ראיתי את הפרק שבו עזבת את מומין, ועכשיו אני כועסת!
בוא נדבר על חידות. מהפסקה הראשונה קיבלתי את הרושם שמהות הסיפור תהיה חידות ופתרונן. 'אדיר!', חשבתי. 'זה כמו puzzle video game- עולם שבו הדמויות מתקדמות בחיים על ידי פתרון פאזלים, רק שזה בצורת סיפור'! ואז תהיתי, "איך הוא הולך לעשות את זה? איך הוא הולך להעביר את החוויה של פתרון חידה בסיפור'?
ולכל המתחכמים, אני לא מדברת על מסתורין בלשי בסגנון 'מי עשה את זה ואיך?' אני מתכוונת לפאזל פיזי.
אז אני הולכת לדבר על כל המקומות בסיפור שבהם יש לנו שאלה ופתרון. אני חוששת שהם לא הביאו אותי לכדי סיפוק.
1. למה קוראים להם כפתורים?
כי האנשים לפניהם נהגו ללבוש חולצות כפתורים.
גריפא אומר על זה, "תלמד לקח, אל תיקח שום דבר כמובן מאליו" כאילו הוא כרגע העמיד אותנו בפני חידה סופר מחוכמת עם פתרון שהעיף את מוחנו להרצליה. אבל זה באמת היה מובן מאליו! הם באמת נקראים ככה כי אלו שלפניהם לבשו כפתורים!
2.
"מה גיליתי?"
"מה?"
"תגיד לי אתה."
הערה כזו כאילו אומרת לקורא, 'בוא תחשוב מה הוא גילה'.
"גילית רונה."
ואז מה שעולה לי לראש זה, 'אז מה? האם רונה זה דבר מיוחד או מעניין בעולם הזה? אלה היו סתם מילים על שלט בפעם הקודמת שדיברו עליהן, גם אם הן מילים מוצפנות. על סמך בכלל מה X מנחש שהוא גילה רונה, ולא כל פריט שרירותי אחר, נניח בננה?'
3.
רונת ה"אין ירח".
הוא אומר בעצמו שהרונה עבור ירח זהה לרונה עבור כוכב. גם בלילות בלי ירח יש כוכבים. זאת אומרת שזו חידה גרועה ומטעה.
בקיצור, הייתי שמחה לראות בנייה טובה יותר של מסתורין וחידות בסיפור: הנחה של הרקע- הצגה של הבעיה, הכרות עם הכלים שדרושים לפתרון, ואז תן לדמויות לפתור את זה בהדרגה.
הייתי מוותרת על כל הקטעים בסגנון הזה:
"ומה גיליתי?"
"מה?"
"תגיד לי אתה."
"לא יודע."
"ארטישוק!"
הם לא תורמים.
עכשיו לסיפור עצמו.
שירותים שצריך לפתור חידה כדי להשתמש בהם: כמה איום. אהבתי.
זה אכן נראה כמו סיפור בית ספר: ילדים עם כשרון מיוחד כלשהו, באים למקום שבו ילמדו אותם לפתח אותו, ידה ידה ידה+ טירונים מסונג'רים בכל מיני עבודות רס"ר בלה בלה בלה.
" אמרת שיהיו לנו חובות וזכויות, אבל לפי מה שאני מבינה אנחנו הולכים להיות עבדים שלכם כל השנה." זה דבר פוגעני להפליא להגיד (וזה הופך אותה למאוד מעניינת), ואני חשבתי "וואי, וואי, עכשיו בואו נראה מה גריפא יגיד על זה", והוא פשוט... ממשיך בשלו כאילו לא קרה כלום.
"לעזאזל, כל שנה אתם נראים לי יותר ויותר קטנים. בן כמה אתה, שתיים-עשרה?" ואתה יודע מה, אין לי מושג בני כמה הם עד כה, כי הם לא מציגים יותר מדי אופי. הם יכולים להיות בני 12 או בני 17 באותה המידה. חוץ מזה שכולם שם נורא אוהבים חידות ורוצים לפתור חידות, אין להם יותר מדי בשר.
" נודד... " הוא החווה עם המקטרת תנועה גלית ארוכה, שכנראה נועדה להמחיש את הנדודים. החלק האחרון מיותר. ברור שהיא נועדה להמחיש את הנדודים.
חוץ מזה הוא כמו גרסה מבוגרת ומעשנת של סנופקין. זה מוצא חן בעיניי.