זה נוער זה? זה בררה!

יס באך

New member
השאלה המרכזית והחשובה היא:

האם ממקרה ילדה זו אנחנו יכולים כטום המלאך להכליל לגבי כל הנוער?

בינתיים אני יוצא למרפסת.

יש לך טעות בהבנת הטענה שלי אבל האשם כנראה נעוץ בי (במסגרת שבוע האחווה הקיברנטי אני לא נועץ שיניים). כאשר אני מתייחס לעיוות מלאכותי של השפה אין אני מתכוון לכך כי בני הנוער בוחרים במודע להשתמש במונחים שגויים, לכתוב בטעויות ולהפוך סדרי תחביר. כמו שאמרתי יש להכיר בעובדה כי שפה הינה מערכת דינמית שמשתנה בצורה הדרגתית ותמידית בתהליך טבעי. כל זאת ללא איבוד העושר הטמון באותה שפה. עיוות מלאכותי הוא בעיני שינוי קיצוני בדרך השימוש בשפה ללא בחירה מודעת של המשתמשים בה כאשר השינוי נגרם מהדרדרות במטען התרבותי והרגשי אותו נושאים ה'משתמשים'. כלומר שהשימוש הקלוקל בשפה אינו אלא רק סימפטום המעיד על מום אינטלקטואלי. לא שאני מצפה מכל עובר ושב לקנות פיצוחים בשפתו הציורית של עגנון אבל גם אם תביא דוגמאות (והן ישנן) של נוער בריא אשר יודע להתנסח אין יהיה בכך לאזן את המלל העילג אשר מושל ברמה. לגבי ההתיחסות לדיסלקציה - ההתיחסות היתה צינית והיתה מכוונת לכל התולעים אשר פקדו את הפורום לאחרונה ובכל פעם שמישהו העיר להם על בעיות התחביר נשלף כבמטה הקסם הרשיון להרוג "יש לי דיסלקציה". אני כולי תקווה שהרופא אמר "זיבה" והם פשוט לא שמעו טוב. שלך כרוב

יס באך

New member
תראה

אחד מהמקצועות אותם אני מלמד הוא חיבור עברי. אני מלמד ילדים, אשר אני מניח בצורה גסה מאוד משתייכים לאותו רוב שמעצבן אותך. כפי שאמרתי ל-קפת, הכל ענין של המקום בו הם כותבים ומידת החשיבות שהם מייחסים למקום הזה.

קפת

New member
אבל אתה בפירוש מצדיק וממחיש

את מה שכרוב-און (שלא הסמיכני לדברר אותו) ואני טוענים: זה לא שהם לא יכולים. הם סתם לא שמים זין. זה הקטע העצוב. הם מסתפקים בבסיסי ביותר. הם לא סקרנים, לא חקרנים, לא מתעמקים. ומי אשם? אמאבאשלהם. אז מה אם היא רצתה לכתוב "יש ילד שאני אוהבת" ויצא לה "יש ללד אני אבהתו". על הזין שלה מה שיצא. מה שחשוב זה שהיא השאירה את הגרפיטי. הטביעה את חותמה כמו איזה ברוך ג'מילי וירטואלי. הייתי, השתנתי. תרבות של כלבים ומסמנים. בבבבעעעע.

תעודת-עניות

גם לי היתה אותה בעיה כמו לקפת - כשכל חברי לכיתה היו צופים באירו-ביזיון או הולכים לשחק כדורגל, הייתי מסתגר בחדרי וקורא *דוקטורוב או הוקינג ומאזין לדביסי ולליגטי (ולבאך, למותר לציין). אני חננה וזאת עובדה. *שווְיץ: כשכתבתי book report על ספר שלו בתיכון, המורה לאנגלית לא האמין לי שכתבתי את החיבור בעצמי. לא יודע אם אני צריך להתגאות בכישורי או שהוא פשוט היה רגיל לקרוא זבל. הבא ניקח דגימה ממה שמרכיב את עולמו התרבותי של הנוער (ולא רק) השוכן בציון: מוסיקה - שרית חדד ואייל גולן ספרות - רם אורן (במקרה הטוב) העשרה - סוני פלייסטיישן 2, טלנובלות מיובאות ומקומיות עם תסריטים, בימוי ושחקנים סוג ז', צ'אטים על הנושאים הנ"ל קפת, אני איתך - לע"ד, ההורים הם הפושעים הכי גדולים בעסק הזה ואין שום צידוק לכך. כרובונצ'וק, שאלת אם עיוות השפה מתרחש באותה (תת-)רמה במחוזות אחרים בעולם. עד כמה שידיעתי מגעת, התשובה היא: יש ויש. בארה"ב, למשל, ישנה הדרדרות זוועתית וחוץ מההורים אחראים לכך העצלנות הבסיסית של האמריקאים, שטחיותם ורדידותם (אני לא ממציא), תרבות הפופ שבני הנוער מנסים לחקות והתעצצות פאסיבית ומאסיבית מול הטלויזיה (couch potato-ism). לפעמים כשאני קורא את ה-NY Times אונליין, אני עוצר ותוהה כמה אמריקאים יכולים לקרוא ולהבין את כל מה שרשום שם. עצוב מאוד. אצל האנגלים המצב (עדיין) הרבה יותר טוב, לפחות זה מה שמדווח לי חבר אנגלי.

