היי...אני חדשה כאן ומעריצה טריה.

זה קצת עצוב לשמוע צעירים מדברים כך

רוק זו מוסיקה שאמורה לשקף את החיים שלנו, להיות פס הקול שלהם, אם תרצו. האשליה, שהאמנים האהובים עלינו "מבינים" אותנו וכותבים על חיינו, היא חשובה, בהתפתחות האישיות, לדעתי. לכן מצער אותי לשמוע צעירים שאומרים שאין כיום מישהו ש"מדבר אליהם". אני לא חושבת שזה בגלל קיומו של הצע מצומצם, דווקא - למרות שצמצום כזה קיים, כפי שכתבתי לפני כמה ימים - אלא בשל חוסר נגישות למידע, שנובע מהמידור הגובר בתעשיית המוסיקה. עצתי היחידה היא - ואני חוזרת על עצמי כ-
, אבל מילא - היא לעשות את המאמץ ולחשוב "מחוץ לקופסה". היינו: לא לחפש דברים ש"דומים" למה שאתם כבר מכירים ואוהבים אלא דווקא דברים שונים וחדשים. לחפש במקומות שבהם לא הייתם, לבקש מאחרים - חברים, גולשים בפורום, הורים(!) - שימליצו לכם על דברים חדשים לשמוע. והכי חשוב: לא לחשוב במונחים של "סגנונות" או "ז'אנרים" - אלא לחפש אמנים ש"יעשו לכם את זה", שידברו אליכם וירגשו אתכם. זה לא פשוט היום, כפי שזה היה בזמני, אבל המאמץ עדיין כדאי.

weird dust

New member
דעתי בעיניין

אני עברתי את כל סוגי המוזיקה המוכרים לי אני מקשיב לרדיו ולא מעביר כמעט תחנות בגלל שיר למרות שיש הרבה פעמים שירים מפגרים מאוד אני גר באזור שאף אחד מסביבי לא אוהב רוק קלאסי-פרוגרסיבי שהם אלו שאני יותר אוהב (הכי קרוב אלי זה או שכן ששומע רוק ישראלי או חברים שנידלקים ליפעמים על להקה מחפשים את כל השירים שלהם שומעים אותם 24 שעות ואז אחרי שבוע נימאס להם וחוזרים למוזיקה הקלאסית) אני אולי צעיר אבל אני יודע טוב מאוד על שאר הסגנונות והרבה להקות אנשים באים לשאול אותי איזה שיר הופיעה בסרט הזה או הפרסומת הזאת ואני יודע פזמון חוזר של המון המון שירים למרות שאני לא שומע אותם אני לא מוצא את מה שאת כותבת נכון - היום אין הרבה מה להציע ובתור אחד שלא אוהב מטאל ולא אוהב עוד הרבה סוגי מוזיקה אחרים אני לא מרגיש חיסרון בעיניין הזה ואני דווקא מאוד אוהב לחלק לי את המוזיקה לסגנונות יותר קל לי להציג את הלהקה למישהו אחר כשאני מתייג אותה כשמישהו בא ואומר שהוא רוצה לשמוע משהו אחר אני מסוגל להציע לו את הפרוג למשל (וזאת דוגמא אחת מבין רבות)

חבל.

לפחות אתה רואה את הקשר הישיר בין שמרנות - הצמדות למוכר, למתוייג, למצומצם - לבין חוסר סיפוק ותסכול. אחד הדברים שאני מכינה עכשיו עבורכם זה סקירה של ההיצע האדיר שיש באתר ה-BBC, במיוחד השידורים אונליין מתחנות הרדיו השונות שלהם. מהכרות עם האתר, אני מעריכה אותו כמקור מס' 1 בעולם כיום למוסיקה טובה - עכשווית והסטורית. אני מאוד מקווה שאוכל באמצעות סקירה זו להפנות אותכם למקורות שיכירו בפניכם דברים חדשים, מעניינים, שאחרת אולי לא הייתם מכירים - מכל הסגנונות ומכל התקופות.

weird dust

New member
אני לא מוצא קשר בין שמרנות...

