר את האזורים המרכזיים, כמובן שיש עוד: 1. MID LEVELS – שכונה שנמצאת באי הונג קונג. מדובר על שכונה שיושבת באמצע ההר (ומכאן שמה), ומיועדת בעיקר למעמד הבינוני הגבוה. ישנם המון זרים באזור, והיא חביבה במיוחד על ישראלים עם משפחות. שם נמצא המרכז היהודי, הבי"ס היהודי, ומכיוון שיש שם הרבה ישראלים, אלו שבאים מעדיפים לגור שם. המחירים : החל מ15000 דולר לדירה עם חדר שינה, בגודל ממוצע של ארון קבורה (30 מ"ר), ועולה ועולה. 2. קנדי טאון\סנטרל\וואן צ'אי – שכונות שסמוכות למיד לוולס, יותר סיניות, ולכן זולות יותר. קרובות לאזורי הבילוי הערים שהאי מציע. מחיר התחלתי כ 9000 דולר, לדירת חדר 40 מ"ר. מיועד יותר לרווקים שלא יכולים להרשות לעצמם דירה במיד לוולס, אך רוצים להישאר קרוב לאזורי הבילוי. 3. למה איילנד – לדעתי, המקום הכי טוב לגור בו בהונג קונג. האי נמצא קרוב לאי הונג קונג, ובניגוד לשאר המקומות במדינה הבניה בו נמוכה (מזכיר מאוד את איי יוון). גרים בו בעיקר זרים. החסרון היחידי, וזה חיסרון ענק, הוא שאפשר להגיע אליו אך ורק במעבורת, מהאי הונג קונג. אין כבישים.רכבות שמחברים אותו לשום מקום אחר. 4. TUNG CHONG – עיירה באי לנטאו, בסמוך לשדה התעופה. גרים בו בעיקר מי שעובד בשדה התעופה, לכן לא נדיר לפגוש דיילות או טייסים. גם מבחינת ישראלים, ברובם עובדי אל על. היתרון הוא הקרבה לשדה (למי שצריך), והמחירים הנמוכים. כאן ניתן בכיף למצוא דירת 2 חדרים של 70 מ"ר ב8000 דולר, ואם מוסיפים קצת, גם דירת 3 חדרים של 100 מ"ר ב10000 דולר. כמו כן, מדובר בפרוייקטים, הווה אומר עם בריכה,חדר כושר, מגרשי טניס ועוד פינוקים צמודים לבית. גם בהונג קונג ניתן למצוא פרוייקטים אולם המחירים יקרים מאוד. החסרון – 35 דקות נסיעה כדי להגיע למרכז, אך מכיוון שיש רכבת זה לא נורא כל כך. בכל זאת, אם אתם לא עובדי אל על, ואין לכם מה לחפש בשדה התעופה, לא הייתי ממליץ. 5. DISCOVERY BAY – אומרים שזה המקום הכי נקי מזיהום אויר בהונג קונג, בעיקר כיוון שמכוניות לא מורשות להיכנס לשם. אני לא ממש מאמין לזה בעיקר כיוון שהמקום נמצא 5 דקות מTUNG CHUNG, שנחשב למקום הכי מזוהם בהונג קונג... בעיקרון זו שכונה לזרים, מירב דייריה הם טייסים של החברות השונות. בניה נמוכה יחסית, מרכז תוסס, וחוף ים צמוד. לי היא הזכירה את קריית שמונה, אבל זו אחת משכונות היוקרה של הונג קונג, אז אל תקשיבו לי. אני לא יודע את המחירים בדיוק, אך ניתן למצוא דירות במחירים סבירים. כמובן שיש עוד מקומות, אך אלו המקומות שאני מכיר. בעבר גרתי בHONG HUM, שזו שכונה בקאולון,לא מומלץ, הסביבה היא אסייתי לחלוטין (סינים\יפנים\קוריאנים, וחיי החברה היו על הפנים, אתם עדיין מוזמנים להתנסות.
 
תוספת

שכחתי כמובן לציין שיש SERVICE APARTMENTS, שזה בעצם כמו בית מלון רק לטווח ארוך. זה חוסך כל מיני דברים כמו עוזרת ועוד. מצד שני מדובר לרוב בדירות קטנות מאוד (30 מ"ר), והתשלום גבוה. למי שמעוניין, פשוט לחפש בגוגל SERVICE APARTMENTS + HONG KONG כמו כן רצוי שתדעו שהבניה בהונג קונג היא בעיקר של רבי קומות. מלבד למה ודיסקוברי ביי, שם מדובר על בניה נמוכה, ניתן למצוא בתים פרטיים בדרום האי הונג קונג (סטנלי, ריפולס ביי ועוד), ובNEW TERETORIES. בדרום האי המחירים גבוהים מאוד. בNEW TERETORIES אפשר למצוא דברים נחמדים במחירים סבירים, השאלה כמה אתם מוכנים להתרחק מהמרכז.
 

stevie1

New member
לגבי לאמה איילנד

לא הזכרת שהתחבורה היחידה באי היא או הליכה או אופניים (כלי רכב אינם מורשים)
 

yblumann

New member
עוד קצת

Hong Kong Island, Lama, Discovery Bay ידועים כחלקים היותר יקרים לדיור בהונג קונג. מקום כמו discovery bay lama island, mid levels לא רק שיקר אלא גם משעמם מבחינה שרכוז הזרים גדול מדי. tung chung קרובה מידי לשדה התעופה ורחוקה מידי משאר הונג קונג. The New teritories כוללים אתרים גרועים ואתרים טובים. העקרון הוא שבונים שכונות cluster של בנינים גבוהים עם שרותי ספורט בריכה וכו בין ההים והעמקים ויש הרבה יותר מרחב וגיוון מאשר באיזורים אחרים.
 
