התבלבלתי ../images/Emo178.gif
כרגע אני גרה בבית (שלי, למכירה אם מישהו מחפש
) בגודל 162 מטר (כך כתוב בגרמושקה שלו) ללא מרתף. הסטנדרט שלו בינוני. יותר טוב מקבלני אבל לא מאד גבוה (עם זאת הם הצליחו לבנות יפה ובטעם, אלו שבנו פה, למרות הסטנדרט). כשקנינו אותו הוא היה גמור למעט מזגנים, הזעקה וגינה (שבה היה פיתוח אבל לא הכנה להשקיה או צימחיה). אתמול התקשרתי לבחורה שבנתה את הבית הזה לשאול כמה עלה להם, כדי לקבל מושג. זה אמנם היה לפני 6 שנים אבל התשובה הדהימה אותי - 90 אלף דולר. בלי קבלן, בלי מפקח. היא ניהלה את הבניה והביאה איש מקצוע אחר לכל שלב. אנשי המקצוע הביאו את החומרים האפורים שלהם איתם ואת חומרי הגמר היא קנתה (ואם הייתם פוגשים אותה הייתם מבינים שהיא יכולה...). אחרי זה הם בנו עוד בית (מכרו לנו, גרו קצת בשכירות, קנו שטח ובנו שוב) הפעם גדול יותר, לפני כ-3 שנים. הבית הבא שלה (שראיתי מבפנים פעם) היה בגודל 210 מ"ר וכלל מרתף והסטנדרט שלו, בואו נגדיר אותו "גבוה יחסית" כי הוא כבר היה עם חלונות בלגיים (פה אין) ותריסים חשמליים בכל הבית (פה רק בקומת הקרקע) וכל הגימור שלו היה יותר יוקרתי. ועלות הבניה שלה ? 120 אלף דולר באותה השיטה. כשלא הבנתי איך זה יכול להיות החלטתי להצליב מידע... במקרה אני יודעת איפה גר הקבלן שבנה לה חלקים נרחבים מהבית פה. אז הלכתי לבקר אותו. והוא אומר שעלות הבניה של הבית הזה היתה 75 אלף דולר לאותה בחורה שבנתה. ומדגיש שזו רק הבניה... כלומר (ביקשתי פירוט) משטח ריק ועד סוף הגמר, כולל מעקות בתוך הבית, כולל דלתות, כולל כל הגמר בתוך הבית, כולל פיתוח ובטונים של המגרש. לא כולל מיסים ואגרות. כך שה-90 אלף שהיא אמרה לי, בהנחה שהיו עוד הוצאות מעבר ל"בניה" כגון מטבח וכולל כל המיסים והאגרות בדרך, נשמע הגיוני ? עדיין לא האמנתי. אמרתי לו שזה היה לפני 6 שנים. אז הוא אמר לי שהוא בונה ומוכר כל הזמן ועכשיו הוא בנה בית של 260 מ"ר עם מרתף בעלות בניה (בניה בלבד) של הכל כולל הכל הכל (חצרות אנגליות, מעקות, דלתות וכו' כמו קודם וכול הפיתוח) ב-87 אלף דולר. ושהוא בונה בתים בסטנדרט הכי מפואר שיש בעלות של לא יותר מ-600$ למ"ר (שוב, רק בניה). אז התעקשתי לדעת מאיפה ההבדל של 1000 דולר למ"ר ?? מאיפה ? מה, מטבח ? מיסים ? זה הבדל כזה עצום ? הוא אומר שההבדל הוא: 1. רווח קבלני. לא ממליץ לקחת קבלן בכלל. ממליץ לקחת מפקח שבכל שלב מביא הצעות מחיר. הוא אומר שעל הבית של 87 אלף דולר שלו אם היה בונה כאדם פרטים עם קבלן מפתח אז היה עולה לו עוד כ-30 אלף דולר. (עדיין, מה זה הפער הזה במחיר. זה צריך לעלות 260 אלף דולר בסוף -לא ?). 2. כל השאר זה מטבח, מיסים ואגרות ותכנון גינה. עכשיו התבלבלתי. אנא, ישבו לי את הבלאגן בראש (וזה גם גורם לי לחשוב שבשביל כל כך הרבה כסף אולי כן שווה לא לקחת קבלן מפתח אלא רק מפקח בניה).
כרגע אני גרה בבית (שלי, למכירה אם מישהו מחפש