חגים ומועדים בניכר

Mottek

New member
אני מאוד שומרת על החגים

קודם כל נתחיל בזה שגדלתי בקיבוץ. חגגנו את ליל הסדר ביחד (במתכון מאוד מקוצר). תמיד היתה מסיבת חנוכה וגם ארוחה חגיגית לציון ראש השנה וביום כיפור סבא שלי היה החזן. היתה תקופה מסויימת שניסו לעשות קבלת שבת בקיבוץ, אבל זה לא החזיק מעמד זמן רב. אמא שלי היתה מדליקה נרות שבת ולאחר שהקיבוץ הופרט ערכנו את ליל הסדר בבית הסבים.
עכשיו, אני כאמור גדלתי בארץ וחגגתי את החגים והכרתי אותם כמו כל אחד אחר. אבל כאשר הייתי בהריון הראשון הגעתי למסקנה שאם אני לא אדגיש את היהדות אצלי בבית, הילד לא יגדל כיהודי ולא יכיר את הערכים והמסורת שאני גדלתי איתם ושהייתי רוצה להעביר הלאה. אז התחלתי בקטנה בהדלקת נרות בבית (לא עם כניסת השבת כי להדליק נרות בשלוש וחצי בצהריים בחורף זה לא ריאלי אבל לפני ארוחת הערב כן). בעלי צחק עלי אבל שיתף פעולה. אחרי שהילד נולד, הצטרפנו לבית כנסת קונסרבטיבי (רפורמי וחב"ד לא התאימו לנו) והלכנו לתפילות של ראש השנה ויום כיפור. התחלתי לקשט את הבית לקראת כל חג ולהשמיע מוזיקה של החגים וגם להקריא סיפורים על החגים וכמובן לבשל מאכלים מיוחדים. כשהילד גדל קצת יותר התחלנו גם ללכת לתפילות של יום שישי. לא כי אני מאמינה באלוהים או משהו, אלא מפני שאני רוצה שהבן שלי ירגיש חלק מקהילה יהודית (ואין לנו כאן קהילה גדולה בכלל).
תראי, בארץ את לא צריכה לעשות שום דבר בשביל להרגיש את החגים. את יכולה להיות אתאיסטית מוחלטת, להיות אנטי דתית או מה לא. אבל את יודעת טוב מאוד מתי זה יום שישי, או מתי מגיע פסח או כל חג אחר. הגעתי למסקנה אם אני לא משקיעה בזה, הילדים לא ילמדו שזה משהו חשוב בשבילי ולא ישיקעו בזה בעצמם וזה חבל לי. אז למדתי מחדש את כל החגים (למה מדליקים מדורות בל"ג בעומר ולמה חוגגים את זה בכלל? או למה חוגגים את ראש השנה דווקא בחודש תשרי? ) וגיליתי שיש המון דברים שלקחתי כמובן מאליו ושלא התעמקתי ולא ידעתי אותם קודם לכן. אני רוצה שהבן שלי ירגיש שייכות לדת היהודית, לאוו דווקא לישראל. אני יכולה לספר לך שהבת של גיסתי (שיותר זורמת ממני בקטע הזה והולכת לפי מה שהילדים רוצים לעשות) אמרה לאמא שלה שבבית היא יהודיה ובחוץ היא נוצרית. לי המשפט הזה צורם. אצלי הילדים יודעים מגיל מאוד צעיר שהם יהודים, גם בבית וגם בחוץ. אגב, בביקור האחרון בארץ ההורים של בעלי היו בטוחים שאני מביאה להם שני ילדים דוסים לתפארת עם ציציות והכל. למה? כי אנחנו גם עושים הבדלה בימי שבת בערב (וחמי בכלל לא ידע מה זה המנהג הזה).
 

forglemmigej

New member
מדהימה שכמותך

זו באמת השקעה לטווח ארוך ,היהדות זה כמו שפה אחרת שצריך לדבר יום יום עם הילדים כדי שירכשו אותה , נדמה לי בתורה הקדושה קוראים לזה עבודת האל לשמה , מה ההבדל בין קונסרבטיבים ורפורמים בדיוק ,אני זוכרת כשחייתי בירושלים היתה איזו קהילה בשכנות שלי נדמה לי קראו להם כל הנשמה זה היה משהו של יהדות מתקדמת והם היו מתפללים ביחד נשים וגברים ,רובם היו אנגלו סקסים וצרפתים ובכל שישי ושבת בבוקר הייתי מתפעלת מהלבוש שהם היו מרביצים בדרך להתפלל במיוחד הצרפתים אצלם הכל היה כל כך סטייליסטי
 

