הקפצת דיון

doresh shalom

New member
עוד משהו שמתקשר לדיון הזה ../images/Emo41.gif

אך לא בהכרח באופן ישיר, האם שמתם לב לשינוי המהותי של מוקדי הכוח בשלטון, בעבר הגנרלים היו אלו שהכתיבו את הטון, כיום אלו בעלי ההון, אני חייב לציין שאני לא יודע מה אני מעדיף... אשמח לשמוע את דעתכם בנושא, תומר.

EverMan

New member
בתור חייל בצבא -

הייתי מעדיף בהרבה שמוקדי הכוח יבואו מהצבא. כסף זה דבר , רנדומלי , דבר שאפשר להיוולד איתו... לא מוכיח דבר על איכות האדם. אדם בצבא , בשביל להיות קצין טוב , צריך כמה תכונות אופי ,שזה הרבה יותר חשוב. ביניהם השקעה , חוסר ויתור עצמי , דבקות במטרה , ציונות ...

EverMan

New member
גם לדפוק צ'יזבורגר זה משמין

ומעלה בכולסטרול , בזה אני לא מאמין ?

Azazel

New member
oh man, ../images/Emo21.gif = ../images/Emo104.gif... ../images/Emo6.gif....

דווקא צ'יזבורגר זה רע.... ציונות הרבה יותר טוב...

דור לוי

New member
../images/Emo91.gifספרה של פרופ חוה עציוני-הלוי

מקום בצמרת אליטת ואליטיזם בישראל. הוצאת צ'ריקובר כל האליטות מקיימות מנגנוני חברות והטמעה של הצעירים לתוכן. יש מעבר בין אליטות יש תגמול הולך ועולה ככל שצומחים בסולם. שייכות לאליטה אינו אומר שאתה יותר טוב או יותר חשוב-אלא שיש לך יכולת השפעה ולקיחת נתח גדול יותר ממה שמגיע לך... בשורה תחתונה: הכל קשור...

