חברה אידאלית

lovely max

New member
חברה אידאלית

איך יכולה להיות חברה אידאלית? אני מנסה לדמיין משהו כזה - אנשים לא חייבים לעבוד. את רוב העבודות שעכשיו אנשים צריכים לעשות אבל הן טכניות פחות או יותר (ולא רק עבודה במפעלים או קטיף אורז, אלא גם "שיווק תכני בפלאפון" ו"עורך לשוני") המצאנו רובוטים שיכולים לעשות את כל זה. והממשלה מחלקת לכולם כסף שווה בשווה. עכשיו אנשים יכולים לעשות מה שהם רוצים. ואם עד עכשיו הזמן התחלק פחות או יותר ל-3 חלקים: עבודה,פנאי,שינה, וכשאדם חוזר מהעבודה הביתה הוא חייב לנוח, ומתיישב מול הטלוויזיה, עכשיו לאנשים יש זמן רב יותר - שבו הם יכולים, וזה החלק האידאלי בחברה הזאת, לעשות את מה שהם רוצים ואוהבים לעשות. לכל אדם יש פוטנציאל לעשות משהו, לחשוב על משהו, ליצור משהו. ובחברה הנוכחית, אם לא התגשם מזלו באופן מיוחד, הוא נאלץ רוב הזמן לעשות דברים שלא הוא בוחר בהם. ליצור דברים למען הרגע ולא בשביל העתיד, לשרת אנשים אחרים במקום את עצמו. (אני עוברת לפאתוס) תחשבו איך האנושות היתה יכולה להתקדם אם כל אדם היה מפתח את הפוטנציאל האמיתי שלו, עושה משהו אמיתי ולא דברים בני חלוף בשביל להתפרנס. אני חושבת שהאמנים גילו את זה כבר לפני אלפי שנים. אבל רוב האנשים לא. ויש חסרונות ברורים - הטבע האנושי הוא עצלני ורוב הסיכויים שאנשים פשוט יתבטלו אם הם לא יצטרכו לעבוד, וזאת הסיבה שעבודה היא סוג של ערך בפני עצמו בחברה, אבל א)אולי זה לא נכון? ו-ב) בבתי ספר, לצד מתמטיקה וספרות אפשר לחנך את הילדים לפתח את הפוטנציאל שלהם, ללמד אותם את זה. אוקיי הודעה פשטנית מאד אבל אולי יש לכם משהו לומר על זה?

MetalSinagouge

New member
2 דברים:

הראשון: כתבת שסממן של החברה העכשווית זה לעשות דברים בשביל העתיד. אני לא מסכים ואני לא חושב שאפשר לעשות מזה כלל. נראה לי שג'ון לנון אמר משהו בסגנון: החיים הם מה שהולך בין מחשבה אחת על העתיד לשנייה. בבית הספר למשל מלמדשים מתמטיקה, בלי למד למה לעזאזל צריך את זה (ומסתבר שיש הרבה מקומות שצריך). זה מתבסס יותר מדי על ההווה כביכול. טוב איבדתי את קו מחשבה. הדבר השני הוא: עבודה זה דבר לא נמנע. קודם אני חושב שצריך להגדיר את המושג עבודה. נניח אתה רוצה לממש את הפוטנציאל שלך במוזיקה. אתה רוצה לקנות כלי נגינה מסויים. אבל כלי נגינה מסויים (למעט דיג'רידו :)) לא מופיע יש מאין, אנשים בונים אותו. הם משקיעים בזה זמן. אם הם אוהבים לעשות את זה ועושים את זה בשביל לפתח את פוטנציאל הבנייה אז יכול להיות שהם יתנו לך את הכלי בחינם. אבל אז צריך לדאוג שיהיו אנשים שיאהבו לבשל, כדי שהם יוכלו לתת אוכל בחינם למי שבונה את הכלי וכו' וכו'. אנחנו עדיין נהיה תלויים אחד בשני.

lovely max

New member
בקשר לראשון

אני מסכימה איתך וכך כתבתי. בקשר לשני- אוקיי, בשביל זה צריך לחשוב כמו סופר מדע בדיוני או משהו, על רובוטים יעילים מאד או דרך אחרת להשיג את זה, אבל אתה צודק, אנשים תמיד יהיו תלויים אחד בשני.

MetalSinagouge

New member
אני מניח ש...

אם באמת כולם יעבדו במה שהם ירצו אז המצב יהיה בסדר. אני בטוח שבעולם יש מספיק אנשים וכל אחד מהם רוצה למלא תפקיד מסויים. אפילו זבלן. ככה גם נעריך יותר עבודה של זבלן אני מניח.

Free Smile

New member
אחי נראה לי שהיא מתה לחיות במטריקס

שרובוטים יעשו הכל, שיכינו לי אוכל, מוזיקה - שינגנו גם, מה הם לא יכולים להיות אינטליגנטים רגשית מלאכותית? שילחינו שימחיזו שיביימו. כמו רוי באטי, האנדרואיד עם הנפש של משורר מבליידראנר (מגולם ע"י רוטגר האוור)

JiyuuKi

New member
yeah

אני מסכים עם הרעיון שלך. זמן פנוי הוא הדרך היחידה שהאנושות באמת תוכל להפתחת. אני מציע לך לקרוא על אנרכיה בוויקיפדיה. אולי זה ימצא חן בעיניך.

