חריש - יש מקום לחילונים?

חריש - יש מקום לחילונים?

מדי פעם אני כותב בפורום נדל"ן. לאחרונה עלו שם הרבה חילונים או דתיים לאומיים שמתייעצים בדבר רכישת דירה למגורים או השקעה בחריש. קורץ להם המחיר המאוד אטרקטיבי, כ-600 אלף שקל לדירת 4 ח'.

השרשורים האלו גררו לא מעט ויכוחים ואני טוען שלחילונים או חרד"לים אין מה לחפש שם. הישוב תוכנן מראש לחרדים (זה אפילו נכתב במפורש בתכנית המתאר). הפתח שנתנו לעמותות חילוניות לגשת למכרזים שם הוא רק ניסיון להלבין את האפליה הגדולה בין בניית ושיווק מגורים לחרדים לבין חילונים.

מה שיקרה בפועל הוא שהחילונים/דתיים לאומיים יהיו מיעוט שבמיעוט (אם בכלל) ובטווח הארוך הם יודרו משם תוך נקיטה בשיטות שונות שאנו כבר מכירים ממקומות אחרים. אין לי בעיה עם ישובים שלמים שמתוכננים לחרדים, להיפך. הבעיה שלי היא שהקרקע נמסרת בחינם אין כסף והפיתוח מסובסד כמעט במלואו. בהיקפי בניה כאלו אין לזה אח ורע.

מה דעתכם?

חריש פתוחה לכל? "אטיאס מספר סיפורי סבתא"
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4273673,00.html

בדיקת "גלובס": חריש החרדית תעלה כמיליארד שקל
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000785536

חריש: שתיים מקבוצות הרכישה הבולטות איחדו כוחות - נגד החרדים
http://www.calcalist.co.il/real_estate/articles/0,7340,L-3586542,00.html

darkshadow1

New member
פשוט הזוי שזה המצב.

המדינה מרוויחה מיליארדים ממכירת קרקעות ללא-חרדים ומחלקת קרקעות לחרדים בחינם. מילא היה מדובר באיזשהו איזור שחשוב לה ליישב אותו או שהיא יודעת שלא יהיה ביקוש לדירות במחירים גבוהים יותר- אבל החרדים יכולים לשלם יותר ויש ביקוש לדירות באזור גם במחירים גבוהים בהרבה.
זה פשוט ביזבוז אדיר של מיליארדי שקלים, תמיכה בריבוי הטבעי הגבוה של החרדים ובעצם שוחד המוני למגזר שרובו לא תורם דבר וחצי דבר למדינה.

amit1270

New member
מה רצית? יש לנו בארץ "מעמד אצולה"

גם אצלנו מעמד האצולה לא מוכן להתערבב עם שאר בני העם ורואה בהם אנשים נחותים, אבל בניגוד למעמדות האצולה המקוריים באירופה של ימי הביניים, אצלנו מעמד אצולה הוא עני* והכוח שלו מתבטא בהתבטלות מוחלטת של השלטון בפניו בכל תחום.

* אנשי המעמד עניים ברובם הגדול, אבל מבחירה, כלומר בעיקר מבחירת מנהיגיהם.

bangy1

New member
שנים רבות החילונים לא רצו

המדינה השקיעה עשרות מיליוני שקלים בתשתיות במקום ולשווא ניסתה להביא חילונים למקום,
שנים רבות מכרזים נפלו כי החילונים לא רצו להגיע למקום.

ואגב למדינה יש אינטרס לאומי ליישב את המקום אחרת כל האזור ייהפך לחצי אי ערבי במרכז המדינה עם קיבוצים ספורים.

והקרקעות אינם בחינם אלא מתנהל מכרז כדין כמו כל מקום בארץ, והמחיר הצפוי הוא נמוך משום שהאוכלוסייה הבאה לגור במקום היא אוכלוסייה ענייה הנמצאת מתחת לקו העוני.

תגורו בחדרה מה בוער לכם לגור בחריש?