תגובה כללית לתגובות

[מכיוון שנכתב כאן רבות, אני מחלק את תגובתי לשתי רמות. הראשונה היא בתגובה לכל הודעה, והשנייה היא בתגובה כללית שהיא תגובה לרוח הדברים שנשמעו כאן] אין ספק כי הדרך לפיתרון המצב מורכבת משני שלבים: -הסכמה על אג'נדה ומטרה משותפות של כל הכוחות הלוקחים חלק במאבק -גיבוש אסטרטגית מאבק מוצלחת ומחושבת והסתערות על המטרה דרכה.
הסכמה על אג'נדה משותפת באופן כללי, לדעתי האישית כמובן, צריך ללכת לכיוון כינונה המחודש של מדינת רווחה מתוקנת ומודרנית, המותאמת למאה ה-21 ולשינויים שחלו בתחומים השונים (טכנולוגים, חברתיים, גיאו-פוליטים וכ'), בתוך דמוקרטיה תוך ביצוע רפורמות מקיפות בכל התחומים - על מנת למנוע את השתלטות בעלי ההון שיהרסו את ההישגים. הדרך להבטחת המצב (לאחר ההגעה אליו) ולשמירו הוא חקיקה מאסיבית, הכוללת חוק יסוד: זכויות חברתיות שלא רק יפרט מה המדינה חייבת לאזרחיה, אלא גם כמה אחוזים מהתקציב הכולל חייבים ללכת לחינוך, בריאות, רווחה ותשתיות. כמה נקודות נוספות שיתרמו לשימור מדינת הרווחה: -חיזק מעמדו של הממונה על הגבלים עסקיים (כפי שגם שחר ציין) -חיזוק השירות הציבורי על מנת למנוע פקידות מושחתת -לחייב את כל החברות לרמות שקיפות גבוהות -חינוך, חינוך, חינוך. חינוך למודעות חברתית, חינוך לסולידריות, חינוך להשתתפות בשוק העבודה, חינוך לעמידה על הזכויות. או בקיצור: חינוך הומאניסטי. גלובליזציה: המילה החמה ביותר בכל הנוגע לעניין הכלכלי-חברתי כיום, הן מהימין והן משמאל היא גלובליזציה. כל פיתרון שלא יהפוך תוך עשור או שניים לגלובלי (או לפחות לרוב העולם המערבי), ימחץ על ידי כללי השוק החופשי העולמי (ע"ע קובה שמנסה לשמור על סוציאליזם אורתודכסי ומוחרמת ע"י רוב העולם לעומת סין שפותחת עוד ועוד שווקים ומתעשרת כתוצאה מזה, אך נסוגה מהישגי המהפכה). שימו לב שבדיון שהיה פה כולם הסכימו עם כולם; אולי היו עיקומי אף בנוגע לניסוחים שונים, אולי חוסר הסכמה לגבי הסמנטיקה - אך עם עצם ניתוח הדברים, ושירטוט המצב הרצוי, הייתה הסכמה מקיר אל קיר בקרבי כותבי הפורום. לא לכך כיוונתי את הדיון. בדיון כאן דובר רבות על הקשר בין הון לשלטון, אותו קשר שאם לא יותר אז בקרוב מאוד המעט שנשאר מהדמוקרטיה המערבית יהפוך לפולוקרטיה מובהקת. באחת התגובות שקיבלתי באי סי קיו להודעה הזאת, אדם משכיל בעל תואר ראשון שמגדיר את עצמו הומאניסט ובהחלט רגיש לסבל של מיעוטים אמר לי: "הון עוזר לשלטון והשלטון בתמורה עוזר לו". דהיינו העניין נתפס כנורמה לכל דבר. אם לא נעקור את הנגע הזה מהשורש, בצורה רדיקלית, במקרה הטוב נחזור למה שאחד מהמגיבים כינה אוליגרכיה, וכותב אחר אמר שמדובר בעידן הפאודליה החדשה, ובמקרה