חריש - יש מקום לחילונים?

ש מים

New member
היית בחריש פעם?

ממש לא "חור מבודד על גבעה".
ויש (והיו) בסביבה אלטרנטיבות עירוניות קרובות וזמינות:
חדרה.
פרדס חנה.
קציר.

ולכל הטוענים ל"מתנות שמחלק ממ"י לחרדים:
1. כפי שכתבתי - אם אכן קיימת שם הפחתת מחירי קרקע (ואני ממש לא בטוח בזה), אז זה בשל החלטת ממשלה על "אזור עדיפות לאומי", ואין לזה קשר להרכב האוכלוסייה.
2. ממ"י גובה מחירים עפ"י שומה ולא עפ"י החלטות. אז אם המחירים נמוכים, אין זה אלא פועל יוצא לרמת הביקושים.

לא הצלחת לגרום לי לפקפק בכך שהסיבות לעליהום הן בהרכב האוכלוסייה המתוכננת.

מה נראה לך?

שסתם ככה הממשלה (כן זו הממשלה) החליטה לתת לחריש מעמד של אזור עדיפות לאומית, ללא קשר לחרדים??!

גלובס, 22/7/1997:

תוכנית חסויה של פרוש: ליישב את העיר חריש ב"אלפי משפחות חסידיות"

סגן שר השיכון פועל להעניק לעיר מעמד של עדיפות לאומית א', לשיפור המשכנתאות *הייעוד המקורי לזוגות צעירים

http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=150086

ש מים

New member
בהנחה שהידיעה בעיתונאית אמינה

(אירוע נדיר כשלעצמו...).

לדעתי יש הצדקה מלאה להקמת עיר חרדית (כמו-גם עיר ערבית) חדשה.
וישוב/עיר חדשה לא יכולים לקום ללא סיוע ממשלתי.
השאלה היחידה, אם קיימת כזו, היא שאלת המיקום והתכנון הפיזי.

ש מים

New member
מאוד פשוט: מודיעין הוקמה כעיר לעשירים

וזו באמת הבעיה הכי גדולה בהקמתה.
אני לא יודע אם אתה זוכר, אבל אני זוכר טוב מאוד את הזעקות של ראשי העיר של רמלה ולוד, על כך שמודיעין "גונבת" להם את האוכלוסיה החזקה.
לכן, אתה (וכל האחרים הזועקים נגד הקמת חריש כעיר לחרדים "לא יצרניים") צריך דווקא לברך לדעתי, על הקמת עיר מקלט לאוכלוסיה לא יצרנית (ו-"טורדנית") זו, הרחק מדלת אמותיך.
ואני, כאזרח חרד, מאוד מקווה שאולי הפעם - כשתהיה להם עיר משלהם, שתוכננה בדיוק לפי מידותיהם (ובעיקר בנושאי התעסוקה), אולי האוכלוסיה הזו תשתלב סוף סוף במעגל היצרני והתורם לחברה בישראל.
אומיין!

עיר לעשירים? נסחפת "קצת"

כשהעיר הוקמה אז המחירים היו שם קצת יותר מחצי מהמחירים בכפ"ס לדוג'.

נראה לי שאתה לא קורא את ההודעות שלי עם מספיק תשומת לב. כתבתי לא פעם ולא פעמיים שאין לי בעיה עם הקמת עיר חרדית בלבד, בדיוק להיפך - אני בעד!! לכולם מגיע לגור איפשהו. אבל כן יש לי בעיה אקוטית עם האפליה שהמדינה נוקטת בכל מה שקשור להקצאת משאבי דיור בין החרדים לבין שאר האוכלוסייה.

נראה שאתה מעמיד פני תמים... מה באמת הסיכוי שהמדינה הייתה מקימה ישוב חילוני במרכז הארץ - לעניים, עשירים או מצורעים - ומכריזה עליו אזור עדיפות לאומית א' ?! אתה יודע את התשובה בדיוק כמוני...

