בשרשור ערבבו כמה נושאים שדורשים תגובה
1) לא מעט ערי פריפריה חייבות את עצם גידולם בשנים הבאות כמו האחרונות לציבור החרדי שמקים בהם שכונות סגורות, גם כשמדובר על אזורים שהתחרדו בדיעבד לאחר שלא הצליחו בשיווקם לציבור הכללי (שכונת רמות פולין, חריש, הר יונה וכולי). זה מדבר על רמת בית שמש, הר יונה בנצרת עילית, אחיסמך בלוד, אזור פוריה בטבריה, הקריה החרדית בקרית גת ועוד ערים שחלקן פנו מרצונן לחרדים וחלקן לא. כל המבקרים את ההתיישבות החרדית לא יכולים להכחיש שיש ערי פריפריה זנוחות שלולא הציבור החרדי היה מקבל על עצמו להקים בהם שכונות משלו הן היו מתפתחות לאט יותר או שכלל לא כי למי פה בוער עכשיו לגור בנצרת עילית, או אופקים או נתיבות. שנים גם אף אחד לא הלך לגור בחריש ותנו לי לעדכן אותכם שבאזור צפון הנגב בין באר שבע וערד אמורה לצאת לדרך בשנים הבאות עיירה חרדית נוספת בשם כסיף, כמה דקות נסיעה מהעיירה הבדואית כסייפה שאיכשהו למרות שהמחירים שם יהיו יותר זולים גם מבאר שבע ואיפול אולי מדימונה וערד, לא נראה לי מישהו מכם מחפש לגור שם. אבל בכל זאת ברור שיש ראשי עיר שלחוצים מהמגזר "העני והתובעני" (בטבריה, קריית מלאכי ועוד) ואחרים שמעודדים את האוכלסיה החרדית לבוא אליהם (נצרת עילית, קריית גת ועוד). בסופו של דבר כל שכונה חרדית סגורה דרכה לצמוח לשכונות הסובבת לה (ההתחרדות שמפחידה ירושלמים, חילונים בבית שמש ועוד) וגם להפוך לכוח פוליטי שמשפיע על מועצת העיר ככה שאין לשלול יישוב חרדי נפרד בייחס לעיר מתחרדת ושכונות חרדיות שמתחילות כבועה ומתפתחות החוצה ובמיוחד אם היישוב העצמאי ידאג למקורות הכנסה עצמאיים (אזורי תעשייה ומסחר, מגדלי משרדים ועוד) כמו שהעיר בני ברק החלה לפתח לדוגמא.
2) חריש מתוכננת לחרדים. ובלי לדבר על סוגיית סבסוד הקרקע אין לאזרח הדתי לאומי או החילוני מה לחפש שם אלא אם כן בעיניכם זה פייר לקנות דירה מוזלת רק כדי למכור אותה לאחר כמה שנים לאזרח חרדי במחיר גבוה כדי לצאת מורווח עליו או סתם להשכיר דירה לתושב חרדי (שאז זה הופך לדירת השקעה שאין סיבה לסבסד). וכל עוד תגורו בחריש אתם תיהנו מבית זול וחיים מוזלים אבל למעשה תתעלקו על מוסדות ציבוריים בערים הסמוכות (תרצו ים תלכו לחופי חדרה, תרצו פארק תסעו לפארק נחל חדרה, תרצו קניון תסעו לקניון לב חדרה תרצו בית חולים תסעו להלל יפה חדרה תרצו תיכונים מופעי תרבות מסעדות קבוצות ספורט חוגי מתנ"סים תמיד תצאו מהעיר החרדית שכל תשתיותיה הציבוריות מיועדות לאוכלוסיה חרדית ללא ספורט תרבות וכולי וגם זה לא "צדק חברתי". לפני כמה זמן דיבר נראה לי יו"ר התאחדות הקבלנים שכ80,000 ש"ח הנחה על דירה לציבור חרדי זה רק על פשרות על גימור בסיסי של הדירות. תוסיפו לזה את עלות הסבסוד על תשתיות ציבור בעיר אפילו לא נוצצת כמו חדרה (למרות שחוף הים גם מוסיף ערך) מול עיר עוד פחות נוצצת כמו חריש ותבינו שגם זה שווה איזה 100,000 ש"ח למחיר הדירה בלי לדבר על מחיר קרקע. זה מראה שגם בלי לדבר על האפלייה בהקמת חריש גם אתם יכולים להתפשר על ערים פחות אטרקטיביות וגימור פחות יוקרתי כדי להוזיל עלויות אבל קחו בחשבון מרחקים מהעבודה או בעיות של תשתיות חברתיות ופעילות פנאי למי שאינו חרדי.
3) סך הכל חרדים הם מגזר שאינו משתלב בקלות בכל עיר ובכל מצב. אפשר לטעון על עלות הסבסוד של הקרקע וזה הוגן אבל להזכירכם לבדוק כל מיני סבסודי קרקע שאתם לא מבינים בהם שקשורים למיעוטים אחרים. מי זוכר כאן את הנסיונות לשווק חינם קרקעות לבנייה בפריפריה ליוצאי צבא. מי בקי בכל הקצאות הקרקעות החקלאיות במושבים והקיבוצים וחוות הבודדים. מי פה בקי בעלות הקרקע לאוכלוסיה הערבית שבונה בכפרים ללא פיקוח (ובלי לדבר על הבדואים בנגב) ומי אמר שמה שפייר זה לסבסד קרקע לכולם. אולי פייר רק לבנות דיור מוזל להשכרה. אולי לבנות רק דיור ציבורי לעניים (כולל אחוזים ניכרים מהאוכלוסיה החרדית). אולי לסבסד רק בניית מעונות סטודנטים שלא ישכירו אלפי דירות בערים הגדולות וכך להפחית מחיר. אולי לכפות בניית יחידות דיור קטנות בלי להתחשב ברצון ראשי הערים בדירות גדולות לבעלי יכולת. אולי לאסור לבנות מגדלים שמנפחים עלויות בנייה ופוגעים במרקם האורבני הצפוף בגלל הצורך ברווחים בין מגדלים. אולי לבנות יותר בתי אבות ציבוריים ודירות קטנות בדיור מוגן כדי לעודד מעבר קשישים מדירות מגורים ולמוכרם. יש מספיק אפשרויות לבדוק ולכן מי שטוען נגד סבסוד קרקע לחרדים מזכיר לי קצת את שתי האימהות שרבות על תינוק מול שלמה המלך ואחת אומרת גם לי גם לך לא יהיה כי ברור שאי אפשר לסבסד קרקע לכולם אז אתם אומרים שגם למיעוט החרדי לא יהיה.
ובלי קשר אני מקווה שיבדקו את מחירי הקרקע במנהל המקרקעין ואת מדיניות התכנון והבנייה אבל עד אז אין לכם מה לחפש בחריש אלא לכו ישר לחדרה כי ממילא תבלו שם שעות.