סך הכל חריש היא רק עיירה חדשה בעוד שיש ישובים מבוססים וותיקים באזור חדרה ופרדס חנה-כרכור. במקום לנסות לגור בחריש שאולי לא תהיה בני ברק אבל תהיה דוסית כמו אלעד או מודיעין עילית לפחות, תלחצו על מגורים מוזלים בחדרה (עיר חוף עם שלל שכונות חדשות ותוכניות פיתוח לקו החוף (מלון חדש שייפתח על החוף למשל) ולסביבה כמו שדה התעופה שיוקם במנחת עין שמר). לפעמים צריך להבין איפה רצויים ואיפה לא.

bangy1

New member
כך זה גם בת"א

המרחק בין המרכז הישן של ת"א לדרום ת"א הוא עשר דקות הליכה, ופער המחירים גדול יותר.

ישנו פער עצום ביכולת ההשתכרות של שני האוכלוסיות.

הפער ביכולת ההשתכרות

הוא לא תירוץ לאפליה במחיר הקרקע וסבסוד הפיתוח.

וגם אם כן, מדוע לא דואגים באותה מידה לעניים חילונים??

bangy1

New member
האפליה היא רק תכנונית

המקום תוכנן לפי הצרכים של האוכלוסיה החרדית, ותו לא.

ככל הידוע לי אין סבסוד של הפיתוח, יש רק הנאה מכך שמדינת ישראל בעבר בצעה בחלק מהמגרשים עבודות פיתוח עבור אוכלוסיה חילונית שלא הגיעה למקום, ובאם החרדים יזכו במגרשים הללו הרי שהם ייהנו מן ההפקר.

ואין גם סבסוד של הקרקע שכן המכרז פתוח לכולם והוא אינו מוגדר לאוכלוסיה חרדית או דתית.

חילונים עניים יכולים לגור בכל מקום שבו יש להם אפשרות לקנות דירות, בניגוד לחרדים הזקוקים לשירותים קהילתיים מגוונים ולאוכלוסיה דומה להם בגישתם לחיים ולכן החרדים באו לפני עשרות שנים למקומות נידחים כמו ביתר עילית ומודיעין עילית ובנו שם ערים לתפארת.

אינטגרציה בין חרדים לחילונים כפי שהייתה לדוגמה בתל אביב בשנים הראשונות למדינה, עד שהחרדים עזבו/הועזבו לבני ברק , יכולה לצמוח מתוך אינטגרציה תעסוקתית, שאינה מתבצעת על ידי הציבור החילוני מסיבות אידאולוגיות וחבל.

bangy1

New member
דברי הבל שלא ראויים לתגובה רצינית

כתבה שכזו מוכיחה שבנוגע לחרדים אין אתיקה עיתונאית אלא רק כתבה מלאת השמצות ונתונים הזויים לחלוטין,
מתוך ידיעה שהקורא החילוני הממוצע רק צריך קצת דלק להוסיף למדורת השנאה החילונית כלפי החרדים ולא משנה מה אתה כותב ואיך.

כך גם עיתון גלובס ייסגר, ולא רק מעריב, כי הציבור רוצה עיתונות מקצועית ולא כתבי פלסתר על עיתונאים.

נתון כמו סבסוד של 180,000 ש"ח לדירה, מזכירה לי את הכתבה של "שחר אילן" שפוטר מעיתון הארץ ככתב לעניני חרדים, אחרי סדרת כתבות שבהם "הוכיח" שכל משפחה החרדית מקבלת מהמדינה לא פחות מסכום שהוא למעלה מ17,000 ש"ח לחודש.

מחירי המגרשים אינם אפס בניגוד לכתוב בכתבה אלא יש תחרות עסקית כמו בכל המכרזים, נתוני הסכומים שאותם ממציא הכתב ללא כל מקור שווים כקליפת השום.

נתון כמו דרישה ל2 מיטות במקום למיטה זוגית שאין לו כל קשר לגודל חדר השינה (החרדים שקונים דירות בשכונות חילוניות אינם מרחיבים את חדרי השינה כדי שיהיה מקום כביכול למיטה נוספת) או "מבואה עם מקום לשטריימלים" שכן כל מבואה עם מקום לתליית מעילי חורף היא זהה בתפקודה למעט טיפטוף של שמן למדורת השנאה.

חבל ש"גלובס" שהייתי מנוי עליו בעבר יורד לרמה שכזו.

amit1270

New member
אתה יודע למה שחר אילן פוטר מ"הארץ"?