ש מים

New member
"עשירים" זה יחסי (כמו כל דבר)

"עשירים" יחסית לממוצע הכלכלי של הערים השכנות, בהן היא מתחרה. וחוץ מזה שאלה הדברים שנאמרו ע"י ראשי אותן ערים.
"עיר לחילוניים"??? רק לפני רגע דיברנו על אחת כזו. לא???

חוץ מזה שאני לא רוצה להיות דובר הציבור החרדי (שלא רק שאיני נמנה עליו, אלא אף רחוק מאוד מלאהוד אותו) ולכן אמנע מלהשיב לך על הטענה (אבל יכול להפנות אותך למפת ההתיישבות...).

בשרשור ערבבו כמה נושאים שדורשים תגובה

1) לא מעט ערי פריפריה חייבות את עצם גידולם בשנים הבאות כמו האחרונות לציבור החרדי שמקים בהם שכונות סגורות, גם כשמדובר על אזורים שהתחרדו בדיעבד לאחר שלא הצליחו בשיווקם לציבור הכללי (שכונת רמות פולין, חריש, הר יונה וכולי). זה מדבר על רמת בית שמש, הר יונה בנצרת עילית, אחיסמך בלוד, אזור פוריה בטבריה, הקריה החרדית בקרית גת ועוד ערים שחלקן פנו מרצונן לחרדים וחלקן לא. כל המבקרים את ההתיישבות החרדית לא יכולים להכחיש שיש ערי פריפריה זנוחות שלולא הציבור החרדי היה מקבל על עצמו להקים בהם שכונות משלו הן היו מתפתחות לאט יותר או שכלל לא כי למי פה בוער עכשיו לגור בנצרת עילית, או אופקים או נתיבות. שנים גם אף אחד לא הלך לגור בחריש ותנו לי לעדכן אותכם שבאזור צפון הנגב בין באר שבע וערד אמורה לצאת לדרך בשנים הבאות עיירה חרדית נוספת בשם כסיף, כמה דקות נסיעה מהעיירה הבדואית כסייפה שאיכשהו למרות שהמחירים שם יהיו יותר זולים גם מבאר שבע ואיפול אולי מדימונה וערד, לא נראה לי מישהו מכם מחפש לגור שם. אבל בכל זאת ברור שיש ראשי עיר שלחוצים מהמגזר "העני והתובעני" (בטבריה, קריית מלאכי ועוד) ואחרים שמעודדים את האוכלסיה החרדית לבוא אליהם (נצרת עילית, קריית גת ועוד). בסופו של דבר כל שכונה חרדית סגורה דרכה לצמוח לשכונות הסובבת לה (ההתחרדות שמפחידה ירושלמים, חילונים בבית שמש ועוד) וגם להפוך לכוח פוליטי שמשפיע על מועצת העיר ככה שאין לשלול יישוב חרדי נפרד בייחס לעיר מתחרדת ושכונות חרדיות שמתחילות כבועה ומתפתחות החוצה ובמיוחד אם היישוב העצמאי ידאג למקורות הכנסה עצמאיים (אזורי תעשייה ומסחר, מגדלי משרדים ועוד) כמו שהעיר בני ברק החלה לפתח לדוגמא.

2) חריש מתוכננת לחרדים. ובלי לדבר על סוגיית סבסוד הקרקע אין לאזרח הדתי לאומי או החילוני מה לחפש שם אלא אם כן בעיניכם זה פייר לקנות דירה מוזלת רק כדי למכור אותה לאחר כמה שנים לאזרח חרדי במחיר גבוה כדי לצאת מורווח עליו או סתם להשכיר דירה לתושב חרדי (שאז זה הופך לדירת השקעה שאין סיבה לסבסד). וכל עוד תגורו בחריש אתם תיהנו מבית זול וחיים מוזלים אבל למעשה תתעלקו על מוסדות ציבוריים בערים הסמוכות (תרצו ים תלכו לחופי חדרה, תרצו פארק תסעו לפארק נחל חדרה, תרצו קניון תסעו לקניון לב חדרה תרצו בית חולים תסעו להלל יפה חדרה תרצו תיכונים מופעי תרבות מסעדות קבוצות ספורט חוגי מתנ"סים תמיד תצאו מהעיר החרדית שכל תשתיותיה הציבוריות מיועדות לאוכלוסיה חרדית ללא ספורט תרבות וכולי וגם זה לא "צדק חברתי". לפני כמה זמן דיבר נראה לי יו"ר התאחדות הקבלנים שכ80,000 ש"ח הנחה על דירה לציבור חרדי זה רק על פשרות על גימור בסיסי של הדירות. תוסיפו לזה את עלות הסבסוד על תשתיות ציבור בעיר אפילו לא נוצצת כמו חדרה (למרות שחוף הים גם מוסיף ערך) מול עיר עוד פחות נוצצת כמו חריש ותבינו שגם זה שווה איזה 100,000 ש"ח למחיר הדירה בלי לדבר על מחיר קרקע. זה מראה שגם בלי לדבר על האפלייה בהקמת חריש גם אתם יכולים להתפשר על ערים פחות אטרקטיביות וגימור פחות יוקרתי כדי להוזיל עלויות אבל קחו בחשבון מרחקים מהעבודה או בעיות של תשתיות חברתיות ופעילות פנאי למי שאינו חרדי.