קפת

New member
יש לי בעיה קלה עם המשפט הבא:

הבא ניקח דגימה ממה שמרכיב את עולמו התרבותי של הנוער (ולא רק) השוכן בציון: מוסיקה - שרית חדד ואייל גולן ספרות - רם אורן (במקרה הטוב) העשרה - סוני פלייסטיישן 2, טלנובלות מיובאות ומקומיות עם תסריטים, בימוי ושחקנים סוג ז', צ'אטים על הנושאים הנ"ל שרית חדד ואייל גולן כבודם במקומם. הם לא כוס התה שלי, אבל גם באך וליגאטי (שאינלי מושג מי הוא, פרט לזה שהוא מוסיקאי איטלקי, אבל אני אברר) לא ממש מתנגנים אצלי בCD. ואני לא מוצאת צורך להעמידם זה מול זו כדי לשפוט ולהגדיר מי "שווה" יותר. זו התנשאות שאינה במקומה, בעיני. גם להגדיר את כל העילג, השטחי והמבולבל כ"נוער" - זו התנשאות מיותרת. עילגים, שיטחיים ומבולבלים יש, היו ויהיו בכל חתך גילאי ו/או סוציואקונומי. הבעיה שלי היא אחרת, ונוגעת לשאלת הריכוז והמינון של אותם חסרי תחכום, עידון, סקרנות, חקרנות ורצון להתעמק, והזיקה בינם ובין מהפכת התקשוב שמציפה אותם על פני השטח ונותנת להם לגיטימציה להיות בון-טון. הרדידות והבינוניות שכובשות ומשתלטות על כל חלקה טובה. אין לי בעיה עם אנשים ששומעים שרית חדד, או קוראים רם אורן או נהנים מטלנובלה. יש לי בעיה עם אנשים שלא מסוגלים לשום דבר פרט לאלה, במקרה הטוב, ובעיקר - שלא מודעים לכך שיש בזה בעיתיות. ויש. יש לי בעיה עם אנשים שמאבדים כל קשר וזיקה לצורות תרבותיות מוכרות: כתיבה, קריאה, יכולת ביטוי, עניין במתרחש, יכולת ליצירת קשרים והקשרים וכו'. אה, כן, עוד דבר אחד: רציתי להגיד שאני מעריצה את טום כרוב. השולתתת. תתעלמו. זה ביני ובינו. תחזור למטה, כרוב. ההצגה נגמרה. מסך.

יש הסבר

שנותנים חוקרים מסויימים (אין לי חשק לנבור עכשיו בשמות) מהסוציולוגיה של התקשורת. האנשים מתחלקים, באופן גס, לשני טיפוסים: אלה שניזונים בעיקר מהטלויזיה, מפתחים מעין עצלות אינטלקטואלית, כי הם מקבלים את החומר "קומפלט", גם לאוזן וגם לעין. הם לא צריכים להשלים כלום בעזרת הדמיון. הומר סימפסון הוא דוגמא מצוינת. לאנשים ששומעים מוסיקה או קוראים ספרים יש מקום להפעיל את הדמיון כשהם צורכים את הבידור שלהם, הם לא פאסיביים. ליסה סימפסון, למשל. אני לא רוצה לחשוב איך אוצר המילים שלי היה נראה אם לא הייתי קוראת ספרים או אם עורק ההזנה הראשי שלי היה הטלויזיה. מי שמקור "האמת" שלו הוא טלנובלות, פרסומות, חדשות ערוץ 2 ואם טי וי הופך למכונת שופינג שמסניפה אס אם אסים במקרה הטוב, או לפאנט ימני במקר הטוב פחות.

יס באך

New member
ישנו מחקר גדול

בהבדלים בסוגי הצריכה, שגם מוכיח בצורה די גסה, שאנשים צורכי טלוויזיה הם מצביעי הימין וצורכי ספרים הם מצביעי השמאל.[שמעתי וקראתי והשתתפתי ביום עיון גדול סביב זה לפני כשש שנים, אגב] אני רציני מאוד... אז יש/היה מקצוע חדש במערכת החינוך בגלל זה "צפייה ביקורתית" או משהו בסגנון.

אעמיד דברים

גם לי אין שומדבר נגד שרית חדד, חוץ מזה שהמילים של שיריה גבוהים מדי בשבילי. לא התכוונתי להתנשא, זאת מלכודת שהפלתי בה את עצמי. רציתי לומר את אשר את כתבת (בצורה הרבה יותר מוצלחת). ג'ורג' ליגטי הוא מלחין הונגרי שחי בגרמניה. וזה באמת עלבון לאינטליגנציה לנסות להשוות בין באך ושרית חדד.

