חידה כ"ו (קכ"ד)

DoronModan

New member
אכן יש רעיונות קלילים יותר

אולי תשבי תחת עץ של תפוזונים סינים

דווקא מוזר שהעץ שלך נקרא מנוצה, כאילו משקל נוצה.

מיכי 10

Member
אומנם לא קראתי הכל בויקי', כי מיהרתי. אבל זה לא מוזר כלל.

סליחה: בעצם, במקרה של העץ הזה - הקיגֶליה - אתה כן צודק, וזה אכן מוזר!
כי גם הפרחים וגם העלים שלו גדולים מאד, ואני לא יודעת מה מנוצה אצלו. אפילו לא האבקנים.

בד"כ יש עצים שהעלים שלהם מנוצים, (ולפעמים אפילו מנוצים פעמיים).
כמו למשל עצים ממשפחת השיטיים (שיטה).
למשל אלבּיציה צהובה, וגם אלבּיציה ורודה. שם העלים מנוצים פעמיים, ולדעתי אפשר לומר גם על הפרחים שלהם, דמויי החוטים הדקיקים, שהם מנוצים.

יש עוד רבים כאלה.
ולגבי העלים, תוכל לראות ת העלים גם בעצים שנפוצים יותר כאן, בסביבה שלנו, כמו סיגלון (הפורח בסגול בהיר) וצאלון (הפורח באדום-כתום חם), המוּכָּרים לכל, ועוד רבים וטובים אחרים. למשל גם השִּׁלטית המקומטת (הפורחת בצהוב עַז), למשל בשיבא, מול בית יולדות והמכון להתפתחות הילד.
(וגם אצל אחותי בגינה). :)

תחת עץ תפוזונים סיניים, הייתי שמחה לשבת, וגם להתכבד בפירות. אולי הם אפילו מסייעים למוח לחשוב?

שא12

New member
קצת חפרתי בשבילך את המוסמכת שלנו בנושא

קיגליה מנוצה היא עץ גבוה (עד 20 מ') משפחת הביגנוניים. בישראל הוא ירוק עד. קליפת הגזעחלקה בעצים צעירים וסדוקה ומתקלפת בעצים בוגרים. העלים נגדיים או בדורים של 33. צבע העלים ירוק כהה ואורכם 30 – 50 ס"מ. הם מנוצים עם 7 – 10 עלעלים ביציים באורך 3 – 6 ס"מ. לרוב העלים יש עלעל טרמינלי בלתי-זוגי.
לקיגליה מנוצה תפרחות תלויות בקצה של עוקצי תפרחת ארוכים מאוד (2 – 6 מ') שמשתלשלים מהענפים הגבוהים של הצמרת. עוקצי התפרחת גמישים ונראים כחבלים בקוטר 10 – 20 מ"מ. התפרחת מסועפת והפרחים ניצבים אופקית. צינור הכותרת שפתחו בצבע בורדו-חום מופנה לצד ומותאם להאבקת עטלפים, אך גם ציפורים וחרקים גדולים כדבורי עץ נמשכים לצוף ולריח של הפרחים. בכל תפרחת יש 10 – 15 פרחים אך רק בודדים מהם מופרים ומפתחים פירות.
הפירות של קיגליה מנוצה נראים כנקניקים גדולים וכבדים מאוד התלויים מהצמרת, הם נותנים לעץ את שמו העממי. צבע הפרי חום בהיר, אורך הפרי 30 – 100 ס"מ וקוטרו עד 20 ס"מ. הפרי הוא ענבה אך לא ענבה עסיסית וטעימה אלה מעוצה. הרקמה של הפרי, במקומה של הציפה, היא עץ סיבי וקשה. משקל כל פרי עשוי להיות בין 5 – 100 ק"ג. לאחר שהפירות מבשילים ותלויים על העץ במשך כמה חודשים עלול עוקץ התפרחת להיקרע ואז יש סכנה שהפרי הנושר יפגע במי שנמצא מתחת לעץ. לכן העץ לא מתאים לשמש כעץ שדרה, אך למרות זאת הוא נטוע משני צדיו של רחוב הבונים באזור התעשייה ספיר בנתניה. אחד העצים העתיקים בארץ, ממין זה, נמצא ליד הפתח של תחנת הרכבת בחדרה. שם מתחו מתחת לצמרת רשתות שיגנו על העוברים ושבים בפני הפירות הנושרים.
העץ של הקיגליה קשה ומשמש להכנת מדפים וארגזים. מהגזע ניתן גם לייצר סירות. לפירות יש שימושים רפואיים שונים אצל שבטים באפריקה.
הקיגליה האפריקאית נקראה בעבר, לפי צורת העלים, Kigelia pinnata ולפי זה ניתן לה השם בעברית קיגליה מנוצה. היא מין יחיד בסוג. אזור מוצאה הוא מרכז ודרום אפריקה שם היא גדלה בבתי-גידול לחים בסוואנה ובגדות נהרות.

מיכי 10

Member
תודה, אבל בשבילי לא היית צריך לטרוח, כי משם הבאתי את מה

שהבאתי בהדגשה בתגובה קודם.
אבל בכל זאת לא הספקתי לקרוא הלאה, כי יצאתי מהבית. ועכשיו יוצאת שוב.
אז תודה על ההדגשה שלך!!

