זמן- האם הוא רציף או בדיד?

femme_fatal

New member
הזמן- חידוד הבעיה.

שאלת הזמן הינה אחת הבעיות הגדולות ביותר בתחומי הפילוסופיה והפיסיקה. מושג יחידת הזמן לא רק שהוא בלתי ניתפס מבחינה מוחשית צורנית או כמותית, מה גם שאנו לא מסוגלים להביע אותו מילולית או להבין אותו בצורה מופשטת. מהי יחידת הזמן הקצרה ביותר? (שניה, רבע שניה, מאיית השניה או 10 בחזקת מיליונית השניה?) כל תשובה לא תהיה מספקת. כלומר תמיד יהיה אפשר לחלק את חלקיק השניה הנ"ל לחצי ולהמשיך ולחלקו עד אינסוף (ראה ערך ´הפרדוקס של זנון´). משאלה זו נגזרת שאלה אף יותר אבסטרקטית והיא: מהי יחידת זמן ההווה? כלומר, מתי מתחיל ומתי נגמר פרק הזמן שאותו אנו אוהבים לכנות הווה (ה"עכשיו"). השאלה המתבקשת הבאה היא כאמור, האם הזמן הוא בדיד (יחידות זמן המקושרות זו לזו באיזשהו חוט מקשר בלתי ידוע) או שהזמן הוא רציף (זורם- בא כיחידה אחת). לדעתי הזמן הוא יצור בדיד שבא כיחידות. סברה זו פותחת חלון לאותם רעיונות מד"ב של טיול קדימה או אחורה בזמן ועצירתו.

rilel

New member
הזמן - מי יודע?

למדע, לפחות, אין מושג. גם לי אין, על סמך מה יש להתיחס בְּחָשְׁבֶנוּ על-כך. ברור, שבפרקי הזמן´ המוחשיים לאדם ללא כל-מכשיר, הזמן נראה רציף (עדות אישית שלי
), אך איך נדע אם בפרק זמן קצר מאוד כל-שהוא הזמן הוא בדיד? לעולם לא נוכל לדעת בבירור מבחינה ניסויית. כל-עוד לא גילינו שהזמן הוא בדיד נוכל לקחת פרקי זמן קצרים עוד יותר לבדיקה. האמת, אני צריך עוד לחשוב על-כך.

DarkX

New member
תזכורת..

רק רציתי להזכיר מה זה זמן.... זמן הוא תוצאה מתנועה!!! הרי מה זה זמן? זמן זוהי תקופה שבה אנחנו עוברים מנקודה A לנקודה B זה הכל. לדוגמא: אנחנו חילקנו ל 365 ימים סיבוב אחד סביב השמש ויום ל24 שעות וכך הלא... בקיצור זמן זהו מושג שרירותי שאנחנו קבענו. אולי זמן באמת לא קיים!!?? אז למה הכוונה כשאומרים זמן בדיד וזמן רציף?

femme_fatal

New member
סלח לי, מה השעה?

הזמן (לפחות לפי איינשטיין) הוא מיימד. בדיוק כמו מימד המרחב. לפי סברה זו הזמן יכול להתכווץ ולהתמתח (כמובן שאנו מנקודת המבט הסובייקטיבית שלנו, לא נרגיש בכך). פרדוקזס התאומים מראה שהזמן הוא פונקציה של תנועה. אם תאום אחד ישאר על כדורה"א בעוד שהתאום השני יסע במהירות האור כ-50 שנה בחלל, כאשר התאום השני יחזור הוא יגלה שתאומו הזדקן ב-50 שנה בעוד שהוא עצמו הזדקן רק בכשנתיים. ניסויים כאלה הם מוכחים (שלחו שעון לסיבוב מסביב לכדוה"א). חוריי תולעת סינגולרים שמחזירים אותך בזמן או שולחים אותך לעתיד, גם הם לא רעיונות חדשים למדע. מכאן שהזמן הוא אינו מושג שרירותי.

DarkX

New member
כוונתי היא...

זה בערך מה שאני אמרתי.... אבל כוונתי לזה שזמן הוא מושג שרירותי הייתה לא במשמעות של זמן כזמן בפני עצמו, (אין לי מושג איך להסביר את עצמי :) ) אלא שלמשל יכולנו לחלק את היום ל50 שעות ואת החודש ל100 ימים.

nissimhania

New member
רגע, יש משהו בדברים שלו...