לי יש טעם מיוחד וככה גם לשאר האנשים אנחנו "הצעירים" חלק יוצא דופן בסטטיסטיקה אנחנו לא יושבים ושומעים את המוזיקה שנימצאת במיין סטרים אנחנו לא נילך ונישמע מוזיקה כי ככה כולם שומעים (אפקט הגלגלצ) אני לא שומע את שאר סוגי המוזיקה כי אני לא אוהב את אותם שירים לא איכפת לי לשבת ולשמוע אם טי וי ושוב אני יושב ליד אנשים והם שואלים אותי לגבי שירים חדשים וישנים אני מכיר מוזיקה חדשה ואת הרכילות החדשה וכל מה שרץ גם בלי לאהוב את זה אין לי קשר בין התיוג שלי וכשאני אומר שפופ חדש היא מוזיקה גרועה אני אומר את זה דווקא בגלל ששמעתי ואני ממשיך לשמוע מה שאני מעריך באומנים החדשים ובתרבות ההיפ הופ של האומנים החדשים זה שהם משקיעים נכון לעומת האומנים של פעם

תקשיבי בקשר לזה שהם משקפים את חיינו

למה האמירה שלי סותרת את זה? כלומר למה שירים ישנים לא יכולים להיות הפסקול של חיינו? וכמו שאמרתי, יש דברים טובים בימנו. לא בכמות או באיכות של פעם, אבל עדיין יש דברים טובים. ואם את באמת רוצה נימה יותר אופטימית, דווקא בכמה שנים האחרונות נראה שבאמת הרוק (ובעיקר הרוק האלטרנטיבי) מתחיל לשחזר את עצמו אחרי המכות שהפאנק והגראנג' נתנו בו (לטעמי בכל מקרה).

קצת התבלבלנו...

א. ברור ששירים ישנים יכולים להיות פסקול לחיים שלנו, אבל הזמנים משתנים, ודברים שהיו "עכשוויים" פעם, היום הם מוצגים הסטוריים. אנשים מתחברים, באופן טבעי, לדברים שמדברים על כאן ועכשיו, יותר מאשר לנוסטלגיה (אלא אם הם זקנים כמוני). יתרה מזאת, תרבות הרוק אינה חד כיוונית, אלא דו-כיוונית. היינו, היא כוללת לא רק האזנה לאלבומים או שירים, קריאת חומר כתוב וצפיה בסרטים אודותיהם, אלא כוללת אינטראקציה בין האמנים לבין קהלם: השתתפות בהופעותיהם, שיחות ודיונים עם אוהדים אחרים, והתכתשות עם מבקרים שלא אהבו את האלבום האחרון של הלהקה האהובה עלינו. החלק האחרון הוא קל יותר היום, כשיש את האינטרנט
מאידך, הרבה מהאמנים שפעלו בעבר, אינם פועלים כיום באותו קצב, או אינם פועלים בכלל (ראו הפלויד, לדוגמא). לכן האינטראקציה אתם היא מוגבלת, או לא קיימת בכלל. בישראל, מצב זה חמור יותר, בגלל מיעוט האמנים הזרים המופיעים כאן - עם האמנים הישראליים אין בעיה לפתח אינטראקציה, ולכן גם הסצינה בארץ היא 'חיה ובועטת', לדעתי. ב. לא הבנתי את כוונתך בסיפא: "נראה שבאמת הרוק (ובעיקר הרוק האלטרנטיבי) מתחיל לשחזר את עצמו אחרי המכות שהפאנק והגראנג' נתנו בו (לטעמי בכל מקרה)". רוק "אלטרנטיבי" הוא תווית שחברות התקליטים המציאו, בשנות התשעים. התווית הזו כוללת גם פאנק וגראנג'. שתי תתי-תרבויות שהן, לטעמי, חשובות וטובות. אין alt rock בלי פאנק וגראנג', בקיצור. שמא תסביר למה התכוונת?

לא מסכים לגמרי

א)למרות שיש בו גם את החלק הזה של האינטראגציה, רוק לדעתי הוא קודם כל ויותר מכל דבר אחר, המוזיקה עצמה. ולכן גם שירים שנכתבו אי אז בשנות השישים או השבעים עדיין עומדים בזכות עצמם, אפילו אם הם "התיישנו" או שהאמנים כבר הפסיקו לנגן אותם. ב) גראנג' *פעם* היה רוק אלטרנטיבי. אבל מאז כבר באו נירוונה והפכו את כמעט כל שאר הסגנונות לאלטרנטיבים והפכו את הגראנג' לבסיס הרוק המיינסטרימי בעצם. פאנק לעומת זאת באמת נשאר בתור זרם יותר אלטרנטיבי, אבל עדיין כמה מהרעיונות שהוא יצג חדרו לתוך הרוק המרכזי. בקשר לקטע של "תת תרבויות חשובות וטובות" זה כמו שאמרת עניין של טעם. לדעתי שני הזרמים המוזיקלים האלו הם דיי משעממים פשוטים ובמקרה של הפאנק, אפילו לא נעימים לאוזן. אבל עוד פעם, זה רק עניין של טעם. ודרך אגב מה שהתכוונתי היה שמעט האלטרנטיבה שכן יצא לי לשמוע הרבה יותר מתחברת לתרבויות של סונג\סונגרייטר או לסגנונות יותר בכיוון של רוק קלאסי. ובככה בעצם להתגבר על השממון המוסיקאלי של העשורים האחרונים (עוד פעם, לפי דעתי).

