חמוד, דווקא יש תודעה בהחלט
להפתעתנו כי רבה, ניסיון חדשני של Gazinga הראה לנו שיש תודעה ואפילו "כנראה" (כי זה תמיד מה אומרים עד שבטוחים) איפה היא נמצאת. אבל ראשית, לפני שאספר לך את עיקרי הניסוי הנפלא: עובר-אורח חביב, נראה כי בלבלת בין תודעה לבחירה. הללו שני דברים שונים הם. אם כבר, אולי רצית לומר כי הבחירה היא פונקציה של התודעה, כלומר שהתודעה מבצעת בחירות. אך הנח לי להרשימך - בחירות רבות אין להן כלל תלות בתודעה, ורבות ביותר מתעלמות מהאזור בו, כנראה, שוכנת תודעה זו (מערכת העצבים המרכזית - המוח), ואלו הן הבחירות הרפלקסיביות, שמתבצעות במנגנון בחוט השדרה, ללא מעורבות נוירולוגית של המוח (ואני יודעת מה שאני מדברת כי אך זה עתה חרשתי על הנושא להוציא 96). כעת לניסוי המדהים: אדם שעבר חיתוך של הקורפוס קאלוסום - כפיס המוח המחבר בין אונה ימנית לשמאלית, מתפקד רגיל מאוד להוציא תופעה של "עיוורון צד שמאל". תופעה מדהימה זו משמעה, כפי שסיפר לנו המורה שלנו שעובד בבית לווינשטיין, שאם תתן לחולה צלחת מלאה, הוא יאכל רק את מה שיש בצד ימין, ויגיד שהוא רעב, ואז תהפוך לו את הצלחת, והוא יאכל את מה שבצד ימין - שוב. אנשים בעלי עיוורון צד שמאל רואים רק את מה שנמצא לימינם ומה שמשמאלם לא קיים. אני יכולה לספר לך עוד פרטים רבים על הנושא אם מעניין אותך. לאותו מטופל, איש צעיר ושמח, היתה תופעה נוספת ומאוד ייחודית: blind sight - או "ראייה עיוורת". משמעות התופעה כלהלן:אם מראים לאדם שתי מיילם על צג המחשב, אחת בצד שמאל ואחת בצד ימין, הוא יראה את המלה בצד ימין בלבד. אם יבקשו ממנו לצייר ביד שמאל את המלה שמופיעה בצד שמאל, שהוא לא יודע על קיומה, הוא יצייר אותה! הוא אפילו עשוי לא לדעת מה צייר או לנחש משהו לא נכון (כי זה ציור ביד שמאל), אבל אנחנו, שראינו את המלה, רואים שהוא צייר אותה בדיוק!!! !!!!!!!!!!!!!!! מכך הסיק גזינגה, שיש חלק במוח, כנראה אצל האדם הזה בחלק השמאלי של המוח (השולט על יד ימין) שבו נמצאת המודעות!!! כלומר, הדבר הזה שיודע את מה שהוא ראה!!!. כי הנה, האדם יכול לצייר מה שכתוב, והוא לא יודע מה היה כתוב שם ואפילו מה צייר!!! (לגבי אזורים במוח, יודעים מ-PET או fMRI שהם מכשירים שמאפשרים סריקת פעילות באזורי המוח, ויש עוד דרכים). מדהים, נכון?