השתנו הזמנים

elvinnox

New member
יש גבול לכמה החזר אפשר כל חודש

לא כולם מרוויחים 40K בחודש,
&nbsp
שאתה מסתכל על המחירים, אתה צריך להסתכל על המאסה הקריטית.
ורוב מה שנתן את הדלק, היו משפרי הדיור שמכרו את דירתם ברווח ומינפו את עצמם בעוד 1M.
המשקיעים גם תרמו לעליות, אבל לדעתי במידה פחותה כי המשקיעים מחפשים את הדירות הזולות עם התשואה הגבוהה.
&nbsp
אני לא מדבר על צד ההיצע, שגם אם נסכים שיש בעיה בצד ההיצע, כל עוד הביקוש מסוגל לעמוד במחיר X - מחיר העסקה יהיה X.
&nbsp
חוק כחלון בטווח הקצר לא יעשה שום דבר מלבד מיסוי של קבוצה קטנה שנהנתה מתזמון נכון של השוק, אבל! וזה אבל משמעותי, הוא ימנע ממשקיעים מסויימים לרכוש עוד דירות, לפחות משקיעים קטנים שמגרדים את ה-50% מימון.
&nbsp
הדבר היחידי שמשחק תפקיד פה זה המימון, גובה המימון, יכולת ההחזרים, משך ההחזרים, הריביות וכו'.
&nbsp
כל עוד אין שינוי במשוואה הזו, השיא מאחורינו. הריבית במשק לא כלכך מעניינת כי מה שמשפיע יותר הם האגחים, והם מושפעים מריבית ארה"ב שכך הם משפיעים על הריביות שהבנקים נותנים למשכנתאות. ולכן בהכרח יכולת ההחזר יורדת.
אלא אם יבוא מחר חוק של משכנתאות ל-50 שנה, לא צפויות עוד עליות.
&nbsp
אין שום דבר רע בירידות או עליות, זה חלק ממחזור החיים.
כמובן שלאורך זמן המגמה היא עליה בגלל האינפלציה, אבל כמספר משכורות הנתון הזה צפוי להשאר יציב.
&nbsp
נקודה נוספת:
זה אחד הדברים גם שמעודדים פחות ילודה, כלומר, מספיק שבממוצע למשפחות יהיו פחות מ-2 ילדים, והאוכלוסיה במגמת ירידה. (זה לא קורה בארץ אבל ישנם מקומות באירופה שזה כך) ואז המחירים ירדו וחוזר חלילה.
&nbsp
&nbsp

abstract2

New member
קראתי כתבות נדל"ן מ2014

טוקבקיסטים רבים ניבאו שהנפילה הגדולה קרבה בצעדי ענק...כידוע, זה לא קרה, ולהפך.
איך תהיה ירידה במדינה שאין לה אינטרס להוריד את מחירי הדיור?
כל מה שכחלון עשה בינתיים זה לייצר מיסים למדינה על חשבון הציבור, ולפגוע בהיצע הדירות הקטנות, וזה בצורה פופוליסטית ובלי אינטליגנציה מרובה.

h a j b i

New member
יש גבול אבל הוא עוד רחוק

ואם המחירים יעלו באחוז, שניים בשנה לכל היותר? יכולים להמשיך לעלות ככה גם עוד 20 שנים ועדיין יהיה מספיק מי שיכול להרשות לעצמו.
&nbsp
הריבית במשק מאוד מעניינת כי היא זו שמשפיעה על האג"חים. הריבית בארה"ב משפיעה רק בעקיפין (עלייה שם מגדילה את הסיכוי לעלייה פה).

h a j b i

New member
שלא לדבר על זה שהשכר עולה למרות שהמדד שלילי

השכר הממוצע לשנת 2016 אמור להיות (השנה עוד לא נגמרה) גבוה בכ- 3 אחוז (נומינלי כשבצירוף המדד השלילי למעשה נמוך מהריאלי) ביחס ל - 2015. למעשה יהיה מדובר בשנה שנייה ברציפות עם עליית שכר כאשר המדד שלילי.
&nbsp
אז כן, אנשים מרוויחים יותר והכסף שלהם שווה יותר.
&nbsp