שוב..

א) נכון ששירים שנכתבו פעם עדיין עומדים בזכות עצמם. זה מובן מאליו. אבל אנחנו מדברים על מה שקורה היום, מדוע צעירים לא מתחברים, אישית, לדברים שנעשים עכשיו. מדוע אין אינטראקציה בינם לבין האמנים העכשויים - שזה הבסיס לתרבות הרוק חיה ובריאה, בכל תקופה שהיא. ב) בספרות ועתונות המוסיקה, המונח "אלטרנטיבי" כולל גם את הסגנונות האלו, באופן כללי. אם זה נהייה חלק מהמיינסטרים או לא, זו שאלה אחרת. בשנות השמונים, לדוגמא, דיברו על "אינדי" (באנגליה) ו"רוק קולג'ים" (בארה"ב) בתור מה שנהייה אח"כ "רוק אלטרנטיבי". היינו, דברים שנעשו מחוץ לתעשיית המוסיקה, ופנו לקהל מצומצם ואיכותי יותר, בעיקר סטודנטים בגילאי 18-24. היום זה סיפור אחר. ג) לא הבנתי לאיזו "אלטרנטיבה" אתה מתכוון, אם כך. מיהם האמנים שאתה מתייחס עליהם. ד) אני חולקת לחלוטין על הקביעה ששני העשורים האחרונים היו "שממון מוסיקלי". יתכן שזה משעמם אותך, אישית, אבל מיליונים יחלקו על דעתך. כולל אותי.

..

א) את האמת כאן נראה לי שזה פשוט תפיסת מוזיקה שונה בני לבינך. וזה גם עלה בשירשור שדיברנו על הגדרות מוזיקה. לדעתך רוק הוא קודם כל תרבות, ולדעתי הוא קודם כל מוזיקה. ב) לי יצא להיפגש עם המושג הזה עם שני פרושים בעצם. אחד מהם הוא כמו שאמרת רוק "אינדי" שזה רוק שנוצר באופן עצמאי מחוץ לתעשייה. ועוד פירוש שיצא לי לשמוע זה שזה רוק עם אלמנטים מוזיקלים שמהווים אלטרנטיבה למה שמקובל. ג) האלטרנטיבה שאני מדבר עליה היא בעיקר האלטרנטיבה בישראל שעכשיו לייבלים קטנים כמו פאסט ראקורד התחילו להנהיג. שם יש מספר אמנים שבדיוק הולכים על הקו בין המוזיקה של העשורים האחרונים ובין המוזיקה יותר מוקדמת של הסיקטיז\סבנטיז. זה לא שהם מבצעים חזרה מוחלטת שם, אבל יש חזרה של כמה מוטיבים מוזיקלים ישנים. ד) ברור שמליונים יחלקו עליי. וזו לא ממש הנקודה. דעתי היא דעתי ודעתם היא דעתם. וככה זה בעצם.

בסדר, רק הערה אחת

לגבי הנקודה הראשונה: יש עובדות הסטוריות שאינן שנויות במחלוקת. אחת מהן היא שמוסיקת רוק היא חלק מתרבות שלמה - שכוללת גם ספרות, אמנות פלסטית, עיצוב, קולנוע, עיתונות, אפנה, וסגנון חיים (סמים, למשל). מוסיקה היא חלק אינטגרלי מתרבות זו, ולא ניתן להפרידה מהאלמנטים האחרים. יתכן שהאלמנטים האלו אינם מעניינים את כולם. ברור לי גם שלפרובינציה כמו ישראל, לא כל הדברים האלו הגיעו או יגיעו, ומכאן הדגש המושם ע"י רבים כאן על המוסיקה בפני עצמה. אבל ככה הם פני הדברים בעולם הרחב, ומחובתי להביא את מגוון הפנים של תרבות זו בפניכם, ע"מ שתוכלו להכיר ולהבין את האידאולוגיה העומדת בבסיס המוסיקה אותה אתם אוהבים.

