הי. חדשה כאן. שאלה על טקסי נישואין

wu-wei

New member
הי. חדשה כאן. שאלה על טקסי נישואין

הי לכולם אני חדשה בפורום. אשמח לקבל עזרה לגבי מידע על טקסי ומנהגי נישואין פגאניים. כל דבר שהוא תודה מראש טל

Animus1539

New member
קודם כל, ברוכה הבאה!../images/Emo140.gif

בנוגע לשאלתך אני אנסה לענות. קודם כל חשוב לציין שטקסי נישואין פגאניים לא תקפים חוקית בארץ בשלב זה לצערנו, ויש צורך לגבות טקס כזה בטקס אזרחי. (קפריסין למשל...). ולמרות זאת:(אני מדבר על פאגאניות ממוצא קלטי): החתונה הפגאנית נקראת הנד-פאסטינג (Handfasting) - בתרגום חופשי - קשירת היד - הכוונה לקשר בין שני אנשים. הכהן או הכוהנת שהיו "מחתנים" את הזוג היו מילולית, קושרים את ידי הזוג, יחד, למהלך הטקס. משם גם מגיע הביטוי "לתת את ידך" או "לבקש את ידה". זוגות, לא היו קשורים לנצח, כפי שקורה היום בדתות המרכזיות, אלא לזמן קצוב שנקבע על ידי הזוג. לקלטים זה היה בדרך כלל 9 שנים, על פי האמונה בקדושה של שלוש כפול שלוש. (לדוגמה: האלה המשולשת - הנערה, האם והזקנה. וכל זה שלוש פעמים). את הקשר ביניהם ניתן היה לחדש לאחר 9 שנים בהסכמת שני הצדדים בלבד. ולא משנה כמה פעמים חודשה החתונה, היה זה תירוץ לחגיגות ושמחה בשבט. 9 שנים זו המסורת הקלטית אולם יש עוד אופציות אפשריות: * שלוש שנים - וניתן לחידוש בהסכמה הדדית. * שש שנים - וניתן לחידוש בהסכמה הדדית. * תשע חודשים לניסיון - וניתן לחידוש לתקופה של שלוש שנים, ולאחר מכן לכל החיים בהסכמה הדדית. * שנה ויום לנסיון - וחידוש הטקס לכל החיים. * שלוש שנים לניסיון - וחידוש הטקס לכל החיים. לצערנו החוק המודרני לא מאפשר הנדפאסטינג חוקי אלא אם מחייבים לכל החיים לפני כן. בגלל העיוות החוקי הזה, פגאנים רבים כבר לא מתייחסים לחוקיות של האיחודים שלהם, ובוחרים להיות נשואים רק על פי אמונתם. הטקס לדוגמא מיועד לשני אנשים ולא תקף חוקית באף מדינה, אלא אם מי שמעביר את הטקס הוא איש דת מוכר במדינה. מסורות קלטיות רבות, נטשו כבר את הרעיון שנישואין זה רק בין איש ואישה, ומקבלים גם נישואין של קבוצות ונישואין של זוגות חד מיניים. הפתיחות והאקלקטיות הזו היא עבור חלקנו אחד מה"אטרקציות" של הפאגאניזם. תמיד התאימו ושנו את הטקס כדי שיתאים לצרכיכם ולמצבכם. טקס הנדפאסטינג התחילו כמו תמיד בהטלת מעגל. אם אפשר זה רעיון טוב לבצע את הטקס במקום בטבע, אם זה לא אפשרי, הכניסו כמה שיותר טבע למקום בו מתבצע הטקס. כמובן אם זה אפשרי מבלי לפגוע בצמחים (או לחרוג מהתקציב שלכם