הרע פשוט לא נהיה כאן בגלל ההשלכות הסביבתיות (מהן התעלמנו בדיון) החורבניות של הקפיטליזם. כולנו מסכימים ברמה זו או אחרת שצריך לנתק את הקשר הזה ושצריך לבנות פה דמוקרטיה מחדש, מהשורש הבסיסי ביותר, לדאוג שאת ההחלטות יקבלו נבחרי ציבור שטובת כלל הציבור תעמוד לנגד עינהם ואת ולכונן מחדש את מדינת הרווחה שתיתן רשת ביטחון לאזרחים ותדאג לפרנסה, בריאות, חינוך ופנסיה לכולם - אך המטרה שלשמה העליתי את הדיון, הצעות לפיתרון, לא היו כאן הרבה. גם בהצעות הישנות, הרטוריקה השחוקה לעייפה של הסוציאל-דמוקרטיה והסוציאליזם הנאור לא השתמשו - אף אחד לא הזכיר את השביתה הכללית שמשתקת את המשק כולו עד לקריסת בעלי ההון והקמת קואפרטיבים יצרניים כחלופה להמונים, את החזית העממית שמאגדת בתוכה את כל המפלגות והכוחות המתנגדים לקפיטליזם תחת מצע מינימום ומנהיג כריזמטי וגם לא נשמעו רעיונות חדשים לחיזוק הנשק הגדול ביותר של המרקסיזם - התודעה המעמדית. כל השיטות הדמוקרטיות הנוכחת (ושלא יהיה ספק - הדמוקרטיה היא נשמת אפי) כגון הפגנות, עצומות, מחאות, חקיקה פרטית וגם ממשלה שמאלנית כביכול שבעלי ההון מפעילים עליה לחצים מאסיבים (כמו שראינו במקרה מס הירושה בממשלת ברק והתערבותו של רם כספי), נכשלו נחרצות. אנחנו חזים מאז תחילתו של המילניום החדש בגל חדש שממוטט את הקרקע עליה נשען הזרם הסוציאל-דמוקרטיה המרכזי; ממשלות שמאל מטעם מפלגות פועליות מובהקות (SPD בגרמניה, ניו-לייבור בבריטניה), עם רוב מוחץ בפרלמנט ופופולריות עצומה בקרב העם כשבראשם מנהיגים כריזמטים עם פולחן סלבריטאיות סביבם, שמבצעים את המדיניות שהטיפו לה תאצ'ר ורייגן. לגבי טוני בלייר אין מה להגיד כל כך, הוא קיצץ בקיצבאות, הפריט את רשת הרכבות שהייתה הפאר לתעשייה הממשלתית הבריטית, העלה את שכר הלימוד באוניברסיטאות שלוש פעמים בקדנציה האחרונה (אחד היסודות שהשאיר את בריטניה בכל המשברים הכלכלים בסיטואציה יציבה וחוסר התקרבות לקריסה היה השכבה המשכילה הרחבה מאוד תודות לחינוך ציבורי מסובסד) ובין החברים האישיים המוצהרים שלו נמצא ריצ'ארד ברנסון. אותו ריצא'רד ברנסון שמימן את הקמפיינים שלו מתחילת הדרך, אותו ריצ'ארד ברנסון שזכה במכרז על הקו הרווחי בין מנצ'סטר ללונדון של הרכבת. הפופולריות של בלייר, אגב, מעולם לא הייתה טובה יותר - הקדנציה הבאה שלו מובטחת, אין אף אלטרנטיבה שמאלית, בתוך המפלגה כל מתנגדיו מועפים כטיל ונאמניו מקודמים ללא קשר לכישורים שהפגינו וע"פ כל הסקרים מהשנה האחרונה המפלגה השמרנית לא תגיע אפילו לחצי מגודלה של הניו-לייבור. [אודות מצבה של הסוציאל-דמוקרטיה הגרמנית, שיטות פעולה שנוסו בעבר והסקת מסקנות - כל זאת ועוד בהודעה הבאה]