כאשר הגעתי להונג קונג

הבוס שלי אמר לי כל הזמן שהכי שווה לי לגור בNEW TERETORIES, רק שלא ממש ידע לכוון אותי (הוא כמובן גר בMID LEVELS). מטרת השירשור הזה לכוון אנשים, לשלוח אותם לחפש משהו באיזור ענק בלי שום הכוונה לא ממש עוזר. אם אתה יודע על מקומות ספציפיים שאתה ממליץ עליהם, אנא כתוב עליהם. אני כתבתי על מה שאני מכיר.
 

eyalchina

New member
One more

Happy valley is a nice area to live in as well. Has lots of amenities and very near the city but is relatively less busy and more quiet.
 
תחבורה

התחבורה בהונג קונג זולה ונוחה מאוד. אוטובוסים יש כמעט בכל מקום (חוץ מלמה), לכל מקום. בנוסף,ישנם 7 קוים של רכבות, שמספקים כיסוי יפה של המדינה. מניסיוני עדיף לגור קרוב לתחנת רכבת כזו. בנוסף ישנם מוניות, שהן לא יקרות (15 דולר לשני הקילומטר הראשונים, ואחר כך 60 סנט ל200 מטר), כך שאם התגברתם על בעיית התקשורת ומדובר במרחק קצר, שווה. להחזיק אוטו כאן זה עסק יקר, ביטוחים למינהם, רשיון, כבישי אגרה וחניה הופכים את העסק ללא משתלם לטעמי. כמובן שאם אתם בעלי משפחה, אז זה עדיף.
 

yblumann

New member
public transport

the public tranpsort system in HK is unique in the sense that there is no govn't subsidies at all, and everything runs for pure profit. there are trains, undergrounds, ferries, boats, public light vehicles, and the hated taxis too. in short, once you get to know the system, it is very easy to get around by public tranpsort. before you do, you must get a good guide, and the one I recommend is : Hong Kong guidebook published by universal publications. this is really HK A toZ with detailed maps of the whole area.. what makes it different from the other guidebooks is that each much shows the public tranpsort routes very clearly, . most of this network accepts the Octupus card which is a prepaid ticket , which saves the need to find the change, and even offer discounts. for more details, search on google for 'octupus'.
 
אוכל

אני אחלק את הנושא לשניים, מסעדות וסופרים. מסעדות – יש המון. סיניות לסוגיהן (בסיגנון קנטונזי, שנחאי בייג'ין ועוד), הודיות, תאילנדיות, אמריקאיות, אירופיות ואפילו יהודיות. המחירים נעים מ20 דולר עד 1000 דולר לסועד, תלוי במקום וביוקרה שהוא מייחס לעצמו. צריך לשים לב שהאוכל הסיני כאן, שונה מאוד ממה שמוכרים בארץ. בעיקרון בטווח הזול ניתן למצוא את מקדונלד\KFC, רק צריך לשים לב שזה שונ ה ממה שיש בארץ (הדבר הכי קרוב זה בורגר קינג, ויש רק אחד, בתוך שדה התעופה, כך שאם אתם לא עובדים שם, אין גישה), ומסעדות עממיות. בטווח הביניים (100-200 דולר)כבר ניתן למצוא מסעדות מכל העולם. היהודיות הם יקרות יותר, עקב כשרותן, והסגנון הוא יותר יהודי אשכנזי מישראלי. הדברים הכי קרובים לישראלי זה הלבנוני והמצרי, והשווארמות הטורקיות. כמו כן ישנן הרבה שמגדירות את עצמן ים תיכוני, אך מדובר באוכל איטלקי. סופרים – הרשת הכי גדולה נקראת PARK & SHOP, ובעיקרון אין דין סניף אחד למישנהו. מאוד תלוי בסביבה, ומי גר שם. בריכוזי אוכלסיה של זרים, הם יחזיקו בדרך כלל מבחר גדול יותר של גבינות ובשרים, עוד שיקול לגור בשכונות של זרים. בעיקרון ניתן למצוא כל סוגי הבשר הקיימים (גם כאלה שלא ידעתם שקיימים...), ודגים טריים, שמחירים זולים למדי. מצב מוצרי החלב והגבינות גרוע יותר, המבחר דל, והמחיר יקר למדי. ניתן למצוא כאלה שמיובאים מהארץ בJCC, אולם גם שם המחירים יקרים, ומי שרוצה להשתתף בקרב על המילקי מוזמן ללכת לשם... גם לחמים ומוצרי אפיה הם לא יודעים לעשות (המחירים בסדר, הטעם לא), אך יש מאפיה ישראלית שיכולה לפתור את זה (המליצו לי, עוד לא ניסיתי). מלבד זאת, יש את הסיטי סופר, שמיועד לקהל הזרים הגדול, המבחר בו גדול יותר, והוא מתהדר במדפי יבוא ממדינות שונות (פעם היה גם ישראל, היום אין), והא כמובן יקר יותר. מי שחשובה לו כשרות, יכול למצוא הכל בJCC, אך המחירים יקרים.
 
למעלה