MetalSinagouge

New member
אגב...

יש לך מושג למה הספר של אורסולה קיי גווין נמצא בגלרייה של קומונת אנרכיה? יש בו "אמת" אנרכיסטית או משהו?

JiyuuKi

New member
המנושל?

אני עכשיו קורא אותו. אני דיי לקראת הסוף. ספר חביב מאוד. הוא בעצם מתאר חברה אנרכיסטית (הסוג הספציפי נקרא אנרכו-סינדיקליזם, אפשר למצוא על זה בוויקי), וממש מראה איך היא פועלת, איך האנשים חיים בה ומה היתרונות\חסרונות שלה. ולעומת זאת היא מתארת גם עולם שכן שמאוד דומה לשלנו, ומדגישה את ההבדלים ומה כל אחד חושב על השני. זה ספר נחמד אבל הוא מאוד שונה מספרים אחרים שקראתי, כי אין בו ממש מתח או אקשן. הוא רגוע ונחמד, אבל לא מחדש יותר מדיי. מצד שני, אולי זה נראה לי ככה כי אני כבר מכיר את הרעיון של אנרכיה..

MetalSinagouge

New member
נשמע טוב :)

הרעיון של אנרכיזם נשמע לי יותר ויותר טוב, הבעיה היא שאני מרגיש שלפעמים עוטפים אותו ביותר מדי מילים ותארים. זה כמו לנסות לכתוב אנציקלופדיה של 20 כרכים על מה זה זן בודהיזם. לדוגמא הFAQ האנרכיסטי. יצא לי לקרוא בויקיפדיה על איזו קומונה אנרכיסטית (בשבדיה אם איני טועה) שפשוט השתלטו על שטח והם חיים שם, כפופים לכמה חוקים בסיסיים ומעטים. כשהם רצו להסוות את עמדות מכירת הגראס, הם צבעו את הדוכנים בצבעי הסוואה צבאיים :)

JiyuuKi

New member
חחחחח..

כן, זה מה שאנחנו (בני האדם) עושים הכי טוב. לקחת דברים יפים ולעטוף אותם במילים, עד שכל מה שנשאר זה רק רעיון. אני לא חושב שזה משנה בכלל אם אנרכיה היא שיטה טובה או לא, או אם יש לה סיכוי להצליח. לכל אדם צריכה להיות זכות לפחות לנסות את זה! זה יהיה טוב לכל האנשים. ואם זה לא פועל, אז ישנסו משהו אחר. אבל שלפחות ינסו!

MetalSinagouge

New member
כן אה...

יצא לך לקרוא את המאמר של חקים ביי (זה שכתב את TAZ) בקשר ללינגוויסטיקה של הכאוס? אני התחלתי וזה נורא משעמם. אבל בהתחלה הוא הביא ציטוט יפה של צ'ואנג צה בקשר לשפה: The bait is the means to get the fish where you want it, catch the fish and you forget the bait. The snare is the means to get the rabbit where you want it, catch the rabbit and you forget the snare. Words are the means to get the idea where you want it, catch on to the idea and you forget about the words. Where shall I find a man who forgets about words, and have a word with him? יכול להיות שכבר העתקתי אותו לפה פעם. אם אני לא טועה גם הסוריאליסט רנה מגריט ניסה להעביר רעיון דומה על ידי הציור של המקטרת שמתחתו כתוב "זו לא מקטרת" אבל יש לי רק את ויקי להסתמך עליה בקטע הזה. אנרכיזם נשמע פשוט טוב. אני חושב שאם לקחת חבורה של אנשים נורמלים ופחות או יותר אחראיים אפשר ליצור משהו טוב. הבעיה היא שאנרכיזם תמיד מושווה עם כאוס וחוסר סדר, פלורליזם חסר גבולות.

lovely max

New member
זה נשמע סרקסטי..

"זמן פנוי הוא הדרך היחידה שהאנושות באמת תוכל להתפתח".
בכל אופן, זה באמת מאד דומה לאנרכיזם... במיוחד בפילוסופיה שמאחורי התיאוריה. תודה שהפנית אותי לעניין. אגב מהי חברה אידאלית בעיניך?

JiyuuKi

New member
ממש לא סרקסטי

זמן פנוי וחופש הן הדרכים היחידות בהן אדם יכול להשיג תבונה. אם אדם רק יעבוד כל היום או אם הוא ילמד כל היום, מוחו לא יהיה פנוי לחשוב ולהתפתח. אם אדם יהיה עסוק כל הזמן באיך לשרוד הוא לא יוכל לחשוב ולהתפתח. אנשים צרכים להגיע למצב בו הם חופשיים ככל האפשר, כדי שמוחם יהיה פנוי והם יוכלו להגיע לתובנות אמיתיות לגבי העולם. ושמתי לב שהרעיון שלך דומה לאנרכיה. בגלל זה הבאתי את זה. פשוט אמרת שהממשלה צריכה לחלק את הכסף שווה בשווה, אבל בכלל אין צורך בממשלה..