המשך לתגובה הכלכלית

[שוב פעם הסליחה עמכם על ההודעות הארוכות והטרחניות שלי. אני מבטיח לקחת קורס בתימצות אחרי הצבא] גרהארד שרדר אומנם שומר על רטוריקה שמאלית, בניגוד לבלייר שכבר מזמן משתמש במטבעות לשון קפיטליסטים, והתנגד למלחמה בעיראק והאשים את בוש בחיפוש אחר נפט - אך בתחום מדיניות הפנים הוא מבצע "רפורמות" (מילה שמשתמשים בה לכיבוס מילה חמורה הרבה יותר, שאינני בטוח אם היא "הרס" או "גזל". הרס הכלכלה וגזל כספי ציבור) שלטענתו, כמו שר אוצר מסויים, חייבים לעשות מזמן על מנת להציל את הכלכלה הגרמנית ולהצעיד אותה למילניום החדש. שלל הרפורמות מכונות Agenda 2010, משום שהיא אמורה להסתיים עד שנת 2010, והיא כוללת בין השאר הורדת הסיבסוד על הרפואה הציבורית בגרמניה (שהייתה פאר לרפואה ציבורית יעילה, ששילבה בין מתן שירות ברמות גבוהות מאוד לכלל האוכלוסייה תוך שמירה על חוסר סרבול המערכת ומניעת שחיתיות וסיאובים), קיצוץ דמי האבטלה (גרמניה סובלת שנים מאבטלה כרונית, בעיקר במזרח, בגלל סיבות ברורות) והורדת המיסוי על התאגידים וחברות הענק (מה שיוביל בטווח הנראה לעין של השלוש-ארבע שנים הקרובות לדילול משמעותי של הקופה הציבורית, וכתוצאה מכך - כפי שהקפיטליזם עושה בכל מקום - קיצוץ בשירותים שניתנים לציבור). שרדר, לעומת בלייר, סובל מאופוזיציה חזקה מאוד בתוך מפלגתו ולאחרונה נאלץ להתפטר מתפקיד היו"ר ולהישאר כקאלנצר מטעמה, העביר את השרביט כתוצאה מלחץ פנימי לסוציאל-דמוקרט בעל הכרה מעמדית שמנסה להילחם בסחף ולהחזיר את ה-SPD לקווים אידיאולוגים סוציאליסטים. המריבות הפנימיות האלה ב-SPD, בין הממשלה לבין המפלגה, גורמות לכך ששרד שכיהן שתיים-שלוש קדנציות - הולך ליפול חזק בבחירות הקרובות ע"פ כל הסקרים והדעות, וכבר עכשיו בכל הבחירות למדינות (גרמניה היא פדרציה, כמו ארה"ב, ונערכות בחירות לממשל של כל מדינה) עד כה ה-SPD הפסידו, אבל במדינות שנשלטו מאז ומעולם - עוד מהמאה ה-19 - ע"י הסוציאל-דמוקרטים. כל המאבקים התקשורתיים שנעשו, מפראנהייט 11\9 ועד לבולדוג (עונה 1 ו-2) לא הצליחו - וגם לא יצליחו - לפתור בצורה רדיקלית את המצב. הם מסירים אנטנה מכאן, מזיזים מזהם משם, תורמים לנפילתו בבחירות של נשיא זה או אחר - אבל את עצם השיטה, את עצם הקשר המטומא והמסריח שבין הון ושלטון, הם לא מתירים. ההפגנות, שתומר דיבר עליהן, אולי יגרמו למיתון הקיצוץ בתקציב הקרוב או אפילו יגדילו קצת את תקציב החינוך לשנה הקרובה - אבל המערכת עצמה, כמערכת שמשרת את בעלי ההון, לא תשתנה. אם לא נמצא פיתרון תיאורטי (במסגרת הריאליה) לביצוע ההתנתקות של הכסף הירוק מהממשלה האפורה - פיתרון רדיקלי (מהשורש) והוליסטי (כלל-מערכתי), לא נתקדם מהותית לשום מקום. נמשיך להיפגש כל שנה מול משרד האוצר יחד עם האימהות החד הוריות, הגימלאים, המורים, הסטודנטים, חברי מפלגות שונות וכמה לובשי חולצות כחולות. בסופו של דבר זה יהפוך לעצרת הזיכרון הכללית לזכר יצחק רבין זצ"ל, שכבר מזמן היא לא אירוע זיכרון בעל משמעות פוליטית או ממלכתית אלא למפגש חברתי ואירוע פנויים-פנויות של השמאל. אין לי תשובה לשאלה כיצד עושים זאת - לכן פתחתי את השרשור הזה. בזמנו התנועה הקיבוצית חשבה כי אין אפשרות להשפיע על כלל המדינה, לכן יש להקים יישויות כלכליות עצמאיות שיישמו בתוכן את הסוציאליזם הדמוקרטי, וכך הם עשו, אך גם בשיאה של התנועה הקיבוצית - בימים שהיא הייתה רווחית, יצרנית, יוציאה איישו את הקצונה הבכירה של צה"ל ולובשי הסנדלים היו האליטה התרבותית-פוליטית של ישראל, היא לא השפיעה על מצבם של כלל אזרחי ישראל. היא תרמה כספים למוסדות חשובים, תמכה בחקיקה סוציאלית בכנסת ויצאה בהמוניה לאירועי האחד במאי - אך היא לא פתרה את הבעיה לכלל האזרחים. מדינת הרווחה הישראלית, שהתקיימה ברמה זו או אחרת עד אמצע שנות ה-80, רוסקה וחוררה לחלוטין ע"י שלטון הליכוד ואחר כך, בצורה מתונה ואנושיות יותר, ע"י שלטון העבודה. מדינת הרווחה לא הוכיחה את עצמה כעמידה מספיק לעמוד בטלטלות הפוליטיות, וגם הציבור נזכר להתגעגע אליה באיחור של 20 שנה, ועדיין מצביע לאותה מפלגה ולא עושה את ההיקש הלוגי הפשוט והמתבקש. בתקווה כי יוצעו רעיונות חדשים, הצעות להדרת רגליהם של בעלי ההון ממסדרונות השלטון בצורה דמוקרטית ובסיס תיאורטי לפעילות, נמרוד

