היום זה פרס, מחר זה אולמרצ

ואילו אלטרנטיבות יהיו?

קדימה תעלם העבודה תתפצל הליכוד בינתיים לא מצליח להשתקם וגם בו יש סכנת פיצול. אז אילו אלטרנטיבות יהיו? או שבבחירות הבאות, המפלגה הגדולה ביותר תהיה זו שלא תיכנס לכנסת - מפלגת הנמנעים מהצבעה. התהליכים שמתרחשים כעת ואלה שאתה מנבא רק מבשרים את גוויעתה של הדמוקרטיה הישראלית. אז אולי נכון יותר לומר: הדמוקרטיה הישראלית אולי תעלם.
 
לדעתי, בבחירות הבאות ליברמן והאיחוד

הלאומי (אם יתאים את עצמו גם לציבור החילוני) יכפילו את כוחם. הליכוד בודאי יתאושש. קדימה תתרסק והעבודה תתפצל
 
יתכן שאתה צודק, אבל דבריך רק מחזקים

את מה שכתבתי - שבבחירות הבאות אולי המפלגה הגדולה ביותר תהיה זו שלא תיכנס לכנסת. הליכוד (כפי שהוא כיום לאחר פיצולו) והאיחוד הלאומי מתחרים על מאגר קולות דומה. עיקר הפוטנציאל של ליברמן לגדול נובע או מהליכוד או מהאגף הימני של תומכי קדימה. לעומת זאת, אם קדימה תתרסק והעבודה תתפצל (למה כבר יכולים להתפצל 19 מנדטים?), לחלק נכבד מהבוחרים לא תהיה אלטרנטיבה והם יעדיפו לשבת בבית. אז באמת הליכוד, האיחוד הלאומי וישראל ביתנו יכולות להתחזק מאוד מבחינת מספר מנדטים, אבל לא כל כך מבחינת מספר קולות. כלומר: כמחצית מבעלי זכות הבחירה בעצם יקבעו כיצד תיראה הכנסת. זו גוויעה של הדמוקרטיה. אגב, בינתיים אני גם לא רואה את זה קורה. לדעתי יש כאן כלים שלובים והכפלת כוחם של האיחוד הלאומי וישראל ביתנו בהכרח תבוא גם על חשבון הליכוד, ולהיפך. התאוששות של הליכוד בהכרח תבוא גם על חשבון האיחוד הלאומי וישראל ביתנו. ואם שלוש מפלגות אלה יחליטו להתאחד, זה כבר סיפור אחר. אז השאלה העיקרית תהיה באמת מי המפלגות העומדות מול המפלגה המאוחדת. אם לא תהיינה כאלה - הגענו למצב של מפלגה אחת דומיננטית והרבה מפלגות קטנות, כאשר מפלגה גדולה נשארת מחוץ לכנסת (מפלגת נמנעי ההצבעה), ושוב הדמוקרטיה נפגעת.
 

bhnadav

New member
איך המדינה תתמודד עם מצב,

שבו רק פחות ממחצית מבעלי זכות הבחירה יבחרו? אני חושב שבאירופה זה קורה, אבל השאלה היא מה יהיה כאן בישראל ברגע שיקרה דבר כזה.. זה נשמע כמו אסון. מה הלאה?
 
התשובה לכך טמונה באלמנטים רבים:

1. היעדר חוקה למדינת ישראל. 2. מצב המפלגות "הגדולות" שהוא בכי רע, בעיקר מבחינה פנימית. אין יותר אידיאולוגיה, אין יותר מסורת. רק אינטרסים ותאוות שררה וכוח. 3. אפיון המפלגות העלולות להתחזק במצב כזה. התוצאה בהחלט עלולה להיות אחת משתיים - תיאוקרטיה (שתשתלט בדרך דמוקרטית לחלוטין) או התפוררות החברה והמדינה. באירופה (כמו גם בארה"ב בה שולטת מפלגה אחת ומפלגה שניה באופוזיציה), יש חוקה, יש מסורת, יש כבוד, יש בלמים ואיזונים. במדינת ישראל אין חוקה, המסורת נעלמה, הכבוד כבר מזמן לא קיים, איזונים מעולם לא היו, והבלמים מזמן נשחקו. השמירה על הדמוקרטיה חייבת להתחיל במפלגות הגדולות, בתוכן.
 
אה...ותוספת חשובה:

נקודה חשובה בנושא היא: שכל מפלגה גדולה צריכה להבין שקיומן של המפלגות הגדולות האחרות הן אינטרס גם שלה, ולא לנסות לכרסם ולפרק את המפלגות הגדולות האחרות מבפנים. הרצון הכמוס למשל של חלק מהאנשים בקדימה לראות בהתחסלות הליכוד ובפיצול העבודה הוא פגיעה בדמוקרטיה.
 