ככל הידוע לי, אין שום קשר למה שהוא כתב על החרדים. ואגב, לא ראיתי שאתה או כל אחד אחר הביא נתונים סותרים לדבריו (ואם הוא משקר איפה תביעת הדיבה?), אבל זה קצת גולש מהנושא כאן...

megashock

New member
לא מפריע לך שבונים ערים למגזר אחד בלבד ?

ל מפריע לך שבונים ערים ושכונות למגזר אחד בלבד, במקום שהוא ינסה לחיות את חיו ולהיות סובלני ולהשתלב עם כל השאר, מה עושים חרדים בחו"ל ? הם פחות מאמינים ?

אם מותר לבנות ערים שמותאמות לחרדים, מדוע לא בונים גם ערים שמותאמות לחילונים שיתחשבו בהן באורח החיים וברגשות החילונים ושתהיה בהן תחבורה ציבורית בשבת ומכירת לחם בפסח וביום כיפור ?
והתחבורה הציבורית הנכה והמוגבלת שיש בערים מעורבות כמו חיפה היא דוגמה לא מספקת בגלל שהיא פועלת במתכונת מצומצמת ורק בתוך העיר ולא בצורה בין עירונית.

סובלנות סובלנות וסובלנות

זה מה שחסר במדינתנו הקטנה. האחד מתקשה לחיות עם השני ואפילו לידו.
זה קיים בין חרדים למי שאינם חרדים; בין חרדים (מענין בעיקר חרדים) לאתיופים; בין יהודים (או מי שנכלל במסגרת היהודית) וערבים; ויש הטוענים בין העדות השונות.

שכל אחד יחיה בביתו/בדירתו על פי ערכיו (בתנאי שאינם פוגעים בזכותם של אחרים ה"מתחלקים" באותה דירה וברשות הרבים - לא ינסה לכפות רצונו/מנהגיו/נוהגיו על האחרים.. הנביאים רואים בעתיד חיי זאב עם כבש - אטולי כדי להתחיל זאת עם חיי אדם עם אדם.

oschlick

New member
אני לא רוצה לערב יותר מדי פוליטיקה,

אבל מי שיצביע שוב לנתניהו יקבל עוד ארבע שנים כאלה. מי שרוצה דירה ב-600,000 ש''ח יוכל להמשיך לחלום על זה אצל נתניהו.

להיפך, אני מעודד את זה!

לפחות במקרה של החרדים. אם היינו חיים באוטופיה אז כל העדות, הדתות, המינים והקבוצות החברתיות היו גרים בשלום זה לצד זה. אבל המציאות הראתה שמגורי חרדים לצד חילונים גורמים לפגיעה קשה בשני הצדדים (אנו נוטים לראות את הפגיעה בנו כחילונים אבל אפשר גם להבין את הצד החרדי שטוען שאורח חייו יכול להימצא בסיכון). בגלל הפערים הכה גדולים (ללא ספק גדולים מאשר ערבים-יהודים), הפתרון היחיד לדעתי הוא הפרדה, וכמה שהיא תהיה יותר מלאה כך יותר טוב. בסופו של דבר כולם ירוויחו מזה. סובלנות? אתה מוכן להיות החילוני שיגור ליד אלפי חרדים ויהיה תלוי בסובלנות מצידם?

את ההשתלבות בחברה אפשר להשיג במקומות אחרים - לא באזורי מגורים - אלא למשל בתחום התעסוקה (יש עלייה בתעסוקת חרדים בשנים האחרונות וניתן למנף את זה).

לחילונים לא צריך לבנות ערים חדשות (אולי גם לחרדים לא?), אלא רק להרחיב ישובים חילוניים קיימים (אורח חיים חילוני לחלוטין כנראה לא יהיה גם בגלל הצביון היהודי של המדינה וגם בגלל כפייה דתית, אבל אל תכניס אותי עכשיו לסיפור הזה...), אבל אם חרדים מקבלים קרקע בחינם וסבסוד הפיתוח במאות מיליוני שקלים - אז גם החילונים צריכים לקבל. מה שקרה בחריש הוא לא פחות משחיתות.

למעלה