Antropus

New member
כמה הערות

"כמה אחוזים מהתקציב הכולל חייבים ללכת לחינוך, בריאות, רווחה ותשתיות" לא הגזמת קצת? מה עם המציאות הפוליטית-כלכלית תשתנה? הרי אפילו לנוכח מלחמה גרעינית לא תמצא 80 ח"כים שיצביעו יחד. "סוציאליזם אורתודכסי" כלומר, דיקטטורה. "נסוגה מהישגי המהפכה" הישגים? "שימו לב שבדיון שהיה פה כולם הסכימו עם כולם" מה רע? נמצא עוד 110000 תומכים ויש לנו שני כסאות בכנסת הבאה. אתה תהיה יו"ר ואני אהיה מזכיר. "בקרוב מאוד המעט שנשאר מהדמוקרטיה המערבית יהפוך לפלוטוקרטיה" למה להיות דכאוני - המצב היום טוב לאין שעור ממה שהיה לפני 65 שנים (ואני אפילו לא מזכיר את מה שהיה לפני). מאז רק התפתחנו וכיום איננו עומדים לפני מלחמה כ"כ קשה - כך שנקודת הזינוק שלנו די טובה. "רגיש לסבל של מיעוטים" נפגעי נאו-ליברליזם הם רוב יחסי, אם לא מוחלט. קל מאוד להיות רגיש לסבלם של מעטים ולהתעלם מזה של רבים. "אם לא נעקור את הנגע הזה מהשורש" מקסימום נחזור לדמוקרטיה הליברלית של המאה ה-19. רע, אבל לא ממש אוליגרכיה. "נבחרי ציבור שטובת כלל הציבור תעמוד לנגד עיניהם" עוד לא נולד אדם כזה וכנראה לעולם לא ייוולד. נבחרי ציבור צריכים לנסות לעשות את מה שרוצים בוחרים מבלי להפר חוקים או לפגוע בזכויות השאר. אין כאן מקום ל"טוב" - אינטרסים גרידא - בגלל זה זה עובד. "הצעות לפתרון, לא היו כאן הרבה" לא נכון. היו הצעות לפתרון, אבל לא הוצע פתרון אינסטנט ואתה התאכזבת. "בהצעות הישנות" באמת ציפית שבפורום הזה (נכבד ככל שיהיה) יוצעו פתרונות שהאנושות לא חשבה עליהם במשך אלפי שנות קיומה? אני לא רוצה לזלזל בבאי הפורום, אבל ספק אם ביניהם תמצא אריסטו מודרני או אדם סמית עכשווי - מקסימום אריסטו בהתהוות. אם כבר, עליך להסתובב בקמפוסים ברחבי הגלובוס. תמצא שקורסים משעממים בתוספת סמים קלים ושעות לילה מאוחרות הם מצע טוב לרעיונות מוזרים. "השביתה הכללית שמשתקת את המשק כולו עד לקריסת בעלי ההון" זאת לא שיטה סוציאל-דמוקרטית וגם לא דמוקרטית. מותר לשתק את המשק רק כדי לשנות את מדיניות הממשלה ולא כעונש קולקטיבי. ככלל, עונש קולקטיבי איננו דמוקרטי. "הקמת קואופרטיבים יצרניים" הדבר נוסה ולא עבד. במערכות שמשתנות מהר עדיפה היררכיה נוקשה על פעילות בצוותא. במיוחד אם המערכת איננה ריבון. "התודעה המעמדית" אין דבר כזה. למרבה הצער אנשים הם יצורים אוטונומיים עם שאיפות, רצונות, תקוות ופחדים שונים. "אתה יכול לשקר לכולם חלק מהזמן, אתה יכול לשקר לחלק מהאנשים כל הזמן, אבל אתה לא יכול לשקר לכולם כל הזמן". "הדמוקרטיה היא נשמת אפי" טוב לדעת. משום מה נדמה לי שאתה רק רוצה שהיא תפשל כדי שתוכל להחליף אותה במשהו "טוב יותר". "השיטות הדמוקרטיות הנוכחת נכשלו נחרצות" שוב טעות, הן הצליחו; הרוב רצה את ביבי - הרוב קיבל את ביבי. זה שאתה (ואני ואחרים) נכשלת לא אומר שהדמוקרטיה נכשלה. "בגל חדש שממוטט הזרם הסוציאל-דמוקרטיה המרכזי" הפוליטיקה הדמוקרטית עובדת כמטוטלת, פעם לכאן ופעם לכאן. העידן הסוציאל-דמוקרטי נמשך כ- 40 שנים. זה אנושי שהעולם מתעייף. לכן אסור להתיאש, אלא להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד. איך? ב"שיטות הדמוקרטיות הישנות: כגון