הצעה למשחק

יופי שאנחנו שוב מסכימים ../images/Emo13.gif

למרות שלדעתי יש חשיבות לחוויה המיסטית כאישור, הטענה העיקרית שלי כנגד זרמי העידן החדש למיניהם היא שהם עושים "קיצורי דרך", כלומר, מזניחים את האספקטים של האתיקה והמוסר ומתרכזים בזיקוקין די נור צבעוניים אך רדודים תיאולוגית. ובמחשבה שניה, גם עיסוק רציני בדת אינו מניב עומקים מדהימים בהכרח, כך שאני חוזרת למשבצת אלף, ותשכח את מה שכתבתי

2 הערות:

1. השטן ביהדות נחשב בדרך כלל לשליחו של אלוהים. 2. ערכי מוסר ואתיקה לא בהכרח יהיו משותפים לכל הדתות: כתות מסוימות מצדיקות התאבדות ורצח, דתות רבות מחייבות רצח חיות לשם קרבן (דבר שיחשב לאנטי מוסר בעיני אחרים), יש אפילו דתות המקדשות מעשי תועבה ורשע. נראה שלא בטוח שאפשר להגיע להסכמה על דת כללית...

אלי ו.

New member
הנסיון הוא למצוא מכנה משותף רחב

ככל האפשר ולאו דוקא דת יוניברסלית. בגדול אני נוטה להסכים אתך שאי אפשר להגיע להסכמה כללית על דת. יותר מכך, בני דת מסוימת לא יסכימו אפילו על דת זהה לחלוטין בשם שונה, מכיון שהדת היא יותר מטקסים וערכים, היא גם חלק מהזהות. (גם בעמים בהם הדת אינה הלאום)

אלי ו.

New member
אופס, בקריאה חוזרת של ההגדרה

אתה צודק, המטרה היא דת אוניברסלית. טעות שלי.

תשובה לאלי ו. ול-0000: זהות אישית

אני רואה דת אוניברסלית כאמנה מוסרית-אתית שעליה יכולות להסכים כל הדתות. לזהות הלאומית או הדתית יש חשיבות אישית עצומה, בדיוק כפי שלזהות האישית שלך ושלי יש חשיבות. לצורך התרגיל, בוא נדבר קודם על הזהות האישית שלנו, טוב? העובדה שאני-אני ואתה-אתה מאפשרת לכל אחד מאיתנו (על קצה המזלג ובשורה התחתונה...) להכיר את המבנה האישי שלנו - את הצדדים החזקים והחלשים שלנו את הנטיות הטבעיות שלנו: כטיפוס גנטי, לאומי, אם תרצו אסטרולוגי, מגדרי.. ועוד. כל אחד מאיתנו יכול לכן לצבור התנסויות אישיות לפתח טכניקות ש"עובדות" עבורנו, להפיק לקחים אישיים, ליצור דעות, לעשות בחירות, וכן הלאה. כך גם ביחס לעם / לאום / זהות דתית. אולם אני עושה כאן הפרדה בין אותם מנגנונים ש"עובדים" בשבילנו כזהות ייחודית ובין זהותנו כמין אנושי, שהם הרבה יותר כלליים. אמנה עולמית תיאורטית אינה אמורה להתייחס למאפייני זהות אלה, אלא על הסכמה מוסרית-אתית, ברמה העקרונית.

sravaka

New member
דת אוניברסלית

אולי הדת הזו יכולה להיות שמירת ככלי המוסר האוניברסליים, והתבוננות טהורה בכל רגע ורגע במציאות כפי שהיא, ללא השתוקקות או סלידה ? מההתעסקות במטאפיזיקה אפשר להימנע בכלל.

מעניין שבספרו של הדלאי לאמה

אתיקה למילניום החדש שהוא לדעתי ספר מופלא (בלי קשר לעובדה שהיה לי הכבוד לתרגמו) הדלאי לאמה מתייחס לדת קודם כל כאל "מכשיר" לשמירת האתיקה והמוסר ותולה את מצבו העגום של העולם בהתמוטטותן של הדתות. עם כמה שאני סבורה שההתבוננות הישירה היתה יכולה להועיל למין האנושי, לא הייתי שמה אותה כעיקר דתי אלא כתרגולת אישית. עקרונות דתיים הם בעיני עקרונות מוסריים אתיים, ולדעתי כל הדתות יכולות לגבש תקנון מוסרי אתי כזה (תקציר עיקרי הדת) משום שהוא משותף לכולן. השוני הוא רק בשמות ובכותרות, ומנהגי הפולחן והתרגולת האישיים.

