הסברים דקדוקיים

הסברים דקדוקיים

במטותא.
למה "קובצי" ולא "קבצי", "טופסי" ולא "טפסי"?
למה "הידרדר" ולא "התדרדר"? או שמא?

גנגי

New member
לעונג יהיה לי.

כמו שאת אומרת "חודשי השנה", "כותלי ביה"ס" (אגב, אני כותבת כמו ששומעים, אם כי נהוג על פי כללי האקדמיה לכתיב מלא לכתוב זאת ללא ו') - כך גם טופסי הרשמה וקובצי מחשב. הסיבה היא שאין אפשרות לשני שוואים נעים רצופים במילה (זה מה שהיה אמור לקרות כשבמילה "טפסים" התרחק הטעם בגלל צירף הסמיכות - השווא הראשון הנע כבר היה שם, והקמץ מתחת ל-פ' התקצר לשווא נע גם הוא): לכן צרור השוואים הנעים הזה מתפרק ע"י הארכת השווא הראשון לתנועה (קטנה, כמובן. זה קמץ-קטן). "הידרדר" אכן שייך לבניין התפעל, אלא שכש-ת', שהיא עיצור בלתי-קולי ושייך לבניין, נמצאת ללא חציצת תנועה ליד ד', שהיא עיצור שמקום חיתוכו זהה ל-ת', אבל הוא קולי, וגם מהווה אות שורש (שזה טיעון חשוב לצורך ההסבר למה זה משפיע על זה ולא להיפך, כי לפעמים, פונטית, דווקא העיצור הבלתי-קולי סוחף אחריו את הקולי) - שני העיצורים מידמים (כלומר - אחד נסחף אחרי השני, בעניין הקוליות, למשל). הדגמה באותיות לועזיות (=כתיב פונטי): hiddarder
hitdarder בכתיב מנוקד יהיה דגש חזק ב-ד' (הראשונה, כמובן): הִדַּרְדֵּר, ובכתיב מלא יהיה י' אחרי ה-ה', כי אין אחרי התנועה i שווא נח. סליחה על ההסבר הארוך, אבל רצית מפורט, לא ככה?

אכן רציתי, ו-תודה. אבל..

האם "התדרדר" זו ממש שגיאה? (או שזה רק לא נהוג?) כי אני די משוכנעת שנאמר לי פעם שזה נכון. כנ"ל לגבי "קבצי" ו"טפסי". כי - הרי לא יעלה על דעתי לומר "חִדשֶי השנה" או "כִתלֶי בית-הספר" אבל יעלה גם יעלה לומר "קִבצֶי המחשב". יש לזה הסבר? כלומר, זה היה פעם תקני? זה תקני חלקית? זה תקני, אבל לא גלאט? משהו?

גנגי

New member
התדרדר

אולי אינה שגיאה, אבל אי אפשר לומר כך, אלא אם כן את מדברת מאוד לאט ובכוונה מוקפדת לומר כך. זה יוצא "הידרדר" בין אם תרצי ובין אם לא. לי לא ידוע על היתר או איסור בעניין, לי רק ידוע שכותבים "הידרדר"..
ולעניין האנשים האיומים שאומרים "טיפסי הרשמה" או "קיבצי מחשב" - אני מציעה להתעלם מאלו, שהרי הם לא משלנו, כמו שאמא שלי היתה אומרת בטוב טעם
. ולא, זה לא תקני (למרות שאני לא מתקנת אותם לעולם), אבל כמובן יש לזה סיבה: טופס, חודש, קובץ, כולם בתנועת o, אבל יש גם מילים מאותה קבוצה ("המלעליים"/"הסגוליים") שתנועתם הראשונה אינה o, למשל - עֵשב (עֲשבים
עֶשבי* תיבול, או עִשבי תיבול), חבל (חֲבלים
חֶבלי לידה, חַבלי כביסה), ואחרים. על כן, סביר להניח שאנשים פשוט טועים והוגים את המילים שתנועתן o כמו את אלו שתנועתן אינה כזאת. *בדקתי בתצוגה המקדימה ושמתי לב שלא רואים נכון את הניקוד - אנא שנו את גודל הפונט כדי לראות אותו כהלכה.

קא זו או

New member
באותה משפחה

כלב - כַּלבי לגבי קובץ, טופס לכאורה זה פשוט, יש המשך שמירה בסמיכות על תנועת ה- O. אגב, אם כבר עסקינן ב- הידרדר, ואל תגידי שלא ציפית, הו גנגי, לחוכמה הבאה: הזדיין, הזדקן, הזדהם - האם הפית ה- תי"ו דל"ת קשורה לאותו הסבר שנתת בענין הידמות העיצורים?

גנגי

New member
דווקא בכלל

לא ציפֵּתי. כן, ה-ת' הופכת ל-ד' בגלל הידמות לעיצור הקולי ז'.
לך תזדיין בסבלנות

פרי באושים של הכתיב החסר.

והבאתי בעבר שִפלוץ גרוטסקי ששמעתי בעבודה במצגת בנושא מיחשובי כלשהו: צִרכי המשתמש. אם "קִבצי" משתגר והולך, אז מה רע :ב"צִרכי".

הקלה בעונש

קיימת בכ"ז מילה אחת לפחות, הנוטה על פי הדפוס המנואץ קובץ - קִבצי והיא: רושם - רִשמי מסע.

אבל כותבים התדפק, לא?

(לא הבנתי את כל ההסבר, אז אולי זה לא תופס למקרה הזה.) ואולי פה זה כך כי צריך להבדיל מהציווי בבניין נפעל - הידָפק ?

גנגי

New member
יש לכתוב "הידפק",

רק שאני מסכימה שאיתך שזה לא ממש נוח להידפק על דלתו של מישהו. (פוי, גנגי!
)

מפתיע ומוזר

שזה נכתב באותן אותיות כמו נפעל ציווי. לגבי הניקוד, זה פ' (עי"ן הפועל) דגושה בבניין התפעל ופ' רפה בנפעל ציווי? ולגבי הניקוד בבניין התפעל, ציווי ועבר מנוקדים אותו הדבר?

גנגי

New member
אתה חייב לקלקל?../images/Emo4.gif

הִדָּפֵק
- בניין נפעל (ציווי
ומקור
) הִדַּפֵּק
- בניין התפעל (עבר
, ציווי
ומקור
) בהתפעל עבר וציווי תמיד מנוקדים באותה צורה.

אז אם יש פועל

עם ד' בפ'-הפועל, וע'-הפועל היא לא ב-כ-פ, אז נפעל והתפעל יישמעו אותו דבר (בשפה המדוברת היום). אני לא מצליח למצוא כרגע פועל כזה.

אתה בטוח שהפועל ד.ר.ש קיים

בבנין התפעל? ושד.ל.ל. וד.ג.ל קיימים בנפעל או בהתפעל? מכל מה שציינת אני מכיר רק את הפועל ד.ר.ש. בנפעל.

גנגי

New member
דרו"ש הפועל דר"ש

בבניין התפעל. אם אתה רואה עצמך מתאים לתפקיד אנא פנה ללוח הפעלים השלם של שאול ברקלי זצ"ל.

קא זו או

New member
קשה אתכם

סה"כ נתתי דוגמה לאפשרות ההתבלבלות בין נפעל להתפעל עם פעלים המתחילים בדל"ת.

למעלה