). יש להביא צ'אליס (גביע) עם מים. משהו כגון רצועת משי או בד אחר לקשירה עצמה. מתנות להחלפה בין בני הזוג (בדרך כלל טבעות נישואין, אבל אתם יכולים להיות יצירתיים אם בא לכם). סל עם ידית נשיאה, ואם בא לכם, גם חוזה כתוב ובו פרק הזמן שאליו אתם מתחייבים וההבטחות\שבועות שיש לכם אחד לשני. יש צורך להגיע כבר עם החלטות לגבי סוג ה"נישואין" שאתם רוצים. אתם יכולים לבחור להיות מונוגמיים, או ששניכם שומרים לעצמם את הזכות להיות במערכות יחסים עם אחרים מחוץ למסגרת הנישואין. הבחירה היא של שניכם. רק עשו את הבחירה בכנות עם עצמכם. אל תגידו שאתם רוצים מונוגמיה אם בכוונתכם שבן או בת הזוג יהיו מונוגמיים בזמן שאתם חוגגים עם מי שבא לכם. החליטו על סגנון חיים והיו נאמנים להחלטה, לכל הפחות שיהיה כתוב בחוזה מה הנהלים לגבי שינויים בסגנון חיים. ולטקס עצמו! התחילו בהצהרה כגון (כמובן שזה בסיסי להחריד, הרגישו חופשיים לאלתר כאוות נפשכם היצירתית) : "אני _______, מתחבר עם _______ לתקופה של ________ . אני מכיר בזה ש__________ הוא אל\היא אלה והחיבור בינינו הוא מעבר לגוף הפיזי." קחו את הבד וקשרו את ידכם השמאלית אחד לשני. ואמרו משהו בסגנון של: "יד ליד אנו קשורים, לב אל לב אהבנו משך תקופות חיים רבות. ידיים לאחוז, לבבות להוקיר. כאן אנו עומדים, אלה ואל, אשה וגבר. תמיד היינו לחוד, תמיד חיפשנו להתאחד. אנו מתאחדים בעוצמת היצירה של הגברי והנשי, הכוח היוצר - הכל. דרך הרגישות של כפות ידינו אנו מרגישים את הכוח היוצר עובר בינינו. אנו אלים. אנו אחד. כך יהי." מקובל בתרבויות רבות וגם בתרבות הקלטית לחתן וכלה להחליף ביניהם משהו בעל ערך ל"חתימת" ההסכם ביניהם. לרוב בוחרים בטבעות נישואין. טבעת היא מעגל, מקום מקודש על האצבע, שעל פי המסורות העתיקות יש בה וריד שמגיע ישירות ללב. לכן זה אינו סימן לבעלות, אלא מעגל קסום ששומר על מקום מקודש, שיוצר "גיש" או נדר כבוד, לכבד את שבועות ההנדפאסטינג שהם לקחו. ניתן להוסיף עוד שבועות או נדרים כאוות נפשכם לאחר ההתחייבות הראשונית אחד לשני. אלו יכולים להיות אישיים או כלליים, פשוטים או מפורטים כרצונכם הבלעדי. ניתן לשתות יחד כוס יין, להאכיל אחד את השני לחם שנאפה במיוחד לאירוע, להתנשק, לרקוד או לעשות כל דבר שנראה לכם נכון בזמן שאתם מתכננים את הטקס יחדיו. הסל ניתן לשימוש במגוון דרכים כגון: תלייתו מעל ידי הנישאים, ניתן להם כמתנת נישואין - לקחת הבייתה ולשים במקום מכובד בבית או להכניס סמלים של האלמנטים שהזוג יערבב בכדי לדמות את האיחוד שלהם. היו יצירתיים ועשו את מה שיהווה עבורכם את המשמעות הגדולה ביותר. יש גם מסורת "לקפוץ מעל המטאטא" בסוף הטקס. זהו טקס פריון שהוסף להרבה טקסים פאגאניים, למרות שהטקס מקורו באפריקה ולא אצל הקלטים. סיימו את הטקס ב-Great Rite איחוד הגביע והלהב אם אתם בחברה או אחד עם השני בפרטיות. (איחוד הגביע והלהב הוא מרכזי באמונה הפאגאנית - קיום יחסים בתוך מעגל מקודש, כפי שציינתי ניתן לבצע את הטקס הזה גם בסמלים, החדרת הלהב אל הגביע). סוף הטקס זו כמובן רק דוגמא אחת... ניתן לשנות ולהתאים את הטקס כראות עיניכם, מה שחשוב זה מה מרגיש לכם נכון...

wu-wei

New member
וואו!!!