טלמ

New member
באירופה (למעט בריטניה זה לא ככה)

קח דוגמא את איטליה, גרמניה, פולין... בה יש 2-3 מפלגות גדולות שנכנסות עם כמה קטנות לקואליציה. לפעמים נוצרת קואליציה הזויה, כמו בפולין, ש"חוק וסדר" הפרו-ישראלית נכנסת לאותה קואליציה עם "ליגת המשפחות" הלאומנית-גזענית ו"הגנה עצמית" האנטי-גלובליזציה.
 
פולין אינה דוגמא טובה, מכיוון

שהדמוקרטיה בה צעירה ועדיין לא הונחלה מסורת דמוקרטית. לגבי גרמניה, דווקא זו דוגמא לדמוקרטיה יציבה (מאז סיום מלחמת העולם השניה), ואפילו לאחר שעברה זעזוע פוליטי פנימי ענק בדמות איחוד עם גרמניה המזרחית שהייתה עד אז קומוניסטית, הדמוקרטיה בה לא נפגעה. אני לא נגד השיטה הקואליציונית, להיפך. לכן אני מדגיש שהבעיה מתחילה בתוך המפלגות עצמן. הבעיה העיקרית של הדמוקרטיה הישראלית בשנים האחרונות היא הסתאבות והתפוררות המפלגות הגדולות.
 

טלמ

New member
צריך לחוקק חוק שלפיו תוצאות

בחירות חוקיום רק אם יותר מ-60% מהאזרחים מצביעים. ככה נימנע ממצב שרק כל החרדים ינועו אל הקלפיות יחד עם השמאל והימין הקיצוני. ואז אלי ישי יהיה רה"מ
 

bhnadav

New member
ואז מה?

אם תהיה מערכת בחירות שבה יצביעו 58%? מיד הבחירות יבוטלו ובשבוע שלאחר מכן יהיו בחירות נוספות? ומה אם גם בהן המצב יהיה זהה? זו אחלה שיטה להביע את מאיסת האזרחים מהממשל בישראל.
 

טלמ

New member
ואז זו תהיה הבעיה של האזרחים

כל אלה שישבו בבית כי היו עצלנים ללכת לקלפי מול הבית שלהם יהיו חייבים ללכת, כי הרי זה בסוף יעלה להם, משלמי המיסים, הון תועפות לממן את הבחירות ואז קולו של העם יישמע.
 
זו אחת הבעיות, חושבים שאנשים לא

הולכים להצביע, כי "היו עצלנים ללכת לקלפי". אחד מהמפתחות לתיקון המצב - הוא בדיקה והבנה יסודית של הסיבות המביאות אזרחים כה רבים להחליט לא להצביע. ההימנעות מהנסיון להבין זאת, מהווה חלק משמעותי בבעיה הקיימת כיום. אחוז הצבעה נמוך ושבעה מנדטים למפלגת הגמלאים הם אורות אדומים בוהקים, שמי שמתעלם מהן ומאשים את ה"עצלנות של היושבים בבית", יוכל להלין אך ורק על עצמו.
 

טלמ

New member
תאמין לי שלפחות 20% מהלא מצביעים

לא מצביעים כי הם רוצים באותו יום ללכת לקניות, לראות סרט טוב ולקפוץ לים... ואני בטוח שהאחרים יכולים למצוא מפלגה שתתאים להם אבל הציבור הרחב מכיר רק את המפלגות שיוצגו בכנסת היוצאת ואת אלה שבראשם עומדים ידועים אחרים. אני לא אומר כלום על המפלגות האלה (ובוודאי שלא לטובתם) אבל אני בטוח שרוב הציבור לא יודע על עוז לעניים, צומת, לח"ם ואפילו מה ההבדל בין שינוי לח"ץ
 

טשאפק

New member
אכן, להצביע לוקח בערך 10 דקות

כך שאפשר ללכת גם לים וגם לקלפי.
 
זה מוביל אותי לאפשרות נוספת שעלולה

לקרות (למעשה היא גלומה באפשרות של ההתפוררות שציינתי קודם) - אנרכיה.
 

bhnadav

New member
אני אישית -

לא רואה את המרכז הישראלי השפוי מצביע לישראל ביתנו או לאיחוד הלאומי. כדי לזכות במרכז הישראלי, הן צריכות להתמרכז ולדבר אל לב הקונצנזוס הישראלי, מה שאני לא רואה את ליברמן או את האיחוד הלאומי עושים בתקופה הקרובה.
 
למעלה