2 תשובות שונות
1. ראשית כל, מה שמעניין אותי זה לאיזו שאלה אחרת השאלה שלך דומה. במידה ויצא לך לדבר עם דתיים כחילוני, או אם אתה דתי בעצמך ויצא לך לדבר עם חילונים - האם יצא לך להיתקל אי פעם בשאלה "אז איך לדעתך העולם נברא? רואה, אתה לא יודע, אז ברור שזה אלוהים.". (לעיתים השאלה מגיעה בחלופות שונות, בהתאם לרמת הידע של אותו אחד. לדוגמא, "אז מה קרה ברגעים הראשונים של המפץ הגדול?" או "מה גרם למפץ הגדול?" או "מה היה לפני המפץ הגדול?" וכד'. כל השאלות בעלות אותו רעיון - שאלה שהתשובה עליה אינה ידועה, ולכן, לפי הדובר - התשובה "חייבת" להיות אלוהים)
זהו כשל לוגי מאוד מאוד נפוץ. אנשים מניחים באופן טבעי ש"אם לצד השני אין הסבר מוצלח, אזי ההסבר היחידי שקיים חייב להיות נכון". למה הם חושבים ככה? כי הם רגילים במתמטיקה ש"אם A או B נכונים, והפרכנו את B אז A נכון בהכרח". הבעיה היא שהם שוכחים שאנחנו בעולם האמיתי - ובו ייתכן שגם A וגם B לא נכונים, ויש תאוריה חדשה לחלוטין, C - שאף אחד לא חשב עליה בכלל.
זו הסיבה - שכאשר אתה טוען טענה מדעית (ולא טענה מתמטית) - הטיעון שלך לא יכול להסתפק בלהפריך טיעונים אחרים, אלא חייב להחזיק בזכות עצמו, וכרגע הטיעון שלך לא עושה את זה בכלל. כל הטיעון שלך הוא "טיעון X לא סביר. אזי טיעון Y נכון". (ואני אפילו לא נכנס לכל הקטע של "באמת? הרגע הפרכת טיעון רק כי הוא "לא נראה לך סביר"? זה טיעון הנגד המתוחכם שלך לטיעון המדעי? "לא נראה לי?", מזל אם ככה שהמדע לא מקשיב לך...).
2. ותשובה ספציפית למקרה שלך. בעבר, לפני כמה שנים, שמעתי לראשונה שהזוהר ידע שהעולם עגול. וממש התרשמתי. ואני, בדיוק כמוך - ישר אמרתי "ואו! לא סביר שהאנשים בעבר הצליחו לגלות את זה לבד, ולכן אין ספק שזה אלוהים או תרבות חיצונית מתקדמת כמו חייזרים". (זוכר את הלוגיקה השגויה של המשפט? עכשיו אתה הולך לראות שהוא אכן שגוי, ולא רק מהבחינה הלוגית). אחרי כמה חודשים, גיליתי שלא ספר הזוהר ידע את זה לראשונה, אלא היוונים הקדמונים, ושהם אף ידעו את היקף כדור הארץ. במקרה כזה, ברור שאלוהים נפסל מבחינתי, כי הם לא האמינו באלוהים אלא באלילים שהיה ברור לי שאינם קיימים (אחחח, כמה שחצנות מצד מתבגר שחושב שהוא יודע הכל הא?). מכאן - שחייזרים בהכרח גילו ליוונים את היקף כדור הארץ.
ואז, אחרי עוד כמה חודשים... מצאתי מאמר שמסביר איך היוונים חישבו את היקף כדור הארץ. ובחיי, זה למעשה אחד הדברים הכי פשוטים ובסיסיים אי פעם. אם אתה יודע טריגונומטריה בסיסית אתה תבין בקלילות איך הם עשו את זה... (וכמובן - יש שם שגיאת חישוב לא קטנה, כי לא היו להם כלים מדוייקים מן הסתם), מה שגרם לי להבין סופית שאין שום סיכוי שזה חייזרים - החישוב עצמו היה מאוד פשוט והסתמך על כלים פשוטים מאוד שבוודאות היו ליוונים באותה תקופה, וכמו כן - החישוב היה פשוט שגוי קצת בגלל שגיאות המדידה - וכיום יש לנו את ההיקף המדוייק (ככה שקצת לא הגיוני שחייזרים שידעו להגיע לכדור הארץ לא הצליחו למדוד אותו בצורה טובה כמו שאנחנו יודעים למדוד היום...).
וכך - לראשונה, לא רק שהתחלתי להבין שוואלה - הקדמונים לא היו טיפשים בכלל, וידעו לפצות היטב על חוסר בכלים, והיו מסוגלים לעשות דברים בדיוק כמונו, גם סופסוף הבנתי את השגיאה הלוגית ב"לא נראה לי סביר ש.... אז זה בטוח חייזרים/אלוהים/מפלצת הספגטי המעופפת".