Mottek

New member
תודה


מהנסיון שלי (ואני מקווה שאני לא מעליבה כאן אף אחד) הזרם הרפורמי מרגיש לי כמו "גזור והדבק" או במילים אחרות, תיקח מה שאתה רוצה מהיהדות שחשוב לך, תחתוך דברים אחרים ותשמור את מה שנראה לך לנכון. מצד אחד זה נחמד כי הם מקבלים כמעט הכל ויש שיוויון בין נשים לגברים, אבל תפילות בעברית לא כל-כך חשובות להם (בתפילות שאני נכחתי בהם היו הרבה יותר תפילות באנגלית והתרגום.. שלא נדע שכן כל דמיון לבין הטקסט בעברית מקרי בהחלט). אבל מצד שני כשלימדתי בבית כנסת רפורמי ועשו מסיבה בבית כנסת עם גלידה ונקניקיות זה צרם לי. מאוד. אפילו שאני לא שומרת כשרות.
הקונסרבטיבים, שזה הזרם שאני משתייכת אליו, גם בו יש שיוויון בין נשים וגברים אבל עם יותר דגש על עברית ומסורתיות. עדיין יש תפילות באנגלית, אבל לפחות התרגום יותר מדוייק. אצלנו בבית כנסת כן יש הפרדה של בשר וחלב במטבח (בעצם יש רק מטבח חלבי).
 
חגים וילדים

לי ולבן זוגי אין ממש זיקה ליהדות, בישראל לא שמרנו על שום מסורת מרצוננו - אבל כן הלכנו לחגוג עם המשפחה המורחבת.

עם המעבר יכולנו להתנער מזה לגמרי, אבל בפועל יש לנו חברים יהודים ולכן אנחנו כמעט אף פעם לא שוכחים שיש חג. הלכנו להדליק נרות חנוכה עם החברים הרפורמים ושנה אחת אפילו הכנתי לביבות, הלכנו למסיבת פורים והוזמנו לליל סדר, בראש השנה אנחנו מציינים משהו עם החברים. לילה אפילו הלכה לאירוע ט"ו בשבט פעם. אבל זה לא משהו שמגיע מאתנו. לפעמים אני מכינה דברים לחברים - אוזני המן, משלוחי מנות, כרטיסי ברכה לראש השנה - ואז יוצא שאנחנו מתרגשים לקראת החג. לילה מאוד שמחה שיש לה שני חגים שמתחפשים בהם. היא יודעת שאנחנו יהודים וזה חלק חשוב בזהות שלה, אבל לדעתי לא מעבר לכותרת, אני לא חושבת שהיא מבינה מה זה אומר להיות יהודי (זאת שאלה די כבדה). אגב, אני והילדה צמחונית אבל הגדול אוכל בשר ומקפיד לא לאכול חזיר, כהצהרת זהות. לא אכפת לו מכשרות באופן כללי והוא מערבב בשר וחלב חופשי, אבל יש לו גבולות משלו וסוג של גאווה ביהדות.

אני לא מרגישה שהחגים מחברים אותי לישראל באופן מיוחד כי החוויה הישראלית שלי מאוד חילונית. אני כן מרגישה לפעמים רצון שהילדים יכירו את היהדות פשוט כי זה משהו שגדלתי עליו, חלק מהחוויה המשפחתית שלי. בגלל זה היה לי חשוב ללמד את הקטנה לשיר את מה נשתנה לפני הסדר, החור הזה בהשכלה שלה שיגע אותי. גם יש לי ספר יפה עם סיפורי התנ"ך ואגדות (בעיבוד של שהם סמיט) אבל היא כמעט אף פעם לא מוכנה לשמוע את הסיפורים האלה.
 
אם חשוב לך לשמור על קשר עם ישראל,

תדאגו בראש ובראשונה על שימור העברית כשפת התקשורת בין בני הבית מרגע הנחית (כולל שירים, סיפורים, סרטים, וכו'). במידה ותוותרו בהתחלה תגלו שאין דרך חזרה.

