חידה חדשה (נקרא לה חידה א') - מסדרה חדשה

DoronModan

New member
לא השם הזה

העיירה ראש פינה נמצאת, "כידוע", במחוז !קאראס, ועל שם מחוז זה (ולא על ראש פינה עצמה) נכתבה הערת השוליים על העיצורים המצוצים. (מן האצבע) אני שמתי לב בהתחלה לבלבול הזה. האמת זה נותן רעיון לשדרג את השם ראש פינה, שכבר רגילים אליו, ולעשות איזה ŝmaco של מעין נשיקה במקום האות פ'. (כלומר אחרי הנשיקה תבוא התנועה /i/. נסה ותהנה! ŝmacu, ŝmacu

Eldad S

New member
בעקבות התפתחות השרשור לעיל, הנה ניסוח מחודש

של החידה (אפשר גם לפתור על פי הניסוח הקודם, אבל תהיות של דורון הביאו אותי להוסיף שלוש מילים):

Mi aŭdas "post ĉio", sed fakte, parto de tio en la lingvo de la suomianoj – ĝi estas urbo en Afriko

Eldad S

New member
ניסוח חלופי לחידה:

Mi aŭdas "vere post ĉio", sed fakte, en la lingvo de la suomianoj, afrika urbo.

הצעתי לדורון את הניסוח החלופי הזה בתור רמז. הוא הציע שאעלה את זה מחוץ לספוילר, אז הנה, לכולם.

דורון כותב שהחידה קשה. אם כך, כל אחד שיעלה פתרון כלשהו שקרוב, או שיבקש רמז, יקבל. דורון, תרגיש חופשי גם אתה לענות למבקשי הרמזים, בהתאם להצעות שלהם לפתרון החידה.

מיכי 10

Member
אלדד, אין לי (בינתיים?) תשובה. רק לפני כרבע שעה התפניתי

לקרוא שוב את החידה ואת הרמזים שלך. אבל רציתי שתדע שלא שכחתי מהחידה, ואני כאן. :)
ראיתי שבינתיים התארך מאד השרשור וקראתי את הדברים שאינם נושאים אזהרת ספוילר.
חיפשתי מעט בגוגל, כהצעתך, אבל בינתיים אין לי יותר מאשר השערה, שעליה חשבתי כבר אתמול, למקרא החידה.
אני לא יודעת אם יש בזה משהו בכיוון הנכון, אלא שאני עייפה עכשיו מכדי להמשיך לנסות.
אכתוב את מה שחשבתי בתגובה נוספת, עם אזהרת ספוילר, ואנסה להמשיך מחר.
לילה טוב.

מיכי 10

Member
זאת לא תשובה, אלא רק מחשבה התחלתית בכיוון.

חשבתי שהעיר באפריקה, אמורה אולי להיות קשורה לפינלנד או ללפלנד, ולכן שם העיר אולי שייך לשפה הפֿינית או לשפה הלפּית.
אבל בינתיים לא מצאתי שם מתאים בשמונה אותיות.

Eldad S

New member
כתבתי לך בהמשך

שעדיין לא תחפשי בגוגל.
דורון כתב לעיל שזה קשה, והאמת היא שכן. אבל את עשויה למצוא איך לפתור בקלות את החלק הראשון של החידה, עד הסיפא - ĝi estas urbo en Afriko, ואז תוכלי לגגל את מה שתמצאי.

לילה טוב!

Eldad S

New member
מציע שבינתיים לא תחפשי בגוגל,

כי לא תצליחי למצוא עד שתפצחי את החלק הראשון של החידה...

גם אני פורש לישון עכשיו.

מיכי 10

Member
אלדד, כתבתי לך מייל, ושכחתי את העיקר, ולא בא לי לכתוב עוד

מייל. (ממהרת לצאת לצעידה).

רציתי להוסיף בו, שלמרות שלמעשה התייאשתי מלפתור אותה, אני לוקחת איתי ביד את הפתק שבו העתקתי את הניסוח החדש לחידה. ומדי פעם אציץ בו בדרך, שמא תגיע אלי איזו השראה מאיפשהו. אולי מהעצים והדשאים הירוקים, או מצבּים מזדמנים.

מיכי 10

Member
תודה, אבל חזרתי הביתה, וניסיתי כמעט שעה. וכל הזמן

אני מגיעה בחזרה לעניין השפה שעליה כתבתי תחת אזהרת ספוילר,ולא מצאתי משהו הגיוני שיחבר בין הדברים.
אז בשלב זה נכנעתי, חבל על הזמן, כי עלי להמשיך בדחיפוּת בעניינים הבוערים.

מיכי 10

Member
אפילו שלחתי כבר את החידה *בנוסחהּ האחרון*

לחבר טוב, שפתר בעבר חידות שלנו. וביקשתי שאם יפתור, רק יודיע לי שפתר, בלי לגלות לי את התשובה.
כי אעפ"י שאני לא רואה סיכוי שאפתור אותה, ארצֶה אולי עוד לנסות פה ושם, בהפסקות בין העניינים הדחופים לי.

Eldad S

New member
רמז: (כל מי שלא הצליח עד כה מוזמן לקרוא)

בחלק הראשון של החידה נאמר post ĉio, כלומר, "אחרי הכל".
בנוסח החידה המתוקן הוספתי "ממש אחרי הכל" - ובהמשך נאמר גם en la lingvo de la suomianoj (ואת זה נדמה לי שהבנת: פינית באספרנטו היא לא la fina lingvo, אלא: la finna lingvo).
שמונה תווים.
ואידָך...