את יכולה להגיד את זה אבל על כל

סגנון מוזיקה. כלומר גם מוזיקה קלאסית היא תרבות. גם פופ זה תרבות (קולקלת, אבל זה כבר משהו אחר). וגם היפ הופ\ראפ זה תרבות. ובכל מקרה לפי דעתי זו רק דרך אחת להסתכל על המוזיקה. חוץ מהדרך הזאת אפשר גם להסתכל על הרוק באופן מוזיקלי במאה אחוז. וגם זה נראת לי דרך לגטימית לחלוטין לראות את זה.

לא בדיוק

פופ זה שם כללי למוסיקה פופולרית. אני מניחה שאתה מתייחס כאן לפופ-מצעדים - נכון, גם זו תרבות, וגם היפ הופ וראפ. אלו כולן תתי-תרבויות (חלק מתרבות רחבה יותר). לגבי טענתך השניה, לצערי איני יכולה להסכים איתה. מוסיקה לא נעשית בחלל ריק, היא חלק מתרבות רחבה יותר. התעלמות מההקשר התרבותי היא שגויה. במובן זה, מוסיקה אינה שונה מכל תחום אמנות אחר - ציור, קולנוע, ספרות. גם אלו נעשים במסגרת שיח מסויים. לא ניתן להבין עד הסוף יצירת אמנות - בין אם זה סרט, או ספר או ציור - ללא התייחסות לרקע התרבותי והחברתי של היצירה- היינו והתפישות החברתיות, האמנותיות, הפוליטיות וכד' - אשר לאורם יצרו האמנים את יצירתם. אני עובדת עכשיו על הכנת סקירה עבורכם על הסצינה הפסיכדלית. אני מקווה שהדברים שכתבתי כאן, יהיו יותר מובנים לאחר קריאת הסקירה הזו.

אני לא מסכים לחלוטין

כמו שאמרתי, זה פשוט דרכים שונות לראות את זה. מאיך שאני מבין את מה שאת אומרת, את רואה את המוזיקה כמין אספקט אחד של התרבות. לעומת זאת אני רואה את התרבות כאספקט אחד של המוזיקה (פחות או יותר). זה דומה, אבל שונה ביותר.

Miss CB

New member
*מוסיפה עוד דעה לסלט*

אבל רק בחלק מהנושאים המדוברים בהודעה שלך (נו לא על הכל יש לי מה להגיד
). דבר ראשון, אנחנו אוהבים אמנים שאנחנו מתחברים למה שהם אומרים, אני מסכימה (כמובן שיש יוצאי דופן, ויש את אלו שבכלל לא אומרים כלום ע"ע יס, וכו, אבל בגדול כן), אבל - "אנשים מתחברים, באופן טבעי, לדברים שמדברים על כאן ועכשיו, יותר מאשר לנוסטלגיה", תשימי לב שרוב מה שנכתב אז רלוונטי מאוד גם היום. אם מדובר בשירי אנטי מלחמה, נניח, אולי נכתבו על וויאטנם, אבל רלוונטיים לאלימות של היום, ואם מדובר בנושאים כללים יותר של אהבה, חברות, אכזבות, או דת ורעיונות שתמיד רלוונטיים. כשאת שומעת מוסיקה משנות השבעים, אני משערת שיש בהנאה שלך משהו נוסטלגי חוץ מההנאה הבסיסית מאיכות השיר - כשאני שומעת שיר כזה, זה לא ממש נוסטלגיה, זה הנאה מהמוסיקה וגם הבנה או עניין במה שהאמן מנסה להעביר. ובעניין האינטראקציה: מדי פעם, בדרך כלל בעקבות מאמרים ישנים על הופעות או סרטים כמו "כמעט מפורסמים" (מעולה, אגב), יש מין תחושת ביאוס קלה, הידיעה שאת הרוב המוחץ של האמנים שאני אוהבת אני לא אזכה לראות. וזה חבל, ולראות דיוידי של הופעה זה לא אותו דבר; אבל מתנחמים בהופעות שכן קיימות, ואלבומי אולפן.. זה קצת חסר לי, הופעות, אבל לא כזה ביג דיל.