תודה רבה רבה רבה. נשמע מדהים ונהדר וכל כך תודה על הפירוט. זה יעשה בנוסף על טקס יהודי רגיל. הוא מחובר ל'תרבות האל' (יהדות), אני מחוברת לתרבות האלה, ולכן אני רוצה גם טקס כזה. זה מאוד חשוב לי. שתי ה'מסורות', שלם אחד. (ואין לו בעיה עם זה) כמה שאלות לי: 1)כל אדם יכול 'לנהל' את הטקס או שעליו/עליה להיות בעל/ת תכונות או הכשרה מסויימת? 2)האם יש המלצה לקיים טקס זה לפני או אחרי הטקס היהודי (לא נראה לי שנעשה את זה באותו יום או באותו זמן...), או שלפי איך שנראה לנו? 3)בטקס "לקפוץ מעל המטאטא" עושים עוד משהו חוץ מלקפוץ מעל מטאטא? ושוב המון המון תודה
ואם מישהו רוצה עוד להוסיף ולתרום אשמח מאוד טל

gwizard

New member
כמה דברים מניסיון אישי

אהלן אני התחתנתי לפני כשנה וקצת. את הנישואין החוקיים עשינו בבולגריה, אך אחרי זה עשינו עולם כאן בארץ להורים וחברים ושם עשינו טקס פאגאני מוסווה. הטקס כלל קשירת ידיים, קפיצה מעל מטאטא, החלפת טבעות וכמובן הנשיקה המסורתית. לשאלותיך: 1. תלוי בך ובדת שאת מאמינה בה. אני אישית בחרתי מישהי שיש לי כבוד רב אליה בחוג הוויקאני אליו אני משתייך. את כמובן יכולה לבחור אחד מהחברים הקרובים או להזמין אדם אחר שאת רוצה שינהל את הטקס הדתי. אם את רוצה ממש טקס וויקאני עם כל האלמנטים, אז האדם המנחה חייב לדעת לפחות את הדברים הבסיסיים של לפתוח מעגל ולזמן את האלים, אחרת זה כבר לא איחוד ברמה מאגית אלא יותר הצגה. 2. דעתי מוטה, אך אני ממליץ לך לקיים קודם את הטקס הפאגאני. כעיקרון, אין משמעות גדולה לסדר, אך כמובן שאידיאל זה בו זמנית. 3. עושים הרבה דברים חוץ מלקפוץ על מטאטא כי האקט הפיסי מייצג הרבה דברים שקורים מתחת לפני השטח. בשני מילים - קפיצה מעל מטאטא מייצגת התחלה של חיים חדשים, בית ומסגרת משפחתית. החשוב הוא מה שקורה ברמה האנרגטית, כמובן, אך זה כבר לא יכנס בהודעה זו. אלון.

wu-wei

New member
הי אלון. קודם כל תודה רבה../images/Emo20.gif

ממש תודה על המידע. האמת, אשמח לכמה שיותר פירוט כי אני לא ממש ממש בעניינים וגם לא הצלחתי למצוא מידע בשום מקום (וחיפשתי...). אם בא לך לכתוב כאן זה יהיה אחלה, או במסר, או למייל שלי ([email protected]). (או אם אתה מעדיף בטלפון, שלח לי מסר ואעביר אליך את המספר שלי, או להיפך); ואם ממש לא בראש שלך, זה גם בסדר גמור, כבר עזרתה לי הרבה מאוד. האם יש מקורות שבהםאני יכולה לחפש עוד מידע (אינטרנט, ספרים, מאמרים...)? ושוב תודה רבה, שמע טכס מקסים ועמוק... ועוד שאלה, יש במקרה משמעות לצבעים של מה שלובשים או שאיך שבא?
טל

gwizard

New member
על לא דבר ../images/Emo13.gif

אני לא יודע מה עוד אני יכול לרשום שקודמי לא רשמו. בכל אופן, תכנני את הטקס יחד עם האדם/אנשים שתבחרי להנחות את הטקס, כך זה יהיה הכי אפקטיבי. שיהיה במזל !!!

