המסע לפולין-הכרחי?

masorti

New member
הסיבה לתהייתך נעוצה במה שכתבת...

אתה תוהה בדיעבד האם היה שווה לנסוע, והאם כדאי לאחרים. בוא ונחזור למה שכתבת כמה שורות קודם (ההדגשות שלי)... "כשהדגש הוא על שורשי הציונות החלוצית, שעליה נבנתה תנועתנו שלנו, על רעיון הבחירה בטוב או ברע, על בחירת האדם, ודגש מיוחד על המרד משמעותו והשפעתו, הכל תוך כדי הסתכלות והסקת מסקנות לגבי הווה וחברה ישראלית עכשווית". אתה צודק. אם המטרה היתה לחנך לציונות (סוציאליסטית במקרה שלך) ולגבורה (קרי: למוטיבציה להילחם), אז באמת לא צריך נסיעה לפולין. הכול כתוב בספרי ההסטוריה, ומכסימום נוסעים ל"יד ושם" לראות צילומים וחפצים אותנטיים. שולמית אלוני הגדירה את הנסיעות האלה כשטיפת מוח ללאומנות. בפרט את מצעד נפנופי הדגלים הענקיים באושוויץ בכל אפריל. אני נסעתי לפולין באופן עצמאי כאדם בוגר (הרבה מעבר לגיל 18), והמטרה שלי היתה לראות איפה קרובי משפחתי הרלוונטיים חיו לפני המלחמה, היכן היו בגטו, היכן היה מחנה הריכוז הרלוונטי אליהם, איפה אפשר לאתר קברים רלוונטיים אם בכלל, וכו'. בקיצור: הדגש היה על האישי והמשפחתי ולא על מטרות "גדולות" ברמה הלאומית או החינוכית. תסכים איתי שנסיעה ל"יד ושם" אינה תחליף לנסיעה לפולין לראות את הבית של אמא-של-סבתא או את מקום המגורים בגטו. לי נראה שדווקא נסיעות שורשים מינוריות קולעות יותר למטרה מאשר נסיעות שמטרתן לסמן "וי" על כמה שיותר מחנות ריכוז ולפמפם לתלמידים שלא נלך בעתיד כצאן לטבח. ואם הבנת מבין השיטין שאני לא ממש מסמפט את הטרנד של נסיעות בתי הספר לפולין, אז הבנת נכון.

הכו2שת

New member
דעתי.. ועלות המסע

אני חושבת שכדאי מאוד לנסוע אני בעצמי נוסעת השנה :) אני שמעתי חוויות של הרבה שנסעו לשםש נה שעברה ולפניי שנתיים והם חוזרים אנשים אחרים לגמריי.. ומבינים יותררר עלות המסע?! ממממ 1,700 דולר משהו בסגנון נראה לייי.. לא כזה יקר וזה שווה את זה ניפגש שם!? :)

deebeebee

New member
לא שלחתי את בני

תעשיית תיירות השואה מאד לא מוצאת חן בעיני (וזו לשון המעטה) ולכן לא חשבתי שאני צריכה לנדב 1400 דולר פלוס דמי כיס לצורך העניין. הבן שלי קיבל את דברי ללא עוררין. אני עצמי נסעתי לפולין לפני כשלושה חודשים כדי ל"חפש" את משפחת אבי וכמו בני, מצאתי הרבה אין. אני חייבת להודות שזו היתה חוויה מרגשת ומעניינת אבל דווקא הביקורים במחנות ההשמדה לא כל כך עשו לי את זה. המחנות נראית סטריליים, לא כמו אז, והם בעצם מוזיאון לכל דבר שלא ממש המחיש לי כל כך את הזוועות שנעשו שם. תופעה מקוממת- הפולנים הפכו את השואה לאירוע יותר פולני ובינלאומי ופחות יהודי. אני לא באה להטיף נגד נסיעה לשם אבל אני בהחלט חושבת ששיתוף הפעולה של משרד החינוך עם התעשיה הזאת, בעיקר בגלל המחיר היקר שהרבה לא יכולים להרשות לעצמם לשלם, איננה משדרת מסר חינוכי כלל וכלל.

Yoavsagi

New member
אוקיי, אז אני תוהה-

אתה יכול להגדיר את אותה מטרה עליה דיברת? "לי נראה שדווקא נסיעות שורשים מינוריות קולעות יותר למטרה מאשר נסיעות שמטרתן לסמן "וי" על כמה שיותר מחנות ריכוז ולפמפם לתלמידים שלא נלך בעתיד כצאן לטבח" אגב, אני מסכים איתך מאוד.

masorti

New member
מה יש עוד להגדיר?

הרי הגדרתי... נסיעה שמטרתה להתחבר לשורשים המשפחתיים (הן לחיים לפני המלחמה והן לקורות קרובי המשפחה בזמן השואה) ולראות כמה שיותר מתוך מה ששרד. אם התכוונת לשאול משהו אחר, אולי תפרט.

ענבר.

