אחת הסיבות שכתבתי תכנית לידה
היתה כדי להתכונן ולהכיר את האפשרויות העומדות בפני במצבים שונים. התלבטתי הרבה איך לנסח את התכנית (וגם אני לקחתי את הבסיס מ"אמנות הלידה", אבל שיניתי הרבה, ווידאתי שאני מבינה ומסכימה עם מה שהשארתי), מכיוון שהיה לי ברור, שהתכנית תבוא לידי מימוש, רק במצב שבו "לידת החלומות" שלי לא יכולה להתקיים, ולפחות חלק מסוים בלידה לא יהיה "לידה טבעית" - שזו הבחירה שלי. בחרתי לכתוב תכנית שמתייחסת ללידה הרצויה לי, ולהתעלם (בכתב) מרוב האפשרויות של השיבוש (מלבד כמה אם יהיה צורך ב... אז...), ועם הדגשה יתרה על נושא ההסכמה המפורשת שלי לכל דבר ועניין - ביחס אלי, וביחס לתינוק. השיקול שלי היה, שאני לא יודעת באיזה שלב (אם בכלל) ישתבשו הדברים והתכנית תופעל - ולסגת מהתכנית, אני תמיד יכולה. כלומר: כשאני מבקשת לא להציע לי אפידורל, זה לא אומר שאני לא יכולה לבקש, אם שיניתי את דעתי. כשאני מבקשת להמנע מניטור קבוע (כבר לא זוכרת אם ציינתי את זה בתכנית הלידה שלי, והיא לא לפני כרגע, אבל תיאורטית) - זה לא מונע ממני להסכים לכך, במקרה הצורך. לדעתי, יש שני "סוגי" יולדות, שמועדות במיוחד ללידה מרובת התערבויות מיותרות (התערבויות נחוצות זה סיפור אחר). הראשון - היולדת ה"תמימה". זו שלא יודעת לאן היא הולכת, שאין לה יכולת לבחור בחירות מושכלות (בעצמה, או תוך התייעצות עם מישהו שהיא סומכת עליו ומקבלת את שיקול דעתו) מכיוון שהיא לא מכירה את האפשרויות. למשל - לדעתי, ללכת לבי"ח למעקב בשבוע +42, ולא לצפות / להכין מראש תשובות לכך שירצו לאשפז ולזרז, זה סוג של תמימות. אפשר לבחור שלא להשתמש בשירותי בי"ח במצב כזה, אפשר לבוא עם אסרטיביות מושכלת (עמדה שאומרת שכל עוד העובר, ואני עצמי, במצב טוב, אני מעדיפה לחכות), אבל אחרת - זה די ברור שהם ילחצו על להשאר וגם סיכוי די טוב שיצליחו להפחיד את המלווים.(אני לוקחת דוגמה מהסיפור של אור מגיע, אבל לא מדברת דווקא עליה, מכיוון שברור שלא כל פרט צוין, ואני לא יודעת מה באמת היה). הסוג השני היא יולדת שמעוררת אנטגוניזם. לא בטוחה מה מאפיין יולדת כזו (ושוב - לא מתייחסת לסיפור לידה ספציפי). האם זו התנגדות לכל הצעה מתוך אנטי פנימי, אנטיפטיות אישית כללית, חוסר "כימיה" עם הצוות (רולטת בית חולים...), דעות קדומות והתנגדויות מראש (של היולדת על/ל בית החולים, ושל בית החולים על/ל "יולדות כאלו" (ו"כאלו" יכול להיות כל מיני דברים, גם "אלו שרוצות ללדת טבעי" וגם דברים אחרים, שחלקם אפילו הכתב לא סובל שיעלו, כי הם גזעניים ברמה זו או אחרת.) הכי גרוע, זה כמובן, גם וגם. על החלק הראשון, יש לי שליטה, במידה רבה. גם בלי ללמוד רפואה, יש היום ידע זמין, וניתן בהחלט לדעת לקראת מה הולכים, ומהן האפשרויות