wu-wei

New member
תודה../images/Emo140.gif

אגב, יש לך אולי המלצה על מישהי/ו שיכול להנחות את הטקס?
טל

gwizard

New member
המלצה ?

אם היינו מכירים אז הייתי יכול לסייע בעצמי, אך במצב הנוכחי אני באמת לא יודע אם יש לי המלצה על מישהו ספציפי. סורי.

Animus1539

New member
גם אני אנסה לענות על השאלות הנוספות

1) הקריטריון החשוב ביותר, לדעתי, הוא שזה צריך להיות אדם שאתם סומכים עליו. מרגע שמי שמנהל את הטקס הוא או היא משרים עליכם תחושת ביטחון שהכל נעשה מאהבה, וממקום של כבוד, אז כל הכשרה, ידע או נסיון שיש לו או לה זה רק בונוס. 2) זה מתחיל להיות מוטיב חוזר אבל אני אכתוב בכל זאת. קודם כל אתם צריכים להרגיש שזה מה שמתאים לכם. לפני, אחרי או תוך כדי, זה לא משנה. אישית אני הייתי עושה רק טקס פאגאני... אבל זה אני... אני מקווה שאין לך בעיה עם אנגלית... (לא היה לי כוח לתרגם...
) 3) Neo-pagans have borrowed this simple practice from the African American community, and have incorporated it into their handfastings. Many pagans, as well as non-pagans, now associate "jumping the broom" with pagan handfastings. For pagans not of African American decent, including a broom in the ceremony is appropriate. The broom represents a threshold. The handfasted couple, although still individuals, begin a new life together. Jumping over the broom represents crossing this threshold into new territory, a life vitally connected to another's. The leap that the couple takes over the broom is also symbolic. Starting a new life with another person does require a "leap of faith". But by taking the leap, the individuals make a gesture of dedication to working together through the tough times ahead. Brooms are also symbols of the hearth, the center of the new family being created. The broom also holds other significance specific to Neo-pagan and Wiccan beliefs ניתן אולי לומר מה המשמעות של הקפיצה לפני שקופצים. ואם זה לא היה ברור: קופצים ביחד כשהידיים עוד קשורות.

wu-wei

New member
שוב, המון תודה

האתר שאליו קישרתה נהדר, נותן המון מידע. עדיין לא יודעת איך נעשה את זה, אבל האם יש לך המלצות על מישהי/ו שיכול/ה לנהל את הטכס? ואגב, מצידו אין אפשרות לטכס פגאני בלבד... אז שוב תודה
טל

wu-wei

New member
לא. אני מתאמנת ב'לאו חו'

את הניק שלי 'פגשתי' בתקופת לימודי באוניברסיטה, פילוסופיה סינית, דאואיזם.

טקס נישואים שאמני

גם זה קיים כמובן גם כאן מדובר בטקס שתקף ל9 שנים ויש לחדשו לאחר מכן. הטקס הוא טקס קהילתי שנערך עם הקהילה ועל ידי הקהילה מובן שהוא נערך במקום שבו נפתח מעגל שאמני מקודש. הטקס נערך על ידי אישה נשואה, רצוי שאמן אבל לא הכרחי. בני הזוג מעומתים עם התכונות הגרועות ביותר והטובות ביותר של בן הזוג הנבחר. אם הם בוחרים להינשא למרות זאת הם נעטפים יחדיו בשמיכת נישואין שהוכנה על ידי השאמן וקופצים יחדיו מעל אש. (כן ממש אש - של מדורה) אחרי הקפיצה הם מתחייבים האחד בפני השני על משהו לגבי חיי הנישואין שלהם ונותנים אחד לשני מתנות שהוכנו מבעוד מועד. לאחר מכן כל אחד מאנשי הקהילה מעניק להם פרי שהוא מניח בסל הנישואים שלהם, ומברך אותם בברכה לחיי הנישואים. במהלך הימים שלאחר הטקס הם יאכלו את הפירות ואת הזרעים יטמנו יחדיו באדמה. במקור בני הזוג היו נותנים את כל שהיה להם לפני הטקס ומקבלים מאנשי הקהילה את כל החפצים חדשים.