הרי רשמתי

שאני מאזין לליגטי. מה הוא יכול כבר להיות אם לא מוסיקאי, רבש"ע? מכונת-כביסה?

קפת

New member
סטנאפיסט

תן לי לצאת מזה בכבוד!!!! דחיל ראבקום סאמק ערס. או שתשפוך לי חומצה מלחית ישר לתוך ה"שפתיים" ונגמור עם זה. אבל לגרור לי את הזובור במשך חצי שעה, זו אכזריות לשמה.

טריפל

New member
בואנה דיסו

אתה באמת חננה
אני לא חושב שלהורים יש את האחריות הבלעדית על עיצוב אופיו/ה של בנם/בתם. מערכת החינוך משחקת כאן תפקיד לא קטן (אבל זה כבר נושא שנטחן כאן רבות) כמו גם הסביבה בה הוא או היא נמצאים. אבל אני באותה דעה איתך לגבי עודף חשיפה למבחר עצום של ערוצי טלויזיה. רובם זה לא ממש הדיסקברי צ'אנל ואם יורשה לי, חבריה, אז תדעו לכם שטלויזיה זה מקור כל השטחיות הפושטת. כן כן, שלא תגידו שלא אמרתי. גם למר אינטרנט יש את חלקו שלו בשטיפת המוח הזאת. ממלאים לנו את המוח באינפוט מיותר. וכיום יש ליותר מידי אנשים גישה למוח שלי דרך כל החשיפה הזאת ורובם מנסים למכור לי משהו. לצפות בתכניות פריים טיים בערב זה כמו לצפות בכמה שעות של הפסקת פרסומות נמשכת. אפילו קטעי התוכן שבין לבין הם בעצם פרסומות. סביר להניח שזמן הריכוז הרציף של נער מתבגר מכויל לאותו פרק זמן בין פרסומת לפרסומת. 10 דקות בשעות השיא. לא יותר מזה. אין שום דבר בזה שמגרה את המוח לעבוד. מאכילים אותם בכפית עם תמונות וסאונד וגיבורי התרבות שלהם בהתאם. בין אם זו איזו בריטני או דוגמנית עם איי-קיו של גוגו שקיבלה תפקיד בטלנובלה הישראלית האחרונה. ואתם רוצים שהם יפתחו ספר? עכשיו תגידו, אודי... זה אכן גברת ולא אדון? איזה קטע.

יס באך

New member
וזכותם לשים זין

כי הם לא מתייחסים לכתיבה בפורום כמוך וכמו כרוב, והבעיה היא שלכם ולא שלהם. וזו סערה בכוס של מים.

קפת

New member
ברור שהבעיה שלנו

IGWS* מי שעושה מזה סערה בכוס התה של חדר המורים, זה אתה. אנחנו רק מנסים להבין את התופעה, מקורותיה, השפעותיה התרבותיות, בלה בלה בלה כמו שאנחנו מנסים לעשות על אלף ושלוש מאות נושאים אחרים. אז שנפסיק? שנסגור את הפורום? מה? *It Goes Without Saying

יס באך

New member
אני?

אני פתחתי דיון ב: "זה נוער זה בררה"? אני הבאתי את עצמי כדוגמה לחרדת שגיאות כתיב וחריגותי ביחס לבני דורי האחרים? קפת, דארלינג, אתם לא עסוקים בבירור שום תופעה, מקורותיה ושאר החינטרושים שכתבת: אתם עסוקים ב"להזדעזע" כמו המורות בחדר המורים, את לא מוכנה לקבל את עמדת הזלזול של הבחורה הזו ורבים/רבות כמותהּ, כי הם לא "משתינים" בקשת על מה שאת חושבת, והם יודעים לכתוב, רק האינטרנט לא נחשב אצלם כמקום בעל חשיבות כזו שצריך להתאמץ בשבילו. וד"ל

קפת

New member
אז לסגור את הפורום?

או שאתה מרשה לי "להזדעזע" ממה שמזעזע אותי? לחנטרש מותר לי? או שאני צריכה לקבל ממך רשות מה חינטרוש כשר ותקף ומה לא?

קפת

New member
כנראה שהבנת את מה שרצית להבין

וכל קשר בין זה ובין מה שאני כתבתי - על אחריותך בלבד. ואם אתה זורק שנים של חברות מאחורי הגב בהינף כעסני שכזה, אז ביי.

מיד תחזור למסילה חתיכת טיפשון

מה אתה עושה פה שרירים? התחלף לך המוח בגויאבה? אל תתחיל להתייפייף פה, לא אחרי שנלחמת בשולתתתתתתי טחנות הרוח במקום ההוא. אף אחד לא אמר לך ללכת או להשאר או להסגר או להפתח. ההם לא שמים זין ואנחנו שמים עליהם עוד פחות (ואיידיגידנדיגידן). האינך סבור שעלבונך נלקח אישית לוחצת? חאליק. תרגיע. תחזור לפה, דחף איזה מצה עם שוקולד וכנס בהם. אנחנו הגוד גייז באך.

למעלה