יש בארצות הברית יותר מ 3,000 מוסדות לימוד אקדמאיים
יש מוסדות ציבוריים שהם בבעלות המדינה שבה הם שוכנים.
יש מוסדות פרטיים.
רוב המוסדות הפרטיים מגדירים את עצמם כ NON FOR PROFIT - מה שבעברית נקרא מלכ"ר.
אבל יש מוסדות פרטיים שהם FOR PROFIT - כדוגמת רשת "אוניברסיטת פניקס", או להבדיל המוסד שנסגר שהיה נקרא "אוניברסיטת טראמפ".
המוסדות קיימים בכל הרמות האפשריות - החל ממוסדות עילית סופר סלקטיביים שאני בטוח שאתה מכיר את שמם כדוגמת אוניברסיטת הארוורד או MIT (שתיהן אוניברסיטאות פרטיות NOT FOR PROFIT), וכלה במוסדות ברמת עשב שכל מה שאתה צריך כדי להתקבל אליהן זה שיהיה לך דופק (וכסף).
בוגר תיכון אמריקאי שרוצה ללכת ללימודים אקדמאיים צריך לבחור מבין אלפי האפשרויות הללו לאן להגיש מועמדות (להרשם) - ויש לו מבחר עצום של אפשרויות. יש כאלו שבוחרים ללכת לאוניברסיטה במדינת מגוריהם. יש כאלו שדווקא בוחרים ללמוד באוניברסיטה במדינה אחרת בארה"ב.
אם אני אקח כדוגמא את בוגרי בית הספר התיכון הציבורי בעיירה שבה אני גר - במחזור שאליו הייתה שייכת הבת שלי היו קצת יותר מ 500 בוגרים שהלכו ישר לאוניברסיטאות. הם מפוזרים כיום בין יותר מ 10 מדינות שונות בארה"ב, בכמעט 50 מוסדות לימוד שונים. חלק מהם הלכו ל STATE UNIVERSITIES של המדינה שבה אנחנו גרים - אבל אחרים הלכו לאוניברסיטאות פרטיות במדינה שלנו, ל STATE UNIVERSITIES של מדינות אחרות או לאוניברסיטאות פרטיות במדינות אחרות.
איך בוחרים?
יש דירוגים (RANKINGS) של כל מני אירגונים שהפכו את זה למקצוע שלהם - למשל הדירוג של ה US NEWS AND WORLD REPORT -
[URL]https://www.usnews.com/best-colleges[/URL] או הדירוג של ה PRINCETON REVIEW
[URL]https://www.princetonreview.com/college-rankings?rankings=best-385-colleges[/URL]
ויש כלים שמאפשרים לתלמיד (או להורה שלו...) למיין את המוסדות לפי ההעדפות האישיות שלהם (מגמות, סוג המוסד, אפיליאצייה, גודל, דמוגרפייה...) ולבדוק את ההתאמה של רמת התלמיד למוסד האקדמאי (להשוות את הציונים וההשגים שלו לציונים של אנשים שהתקבלו למוסד בעבר).
וכמובן - זה עניין של שיקול כלכלי.
אפילו הלימודים במוסד ציבורי של המדינה אינם זולים, ואם בוחרים במוסד פרטי "נחשב" הם יכולים להגיע ל 75,000$ לשנה ויותר. ולכן - עניין ה"מי ישלם" ו "כמה יכול לשלם" בהחלט נכנס לשיקול.