הפגנות, עצומות, מחאות, חקיקה פרטית". "רוב מוחץ בפרלמנט ופופולריות עצומה בקרב העם" הנה, אתה רואה? ואתה עוד אמרת שהדמוקרטיה נכשלה. "התנגד למלחמה בעיראק" אל תערב מין שלא במינו. המלחמה בעירק היא נושא בפני עצמו שלאו דווקא קשור לכלכלה. "התנועה הקיבוצית" גם התנועה הקיבוצית היא נושא נפרד. "כל המאבקים התקשורתיים לא הצליחו לפתור בצורה רדיקלית את המצב" כי "שינוי רדיקלי" הן מילות קוד למהפכה עקובה מדם, בעוד שמטרת המאבקים התקשורתיים היתה שינוי דמוקרטי. תודעה ניבנת לאט והדרך עוד ארוכה. "הקשר המטומא והמסריח שבין הון ושלטון" אין שיטת שלטון אחת שהצליחה לפתור את הבעיה; מקומוניזם ועד קפיטליזם, מקהילות אנרכיסטיות-למחצה ועד פשיזם מיליטנטי, אין שיטה שמסוגלת להתמודד כה טוב עם הקשר הטמא הנ"ל כמו הסוציאל-דמוקרטיה. אלו שכן מצאו פתרון רדיקלי ומושלם ובעיה הם הבושמנים של הסרנגטי והשבטים הקניבלים של פפואה גינאה, אבל אני בספק אם תרצה ללמוד מהם. "אבל המערכת עצמה, כמערכת שמשרת את בעלי ההון, לא תשתנה" המערכת לא משרתת את ההון, אלו האנשים שמשרתים אותו. את טבע האדם קשה לשנות (אם כי אולי, בעוד עשור או יותר, אנחנו הביולוגים נמצא את התשובה גם לזה). הרבה ניסו וכולם נכשלו. "רוסקה וחוררה לחלוטין ע"י שלטון הליכוד" אל תהיה צבוע. השינוי האידאולוגי התחיל יחד עם ההתקרבות לארצות הברית. דווקא ממשלות הליכוד בראשות בגין רצו וידאו בכל בית. מאמצע שנות ה- 80 מתחילות ממשלות האחדות, כך ששתי המפלגות אשמות במידה שווה. "פתרון רדיקלי והוליסטי" שוב הפתרון המהפכני. מה גורם לך לחשוב שפתרון כזה יוביל לטוב? הממשלה הנוכחית, עם כל מגרעותיה, מאוד פופולרית, כך שאם אתה רוצה לשנות את הסדר הקיים תצטרך ללכת נגד דעת הרוב. נניח, לשם הדיון, שתצליח לעשות זאת בדרך לא מיליטנטית. נניח שאיכשהו תשכנע את האנשים להאמין לך ולהסכים לכל סדר שתציע. האם אתה חושב שישנו סדר כלשהו שיכול להבטיח תנובה מידית לאחר כינונו? אתה עצמך אמרת שהסדר חייב להיות גלובלי - אבל הדבר בלתי אפשרי, לפחות לא בטווח הקצר. זמנים קשים יעברו על המדינה והעם בינתיים יחשוב אם הרעיון שלך כ"כ טוב ואם היה שווה להחליף שלטון פופולרי באידאולוגיה לא מוכרת. העם לא מטומטם כפי שנהוג לחשוב. העם ידרוש דין וחשבון. ואז מה תעשה? האם תפעיל את המיליציה נגד המפגינים? או שרק תתן לחלקים אוהדים של העם "לרסן" את המוחים בקרבות רחוב ומלחמות אזרחים? האם (וזאת שאלת מיליון הדולר) אתה מוכן להתבוסס בדם בני עמך כדי להבטיח להם את הגאולה ושזמני המשיח הגיעו? "נמשיך להיפגש כל שנה מול משרד האוצר יחד עם..." That's the spirit! "מדינת הרווחה לא הוכיחה את עצמה כעמידה מספיק" קשה לדאוג לרווחה כשצריך להילחם 24/7 וזאת החלטה העם קיבל על עצמו ברצון רב. "אין לי תשובה לשאלה כיצד עושים זאת" כי, כמו שאמרתי קודם לכן, אתה רוצה שינוי מהיר. לא למדת מהיסטוריה שכל המהפכות נחשלות? רק שינוי איטי מבטיח להיחרט בתודעה לזמן רב. זוהי המשמעות האמיתית של חינוך - בנייה סיזיפית ואיטית להחריד של תודעת האדם. לבנה לבנה, שכל אחת מהן שוקלת שנות דור, עד שמתקבל מגדל יפיפה, הנוגע בקצה הרקיע. נ.ב. אני מבטיח לקחת קורס בתמצות אחרי הצבא - צבא הוא קורס בתמצות!