אם אין תנועה לזמן אין משמעות. נדמיין עולם קפוא לגמרי, שום דבר לא זז, אפילו לא האלקטרונים באטומים. מה קיבלנו? תמונת "סטיל"- אין לפני ואין אחרי, אין זמן. איך זה יכול להסתדר עם הדעה הגורסת שהזמן הוא מימד בפני עצמו? שהרי אנו רואים שהוא אינו אורתוגונלי לתנועה במרחב, כלומר הוא תלוי בו.

femme_fatal

New member
כפי שאמרתי, הזמן לא נקבע שרירותית

כאשר האלקטרונים באטום עוצרים מלכת אנחנו מקבלים מה שנקרא חור שחור או בעברית צחה -נקודה סינגולרית. כאשר כוכב מתקרר עד לנקודה בה הוא לא יכול יותר לספק לעצמו אנרגיה (האלקטרונים שלו מפסיקים לרטוט) הוא קורס לתוך עצמו ע"י סופרנובה בכח אינסופי. המסה שלו הופכת לאינסופית והזמן בתוך הנקודה הסינגולרית עוצר. E=MC^2 כאשר מעבירים אגפים יוצא שמהירות האור חלקיי אפס (האנרגיה של הכוכב) שווה המסה. אבל כל מספר שמחלקים באפס הוא אינסוף ולכן המסה שווה אינסוף. M=C^2/E בכל אופן, כל הנ"ל מביע את הקשר הישיר בין זמן למרחב. לפיכך הזמן הוא לא נקבע בצורה שרירותית. ואפילו אם היינו קובעים למשל 50 שעות ביממה או מחלקים את השנה בצורה אחרת זה היה שינוי באופי הסמנטי של הזמן ולא באופי המהותי שלו. הזמן קשור למימד המרחב. הזמן הוא לא מימד נפרד ובלתי תלוי במרחב ,אלא חלק חיוני שמשלים את ארבעת המימדים המרכיבים את המציאות המוכרת לנו באופן הרמוני

רספוטין

New member
התבלבלת קצת

<<כאשר האלקטרונים באטום עוצרים מלכת אנחנו מקבלים מה שנקרא חור שחור או בעברית צחה >> חור שחור נוצר עקב קריסת כוכב ,כוכב קורס כאשר אוזל מלאי המימן שבליבתו. נקודה סינגולרית - נקודה במרכזו של חור שחור המרכזת את כל המסה (בתנאי שאינו מסתובב) גודלה שווה אפס. הסופרנובה אינה הסיבה לקריסה אלא תוצאה מקריסתו, סופרנובה הינה ה"התפוצצות" שמתלווה לאחר שמלאי הדלק הגרעיני (קרי מימן) אוזל הלחץ יורד ועקב כוחות הכבידה מתרחשת קריסה שלאחריה התפוצצות(סופרנובה) לזמן אין כל רלוונטיות לנושא.

femme_fatal

New member
דחיסות,קריסות,אינשטיינים ושאר ירקות

אוקי,איתך הסליחה, חור שחור שנוצר במהלך התפוצצות סופרנובה מאסיבית מתרחש כאשר הכוכב מתקרר וקורס לעצמו. הזמן בתוך חור שחור עומד מלכת. ואני לא אכנס לכל התהליך הטכני המאוד לא רלוונטי לנושא האמור. העליתי את הדוגמא על מנת להמחיש נקודה מסויימת ולהוכיח טענה. כאשר מתרחש קירור של חלקיק עד לאפס המוחלט, במצב זה החלקיק (שעד לאותה נקודת זמן רטט) עוצר לגמריי ונכנס לתוך מצב קוונטי אחיד . הזמן של אותו חלקיק עוצר מלכת. בכל קריסה (מאסיבית או קוונטית) הזמן של החומר עוצר מלכת .

רספוטין

New member
אקרובטיקה של מילים

אינה מחייבת את אמיתותם!!! בקשר לקריסת כוכבים אנסה לחפש עבורך מאמר מקצועי ברשת המסביר באופן מפורט את התהליך, במאמרים שהבאת כהוכחה לדבריך אינם מקשרים בין המונח זמן ובין דחיסת חומר (למרות הטכניקה המעניינת לדחיסת חומר)כך שגם תתדגישי את המילה זמן בקו תחתי ותשכפלי אותה עוד מאה פעמים בצרוף לינקים למאמרים לא רלוונטים לא תוכחי דבר. דרך אגב למאמר האחרון שצרפת "הזמן של החומר עוצר מלכת" אין שום קשר לכותרת הלינק ובמפורש מצויין בו שתהליך הסופרנובה נגרם בעקבות "משחק התלאה" של שדות מגנטיים על חומר חדש שנוצר בעקבות הקירור. על כן תהליך קריסת כוכב אינו רלוונטי להמחשת שום נקודה וכל שכן להוכחת טענה.

femme_fatal

New member
הזמן.

לפי הסברה המודרנית, ככל שתתקרב למהירות האור -ככל שתגביר את מהירות התנועה שלך- הזמן יואץ (כלומר ילך יותר מהר). לפיכך, ברגע שתעצור לגמריי (דהיינו, שתנועת החלקיק הקוונטי הקטן ביותר יעצור) הזמן יעצור. זו לוגיקה צרופה (ופשוטה) של התאורייות הקונקרטיות ביותר הידועות לנו כיום. יכול להיות שמחר ימציאו תאורייה אחרת, אבל עד שלא יוכח אחרת כך מוגדר קשר המרחב-זמן.

עידו10

New member
מה??? מה פתאום??