מיכי 10

Member
כדי להסביר מה הוא עלה מנוצה, ובמקרה זה פעמיים,

הנה מגש קרמיקה קטן (½20 על ½11 ס"מ), שכיירתי לפני שנים, וטבעתי בו עלה של סיגלון (או צאלון?) לפני שצבעתי אותו ולפני הגלזורה. כתמי הצבע הכהים על הרקע הכחול הבהיר, הם בכוונה! העקמומיות הקלה, אינה בכוונה. כך זה בעבודות יד.

מיכי 10

Member
תודה, שאול
"בחיים", המגשון נראֶה יותר טוב: גם כהה יותר

וגם ישר יותר. אבל גם לצלם מיהרתי מאד, אז זה מה שיָּצָא.
אם תרצו, אביא אותו פעם להראותו במועדון, כי הוא קל במשקלו, ומשמש רק לקישוט. אינני מגישה בו אוכל לבובות.

Eldad S

New member
כנראה, לא הפתרון, אבל...

נגיד שה-globo הוא mondo
ה-imperativo שלו יכול להיות mondu (וזה משהו שחשבתי עליו מההתחלה, אבל, כמובן, זה לא הביא אותי לשום מקום).

האם יש קשר בין ni ĉiuj el לבין mondu?
אני לא רואה שום קשר...

בינתיים אני עדיין לא מרגיש שאני קרוב לפתרון. אתה רואה משהו?

DoronModan

New member
יש מילה נרדפת אחרת ל-globo

וכן, זה קשור ב-mondo, כלומר כל העולם...
וכן - הפירוש שלך לחלק הפיתרון שמייצג imperativo בהחלט נכון, אך לא הוצב במקום.

DoronModan

New member
צריכים עזרה?

נחמיה?
משהו?
מה אומרת לכם המילה imperativo ?
ושאלה אחרת: מה אומר לכם globo ?

מיכי 10

Member
לי לא תזיק עזרה, עם או בלי נחמיא. אשים
ליתר ביטטחון

אבל אני לא בבית, ומהנייד - לא בטוחה שהספוילר יוצא כמו שצריך.

בכל אופן, חושבת שהמילה שכתבת, משמעה 'ציווי' או הכרח.
והמילה globo, יכולנ גם להיות כדור, אבל אני חושבת שהכוונה לכדור הארץ - יעני globuso.
חילקתי לאגפים, אחרי המילה alvenis. ותרגמתי לעצמי כך:
כולנו הגענו, מתוך ציווי (הכרח) של הגלובוס (כדור הארץ).

לכן חשבתי על כמה אפזרויות, אבל שום דבר עדיין לא נראה לי 'וואו!'.

חושבת שיש אולי בחידה איזשהו קשר למשנתו הפילוסופית או האתיאיסטית של שפינוזה.

מיכי 10

Member
תודה
חשבתי בינתיים עוד, אבל לא היה איתי שום מילון, לצערי.

עכשיו אני שוב עם המחשב שלי ועם המילונים, אז אבדוק אם משהו מתאים.

מיכי 10

Member
כבר לא נותנים לערוך משום מה. בכל אופן, לא עזר המילון בינתיים

Eldad S

New member
אני אשמח לעזרה. האמת, קראתי את ההודעה

של מיכל, למרות הספוילר, כי הנחתי שהיא לא תגלה את הפתרון.

אני חשבתי מהרגע הראשון על המילה mondo, אבל היא לא הביאה אותי לשום מקום, למרות שהיא מונה חמש אותיות.

imperativo אומר שיש כאן כנראה מילה שמסתיימת ב-u, כלומר, צורת הציווי. "אנחנו באנו" וכו' - חשבתי על homaro, חשבתי על homoj ואולי על עוד כמה אפשרויות – אבל לא הצלחתי לקשר homoj, mondo וכו' לפתרון לחידה.

יש לך אולי הנחיה חדשה כלשהי, אולי לשנות כיוון בניסיונות הפתרון?

DoronModan

New member
כיוונים נכונים
אפשר להסתכל בהודעתי זו

ni ĉiuj venis el
זה האבר הראשון, שהוא גם מרמז על מילת הפתרון

DoronModan

New member
זה נכון שבאספרנטו

ציווי מסתיים ב-u, אבל בחידה דנן ה-u לא מסיים את המילה.
ויפה שעלית על קיום ה-u

מיכי 10

Member
בא לי רעיון משונה קצת, ולאו דווקא קשור לשפינוזה.

utero = רֶחֶם > משם כולנו הגענו.
tero = אדמה. וליתר דיוק: terglobo = כדור הארץ.

יש בזה משהו?

DoronModan

New member
פתרת
ואכן זה לא קשור לשפינוזה

אבל לא התייחסת בתשובתך (התעלמות אלגנטית) ל-imperativo
אם לחפש בכל זאת קשר (שלא התכוונתי אליו) לשפינוזה, אז גם לקנאט יש אתיקה, ובה הוא מדבר בין השאר על Kategorischer Imperativ

למעלה