Red Star

New member
לא נכון..

קודם כל, סוציאליזם (אני מניח שהכוונה היא למרקסיזם) אורתודוקסי הוא לא בהכרח דיקטטורה. המקרסיזם הטהור לא מציג באופן חד משמעי צורת ממשל כזו או אחרת. אם הוא היה עושה זאת לא היו קמים לו כל כך הרבה גרסאות שכן עושות זאת - וזוהי למעשה נקודה עיקרית במחלוקות ביניהן. לניניזם מוביל לדיקטטורה בהכרח, ובמיוחד גרסות שלו שמעוותות לחלוטין את הרעיון המרקסיסטי, כמו סטליניזם ומאואיזם. אבל יש עוד הרבה מאוד זרמים שחלקם פחות מהפכניים או מהפכניים במובן אחר ולא במובן האלים-דיקטטורי של המילה. למעשה לנין הוא זה שהביא את הרעיון של מהפכה פוליטית אלימה. לפני כן הכונה הכוונה במהפכה הייתה החלפת המעמד השליט - לא בהכרח ע"י הפיכה ! שכן זה לא פורט בכתבי מרקס ואנגלס. המהפכה הלניניסטית - כך לנין אומר לנו, וההסטוריה תוכיח שהוא בפועל טעה - היא מהפכה מרקסיסטית באמצעות הפיכה (אלימה) במובנה הפוליטי-שלטוני. אפשר לפרט את המונח 'מהפכה' גם בצורה אחרת, בצרוה שלפיה גם השתלטות של עובדים על מקום העבודה היא מהפכה, גם שביתה היא כלי מהפכני, וגם חרם צרכנים. דבר נוסף. בקרוב מאוד המעט שנשאר מהדמוקרטיה יהפול לפלוטוקרטיה" - למה להיות דכאוני.. [...] מקסימום נחזור לדמוקרטיה הליברלית שלהמאה ה-19.. אתה טועה לחלוטין! וזאת משום שאתה מסתכל רק על פני השטח, על הזירה הפוליטית כשמה שחשוב באמת הוא הזירה הכלכלית שבה ההון הולך ומתרכז כל שנה וצובר כוח עצום ומפחיד בממדיו! קפיטליזם ליברלי הוא לא מצב סטטי. אם מדינת הרווחה תבוטל אנחנו לא פשוט נחזור למצב שהיה לפני, כי קרו תהליכים רבים מאז המאה ה-19, תהליכים שמשפיעים על המבנה החברתי, על המבנה השלטוני ועוד. ועוד דבר. במדינות הקומוניסטיות קשה לדבר על קשר בין הון לשלטון כיוון שההון והשלטון היו אותו גורם. השלטו החזיק בכל אמצעי הייצור וכל שאר ההון גם כן. מכיוון שהשלטון היה גם דיקטטורי, היו לזה השלכות הרות אסון. ובנוסף לכך, אתה טוען שיש קשר בין הון לשלטון גם בקהילות אנרכיסטיות למחצה. זה פשוט לא נכון. בקהילות אנרכיסטיות אין שליטה על אמצעי הייצור ולכן לא יכול להיות קשר בין בעליהם (כי אין להם בעלים) לבין השלטון הפוליטי. כמו כן בקהילות אנרכיסטיות גם אין שלטון פוליטי אלא דמוקרטיה ישירה או מודל דומה של התארגנות חברתית. אני לא אומר את זה כדי לסנגר על אנרכיזם, אני רק מתקן טעויות עובדתיות. בנוסף לכל מה שאמרתי, אני חושב שלא הבנת את דברי נמרוד כהלכה. אני מכיר את נמרוד אישית ודיברתי איתו רבות על הנושאים שהוא העלה, ואי לכך מתוך היכרות עם רעיונותיו אני נאלץ לומר לך שטעית מאוד בפרשנותך את הודעתו. אך ליתר פירוט אני חושב שראוי יותר שנמרוד יגיב (אם יואיל הוא בטובו). אני חושב שחשוב שדבריו יהיו מובהרים באופן יותר מדויק.