ערפל10

New member
אכן מצב הרוכשים מעולם לא היה גרוע יותר

מאידך מצב האזרחים מהעשירונים הנמוכים ומעמד הביניים מעולם לא היה גרוע יותר והוא רק הולך ומתדרדר, ואין לזה גבול. אחד הלוקוחות של אישתי שתהיה בריאה - מיליונר אמריקאי קשיש שעשה את הונו בנדל"ן. והוא טוען שבעוד 5-6 שנים בישראל יהיו מהומות נוסח אוקראינה. ואני נוטה להאמין לו. בקיצור הולך להיות מעניין.

h a j b i

New member
מצב הרוכשים כרגע אולי גרוע

אבל עד לפני שנה וחצי עם הריבית הנמוכה של המשכנתאות הוא היה בסדר.
&nbsp
אבל ציבור רוכשי הדירות ובטח אלה שבמת "לא יכולים לקנות דירה" הם מיעוט ובכללי מצבם של מעמד הביניים ובטח העשירונים הנמוכים רק הולך ומשתפר כמעט בכל פרמטר אפשרי כולל דוחות העוני המגוחכים.
&nbsp
מהומות? לא יקרה כשאנשים חיים טוב כמו אצלנו.

ערפל10

New member
שמע...

אני באופן אישי עשיתי קריירה יפה מאוד בישראל, כזאת שמהגרים מתחתית החברה עושים לעיתים רחוקות. יש לי משרה יוקרתית, קביעות העבודה ומשכורות בגבול עשירונים 9-10. יחד עם זאת בסה"כ מכלול איכות החיים שלי שווה לאיכות חייו של המובטל בפינלנד. נכון, אפילו אחרי המיסים אני מקבל הרבה יותר כסף ממנו. יחד עם זאת המחיר של המגורים בסטנדרט האירופאי כאן הוא אסטרונומי תרתי משמע. המקום בו אני מתגורר במחיר מופרח שנחשב כאן ליוקרתי עדיין נמוך בהשוואה לשיכונים מוניציפליים שניתנים למובטלים ומיעוטי היכולת בפינלד במחיר של 300 יורו לחודש. את שאר ה-advances שלי מול אותו המובטל הפיני שורף יוקר המחייה ויוקר גידול הילדים. בסופו של דבר אני משלם פי-2 ופי-3 על מזון, ואיכות התזונה שלי היא אף נמוכה יותר בהשוואה לסל המזון של המעמד הנמוך בפינלנד. יש לי רק יתרון אחד מולם. אני יוצא הרבה לחו"ל וליעדים רחוקים, מה שלהם לא קורה. אצלהם זה מקסימום רודוס-מאיורקה ואני מגיע לברזיל ויפן. נשאלת השאלה האים זה היה שווה לעבוד כ"כ קשה, לעשות קריירה ולהצליח בכדי להיות בסה"כ כמו מובטל במדינה נאורה. אני עדיין חושב שכן, אבל זו כבר סוגייה אחרת. הסוגייה המשמעותית היא אלו שלא קיבלו ירושות ולא זכו במשרות קבועות נחשבות. אני סבור שאיכות חייהם מאוד עלובה והיא רק הולכת ומתדרדרת.

h a j b i

New member
אין לי מושג מה קורה בפינלנד

אני בעיקר יכול להשוות לעצמנו לפני כמה שנים.
בכל מקרה, באופן מוחלט אנחנו חיים פה טוב וזה לא חומר למהומות.
&nbsp
ומצטער אבל אין לי עניין לממן שיכונים למובטלים ומיעוטי יכולת ככה שזה לא יתרון מבחינתי. אף אחד מחבריי או מכריי, גם כאלה שעובדים בתחומים פחות רווחיים משלי לא חיים באיכות חיים עלובה ומתדרדרת, להפך.
&nbsp

ערפל10

New member
על מה אני לא מסכים איתך

נכון, באופן אבסולוטי מול העולם, שכולל את אפריקה, דרום אסיה ושאר פניני הגלובוס אנחנו עדיין חיים לא רע. לעומת זאת, ביחס לפוטנציאל האנושי הנפלא שישנו כאן (ולעיתים קרובות מתבזבז בצורה נפשעת) מצבינו בכי רע.