מורנא007

New member
דעתי בנידון

אני מסכים לקביעה שעצוב שצעירים חושבים שהרוק מת, כי לי ידוע שבשנת 2003/4 הרוק לא מת. אולי הוא ירד למחתרת, אולי הוא לא פופולרי כבעבר (כאשר ערוצי התשקורת משלטים עלינו את מוסיקת ה- MTV הפופ, המטאל וההיפ-הופ). בשנה האחרונה יצאו לא מעט אלבומים נחמדים וטובים. לדעתי, בניגוד לעבר היום ניתן בקלות רבה ללמוד על מוסיקה וללקט מאמרים דגימות ולפעמים שירים שלמים (באופן חוקי) ולהחליף קבצי מוסיקה (לא חוקי ולא מומלץ) בעזרת תוכנות כמו נפסטר (לשעבר). בניגוד אליך, אני חושב שהיום קל יותר למצוא מוסיקה טובה מבעבר. אני לא מבין למה חיפוש המוסיקה ללא אינטרנט והאזנות לקטעי שירים בחינם יותר טוב ממה שיש היום. מלידת האינטרנט למדתי על עשרות הרכבים שלא שמעתי (וכנראה שלא הייתי שומע ללא האינטרנט) אודותם. ללא האינטרנט הייתי "תקוע" רק עם הפלוידז, יס, קינג קרימזון הראשון (כי איזה חבר אמר שהראשון רק/הכי שווה), ג'נסיס, קאמל, הביטלז, הדורז, וקצת ראש.

One Echoe

New member
האינטרנט זה מה שהרס

הכל. לדעתי. גם אני נחשפתי להמון הרכבים, אמנים, דגימות שירים וכו' מהאינטרנט. אבל לדעתי היא גם מתכוונת שהמאגר היום הוא עכור... יש מאגרי מידע גרועים שרק הורסים את מה שבאמת צריך לשמוע. הכל פה טמוו במסחור ובסחיפת זרם אני הייתי מעדיף להיות בתקופה של פעם, התקופה שהיית הולך לחברים בשביל לשמוע אלבומים חדשים. לא התקופה שאתה מוריד מקאזה אלבומים. אולי זה יותר נוח, כביכול. אבל זה מזוייף. זה לא אמיתי... אני ממש נגד הורדת אלבומים או שירים, אף על פי שאני עושה את זה, כי מה לעשות-אין לי כסף מיותר... בכל מקרה, גלשתי לנושא אחר.

weird dust

New member
כמה דברים

אני חושב שדווקא המאגרים הגרועים לדעתך הם מאגרים טובים לאנשים אחרים מוזיקה היא עניין של טעם והבנה ואם אתה לא מוצא אותם הבמאגר זה סימן שאתה לא מתאים לו ותחפש אחד אחר פעם אולי ההיתה הולך לשמוע אצל חברים וההיתה חורש על התקליט ויניל עד שהוא היה מת וכבר לא היה אפשר לשמוע בו יותר (יש לי כאלה שכבר יש בהם שריטות מוקות מידי כי חרשו על התקליט) ההיתה שומע במונו רצחני וזה היה הורס הרבה דברים שיש היום בסטריאו ובסראוונד ההיתה קונה אולי תקליט 2 בשנה כי זה היה מאוד יקר ולא לכולם היה הרבה כסף לתקליט חוץ טוב וההיתה מעדיף להיסתפק ביצור מהארץ שניראה כאילו הורדתה אותו מהאינטרנט רק שהוא מקורי אני חושב שהיום הרבה יותר טוב מאז המידע נגיש יותר אני יכול לבחון את הלהקות שלי איך הם התחילו ואיך הם הסתיימו הרבה יותר נחמד לי להיות כאן מאשר אז בראותי חוץ מהעיניין שאין סיכוי שאני יראה אותם בהופעה שגם ככה הם לא באו לארץ ולחול אז אף אחד כמעט ולא היה טס אז אולי היה עדיף להיוולד באמריקה?

מורנא007

New member
לדעתי אתה צודק

לא התייחסתי בכלל לעיניין הסאונד ואיכות המדיה (דיסק לעומת ווניל), שטובים היום מאשר פעם. היום יש מדריכי מוסיקה כמו AMG ואנציקלופדיות, שהם נגישים באינטרנט. בליחיצת עכבר ניתן להגיע למידע עצום, לעומת פעם שהיית צריך לנבור שעות בחנויות מוסיקה, להעתיק לקסטות מחברים (ואז אחרי כמה שמיעות לגלגל את הסליל של הטייפ כאשר זה יוצא החוצה או ללקרוע סליל עם קשרים ולהדביק ואז לגלגל) ולרכוש ג'ורנלים (אם היה לך כסף).