Antropus

New member
אולי תאורטית

סוציאליזם אורתודוקסי לא מוביל לדיקטטורה. אבל כל ישום של שיטה התובעת שליטה מוחלטת על חיי אדם (חברתית-כלכלית) בהכרח דורשת הקמת דיקטטורה זו או אחרת. ככה זה עם רעיונות אוטופיים - בסוף מתקבל לך גיהינום. ציינת את הלניניזם, סטלניזם ומאואיזם, אבל שכחת לציין שאלו הישומים היחידים של התורה הקמוניסטית בקנה מידה גדול. היו גם נסיונות אחרים (כמו קיבוצים) אבל כולם נכשלו טוטלית. וכולם הפעילו כפיה פסולה. כולם. מהפכות כולן, פרט למהפכות של המחשבה, דורשות דם. הזכר נא בשנות ה-60: המהפכה החברתית בארה"ב הובילה לתגרות קשות מאוד בין תומכיה למתנגדיה בכלל ואנשי הממשל בפרט. בארה"ב אפילו קמו ארגוני טרור של נוער פרחים (לפני כמה חודשים הוקרן סרט סמי-תיעודי עליהם). באירופה מרד הסטודנטים הוביל לאלפי מעצרים, הכרזות מצב חירום ושוב, דם. אלו דוגמאות למהפכות הפחות אלימות - מהפכות שבחרו בדרך לא אלימה כביכול. אף אחד מהכלים שציינת אינו מהפכני - אלו כלים מקובלים ומיושמים לרוב של מחאה פוליטית/כלכלית/חברית. מהפכה היא בהכרח שינוי מהיר ורדיקלי של הסדר הקיים. שינוי מהקצה אל הקצה. כשאמרתי שנחזור למאה ה-19 לא התכוונתי שנשים יתחילו ללבוש מחוכים מפלדה. ברור מאליו שהמצב היום שונה בהרבה מזה שהיה במאה ה-19. התכוונתי שהשותפות בהחלטות המדינה תקבע ע"י כמות הרכוש שיש לאזרח - כמו במאה ה-19 רק אזרחים בעלי ממון מסוים יצביעו. זה רע מאוד, אבל זה לא בלתי הפיך. במילים אחרות, זה פוגע בדמוקרטיה, אבל לא בהכרח הופך אותה לפלוטוקרטיה. ואם אתה חושב שבעלי הממון אז היו פחות עשיר ממה שהם היום, אז אתה טועה. אני לא מצליח להבין למה אתה חושב שהזירה הכלכלית חשובה יותר מזו הפוליטית? דע לך ששתיהן תלויות זו בזו, כאשר לראשונה (עדיין) יש כח רב יותר. "שההון והשלטון היו אותו גורם" וזה לא קשר? אגב, "השלטון" לא החזיק בכל אמצעי היצור; לפקידים, תעשיינים ואחרים היה כח רב שבעזרתו הם השפיעו על השלטון. אנקדוטה קצרה: סבי היה מנהל של מחסן גדול ובכך היה די כדי לאיים על ראש המפלגה האזורי. אגב, ההון לא היה בבעלות המדינה או השלטון, הוא היה בבעלות אנשים מאוד ספציפיים שלרוב היו גם ראשי המדינה, אבל לא תמיד. אותו הדין לגבי קהילות סמי-אנרכיסטיות: קהילות רבות התפרקו כאשר התגלה שראש הקהילה (בגלל זה אינני טוען שהן אכן אנרכיסטיות) התעשר על גבי שאר חברי הקהילה. הדבר היה נפוץ במיוחד בגרמניה המערבית. שים לב שאינני מדבר על אנרכיזם תאורטי או קהילה אנרכיסטית באמת, אלא רק על קהילות שאכן קמו בעולם המודרני. בקהילות הנ"ל "הדמוקרטיה הישירה" סורסה תמיד ע"י דמות דומיננטית של מנהיג כריזמטי. "שלא הבנת את דברי נמרוד כהלכה" כנראה. באמת יהיה עדיף אם ישפוך מעט אור על הנושא.

Red Star

New member
לא הבנת אותי בכלל.. אפילו לא מילה..

עזוב, אני לא אתחיל להסביר את עצמי.. זה נראה לי חסר סיכוי

למעלה