gwizard

New member
רק אני שמתי לב לכמה זה דומה...

לטקסי נישואין סלאביים ? מעניין. הילה, מה המקור של הטקס הזה ?

גם אני שמתי לב

וזה לא כל כך מפתיע אם נזכור שהרבה מאוד חגים פאגניים מקבילים עד היום לאותם ימים שצויינו כימי עוצמה בידי השאמנים ושפעמים רבות תוכן החגיגות דומה או שיש הדים של זיכרון שחוזרים גם בארועים הפאגנים. לפיכך זה נראה מאוד הגיוני שגם טקסי מעבר שאמנים ישמרו על מאפיינים מסויימים כשהפאגניזם השתרש. זה היה הטקס השאמני המקובל לאחוד לבבות. וחגגו אותו כך באזורים מאוד מגוונים ושונים ברחבי העולם.

נשאיר את זה לאחד מהמומחים לתחום

אני בטוחה שיענה לך בקרוב אחד מאילו שמתעסק בזה האופן עמוק אני כאמור מכירה את המסורת השאמנית בפועל ואחרות רק בתיאוריה

wu-wei

New member
הי הילה

קודם כל תודה על תשובתך. יש לי שאלה: מה המשמעות של הקפיצה הזוגית מעל האש? מדוע עושים זאת? (יש לי השערה מדוע, אבל אשמח לתשובה מקצועית) תודה
טל

האש מתמירה ומלכדת

הטקס נקרא טקס איחוד לבבות הכוח הגדול של האש הוא כוח ההתמרה. דברים נכנסים בתורה אחת ויוצאים בצורה אחרת הקפיצה המשותפת מעל האש (שזה דבר שמדהים לצפות בו כי מדובר באש ממש לא בכמה גחלים אלא במשהו בוער מאוד) משמשת להתמרה של שני האנשים הנפרדים למשהו שהוא אחר למשהו שהוא מאוחד. לזוג. זהו תפקידה של האש והכוח הגדול שלה. לפעמים זה אומר שנשרפים קצת בדרך... אני יכולה להגיד לך שמעדויות של אילו שחוו את זה זה עושה משהו מדהים לקשר, ולזוגיות. תחשבי על איזו עוצמה יש בעובדה שאת נמצאת עם גבר עטופה איתו בשמיכה אחת וצריכה עוד לקפוץ ככה מעל להבות כמה צריך לבטוח ולהיות מאוחדים כדי להעז לעשות את זה... אגב אם זה מעניין אותך בגיליון האחרון של מסע אחר התפרסמה כתבה על טקסים שאמניים ובכללם על טקס איחוד הלבבות האחרון שנערך אצלינו בקהילה, יש שם תמונות מהטקס וזה עשוי לעזור לך. אני יודעת שבקרוב יעלו תמונות מהטקס גם לאתר שלנו. ובכללנן הקפיצה מעל האש.

wu-wei

New member
אני כותבת הרבה 'וואו' בשירשור הזה..

וואו!! נשמע מדהים ומאוד ריגש אותי. תודה על ההפניה למסע אחר, אחפש את זה. את הקישור לאתר שלכם יש לי, אכנס לשם בקרוב. ול'שמיכת הנישואין' יש משמעות נוספת מעבר לכך שעוטפת את השניים לאחד? טל

למעלה