פרדוקס ריבוי הערוצים

אין ספק שקל היום יותר למצוא מידע ולשמוע מוסיקה, מאשר בעבר. אבל זאת רק במידה ויודעים מה מחפשים. באופן פרדוקסלי, דווקא ריבוי הערוצים והמידור הגובר, מקשים על הנגישות, ותורמים בפועל לבורות ולירידה כללית ברמת המוסיקה. איך זה עובד? ניקח דוגמא מתחום אחר, תחום החדשות - והערוצים דרכם אנו צורכים חדשות. את מספרם של ערוצים אלו ניתן להציב על רצף תאורטי. בקצהו האחד של הרצף, ערוץ אחד (אין חברה בה אין ערוצים בכלל) ובקצה השני: אין סוף ערוצים. נבחן תחילה את הדוגמא הקיצונית הראשונה. תחת המשטר הקומוניסטי, היו מדינות רבות בהן היה ערוץ אחד דרכו היו התושבים יכולים לצרוך חדשות - הערוץ הממשלתי. הממשלה/מפלגה היתה בעלת תחנת הטלוויזיה (היחידה, בדרך כלל) העיתון (היחיד) ותחנת הרדיו (היחידה). השלטון הוא שבחר איזה מידע לחשוף בפני הציבור, ואיזה להסתיר. צנזורה חמורה הופעלה על מידע ממקורות אחרים - מקורות זרים - וכך, למעשה, מנע השלטון מהתושבים מלקבל תמונת אמת על המתרחש בארצם ובארצות אחרות וניצל את בורותם של התושבים לצרכיו. כולנו מכירים את הסיפורים האלו, בין אם מספרי ההסטוריה או מהסיפורת - למשל 1984 של ג'ורג' אורוול. דוגמא שניה היא מצב ביניים, כפי שקיים במדינות דמוקרטיות רבות כיום, כולל ישראל. כאן קיימים מספר ערוצים, כולל ערוצים פרטיים: כמה וכמה ערוצי טלוויזיה, רדיו ועיתונות. אלו נותנים דיווח עצמאי על מגוון הארועים שקורים במדינה ובעולם, ונותנים לתושבים תמונה מלאה על המתרחש. אין מצב, בישראל כיום, בו אין לתושבים נגישות מיידית למידע על כמעט כל תחום (נשים בצד כרגע את הצנזורה הצבאית). אבל קיימת גם אפשרות שלישית, והיא זו המצוייה בקצה האחר של הסקאלה. מה קורה בחברה - שהיא תאורטית כרגע - בה יש מאות, או אף אלפי, מקורות מידע חדשותיים?. נבנה לנו, לרגע, חברה כזו. נניח שהיא בכוכב אחר - אלפא קנטאורי לצורך העניין. באלפא קנטאורי יש שוק חופשי בתחום התקשורת. כל אחד יכול להקים תחנת רדיו או טלוויזיה או לפתוח עתון. ואכן, רבים עושים זאת. התחרות ביניהם נהיית, מטבע הדברים, קשה. לכן, על מנת לשרוד, כל ערוץ מידע כזה מפתח "התמחות": ישנם עתונים המתמחים בספורט. אחרים, מתמחים בכלכלה; אחרים, באקטואליה, וכן הלאה. אבל, גם בתוך קטגוריות אלו יש תחרות עצומה. לכן, הערוצים השונים - תחנות טלוויזיה, רדיו, עיתונות וכו' - מתמחים בתחומים הולכים ומצומצמים: תחנות טלוויזיה המתמחות רק במזג אוויר באזורים מסויימים; מאות, או אלפי, תחנות טלוויזיה מקומיות המכסות רק את מה שקורה בעיר, או בכפר המקומי; עיתוני ספורט המתמחים רק בטניס, או בכדורעף, או בכדורגל, או בבדמינטון; תחנות רדיו המתמחות, כל אחת, בתחום: תחנות שיש בהן רק דיווחי תנועה, תחנות בהן יש רק מוסיקה מקומית או תחנות בהן יש רק מוסיקה - מסוג אחד מסויים בלבד. ג' היא תושבת אלפא קנטאורי. היא מעוניינת לדעת מה קורה בכוכבה, על מנת שתוכל לכלכל את ענייניה בתבונה, ולקבל החלטות - אישיות וציבוריות - על סמך מידע נכון, אמין ומלא. האם יש בידיה נגישות כזו? התשובה היא, בעצם, לא. כדי לקבל מידע מלא יהיה עליה להאזין לעשרות תחנות רדיו - שכל אחת מהן מכסה פן אחר של החברה - לקרוא עשרות עתונים ולצפות בעשרות תחנות טלוויזיה שונות - וזאת כל הזמן, כי צריך להתעדכן.... מטלה כזו היא, ממילא, בלתי אפשרית. יתרה מזאת, ריבוי הערוצים מונע קיום שיח מטה-תקשורתי. מכירים את התכנית "תיק תקשורת"? זו תכנית שבוחנת באופן ביקורתי את ערוצי התקשורת בישראל, אומרת מה טוב בסיקור התקשורתי ומה לא. בעצם, שיח כזה נותן בידינו - הצרכנים - מידע על אילו ערוצי תקשורת הם אמינים ואלו לא. על פי זאת, אנו נבחר את הערוצים הנותנים לנו את המידע הנכון והאמין ביותר. כאשר יש אלפי ערוצים, שיח כזה הוא בלתי אפשרי, שכן לא ניתן לסקור את כל