3) סך הכל חרדים הם מגזר שאינו משתלב בקלות בכל עיר ובכל מצב. אפשר לטעון על עלות הסבסוד של הקרקע וזה הוגן אבל להזכירכם לבדוק כל מיני סבסודי קרקע שאתם לא מבינים בהם שקשורים למיעוטים אחרים. מי זוכר כאן את הנסיונות לשווק חינם קרקעות לבנייה בפריפריה ליוצאי צבא. מי בקי בכל הקצאות הקרקעות החקלאיות במושבים והקיבוצים וחוות הבודדים. מי פה בקי בעלות הקרקע לאוכלוסיה הערבית שבונה בכפרים ללא פיקוח (ובלי לדבר על הבדואים בנגב) ומי אמר שמה שפייר זה לסבסד קרקע לכולם. אולי פייר רק לבנות דיור מוזל להשכרה. אולי לבנות רק דיור ציבורי לעניים (כולל אחוזים ניכרים מהאוכלוסיה החרדית). אולי לסבסד רק בניית מעונות סטודנטים שלא ישכירו אלפי דירות בערים הגדולות וכך להפחית מחיר. אולי לכפות בניית יחידות דיור קטנות בלי להתחשב ברצון ראשי הערים בדירות גדולות לבעלי יכולת. אולי לאסור לבנות מגדלים שמנפחים עלויות בנייה ופוגעים במרקם האורבני הצפוף בגלל הצורך ברווחים בין מגדלים. אולי לבנות יותר בתי אבות ציבוריים ודירות קטנות בדיור מוגן כדי לעודד מעבר קשישים מדירות מגורים ולמוכרם. יש מספיק אפשרויות לבדוק ולכן מי שטוען נגד סבסוד קרקע לחרדים מזכיר לי קצת את שתי האימהות שרבות על תינוק מול שלמה המלך ואחת אומרת גם לי גם לך לא יהיה כי ברור שאי אפשר לסבסד קרקע לכולם אז אתם אומרים שגם למיעוט החרדי לא יהיה.

ובלי קשר אני מקווה שיבדקו את מחירי הקרקע במנהל המקרקעין ואת מדיניות התכנון והבנייה אבל עד אז אין לכם מה לחפש בחריש אלא לכו ישר לחדרה כי ממילא תבלו שם שעות.

אני מבטיח לך

שיש לא מעט ראשי ערים שהיו מוכנים לוותר גידול העיר ובלבד ש...

2. אתה משווה את חריש לחדרה. בחריש דירת 4 ח' כ-600 אלף. בחדרה דירה חדשה 1 מיליון. האם פער של 400 א' עקב בניה בגימור גבוה יותר הוא סביר בעינייך??

מחיר הקרקע?? ברור שנמוך יותר בחריש, הרי המנהל מחלק שם הקרקע בחינם!!! אתה יכול לתת דוגמא של שכונה באזור חדרה-פרדס חנה שבנו בה כמה אלפי יח"ד והקרקע נמסרה בחינם? ובנוסף הפיתוח סובסד?