מיכי 10

Member
זו עדיין בכלל לא התשובה
אלא רק "גילוי נאות".

האמת, אלדד? לא הבנתי את הרמז, אולי כי תרגמתי vere ל'באמת' ולא ל'ממש'.

אבל למעשה, נרמזתי ע"י אחד המילונים, שבו תרגמתי את המילה suomi לאנגלית והוא כתב finnish. חשבתי שהוא מתכוון ל'סוף', אבל לא ידעתי למה עם double N. ואז תרגמתי מסואומי גם לא-ו, וקיבלתי את אותה מילה בדיוק - finnish.

ולצערי לא עליתי על הרמז שלך, שבתוך המרכאות.

וגם מילון "לרנו!", מתרגם את המילה 'סואומי' מהשָׂפָה סואומי לאספרנטו, כשייכת לפינלנד. ואכן, זו שפה של פינלנד ושל לפלנד. ומה שהטעה אותי גם, זאת הסופית (או הסיומת?) anoj שבחידה, שהיה ברור לי שמדובר באנשים שדוברים בשפת סואומי.

ועכשיו, כמו שכולם אוהבים לצטט את Waze, אצטרך "לחשב מסלול מחדש".

ואגב, חברי הטוב הציץ כבר לפני שכתבתי לו, וכיוון שלא התכוון לפתור את החידה, פתח גם את הספוילרים, אבל בטוח שאפתור בעצמי... :)
אז אחרי הרמז העבה שלך, אנסה מאוחר יותר. עכשיו אני חייבת להשלים שינה, לפני שהשכן שלי יתחיל לתופף לי מתחת לדירה.

ho ve, התבלבלתי לגמרי.
מקווה שלא קראתם לפני העריכה שלי!

מיכי 10

Member
שאלה שאינה נראית לי זקוקה לאזהרת ספוילר, כי זו לא תשובה.

אלדד,

אל תיעלב, אבל יש לי כבר בחילה מהחידה הזאת. טעיתי כשחשבתי פעמיים שאני בדרך הנכונה, ושתיכף אמצא את התשובה.

אבל נותרה לי שאלה בכל זאת: כתבת שאני מכירה את העיר, אבל לא אוכל למצוא אותה באטלס.
מתוך כך, הבנתי כבר לפני שבת, שיתכן שזה שם מחודש. הרי יש הרבה ערים בעולם ששמותיהן הוחלפו במשך השנים מסיבות שונות, ולפעמים אפילו יותר מפעם אחת.
והיום חשבתי, שאולי להיפך; אולי זה דווקא שם ישן, או אפילו עתיק, ולכן אינו מופיע באטלס.
האומנם?

בכל אופן, נראה לי שהפעם כבר לא בריא לי לחפש עוד, כי שוב טרחתי שעה, ללא הצלחה, וזה מעצבן אותי.

Eldad S

New member
טוב, מיכל. לך, ולכולם - הנה נוסח החידה בעברית:

אני שומע "ממש אחרי הכל", אבל גם בשפה הפינית - עיר באפריקה.

דרך אגב, לשאלתך, זה לא שמה של העיר המוכר לכול, אלא שמה של העיר בשפה המקומית, כך שסביר שרבים בעולם לא שמעו מעולם על השם הזה.

מקווה שעכשיו תפתרי. אני מזכיר – שמונה תווים, ולמעשה, כולם מוקדשים לחלק הראשון של ההגדרה: אני שומע ממש בסופו של דבר, גם בשפה הפינית.

מיכי 10

Member
תודה, אלדד, אבל אל תתאכזב. אני לא פותרת הפעם.

תודה על התרגום, כי אני, לצערי, תרגמתי מעט אחרת:
"אני שומע "באמת אחרי הכל", אבל למעשה, בַּשׂפה של הסוּאוֹמינים, עיר אפריקנית."

התכוונתי לדוברים של השפה הסואומית, כלומר, לפינים או ללפלנדים.
ותרגמתי, כאמור לעיל, ל"באמת" במקום ל"ממש".
אבל אלה קצת זוטות.
בכל אופן, למרות העזרה שלך היפה, אל תצטער, אבל אני יורדת מהניסיון לפתור את החידה המיוחדת הזאת. העצבים שלי כבר רופפים מכמה דברים שאני חייבת לטפל בהם, ושמלחיצים אותי מאד.
כולל כרגע גם ניסיון לְפַנות לעצמי את מחר בערב, כדי שאוכל להיות במועדון בלי לחץ של זמן.
בינתיים לא אציץ עדיין בפתרון, שמא פתאום "תיפול" לי התשובה מן היקום
, אך אין הרבה סיכויים שזה יקרה...

Eldad S

New member
אעזור לך, כדי שזה יקרה,

כלומר, בלי שתחשבי על זה - שזה יבוא לך מהיקום, כהארה פתאומית:
החלק הראשון של החידה עוסק בצורה האספרנטית של "סופסוף", אבל עם טוויסט קטן, שהופך את זה לשמה של העיר האפריקנית (שהייתה גם חלק מביקורו של נתניהו באפריקה).

למעלה