בנוגע לחגים ויהדות באופן כללי, אם הילדים לא יוכנסו למסגרת יהודית, הם יידעו מה שתלמדו אותם או תקריאו להם. אנחנו השקענו באופן אקטיבי בשאילה מהספריה/קניה של ספרים עם תמות יהודיות (מסיפורי פולקלור, דרך היסטוריה, ופיקשן). למרות שאנחנו מאוד חילונים, אנחנו מקיימים הרבה יותר מנהגים מאשר היינו מקיימים בארץ (אבל במקביל הילדים יודעים היטב שאנחנו לא מאמינים באלוהים, שהרבה סיפורים דתיים מדומיינים או מוגזמים, אבל שזה חלק מהמסורת התרבותית "השבטית" שלנו). אז כן, מדליקים נרות, אבל לעתים גם אחרי כניסת השבת, ומכבים אותם אם יוצאים לטיול בשכונה אחרי הארוחה. כלומר, שומרים על המסורת יותר מאז שהגענו לפה לפני 14 שנה, אבל לא יותר מסורתיים ממה שהיינו בישראל.
 
אנחנו התרחקנו

כשחיינו בישראל די הלכנו עם הזרם. מדי פעם היינו מנסים להתחמק מהלחץ של החגים ואצל מי תהיו בחג והיינו בורחים לחו"ל
הילדים היו ממש קטנים כשעברנו כך שלא ממש הצטרכנו לקבל את ההחלטות בטרם המעבר, ולמען האמת לפני שעברנו הייתי בטוחה שהמעבר יביא אותנו להיות יותר פעילים בכל הנוגע לחגים והמסורת היהודית. לא שיערתי שנ"ז תלמד אותי שבלי דת החיים נראים טובים הרבה יותר.
מפקד האוכלוסין האחרון כאן הראה שכ-50% מהתושבים כאן מגדירים את עצמם כחסרי דת, מה שמציב את נ"ז במקום די גבוה ברשימת המדינות שבהן הדת פשוט הופכת לא רלוונטית יותר ויותר ואנחנו הצטרפנו למגמה הזו. ככל שהתעמקתי יותר בשאלה למה בעצם ומה המטרה פשוט לא הצלחתי למצוא הסברים או סיבה מספיק טובה.
 

forglemmigej

New member
אבל הדת השלטת היא נצרות לא?

הרי רוב התושבים הם ממוצא אירופאי ובאירופה הדת (הנוצרית) היא לא משהו מוחצן כמו ביהדות ואיסלם, זוהי לא דת של מצוות או מנהגים מי שרוצה חוגג ומי שלא אז לא ,המדינות באירופה זה כך.
אד יכול להחליט שהוא לא משלם מסים לכנסיה אז לא יקברו אותו בשטחה ביג דיל והוא לא יתחתן אצל הכומר בלאו הכי רוב האנשים היום חיים ביחד בלי נישואים .
 
יש לך כמה תפיסות שגויות

הן לגבי הנצרות (מה זאת אומרת לא דת של מנהגים? אז מה זו ההליכה לכנסיה ביום ראשון?) והן לגבי היהדות (גם עבור היהודי החילוני לא יקרה לו כלום אם לא יתחתן אצל הרב, לא ייקבר לפי הדת - אגב אם כבר מדברים על קבורה הרי שביהדות זה התחום היחיד שאין לגביו ולו חובה אחת ובכל זאת למעט מתי מעט בישראל חושבים שחייבים גם כאן להיכנע לתכתיבי חברה קדישא).
אם את יכולה להתהלך ברחובות ערי אירופה לפני הכריסטמס ולהגיד שמה שאת רואה מסביב זו לא החצנה של הנצרות אז אני לא יודעת מה זה נקרא אצלך לא מוחצן.
כשבאו המתיישבים האירופים לניו זילנד אזי הדת השלטת היתה הנצרות. עכשיו הנוצרים כבר הפכו למיעוט כי חסרי הדת עולים במספרם ודתות אחרות נכנסות ביחד עם המהגרים מרחבי העולם.
 