הערוצים. לכן המידע שיהיה בידי ג' יהיה בהכרח חלקי, ותמונת העולם שתקבל, תהיה מעוותת. במאמר מוסגר: למצב כזה השלכה ישירה על התהליך הדמוקרטי, היינו, יש כאן ערעור של יסודות הדמוקרטיה. ההליך הדמוקרטי מבוסס על ההנחה, שהחלטות ציבוריות מתקבלות ע"י אזרחים שהם informed - היינו, שיש בידיהם מידע אמין ומלא על הקורה. לכן, שלטון המעוניין לפגוע בדמוקרטיה יבחר דווקא בפתיחת ערוצי התקשורת לתחרות בלתי מוגבלת בין גורמים פרטיים, כאשר התוצאה של פתיחה זו תהיה בדיוק אותה התוצאה כמו סגירה מוחלטת של הערוצים, כפי שהיה תחת משטרים טוטליטריים בעבר. דהיינו: ריבוי ערוצים, מעבר לנקודה מסויימת, יביא להסתרת מידע מהציבור, במקום לגילויו. בדיוק אותו תהליך קורה היום בתחום המוסיקה, לצערי הרב. מספר הערוצים דרכם אנו יכולים לצרוך מוסיקה הוא כה עצום - אפשר לומר שהוא מספר בלתי מוגבל, כמעט. לא רק כמה תריסרי תחנות רדיו מקומיות, אלא האינטרנט עצמו, שבו אלפי תחנות רדיו, ומיליוני אתרים בהם ניתן לשמוע מוסיקה, מכל מקום בעולם. וכל אחד מערוצים אלו "מתמחה" בתחום מסויים, בנישה אחת ויחידה, בסוג מוסיקה אחד בלבד. זהו המידור, עליו דיברתי. מה קורה כאשר אוהבי מוסיקה מחפשים מוסיקה? הם הרי לא יכולים לשמוע את כל המקורות האלו - זה פשוט בלתי אפשרי. אין מספיק זמן, ואפשרות פיסית, לעשות זאת. ברוב המקרים, אנשים יבחרו בערוץ אחד או שניים, מתוך המבחר העצום, ואלו יהיו ערוצים מהם יקבלו מידע על דברים שכבר מוכרים להם (כי זה יותר "בטוח"). הם לא ישמעו דברים חדשים; הם לא יקבלו תמונה אמיתית על מגוון הסגנונות הקיים בשטח, ולכן גם יהיו להם פחות רעיונות משלהם, ליצירת דברים חדשים. אם אנו מאזינים לתחנה המשדרת, נניח, רק שירים ישראליים, לא נחשף למוסיקה שנעשית בעולם. אם נשמע ערוץ המשדר רק נוסטלגיה, לא נדע מה נעשה עכשיו. ואם נשמע תחנות המשמיעות רק פופ עכשווי, לא נכיר את שורשי המוסיקה, ההסטוריה שלה. זוהי השמרנות והסטגנציה, עליה דברתי בהודעה אחרת. יתרה מזאת, בדומה לאנלוגיה שנתתי מתחום החדשות, גם בתחום המוסיקה הולך ונעלם השיח המטה-מוסיקלי. בתקופתי היתה עתונות מוסיקה פעילה, שסיקרה את כל מה שקורה בעולם המוסיקה - כל הסגנונות, הטרנדים, הרעיונות. לדוגמא, ה"מלודי מייקר" סיקר רוק, ג'אז, בלוז, אינדי ומה לא. ה-NME עשה כנ"ל, עם דגש קצת שונה. אוהדי מוסיקה קיבלו, מדי שבוע, סקירה אמינה ואובייקטיבית על מה שקורה בעולם המוסיקה. אך עיתונות המוסיקה לא רק "דיווחה" על מה שקורה - היא ניתחה את מה שקורה, נתנה פרשנות - מזוויות שונות ולפעמים סותרות - פרשנות שאיפשרה למאזינים, אוהדי המוסיקה, ליצור תמונה תלת מימדית ויותר נכונה, של המתרחש. זהו שיח המוסיקה, המקביל למה ש"תיק תקשורת", למשל, עשתה. מצב זה לא קיים היום. כל עיתוני המוסיקה פחות או יותר - אלו שנשארו - פועלים על פי תכתיבי תעשיית המוסיקה. ותעשייה זו מעוניינת, כמובן, בריבוי ערוצים ובמידור - זה מקל עליהם למכור עוד ועוד אלבומים ומוצרים אחרים (DVD למשל, כרטיסים להופעות וכו'). דהיינו, תעשיית המוסיקה אינה מעוניינת בקיום מקורות מידע אובייקטיביים ואמינים. כנ"ל ערוצי המוסיקה בטלוויזיה וברדיו. המצב חמור עוד יותר באינטרנט, שהוא כלי דמוקרטי, היינו, אין בו צנזורה ואין בו עריכה. כיצד נידע מהם המקורות ה"טובים" מתוך שפע המקורות המוצע בפנינו? כיצד נדע מהו מקור "אמין"? ואם כל אתר מתמחה בסגנון מוסיקה שונה, נניח, כיצד נבטיח שאוהבי המוסיקה יוכלו באמת להחשף למגוון הסגנונות והאפשרויות הקיים, כך שיוכלו לקבל רעיונות חדשים, ללמוד, ואחר כך להעשיר את החברה ביצירותיהם המקוריות? מכאן טענתי, כי בהעדר עריכה, הדרכה והכוונה, יש למרבית אוהבי המוסיקה, בעיקר הצעירים, רק נגישות מוגבלת למקורות מוסיקה אמינים וטובים, וזאת בגלל ריבוי הערוצים, לא למרות קיומו.

