למשקיע בב"ש - השקעות פיננסיות ובנדל"נ בכלל ביוון.
כאחד שטייל בשנים האחרונות לא מעט ביוון ובאיים השייכים ליוון ,בחנתי מקרוב ואף ניצלתי את הטיול והשעות ה"מתות" לבחינת רכישת נכסי נדל"נ [באי רודוס] ולאו דווקא באתונה, ביקרתי אף במשרד תיווך של רי/מקס ברודוס.
לאחר שחזרתי ארצה החלטתי לבדוק לעומק את המשבר ביוון ולהבין האם יש סיכוי ליוון להתאושש מהבור העמוק שבו היא נמצאת, האם יש סיכוי להחזר השקעה בנדל"נ בדומה למה שקרה אצלינו משנות ה- 2000.
להלן מסקנותי מהבדיקה :
1. המנגנון הממשלתי ביוון סובל מסיאוב לאורך שנים רבות, שחיתות ארוכת טווח, מנגנון מנופח ולא יעיל שמכשיל כל אפשרות לצאת מהמשבר ולא נשכח את הפנסיונרים של עובדי הממשל שגם הם משתתפים ב"חגיגת" הכספים הממשלתיים שמכבידה על התנהלות כל ממשל השולט במדינה, סיפר לי איש עסקים יווני ש...ביוון יש בדיחות עצובות על אי יעילות המנגנון הממשלתי, על כך שלכל עובד יש עוזר ולעוזר יש עוד עוזרים , אף אחד לא יודע מה הם עושים, כך הופכים כולם למנהלים [ושכר תואם], עובדים בדרג נמוך ממש אין.
כל ניסיון לקצץ במנגנון הממשלתי ביוון כולל איומים ישירים ממדינות היורו , לא הועילו.
2. כשיוון הצטרפה לשוק היורו באירופה בשנת 1999, מצבה הפיננסי היה קשה ביותר והיא לא עמדה בתנאי היסוד לקבלתה [אינפלציה וגרעון תקציבי] אז...ממשלת יוון זייפה נתונים ואז התקבלה לשוק היורו.
3. יוון החזיקה ומחזיקה עדיין מעמד רק בזכות ההלוואות שהתקבלו ממדינות היורו שחוששות לא פחות ממנה מקריסת המערכת הבנקאית שתשפיע על עתיד מדינות היורו באירופה.
4. היקף העלמות המס ביוון הוא הגבוה בשוק היורו, לכן אגב מחירי הנדל"נ עדיין גבוהים מהמשתמע כמדינה במשבר, לאזרחים יש כסף "שחור" שמאפשר להם לחיות באיכות חיים שאינה תואמת את מצב המדינה.
5. תכנית הצנע על רבדיה משנת 2010 שהיתה אמורה לפתור את הבעיות שציינתי ,החלו שביתות והפגנות, ומהומות דמים, והתכנית בעצם כשלה.
6. מאז שנת 2013 סובלת יוון מתנודות פוליטיות וחוסר יציבות ובשנת 2015 אף נערך משאל עם בו הוחלט ברוב של 61 אחוז לא לקבל את מדיניות הצנע שכפתה עליהם הנהגת היורו כתנאי לקבלת הסיוע הנוסף.
6. בשנת 2016 תחזית קרן המטבע הבינלאומית היו פסימיות
וביטאו חשש מהסיכון שטמון בהשקעות ביוון ומחוסר היציבות של כלכלתה.
7. בתחילת 2017 כלכלני הקרן העריכו שאם תוכנית החילוץ של יוון לא תשונה, הכלכלה של יוון תגיע למצב נפיץ, ובשנת - 2060 חובה יגיע לכ - 275 אחוז מהתוצר הלאומי (לעומת כ-180 אחוז בתחילת 2017).
8. שנת 2018 - ענקיות תיירות ביוון החלו לקרוס והודיעו על תכניות התייעלות .
כתבה בגלובס על תכנית חילוץ חדשה שמוצאת ע"י גוש היורו - יוני 2018 -
https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001242595
9. מדינות גוש היורו מגלים ספקנות לגבי עתידה של יוון אבל ימשיכו להזרים כספים כדי למנוע קריסה שתשפיע על כל אירופה, יוון חייבת לגוש היורו מאות מיליארדי יורו והמצב רגיש לכולם.[הבעיה של אירופה נוגעת גם למצב המונטרי באיטליה, ספרד,פורטוגל ועוד]
השאלה היא האם במצב עניינים זה כדאי להשקיע בנדל"נ ביוון .
=========================================================
פרל דוד , סלולרי - 052-8964914