הלאה.. חומר למהומות זה לאו דווקא רמת חיים כשלעצמה אלה הפעריים החברתיים והיעדר ניידות חברתית. המהומות יכולות להיות לוקאליות בשיכוני העוני כמו מפעם לפעם בארה"ב אך המתחים המצטברים יכולים לגרום לזעזועים במערכת הפוליטית. בתרחיש גרוע יותר קורה כאשר אוליגרכים והכסף הגדול נכנס תחת האלונקה כמו באוקראינה, מצרים או תוניסיה ואז המהומות המאורגנות היטב עוברות לכיכרות המרכזיים והסיפור נגמר בהפלת המשטר. מאחר ובישראל אוליגרכים שונים חיים בשלווה ושלום עם הממסד דווקא לתרחיש כזה ישנה סבירות נמוכה יותר, אבל לך תדע...

סבסוד השיכונים למיעוטי יכולת הוא לא כזה יקר. בסה"כ עולה 400-500 אש"ח לבנות דירה. פחות משנתיים של אחזקת עבריין בבית כלא. זאת אגב תפיסה אמריקאית מאוד מעוותת: נחסוך בהשקעה בהון האנושי, נבזבז שלא לצורך את מעט הכספים הסוציאליים, אבל נשלם טריליונים על בתי כלא ומאבק בסמים ופשיעה כבדה. מאחר וישראל בשיטתיות מאמצת מארה"ב את הדברים הרעים והמעוותים היא לא הפכה לפינלנד.

h a j b i

New member
על הפוטנציאל אפשר להתווכח

בטח כשאתה משווה לפינלנד. לא יודע אם יש להם אוכלוסיות בעייתיות כמו שלנו (שאגב כשאתה מוריד אותן הנתונים נראים הרבה יותר טוב...)

גם בפערים החברתיים (מדד ג'יני וכו) אנחנו בשיפור ולדעתי גם יש ניידות חברתית.

ערפל10

New member
פינלנד הייתה פרובינציה לא עשירה של אימפריה רוסית

שוודיה אגב גם הייתה מדינה ענייה למדי. האנשים שם לא מתקרבים ליהודים מבחינת היצירתיות ויוזמה. אבל המדיניות הסוציאלית הנכונה והשקעה מתמדת בהון האנושי עשו שם ניסים ונפלאות. ומה הסוד? חברות המוגניות וסולידרית, בלי "אנשי שלומינו" ו"השקופים".

d70

Well-known member
ישראל "מייצרת" יותר כסף מפינלנד הבעייה שהוא לא חוזר לאזרח
מה גם שמערכת תיכה סוציאלית עובדת טוב בהנחה שיש כסף ושהאוכלוסיה לא משתמשת בה לרעה.

ערפל10

New member
כמדומני התמ"ג בפינלנד גבוה יותר

לכן היא מייצרת יותר כספים פר אזרח. ואין שם אוצרות טבע מיוחדים. בעיקר פיריון עבודה גבוה יותר. ופיריון עבודה הוא פונקציה של פיתוח הפוטנציאל האנושי. ואני לא אומר חלילה שישראל היא מדינה כושלת. יש כאן הישגים יוצאי דופן ביחס לאיזור. אבל היטא הקדמון היה סיווג האזרחים לאנשי שלומינו ושקופים, לחברי המפ"י&היסתדרות וכאלה שהם לאו, לקיבוצים/מושבים ועיירות פיתוח וכדומה, וזה התגלגל הפערים חברתיים שאופיניים למדינות העולם השלישי מאשר למדינות המערביות, וזה בתורו מוביל לחוסר השקעה בפוטנציאל האנושי ופריון עבודה לא גבוה במיוחד. אגב, אני סבור שבועת הנדל"ן היא רק הסמפטום של הפערים החברתיים שלא טופלו.