forglemmigej

New member
לא הבנת

התכונתי שרוב האוכלוסיה היא ממוצא אירופאי 71% לפי CIA FACTS BOOK והם גם שייכים לCommonwealth ככה שזו התרבות הבריטית שיוצרת את המציאות ולא כל מיני מיעוטים שהצטרפו לשם , מי בכלל הולך לכנסיה באירופה אפילו חתולים לא רואים שמה לא ביום ראשון ולא בשום יום אחר למעט בהלוויות וזה במידה ושלמו מסים לכנסיה ,אבל גם זה הולך ומתמעט אלו שרותי מדינה ורוב אלו שנקברים בחצר הכנסיה אתאיסטים לגמרי ,זה פשוט נח להם לעשות זאת שם ,לגבי ניו זילנד, דוקא כן הסתכלתי על נתוני הדת ומתברר ש44 אחוז הינם נוצרים ורק 38.5 % מוגדרים כאתאיסטים זה אפילו לא מתקרב לחצי , היהדות זוהי דת מאד מוחצנת והעובדה שנכנסים למישהו לצלחת ומחליטים מי יסע בשבת ומי לא אומרת את הכל , האוירה לפני כריסמס אין לה דבר וחצי דבר עם דת, זה הכל משהו ממוסחר לגמרי.
לכל מדינה יש דת שהיא ברוב וכך המדינה מוגדרת ולא משנה כמה אתאיסטים יש שם , גם אני מרגישה אתאיסטית ולא מענין אותי שום מנהג יהודי גדול כקטן ,הדבר היחידי שקושר אותי הוא השפה ולדבר עברית יש בזה משהו דתי קצת וזכרונות מישראל שפעם הכרתי ולא קיימת יותר , אני בהחלט יהודיה אבל חילונית .
 

Et tu Brute

New member
38.5 אחוז זה מאוד מתקרב לחצי

מבלי להיכנס לדיון לגבי אופי האוכלוסיה הניו זילנדית ואורח החיים שהיא מנהלת, אם 44 אחוז זה בעינייך הרבה, אז גם 38.5 אחוז זה הרבה
. 6 אחוזים זה פער מאוד קטן.
 

forglemmigej

New member
לא מדויק

מתוך cia facts book על ניו זילנד בהקשר דתי:
|הקוד|Religions: Christian 44.3% (Catholic 11.6%, Anglican 10.8%, Presbyterian and Congregational 7.8%, Methodist, 2.4%, Pentecostal 1.8%, other 9.9%), Hindu 2.1%, Buddhist 1.4%, Maori Christian 1.3%, Islam 1.1%, other religion 1.4% (includes Judaism, Spiritualism and New Age religions, Baha'i, Asian religions other than Buddhism), no religion 38.5%, not stated or unidentified 8.2%, objected to answering 4.1%
|סקוד|

במילים אחרות: not stated or unidentified 8.2%, objected to answering 4.1% שנים עשר נקודה שלושה אחוזים לא מוכנים להגיד מה הם ,זה בדרך כלל מאפיין אירופאיים אתאיסטים אך נוצרים בחינוך (כלומר מה שמשרד החינוך במדינות מסוימות החליט עליו בתוכניות הלימוד,עד לשנים האחרונות כשיש אנשים בני דת מסוימת שזה מעליב אותם והיום הכל נייטרלי), בהרבה מדינות באירופה זה נחשב מאד בוטה לשאול מאיזה דת אתה ואם אתה מאמין בבורא עולם ,זה ענין פרטי ולכן המשאל הזה מוזר ביותר כשהוא נעשה בכלל , אני מבססת את הדעה שלי על כך שניו זילנד היא בעלת תרבות אירופאית -בריטית בעיקרה ,הבת של האיש נסעה לשם לרילוקיישן עם בעלה שהוא סקוטי והוא טען שהוא ישר הרגיש בבית ונינוח הרבה יותר מהר מאשר בדנמרק כי זו תרבות שהוא היה רגיל אליה מסקוטלנד , האח שלו עובד כרופא בסידני (הוא על ויזת עבודה שמה) וגם ישר הרגיש בבית כי התרבות הבריטית אירופאית יותר דומיננטית מאשר רב תרבותיות עם כל הכבוד , לכן כאשר יש 44 אחוז שמוגדרים כנוצרים יש להניח שהמספר גבוה יותר אבל הם לא רוצים לשתף
 
גם כאן הנחת הבסיס שלך שגויה

אחד הדברים שהניו זילנדים הכי גאים בהם הוא שהתרבות שלהם שונה מזו של המולדת ממנה באו.
 