הנפוצות. תמיד יתכנו "פינות" שבהן לא אדע מה לעשות, אבל לפחות שהעיקר יהיה מוכר (ואם יש אפשרות ל"חבר טלפוני" - איש מקצוע שסומכים על דעתו, שאיתו אפשר להתייעץ בזמן אמת, זה הכי טוב) (אגב, בסיפור של אור מגיע, זה היה התפקיד של מינדי, ולכן לגיטימי בעיני שהיא אמרה ליולדת שדברי המיילדת הם "שטויות". בוודאי שהיא תגיד לה את זה בשקט - אסור שזה "יבוא ממנה", אבל בהחלט לגיטימי שהיא תאמר את דעתה המקצועית). מצד שני, יש לזה גם מחיר. שמעתי סיפורי לידה שבהם בית החולים עשה ביולדת כרצונו, אבל היולדת, מתוך תמימות (וזו היתה תמימות, ולא בחירה מושכלת בהתערבות, כי בחלק מהסיפורים, שמעתי גם על ההתפקחות המאוחרת), היתה מרוצה. היא לא ידעה שאפשר אחרת. קשה לי עם סיפורים כאלו. כי מצד אחד - היולדת אכן מרוצה, וזה חשוב מאד (בטח - אחרי תינוק בריא ואמא בריאה, אבל כמו שכבר כתבתי פעמים רבות, ולא אפרט הפעם, בעיני זה תנאי סף, לא מקסימום), מצד שני, נעשו בה, ובתינוק שלה, דברים שהם בעלי השלכות משמעותיות, והיו יכולים להמנע. אילו היולדת לא היתה תמימה, יתכן שחלק מהדברים היו מתנהלים באופן שונה - ומצד שני, יתכן שהיו יותר עימותים, קונפליקטים, והיולדת היתה יוצאת בהרגשה פחות טובה מהלידה. אין לי תשובה מה עדיף. ברור לי, ש*אני* כבר לא יכולה להיות בצד הראשון. ואז נשאלת השאלה, איך לא לעורר אנטגוניזם. איך להיות מספיק גמישה מחשבתית, בשביל לקבל את השינוי בלי התנגדות פנימית חזקה מדי. איך להצליח ב"אסרטיביות חביבה" ומצד שני להתרכז בללדת, ולא ב"לנהל לידה" (מישהי כתבה את זה איפהשהו). איך מצד אחד - לדעת שאין טעם להלחם בכל החזיתות, ואם אני כבר בבי"ח, אני צריכה "לבחור את הקרבות" (וסליחה על המינוחים הקרביים, אבל לא פעם יש כאן התנגשות של גישות שונות), ומצד שני, לא לפעול בניגוד לעקרונותי, אמונותי, ידיעותי. יצא לי להיות בלידה בבי"ח לא מזמן. בי"ח שנחשב די ידידותי. ראיתי, איך הם פשוט עושים הכל הפוך, ממה שאני חושבת, מאמינה (ואני לא מתכוונת להחלטות רפואיות מקצועיות, שאין לי כלים לשפוט). קשה לי לדעת איך הייתי מתפקדת אילו הייתי צריכה להיות שם בגללי. בלידה הראשונה שלי, הייתי די קרובה לטיפוס התמימה. ידעתי באופן מאד כללי, והאמנתי מאד ברופאים ובסמכותם (בשורה התחתונה, כנראה שהייתי מגיעה לאותו מקום, כי הניתוח שלי לא היה מיותר (וכאן בהחלט נכנסת בריאותו של התינוק כפרמטר קודם ל"חוויה" שלי כיולדת), אבל היו צמתים בדרך שהייתי בוחרת אחרת). שנות האמהות, ושנות האינטרנט, שינו אותי. שינו את הגישה שלי, והפער בין הגישה שלי, לבין הגישה המקובלת בבי"ח הוא מאד גדול. האם הצורך בטיפול רפואי ביתחולימי, דורש ממני לוותר על הגישה שלי, או לריב? (שתי אפשרויות רעות, בעיני) האם ישנה דרך ביניים?