אלי ו.

New member
יהי אור

אם תצאי ברגע זה החוצה, או אפילו תלחצי על מתג החשמל תראי שהטבע מציית לפקודותי.

אין הבדלים מהותיים בין הדתות

כל הדתות נוצרו על מנת לגרום לכך שהאדם יתעלה מעל לרמה החייתית של קיומו וידבוק בערכי המוסר, האתיקה והאמת. כל דת גם פנתה לקבוצה מסויימת וניסתה לגבש אותה סביב ערכים קהילתיים אופיניים, על מנת לחזק את העזרה ההדדית בתוך הקבוצה. כל הדתות יצרו Practices כלומר נוהגים ותרגולים מסויימים שמטרתם היא ליצור מודעות מתמשכת לפן המוסרי/אלוהי של האדם - בין אם זה להניח תפילין וליטול ידיים, ובין אם זה למנות חרוזי ענבר, לעלות לרגל או לתרגל במדיטציה. מרבית הדתות נכשלו, לדעתי, במובן זה שהציוויים הבסיסיים שלהן לא מקויימים עד עצם היום הזה ובראשם "לא תרצח". במקום להיות מוסלמים טובים, נוצרים טובים, יהודים טובים, הינדים טובים, ... טובים, עסוקים בני הדתות השונות בקטל הדדי ואינם מתעלים לרמת הדת שלהם עצמם. לו היו כל בני הדתות פשוט מקיימים את עיקרי דתם שלהם, היו כל בעיות העולם נפתרות.

ליוויתן

New member
צאו רגע מהדת ותלכו אחורה בזמן|גו...

דבר אחד הדת לא שינתה, וזה עצם היותנו בעלי חיים. לפני שהמצאנו לנו דתות, אם מונותאיסטיות, מרובות אלים,דרך חיים או אמונת אלילים - היינו מחולקים לקבוצות שונות, בעלי מאפיינים שונים. כבר אז נילחמנו על שטח, נשים פוריות, איזורי מזון ועוד. גידול האוכ´ על כדוה"א חוצה גבולות ומטרת הטבע לאזן אותנו (הכוונה לא רק לנו בני האדם, אלא גם החיות והצמחייה כמובן) ולא, האיזון הכל כך עדין, יקרוס. כמו שלהקת אריות, זאבים או אם תרצו דולפינים מגינה על הטריטוריה שלה מול הקבוצה היריבה כך גם אנחנו, מנסים להראות מי הקבוצה החזקה, הכחמה המצליחה. פעם זו היתה הקבוצה שהשיגה הכי הרבה בשר צייד, היום זו תהייה הקבוצה בעלת ההון הגבוה ביותר (ובעצם זה אותו הדבר, לא?) אנחנו צריכים להבין, שהטבע עדיין שולט בנו וגם הדת זו תוצאה של הטבע/ האבולוציה. ברגע שישרור שלום עולמי, נצליח לרפא את כל המחלות ואנשים יחיו לנצח אז באמת ננצח את הטבע, אוטופיה נפלאה, אך לא ראלית. קיום הדתות שגורם למלחמות רבות הכרחי, כך כדוה"א שומר על עצמו מפני החיה התבונית ביותר, אך גם זו שניצלה את ביתה (כדוה"א) לרעה. הדת לא משנה, אין אמת או נכון ולא נכון. אני נולדתי במקרה פה, כיהודיה, אך באותה מידה יכולתי להיוולד בהודו כהינדית. הכל עניין של מזל (ויש שיגידו חוסר מזל). אני אוהבת להביט הכל הדתות מהצד, זה המקום הכי ראלי והכי נקי. אני לא מתביישת לומר שאני לא מאמינה לא באלוהים של היהודים ולא באלוהים אחר. אני מאמינה בעצמי, וחיי בידיים שלי. שבת שלום! (אני בכל זאת אוהבת את השבת...)

למעלה