New member
אין חיה כזו "הכרחי"

גם נשפי סוף י"ב אינם הכרחיים ובכל זאת, הם נערכים, ונערכים בגדול. מסקרן אותי להבין, למה אחרי הביקור שלך בפולין, צצו התהיות. אולי הנושא לא הועבר בצורה הנכונה? עברתי את תהליך ההכנה לקראת הנסיעה של הבן שלי (כשהוא היה בכיתה י"א). ההכנה ערכה שנה. המפגשים עם אנשי עדות היו מרתקים, החומר העינוי היה מדהים ברמתו הגבוהה, ובכל זאת, הנסיעה היתה אופרה אחרת לגמרי. אני חושבת שהדבר העיקרי בנסיעה, היא פשוט להוכיח את הקיום שלנו, את העצמאות שלנו ואת היכולת שלנו, כעם, לזכור ולסלוח. וכן, גם אצלי "מתפתחת" תחושה שהנסיעה הפכה למסורת... לא אוהבת את מה שאני רואה לאחרונה בבתי הספר בנושא הנסיעה לפולין, ועוד פחות מזה, לא אוהבת את ה"מיסחור" סביב הנסיעה.

masorti

New member
סליחה?

הדבר העיקרי בנסיעה הוא להוכיח את הקיום שלנו, את העצמאות שלנו ואת היכולת שלנו, כעם, לזכור ולסלוח? כשאני הסתובבתי בפולין (לבד, כולל בחורים נידחים), לא היו עלי שום סימני זיהוי מיוחדים של יהודי וישראלי. לא התאמצתי במיוחד להסתיר את זהותי בזמן שיחה, אבל מצד שני לא הבלטתי אותה ברחוב. אז היות והעוברים ושבים לא זיהו אותי כז'יד (ז'יד = יהודי) מישראל, גם לא הוכחתי לאף אחד את קיומי כיחיד וכעם או את עצמאותי המדינית. לגבי לסלוח... לא התבקשתי לסלוח ולא הענקתי כתב מחילה לאף פולני. אני גם לא רואה מדוע עלי לסלוח. לנרמל יחסים זה דבר אחד, ולמחוק את העבירה כאילו לא היתה זה דבר אחר.

ענבר.

New member
הכוונה היתה

למסעות בתי הספר. (את זה, בזמנו לפחות, ניסו להדגיש.) ברור שיש הבדל בין נסיעה כבודד לבין קבוצות מאורגנות. המילה "סליחה" לא אמורה להתפרש כ"מחיקת עבירה", אלא כיכולת של להמשיך הלאה למרות. ואולי נכון יותר להשתמש בניסוח של - נירמול.

masorti

New member
אבל זה הענין...

אני חושב שהקונספט של מסעות בתי הספר ומטרתם הוא קונספט שגוי.

אני נסעתי לפולין רק שנה שעברה

ואני לא חושבת שתלמידי תיכון עדין בשלים לזה(לא זכור לי שבגילם הבנתי ביכלל מה משמעות מסע כזה)למרות שעכשו אחרי הנסיעה אני יכולה להגיד שאין תחליף לביקור במקומות עצמם. שלכם חנה גונן

matanpt

New member
תודה יואב שהעלת את הנושא

הרבה שנים שאני חשה חוסר נוחות לגבי המתכונת הנוכחית של המסעות, אבל לא הבעתי דעה בנושא מעולם מתוך תחושה שזו רק דעתי, ואני רואה שאנשים נוספים חשים כמוני.

p a l o m a

New member
נשבעת לכם שהחברה חוזרים..../images/Emo9.gif

ולשאלה נו, מה היה? התשובה מבלי להניד עפעף "היה כיף"... נו אז אני שואלת אתכם.. אז לא מתפספסת כאן כל הפואנטה?... לכל מי שיש זיקה לנושא יודע למצוא את הדרך ללמוד ולקרוא מבלי לנוסע לשם..

p a l o m a

New member
יואב.. שלא לדבר על כמה../images/Emo4.gif

כסף נשפך על הנסיעה הזאת,, כמה שעות הוראה מבוזבזות.. כי המורים שאמורים ללמד את כל הכתה או כתות נוספות באותו היום עסוקים במשך כל השנה עם הרצאות.. מוזיאונים... סדנאות וכו' וכו'.. הסדנא עורכת שעה? מסביבה מבוזבזים עוד 4 שעות של אירגון , יציאה, חזרה וכו... מהיום שחוזרים מהמסע לפולין מתחילות ההכנות לקראת המסע של השנה הבאה.. שנה שלמה מקדישים להכנות למסע. כתבתי על כך בפורום אחר ואני לא רוצה לחזור על עצמי. לדעתי תקום ועדת "חקירה" שתחליט שהמסע הוא מיותר בלשון המעטה. וכמה כסף נכנס לקופה של פולין??

shona51

New member
לא הכרחי

אני לא הייתי בפולין אך אני חושבת שמסע לפולין מעשיר את הפולנים שעזרו לנאצים. אפשר בארץ לעבור חוויות לימוד כאלה ואחרות.

Yoavsagi

New member
אני מודה לכם על התגובות

ושמח על שיצרתי נושא שהעלה כזה עניין בפורום. אשמח עם תענו על שאלה שהתפתחה בי מתוך הדיון הזה, ראו שירשור חדש :)

למעלה