d70

Well-known member
התמ"ג של ישראל יותר גבוהה מפינלנד
מה גם שישראל מצמצמת חובות (סעיף התקציב הכי גדול יותר מסעיף הביטחון). זאת בניגוד לפינלד (ועוד מדינות אירופאיות ) שלוקחת עוד הלוואות ומגדילה את יחס חוב תוצר שלה בין 2007-2014 ב 60%

elvinnox

New member
אתה טועה וכנראה חיי בבועה

אני גם משתכר מאוד טוב, חיי חיים ברמה מאוד גבוהה, ויכול להרשות לעצמי נופש כל חודש או קניות באלפי שקלים. אני לא עושה את זה כי קניות זה לא דבר שקורץ לי יותר מידי
&nbsp
אני אוכל כל יום במסעדה בסביבות 65 שח (תן ביס מהעבודה) ובגדול אני גם יכול להרשות לעצמי לא לעבוד כלל במשך 5 שנים לפחות.
אז רמת החיים שלי מאוד גבוהה ואני גם מרוויח טוב מאוד יחסית לתחום שלי שהוא גם ככה בין המתגמלים שיש. אני גם יכול לרכוש דירה ב-2M שח אבל זה פשוט נראה לי התאבדות כלכלית שכרגע לא שווה לי לשלם את המחיר שלה כי בתחום שלי לא בטוח שאהיה מועסק בגיל 45.
&nbsp
אבל, אני זה לא דוגמא מייצגת, ורוב האנשים שנאלצים לחיות ממשכורת חציונית, לשלם שכירות והוצאות מחיה בסיסיות - הם חיים ברמת חיים הרבה יותר נמוכה ולדעתי הם אכן שקופים ואתה לא רואה אותם כי אתה לא חיי באזורים האלה (גם אני לא)
&nbsp
אבל זה שאתה לא רואה את זה ורק את מי שסביבך, זה לא אומר שזה לא קיים.
הפועל הכי פשוט באירופה עם שכר חציוני, חיי הרבה יותר טוב מאשר עובד פה עם שכר חציוני.
&nbsp
אם אתה לא רואה שיש פה בעיה לדור הבא, אז כנראה שאתה עיוור.
זה בסוף יגיע גם אליך, ולא משנה כמה כסף יש לך, זה בסוף יגיע גם למעגל שלך, דרך ילדים או נכדים.
מחירי הדיור הגבוהים לא עוזרים לאף אחד, גם אתה היית מעדיף להיות עם עוד 1M שח בצד מאשר תשלומי משכנתא וזה לא משנה אם אתה משקיע או רק רוכש דירה למגורים. יש פה עוולה שחייבת תיקון כי היא בסוף תפגע בכולנו.
&nbsp

ערפל10

New member
מה שאתה מתאר מכונה "היעדר ניידות חברתית"

בצעירותך* במקום לשבת בפיצוציה בצהרי היום למדת קשה ובמקום חיי לילה עשירים התכוננת לבחינות. עבדת מאוד קשה והצלחת מבחינה המקצועית. אבל בכל זאת מעמדך בחברה נמוך מאיזה פלוץ שלא עשה בגרות אך קיבל בירושה דירת 3 חדרים בת"א שסבא בזמנו קיבל במחינם או רכש בנזיד עדשים. ואתה יודע מה הכי גרוע? מעמדם של ילדיו הבורים של אותו הפלוץ יהיה עוד יותר גבוה מילדיך, כי אם תמשיך כך, תבזבז את 2 המיליון שלך ולא תשאיר לילדיך כלום, ואילו הפלוץ יאסוף בדרך עוד איזו ירושה או שניים, כי הוא בא ממשפחה נכונה.

* - לא מתייחס ספיציפית אליך כי אינני מכיר אותך, אלה למקרה כללי.

elvinnox

New member
בדיוק קלעת בול

אבל הנקודה היא לא רק בניידות חברתית,
איזה מסר אנחנו מעבירים הלאה?
&nbsp
אל תתאמץ? אל תשקיע בכלום?
כי או שנולדת למשפחה הנכונה או שאין לך סיכוי?
&nbsp
מצד שני, גם הדפרארים האלה כבר מתחילים להגיע לתחתית של התחתית,
ותתפלא, גם הם כבר מתחילים לחשוב להצביע לביבי - מה שפעם עשו על אוטומט.
&nbsp

למעלה