3. אתה נגרר למחוזות אחרים... העובדה היא שאף מגזר או קבוצה בישראל - קטנה כגדולה, ענייה כעשירה - לא זוכה להטבות מרחיקות לכת בדיור כפי שהחרדים מקבלים. זו עובדה.

ש מים

New member
המינהל לא מחלק קרקע בחינם!

אלא (ואני לא יודע מה קורה בתחום זה בחריש) אם להגדרת "אזורי עדיפות לאומיים", על ידי הממשלה, אתה קורה "החלטות מינהל"

ש מים

New member
*אם* קיימת החלטה כזו...

(וכאמור - אני לא יודע אם קיימת)
אז תוכל לקרא אותה, מן הסתם, באתר האינטרנט של החלטות הממשלה.

קודם כל המכרזים על חריש נפתחו לכולם..

ולא לחרדים בלבד גם אם יש סיכוי שיצליחו ברוב המכרזים ובמיוחד במיזם שנקרא חריש הירוקה ומטרתו להבטיח שכונה חילונית סגורה עם כביש גישה נפרד. אז נכון שהמפרט תוכנן לחרדים אבל שר השיכון עצמו הבין את הבעייתיות של מכרזים מוזלים לציבור חרדי בלבד ואולץ לפתוח את המכרז.

דבר שני למרות שמחיר הקרקע הוגדר 0 בפועל לפי התחשיבים כל הצעה מגלמת גם מחיר לקרקע שעדיין מוזל אבל לא חינמי. לפי הערכה שקראתי גם אם מחיר הדירה יהיה 650,000 שקלים זה כולל מחיר לקרקע שמשוער בין 140,000-110,000 ש"ח לדירה בהצעות המכרזים.

ביחס לעדיפות לאומית למרות שבמכרזים היו גם הצעות מהמגזר הערבי ברור למה יש מי שחושב שיש אינטרס מוסווה ליישב יהודים ליד ואדי ערה ואזור המשולש והחלק הכי צר בישראל בין הים התיכון לגבולות הרשות הפלסטינית בגדה. (יהיה גם מרגיע אנשים מסויימים שתהיה עיר יהודית חוצצת בין שדה התעופה העתידי בעין שמר לגבולות הרשות)

כשכתבתי על פער ברמת גימור ציינתי שיש גם פער ברמת התשתיות העירוניות ביחס לפרדס חנה עם הרכבת או לחדרה עם מגוון פעילויות הפנאי התרבות הספורט הים פארק חדרה וכולי. לא צריך גם להזכיר את הטיעונים על בעיית העשן מהמפחמות ברשות.

בנוסף לכך קראתי כתבה על המכרז שעשו לחברי מועדון "חבר" של שירות הביטחון לדירות בחדרה ושם שיערו שבמסגרת המכרז והכוח הכלכלי הם הוזילו 10 עד 15 אחוז משווי הדירות באותו אזור וגם מאלצים קבלנים להוזיל מחירים ככה שהתארגות צרכנית יכולה להועיל ויש לקוות שדירות מוזלות בחריש יכופפו מטה גם מחירי דירות בחדרה ופרדס חנה. ובמילים אחרות קבוצות רוכשים או קבוצות רכישה יכולות להועיל בהוזלות לאחר שיטפלו בליקוים בשיטות כמו הליכי ההתארגנות להקמת קבוצות רכישה אפשר לנצל את השיטה לארגון מוזל. לא תקום עיר שלמה בסדר גודל של חריש אבל יש שכונות גדולות שמתוכננות לקום בצפון תל אביב, בהרצליה, ברמת השרון, בקריית גת ומקומות אחרים שאפשר להילחם שם על הוזלות.

בעיתונות החרדית נטען

שבפרדס חנה הסמוכה אפשר למצוא דירות 4 חדרים ב800,000 ש"ח.

יותר מעניין לראות האם טענת הקרטל של העמותות החרדיות שהתמודדו על המכרזים כדי לשמור על שווי נמוך יחסית תפסול אותם על ידי משרד המשפטים. זה ייצור שערוריות חדשות ועיכובים נוספים בבניית העיר.

למעלה