להיפך! לפי תורת היחסות של איינשטיין, ככל שמאיצים כך הזמן מאט! לא מואץ!

Henryf

New member
ככל שמאיצים

אתה מתכוון למהירות, לא לתאוצה, לא כן? הנרי

Henryf

New member
מצטער, אין לי זמן.

Femme fatal, בעיקרון אני מסכים עם 2 התגובות שלך למושג הזמן, ולכן הרשי לי לחדד מספר נקודות: מהי הגדרת הזמן? אינני חושב (כמוך) שמישהוא יוכל לבוא עם הגדרה סבירה (אל אף שלכולם נדמה שהם יודעים על מה מדובר), קשה אפילו להוכיח אם לזמן יש כוון, הכוון היחידי של זמן (מדעית) מוסק מחוק האנטרופיה (אינטגרל של dQ חלקי הזמן) ולכן הזמן הולך קדימה, במערכת סגורה, כשהאנטרופיה גדלה. אך גם חוק זה אינו פיסיקלי אלא תצפיתי בלבד. לפי תאורית איינשטיין אם ננוע במהירות האור (במרחב התלת ממדי) הרי רכיב המהירות בממד הרביעי יתאפס, במילים אחרות הזמן יהיה אפס. אם נחשוב שאנו מסוגלים לנוע במהירות האור, הרי כל האור סביבנו (הפוטונים) יעמדו ולא יזוזו ייחסית אלינו, וכל מדידה תהיה בלתי אפשרית, או כפי שטענת "הזמן הוא פונקציה של תנועה", הרשי לי לחדד "תנועה ייחסית". >>מהי יחידת הזמן הקצרה ביותר?<< זה פשוט, זה הזמן שעובר מהחלפת הרמזור לירוק, ועד שהנהג מאחוריך צופר. >>לדעתי הזמן הוא יצור בדיד שבא כיחידות. סברה זו פותחת חלון לאותם רעיונות מד"ב של טיול קדימה או אחורה בזמן ועצירתו.<< אולי תוכלי מעט להעמיק ולהסביר איזה חלון נפתח אם בדידות הזמן? הנרי

femme_fatal

New member
בשבילי תמיד יהיה לך זמן

>>...לכן הזמן הולך קדימה...<< ומה בדיוק גורם לך לחשוב שדווקא הזמן שלך הולך קדימה? תאוריית הרוורס של המפץ הגדול נקראת תאוריית הכיווץ הגדול שגורסת שברגע שהיקום יתרחב עד לנקודת שבירה מסויימת היקום יתחיל לקרוס לתוך עצמו (ממש כמו סופרנובה) במהלך הקריסה הזמן ילך אחורה עד לנקודת ההתחלה וחוזר חלילה. אולי כדאי להרהר כמה דקות במושג "הזמן ילך אחורה". האם יצורים החיים במציאות בעלת קשר תוצאה-סיבה (קודם התוצאה אח"כ הסיבה) היו מסוגלים להבין שהזמן שלהם הולך אחורה ושבעצם ה"סיבה" אמורה לבוא לפני ה"תוצאה" ולא להיפך? ובעניין בדידות הזמן: אם הזמן היה רציף אזיי הוא היה חייב לבוא כיחידה אחת ממושכת, גדולה ומוגבלת. לעומת זאת, כאשר אני טוענת שהזמן בא כיחידות זמן בדידות וקצובות הקשורות אחת לשניה באופן כלשהו, אני מסוגלת בהגדרתי לצלול לתוך הרגע הקצר ביותר או להאיץ את היממה הארוכה ביותר. כלומר הזמן יותר גמיש. הנה משהו ועוד משהו נ.ב. כבר פירסמתי את הקישורים האלה פה אז מי שהתאכזב לגלות שהוא מכיר את המאמרים איתו הסליחה.

Henryf

New member
בשבילי תמיד יהיה לך זמן - נכון!

תאורית הכווץ הגדול מוכרת, ובתנאים פיזיקליים מסוימים (מספיק מסה במרחב) היא עומדת במבחן הפיזיקה העכשוית, אך למה "הזמן יסוג לאחור וההרים יטפו מים"? זמן רציף מחייב אותו להיות מוגבל? האם הצירים הגיאומטריים האוקלידים הרציפים מוגבלים? הפיזיקה אינה מתנגדת לזמן שלילי, ישנו הגיונית הפרדוכס של "תוצאה ללא סיבה" (אדם ההולך אחורה בזמן והורג את הוריו לפני הולדתו), אולם הגיונית ניתן לנוע אחורה בזמן בכמויות כה קטנות שלא ניתן יהיה לחתוך את הרצף מחולל-תוצאה, ואכן יש ראקציות גרעיניות שניתן להבינן רק עם זמן (קצר מאד) שלילי. הפרדוכס של זנון נובע מאי ידיעה של מתמטיקה בסיסית, לפיה סכום האיברים של טור אינסופי מתכנס הינו סופי. הנרי

למעלה