weird dust

New member
תגובה

קראתי את הכל (כן כן הככל) אני בן 17 עם ראות של אדם בן 17 לא חייתי בתקופת העיתוני המוזיקה המשגשגים כמו שאת מציגה אותם (או לפחות אני לא זוכר או שההיתי קטן מידי בתקופה ההיא) ואני חי רוב חיי מסביבת מבוגרים שמספרים סיפורים. יש לי תקליטים ופטיפון ישנים אני מסדר אותם לפי סדר אלפא בתי ולפי סגנון מוזיקה (ישראלי, רוק ושאר דברים) אני מוצא בזה סדר שטוב לי איתו אני מוציא בקלות תקליטים כשמגיע מישהו ורוצה לשמוע אני לא מחפש אותו אותו הדבר בתחנות הרדיו אני מסוגל למצוא את התחנה שאני אוהב ואת השירים הטובים שאני מחפש כשאני מחוץ לבית, פה בצפון היה להיטים לנצח בזמנו ועכשיו אני לא מוצא משהו מעניין (אבא שלי אמר שבעזה יש תחנת רדיו טובה אם מישהו גר באזור או שומר באזור שיחפש (גם אבא עשה מילואים בעזה)) אני רואה אנשים שומעים תחנה "מעורבת" וכל פעם שיש שיר פופ קל מידי או מזרחית כבדה מידי הם מעבירים תחנה, הם לא רוצים לשמוע משהו אחר כשהם בדרכים והם מעדיפים את מה שטוב להם, בבית אולי הם יחפשו משהו אחר סגנון אחר אבל באוטו הם מעדיפים את המוזיקה שהם אוהבים ואני חושב שבצדק. אני לא ילך ויפתח היום רשת ג' בכוונה וישב לשמוע מוזיקה ישראלית אני לא אוהב אותה היום וגם לא פעם, לעומת זאת אני יפתח סתם תחנת רדיו שקולטים טוב ואותה אני ישמע עד שימאס או שיגיעו צרורות שירים שלא ניראה לי אני אוהבאת המיתוג אני מעדיף בהרבה מקומות מיתוג מסויים לי זה עוזר למצוא סדר וזה עוזר לי גם לזכור דברים

למעלה