הנתונים שלך שגויים

לפי מפקד האוכלוסין האחרון כ- 44% הצהירו על עצמם כחסרי דת וכ-48% כנוצרים. אם נוסיף ל-44% גם את אלה שכתבו שהדת שלהם היא Star wars וכיוצא באלה נקבל מספר גדול יותר. אבל גם אם לא, ההפרש בין 44% ל-48% לא גדול והמגמה היא שמספרם של אלה המצהירים על עצמם נוצרים הולך וקטן ואלה שמצהירים על עצמם חסרי דת הולך וגדל.

ההערה שלי על הכנסיה ביום ראשון לא היתה כדי לתהות מי הולך (באותה מידה אפשר לתהות מי בכלל הולך לבית כנסת? מן הסתם מי שדתי) אלא כדי להדגים שגם בנצרות יש מנהגים שמגדירים האם אתה דתי או חילוני.
 
מרבית החגים הציבוריים העיקריים הם עדיין חגים

נוצרים במקורם, לא? האם מרבית אלו שמגדירים את עצמם כלא דתיים אינם חוגגים כריסמס ואיסטר ומקיימים מנהגים שונים שמקורם בנצרות? שלא יובן לא נכון, אלו אינן שאלות קנטרניות, אלא שאלות חוסר יידע.
 
לא


יש 11 ימים שהם public holiday מתוכם רק ארבעה מקורם בחגים נוצרים - כריסטמס ואיסטר ואלו גם החגים היחידים שבהם חובה לסגור בתי עסק. מניסיון, גם זה לא ממש נאכף. קויינסטאון היתה שוקקת חיים ועסקים באיסטר האחרון. אפשר להתווכח אם השנה החדשה היא חג נוצרי או לא. למיטב היכרותי את ההיסטוריה, לא.
מה ואיך חוגגים מי שמגדירים עצמם חסרי דת (יש הבדל בין להגדיר את עצמך כחסר דת לבין לא דתי) תצטרך לשאול אותם. מאחר ולא מקובל לחטט בחיים הפרטיים של אנשים שאתה לא מכיר קשה לי לדעת.
 
להשוות ידע על איזה

חגים אנשים חוגגים לחיטוט זו הגזמה קלה, imho. בכל מקרה, אם אינך יודעת, אאלץ להשאר עם השערותיי שסביר להניח שמרביתם כן חוגגים את החגים האלו, כנראה בצורה מחולנת.
על כל פנים, תודה על המידע בנוגע לחגים האחרים.
 
איך בכלל אפשר לדעת?

ראשית, אני לא יודעת מי מגדיר את עצמו בתור חסר דת ומי לא. זו לא בדיוק שאלה שנהוג לשאול בשיחת חולין, ולכן, כן בהחלט נופל תחת ההגדרה של חיטוט בחיים הפרטיים. זה משהו שאפשר לדעת אחרי שיש היכרות חברית מספיק עמוקה בשביל לשאול. ובדיוק כשם שאני מגדירה את עצמי כחסרת דת ובכל זאת טורחת להדליק נרות עם הילדים בחנוכה אבל גם לשחק secret santa, כך גם יהיו הווריאציות עם חסרי דת אחרים ולכן הניסיון לקטלג את המנהגים של אנשים נועד מראש לכישלון, אלא אם אתה מתכוון לעשות על זה מחקר.
אני מניחה שגם חלק נכבד מאלה שמגדירים את עצמם נוצרים חוגגים את החגים האלה בצורתם המחולנת. הצעד הזה של להגדיר את עצמך כחסר דת הוא לא טריוויאלי בכלל אבל בהחלט משמח אותי שיותר ויותר אנשים יש להם את האומץ לעשות אותו.
 
אצלינו בארה״ב, למשל, אפשר לדעת

על פי עצי חג המולד המוארים, הקישוטים המוארים מחוץ לבית, והעצים שמוצאים לאיסוף לאחר החג. מכריסמס אחד שביליתי בבריטניה לפני כעשור נראה שגם שם זה כך.
באיסטר יש ארועים של איסוף וצביעת ביצים, ואנשים תולים כל מיני קישוטים מחוץ לביתם.
הרוב המכריע של אלו שאינם דתיים אבל באים מרקע נוצרי חוגג את החגים האלה בצורה מחולנת, כביכול כחגים כל-אמריקאיים (למרות שהם אינם כאלה).
 
למעלה