הנה מה שיש לי להגיד
"אבל אני אומר שהתפתחות לא חייבת להיות הידרדרות." התפתחות או הידרדרות זה עניין של טעם. ואם תגיד "לא, זה לא עניין של טעם, אלה עובדות", אתה רק מחזק את דבריי. אחד הדברים שאני רואה בדור הזה המון וממש מעורר בי פחד ותיעוב הוא הנטייה להציג טעמים אישיים בתור אמת אובייקטיבית. זה נראה כל-כך אקדמי ומדעי, אבל מאחורי זה אין אלא הרצון הנלוז לכפות את הדעה על כל האחרים (שהרי אי-אפשר להתווכח עם עובדות, כמובן). "אנחנו מדברים על אנשים שלא יודעים מה השורשים של המסורת שלהם בדיוק" מה שג'סטין אמר על בית של זכוכית - גם הפגאנים רובם לא יודעים מה השורשים של המסורות שלהם בדיוק, בגלל שהן הושמדו במשך הדורות או שפשוט אפילו לא הועלו על הכתב. "ומאמינים בלמוריה" אני מזמין אותך להיכנס לפורום של אתאיסטים (כלומר רציונליסטים סוגדי-מדע) ולהוכיח את קיומם של האלים שאתה מאמין בהם. עוד פעם: בית של זכוכית. "ומקשיבים למורים שלהם מבלי לחקור ולקרוא בעצמם. לי זה זועק כת." אם זה באמת בממדים של כת, זה דבר שמצריך עזרה והצלה, ולא לעג והתנשאות. "הידיעה הבסיסית היחידה שהם הפגינו הייתה החויה האישית של ההכרות בטבע. חוייה מאוד גולמית ורגילה לאדם שפונה לרוח. זה הכל." איזה זלזול! זה מזכיר לי את אותם היהודים הדתיים שמרוב שנים תפילת שמונה-עשרה כבר לא עושה להם כלום בנשמה. על זה נאמר it's not a good sign, folks. עכשיו הדבר האחרון, מה שיש לי על הלב: אני חושב שהאינטרנט הוא האסון הגדול של הפגאניזם בעת החדשה. ולמה? בגלל שהאינטרנט גורם לאינטלקטואליזציה של הפגאניזם. הוא הופך דתות של חוויה אישית לקובץ של מושגים שעליהם נערך דיון מילולי, אקדמי. אצל המונותאיסטים זה בסדר גמור, כי הם סוגדים לספרים, למילה הכתובה. אבל לא אנחנו. הנוצרי יכול להפיק תועלת מפורומים באינטרנט - למשל לערוך שיעור קריאה מקוון בתנ"ך הנוצרי עם רעיו לאמונה. אבל אצלנו זה לא תופס. אצלנו המקביל של הקריאה בתנ"ך הוא עבודה עם דברים פיזיים. והראיה, ברגע שפגאנים מתאגדים בסביבה שאין בה אפשרות לבצע פולחן פיזי, לא נשאר להם כלום חוץ מלאכול אחד את השני. הסתכל על כל פורום פגאני (לא רק ישראלי, אלון - במקרה הזה אין כאן שום דבר "פרובינציאלי" וייחודי לנו). גם מהמפגשים הפגאניים דעתי לא נוחה במיוחד. אנחנו לא עושים בהם הרבה מעבר למה שאנחנו עושים כאן - בעיקר שיחות, זאת אומר עוד מילים ועוד דיונים ועוד מהניסיון להגיע ל"זה" באמצעות השפה והשכל. אתה רוצה להיות אותנטי, ארדן? האמת, גם אני רוצה (אבל ממש להיות, לא להחזיק בזה בתור דגל). ואני חושב שפגאניזם אותנטי מתחיל בהתערטלות מכל השכבות המתווכות, שהן הלשון והכתב. כל מה שמתרחש בפורום הזה מעבר לאירגון מפגשים של פולחן פיזי הוא, בעיניי, סתירה גמורה להוויית הפגאניזם. לי זה מפריע הרבה יותר מאשר איזו "למוריה" פה ושם. בתקווה להתראות איתכם בטקסים. HD