ההוכחה

ההוכחה להשערה שזמן פנוי הוא הכרחי בשביל התפתחות טמונה בהיסטוריה הרחוקה שלנו. לפני גילוי האש האדם היה מחפש מזון במשך זמן מה, אחר כך מבלה עוד זמן בלאכול את מה שהוא השיג (לקח המון זמן לפני הבישול. ואז נשאר לו זמן בשביל לישון בלבד. אחרי גילוי האש (ובהמשך - הבישול) נוסף לו זמן פנוי ומשם הייתה קפיצה רצינית בהתפתחות. מה שמזכיר לי - ידעתם שהשניצל הומצא במקור בתור שיטה לא לשרוף את הבשר ואנשים היו מקלפים את החלק האהוב ביותר בשניצל...? ממש אוהב את החתימה החדשה שלי :)

JiyuuKi

New member
אההה, וחברה אידיאלית: ליברליזם מעשי

{אני מעתיק את זה מפורום פילוסופיה. זה משהו ישן שכתבתי שם פעם} ליברליזם מעשי אני יוצא קודם כל מנקודת הנחה שהחברה צריכה לשרת את האדם במידה גדולה ככל האפשר. לא אדם מסויים, ולא קבוצת אנשים, אלא כל אדם. החברה צריכה לסייע לאדם לבטא את עצמו ולהתפתח, לכל כיוון שיבחר. החברה היא בעצם יצירה של האדם. היא צריכה להיות מימוש של הפנימיות שלו, עיצוב של המציאות כך שתתאים אליו. ואיך זה מתממש במציאות? בחברה כזאת, כל אדם נולד חופשי. עוד לא ממש חשבתי על הפרטים לעומק, ועל איך למנוע כפייה מגיל צעיר. בכל מקרה, החברה לא תיהיה אחידה. יהיו בעצם המון חברות, והחוק הכוללני היחיד הוא שלכל אחד מותר לעזוב כל חברה מתי שהוא רוצה, ולכל אחד מותר להקים חברה משל עצמו. כל חברה תיהיה מורכבת רק מאנשים שרוצים להשתייך אליה, ותיהיה מבוססת על הסמכים כוללים. למשל, בשונה מהגישה הנפוצה לאנרכיה, אני לא חושב שיש פסול בחברה הקפיטליסטית (או הקומוניסטית, או המלוכנית) לכשלעצמה. הבעייה מתחילה כאשר אין לך אופציה אחרת. אך אם אנשים רוצים לעשות זאת לעצמם, זו זכותם המלאה. ולי אין שום זכות להחליט שזה רע להם. בעצם, כל קבוצת אנשים יכולה להקים חברה אשר תתאים לצרכים שלה. אם יש חוקים אז חוקים אלה נוצרים בהסכמה על ידי חברי הקבוצה, ולא נכפים עליה על ידי גורם זר כלשהו. כך שבסופו של דבר החוקים הם למען הקבוצה, ולא כנגדה. ואנשים יקבלו על עצמם את החוקים כי הם אלה שקבעו אותם. אין פה עניין של כפייה כי לכל אחד יש את הזכות להצטרף לקבוצה שמתאימה לו, ועם חוקים שמתאימים לו. אם מישהו לא מעוניין בחוקים בכלל הוא יוכל לחפש חברה כזו, ואם לא קיימת להקים אחת בעצמו. הרעיון הוא לתת ביטוי מקסימלי לאדם, ולהפוך אותו כמה שפחות לייציר מכאני של חברה כלשהי. כלומר, להביא למצב שהחברה תיהיה בו יצירה דינאמית של האדם. בעיקרון אני חושב שזו שיטה דיי טובה, שיכולה לתת מגוון רחב של התפתחויות ובנוסף לאפשר לכל אדם לממש את חייו. ____ אם לא ממש הבנת את הרעיון אני יכול לנסות לפרט יותר. למרות שגם אני עדיין לא סגור איך זה יתממש בפועל.

0Pandemonium0

New member
שאלה אמיתית: אתה מתכוון לפעול באיזושהי דרך

בעתיד למען הקמת חברה כזאת? או שאתה פילוסוף תיאורטי ותו לא?

JiyuuKi

New member
אני מאוד מאוד רוצה

בינתיים אני רק חושב. אני לא עושה שום דבר עד שאני לא בטוח שהוא נכון, עד שאני לא באמת מבין אותו. למרות שזה לא היה משנה, כי אין לי מושג מה לעשות. אבל כן. אני מתכוון לעשות כל מה שאוכל בשביל שזה יתרחש, אם זה באמת מה שאנשים רוצים. אם זה מה שהם צרכים.

0Pandemonium0

New member
ברוב המקרים, אנשים לא רוצים את מה שהם צריכים,

וצריכים את מה שהם לא רוצים. תחשוב על זה.

למעלה